»

Mercedes-Benz: električna vozila bodo zamudila pet let

Slo-Tech - Mercedes-Benz, ki je bil napovedal popoln prehod na električna vozila po letu 2030, kjer bo to trg dopuščal, je sedaj omilil ton. Ob razgrnitvi poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje minulega leta so dodali, da bo leta 2030 bržkone le polovica njihovih novih avtomobilov električnih. Vozila z bencinskimi motorji in hibridi bodo še vrsto let ostala del ponudbe. Izvršni direktor Ola Källenius je dejal, da niti v Evropi, ki je najbolj elektrificiran trg na svetu, leta 2030 ne bodo mogli v celoti preiti na elektriko. Dodaja, da bodo tempo prehoda naposled narekovali potrošniki, da pa bo Mercedes-Benz pripravljen. Šele leta 2030 bo polovica vozil električnih in ne že prihodnje leto, kot so napovedovali.

Prodaja električnih vozil v Evropi se sicer močno povečuje. V prvi polovici minulega leta se je povečala za 55 odstotkov, da so dosegli že 13-odstotni delež. V Severni Ameriki in na Kitajskem je zanimanje nekoliko manjše, prehod pa počasnejši. V ZDA je tržni delež električnih vozil...

91 komentarjev

Norveška statistika: električni avtomobili bolje prenašajo mraz kot klasični

Slo-Tech - V mrzlih zimskih dneh imajo avtomobili več težav z vžigom, električni avtomobili pa tudi s polnjenjem baterij. V ljudski zavesti se jih drži sloves neprimernih za mrzlo podnebje, a največji delež električnih vozil se vozi prav po Norveški. Njihovo podjetje za pomoč na cesti Viking (nekakšen ekvivalent našega AMZS) je objavilo statistiko o težavah na cesti, iz katere sledijo drugačni zaključki. Več težav imajo vozila z motorji na notranje izgorevanje.

Dobršen del Norveške je že od začetka tega leta deležen neobičajno nizkih temperatur. Hkrati imajo na cestah četrtino električnih vozil, kar je že dovolj za statistični pogled. V prvih deverih dneh januarja 2022 se je Viking odzval na 13.000 klicev na pomoč, v letos pa na kar 34.000 klicev na pomoč, kar priča o hudem mrazu in kaosu na cestah. Približno polovica razlogov za klic na pomoč so mrtvi akumulatorji, ko avtomobili preprosto ne vžgejo. In razčlemba po tipih vozil?

Približno 13 odstotkov klicev na pomoč so poslali vozniki...

155 komentarjev

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Reuters - Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so...

125 komentarjev

Sony in Honda bosta sodelovala pri razvoju električnih vozil

Reuters - Japonska giganta Sony in Honda, ki se ukvarjata z elektroniko oziroma proizvodnjo vozil, sta najavila skupna razvoj in proizvodnjo električnih vozil. V ta namen bosta vzpostavila skupno podjetje (joint venture), ki bo začelo poslovati še letos, prve izdelke pa lahko potrošniki pričakujemo leta 2025. Novo ustanovljeno podjetje, h kateremu bodo povabili tudi zainteresirane druge igralce, razmišlja pa tudi o kotaciji dela delnic (a je to še daleč od gotovega). Kako se bo novo podjetje imenovale, se še niso odločili. S tem se poleg Tesle, klasičnih proizvajalcev vozil in kitajskih izzivalcev v boj za električno mobilnost podajajo še Japonci.

Za prvi model, ki naj bi bil na voljo leta 2025, bo Honda pripravila dizajn ter skrbela za razvoj in prodajo, Sony pa bo razvil mobilno storitveno platformo. Podjetji želita izkoristiti Hondino znanje izdelovanja in marketinga vozil ter Sonyjeve specialnosti pri razvoju senzorjev, telekomunikacijske opreme in zabavne elektronike. Sony je že dlje...

5 komentarjev

Tesla v Nemčiji zaradi zamud brez subvencij

Ars Technica - Prihajajoča Teslina tovarna baterije v okolici Berlina ne bo dobila napovedane 1,1 milijarde evrov subvencij, ker zaradi zamud ne bodo izpolnili vseh pogojev. Nemška vlada je včeraj potrdila, da se Tesla ne poteguje več za obljubljeno subvencijo. Tovarno bodo še vedno zgradili, subvencije pa bodo sedaj namenjene drugim projektom.

Razlog so zamude. Teslin direktor Elon Musk je že večkrat izrazil nezadovoljstvo s hitrostjo postopkov v Nemčiji. Glede subvencij pa je dejal, da podjetje verjame, da je treba vse subvencije ukiniti, kar pa vključuje tudi subvencije za nafto in plin. Doslej je sicer Tesla prav rada izkoristila subvencije, kjer so jim bile na voljo.

V Nemčiji subvencije ne bodo dobili, ker bodo zaradi zamud baterije, ki jih bodo proizvajali v Nemčiji, pred tem že začeli proizvajati v kakšni drugi tovarni. S tem pa ne bodo izpolnili ključnega pogoja, zato so uradno umaknili prijavo. Teslo bo nova tovarna stala pet milijard evrov, so ocenili v nemški vladi.

Poleg tovarne...

9 komentarjev

V ZDA že uvajajo posebne dajatve na električna vozila

Slo-Tech - Električni avtomobili niso le okolju prijaznejši, vsaj v mestih, temveč je vožnja z njimi tudi cenejša. Elektrika ni obremenjena s trošarinami na goriva, kar pa pomeni, da manj nabere tudi država. Dokler jih je malo, to ni težava, ni pa pričakovati, da bi tudi po popolnem prehodu na električna vozila tako ostalo. V Sloveniji za električna vozila (brez drugih vrst pogona, torej ne za hibride) velja oprostitev plačila letne dajatve, hkrati ne plačamo nič trošarin, nakup vozila pa je subvencioniran. Na Norveškem, kjer vodijo pri deležu električnih vozil, so šli še korak dlje, saj za električna vozila ni treba plačati DDV, letne dajatve, cestnin in v večini mesti niti parkirnin, imajo pa tudi popuste na trajektih in dovoljenje za uporabo posebnih pasov za avtobuse. Medtem pa v ZDA ugotavljajo, da takšen izpad prihodkov ni zaželen, zato so začeli uvajati dodatne dajatve za uporabo električnih vozil.

Čeprav je prodanih električnih vozil v ZDA manj kot 2 odstotka, so jih že začeli...

154 komentarjev

Nemčija povečuje subvencije za električna vozila

Slo-Tech - V Nemčiji bodo podaljšali in povečali subvencije za nakup električnih vozil, so se včeraj dogovorili predstavniki vlade in proizvajalcev avtomobilov. Trenutno subvencijo, ki znaša 4000 evrov za avtomobile, cenejše od 40.000 evrov, bodo dvignili za 50 odstotkov na 6000 evrov. Za dražja vozila bo dvig subvencije le 25-odstoten, medtem ko vozila nad 60.000 evri ne bodo subvencionirana. Priključni hibridi bodo po novem subvencionirani s 4500 evri namesto s 3000 evri. Polovico subvencij bo prispeval zvezni proračun, polovico pa proizvajalci vozil. Dogovor velja do konca leta 2025, medtem ko bi se trenutni dogovor iztekel leta 2020.

Država bo prav tako povečala vlaganja v infrastrukturo za električno mobilnost. V prihodnjih letih bodo vložili 3,5 milijarde dolarjev, s čimer želijo zagotoviti 50.000 javnih polnilnic. Trenutno jih imajo 21.000. Do leta 2030 želijo Nemci na cestah videti 10 milijonov električnih avtomobilov, čemur želijo dodati milijon polnilnic. Nove zaveze sovpadajo s...

57 komentarjev

Avstrijska vlada želi omejiti anonimno komentiranje na spletu

Minister za medije Gernot Blümel

vir: Der Standard
Der Standard - Avstrijska vlada je predstavila (angleški prevod) predlog novele zakona o skrbnosti in odgovornosti v internetu, s katerim želi močno omejiti možnost anonimnega komentiranja na spletu. Po novem zakonu bi morali uporabniki, ki uporabljajo spletne platforme, kakršni so forumi, portali z možnostjo komentiranja in podobno, upravljavcu predložiti svoje osebne podatke. Za strani, ki bodo kršile to obveznosti, so predpisane visoke globe.

To ne pomeni, da bi bili komentarji na spletu zapisani s pravim imenom in priimkov. Še vedno bi ostala možnost anonimnega prikazovanja, le da bi imel upravljavec spletne strani tudi podatke o istovetnosti avtorja. Te bo moral predati policiji, če bi prišlo do preiskave, ali v nekaterih...

284 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Siemens izstopa iz jedrskega posla

The New York Times - Ko je konec maja pod vtisom nesreče v Fukušimi Nemčija napovedala zaprtje vseh jedrskih elektrarn do konca leta 2020, smo vest sprejeli z zdravo mero skepse. Odločitev je bila politična in ne ekonomska, saj so nemške jedrske elektrarne pokrivale 23 odstotkov vseh potreb po električni energiji v tej državi. Sčasoma je sicer postalo jasno, da Merklova misli povsem resno. Sedaj pa je še toliko bolj zanimiva odločitev nemškega giganta Siemensa, da ne bodo več gradili jedrskih elektrarn, marveč se bodo osredotočili na proizvodnjo opreme (kot so recimo parne turbine), ki imajo tudi druge funkcije uporabe. O tej potezi se je špekuliralo že nekaj časa, sedaj pa jo je Siemens udejanjil.

Siemens je zgradil...

25 komentarjev

CES 2011: Ford predstavil električnega focusa

CNet - Ford je na letošnjem CES-u predstavil svoj električni avto Ford Focus, ki je po besedah njihovega izvršnega direktorja Alana Mulallyja njihov prvi avtomobil brez emisij ogljikovega dioksida. Z enim polnjenjem akumulatorjev naj bi zmogel okoli 160 kilometrov, dosegel pa bo najvišjo hitrost 136 kilometrov na uro. Polnjenje akumulatorjev na gospodinjskem električnem omrežju traja od tri do štiri ure.

Focus bo na severnoameriškem trgu naprodaj še letos. Mulally pravi, da se zavedajo, da utegne potreba po pogostih postankih za polnjenje akumulatorjev odvrniti katerega kupca, a poudarja, da gre le za enega izmed načinov, kako voziti bolj zeleno. Podatkov o porabi energije Ford ni dal, so pa dejali, da bo primerljiva z Nissanovim Leafom, ki...

43 komentarjev