»

Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev zaradi zlorabe osebnih podatkov uporabnikov

Reuters - Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev, ker je v letih 2013-2019 kršil ameriško zakonodajo ter nezakonito obdeloval in posredoval podatke uporabnikov. Prekršil je zaveze iz leta 2011, med katerimi je bilo izrecno navedeno, da v komercialne namene ne bodo uporabljali osebnih podatkov, ki so jih zbrali za tehnično zagotavljanje varnosti storitev, denimo telefonskih števil in elektronskih naslovov za obnovitev dostopa v storitev. Twitter je te podatke, za katere je uporabnikom zagotavljal, da ne bodo uporabljeni v drugačne namene, izkoriščal tudi za ciljano prikazovane oglasov. Oglaševalci so do leta 2019 imeli dostop do teh podatkov, kar je tudi v nasprotju z zakonodajo.

Zvezna komisija za trgovino (FTC) je dejala, da je to primer zlorabe podatkov. Uporabnikom so dejali, da telefonske številke in elektronske naslove potrebujejo za zagotavljanje pristnosti in varovanje računa, nato pa so jih prodajali dalje. Oškodovanih je več kot 140 milijonov uporabnikov, ki so oddali te podatke...

5 komentarjev

Zaradi afere Cambridge Analytica tožilstvo preganja Zuckerberga osebno

Slo-Tech - Generalni tožilec v ameriškem zveznem okrožju District of Columbia Karl Racine je vložil obtožnico zoper ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zaradi njegovega sodelovanja v aferi Cambridge Analytica. Tožilstvo meni, da je Zuckerberg osebno odgovoren za škandal, zato mora tudi finančno odgovarjati. Tožijo ga zaradi zavajanja uporabnikov in nezadostne zaščitne njihove zasebnosti.

V obtožnici trdijo, da je Zuckerberg leta 2010 predlagal, da se platforma Facebook odpre tretjim stranem oziroma zunanjim partnerjem, kar je omogočilo najprej zbiranje ogromnih količin podatkov prek teh zunanjih aplikacij, potem pa so to agregirali in prodajali. Vrhunec je predstavljal incident Cambridge Analytica, v katerem je istoimensko podjetje zbralo ogromno podatkov o uporabnikih, jih profiliralo in potem to izkoristilo da vplivanje na volitve. Medtem ko je Cambridge Analytica dobro vedela, kakšne podatke lahko pridobiva s Facebooka, in so tudi v podjetju poznali načine za...

7 komentarjev

Facebook odslej Meta

Slo-Tech - Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je sporočil, da se je podjetje preimenovalo. Da bi izboljšali klavrno javno podobo, ki so jo načele razne afere (Cambridge Analytica, Frances Haugen in druge), bo podjetje odslej znano pod imenom Meta. Facebook želi s tem poudariti, da razvijajo naslednjo generacijo spletne interakcije, tako imenovane metaverzume, kjer se digitalno prepleta z resničnostjo.

Preimenovalo se je zgolj podjetje, medtem ko najpopularnejše družbeno omrežje ostaja Facebook. Zuckerberg pravi, da je prav to ime tako močno povezano z enim samim izdelkom, da je za podjetje potrebno novo, širše ime. Ostale storitve, kot na primer WhatsApp in Instagram, bodo prav tako obdržale svoja imena. Tudi na borzi bo podjetje od 1. decembra kotiralo z novo oznako (ticker) MVRS. Metaverzum sicer ni nov izraz, saj ga je Neal Stephenson prvikrat uporabil pred 29 leti v romanu Snow Crash, je pa v zadnjih mesecih postal hit v Silicijevi dolini. Predstavlja virtualna...

47 komentarjev

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

CNet - Ameriška Agencija za trgovino in zvezne države so se v dveh tožbah lotile Facebookovih protimonopolnih praks. Čakata nas žolčna in verjetno dolgotrajna sodna procesa, ki bi v skrajnem primeru lahko razklala podjetje na več delov, še najverjetnejši rezultat pa bodo mnogotere omejitve pri prevzemih v prihodnosti.


Letošnja jesen je bila za ameriške visokotehnološke velikane najburnejša doslej, saj so se v regulacijskih uradih Združenih držav po letih zaspanosti naposled zdramili in dojeli, da so dopustili IT podjetjem razviti se v gromozanske monopolistične pošasti. Vrsta kongresnih zaslišanj in protimonopolnih študij je dala vedeti, da vrag letos dokončno odnaša šalo in sedaj sledijo tudi konkretni ukrepi. Po tem, ko je Pravosodno ministrstvo in 11 zveznih držav pred dvema mesecema tožilo Google, je sedaj na sodišče pozvan še Facebook. Tožbi sta tokrat kar dve; za prvo stoji Agencija za trgovino (FTC - Federal Trade Commission), za drugo pa 48 generalnih tožilcev (iz 46 zveznih...

9 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

Šefa Facebooka in Twitterja na zagovor pred senat

vir: Pikist

vir: BBC
BBC - Mark Zuckerberg in Jack Dorsey, izvršna direktorja Facebooka in Twitterja, bosta prejela poziva na zaslišanje pred Odborom za pravosodje ameriškega senata. Tako je danes sklenila dvanajsterica republikanskih senatorjev, deset demokratskih pa je sejo obstruiralo iz protesta proti glasovanju o nominaciji Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico.

Senatorji so zaslišanje zahtevali potem, ko sta obe družbeni omrežji domnevno cenzurirali razširjanje članka iz časnika New York Post. V njem so objavili elektronsko korespondenco in fotografije, najdene na prenosniku Hunterja Bidena, sina demokratskega kandidata za ameriškega predsednika.

Twitter se je glede blokade članka New York Posta zagovarjal, da je šlo za kršitev njihovih pravil glede objavljanja vsebin, pridobljenih s hekanjem, poleg tega so posnetki zaslona vsebovali tudi zasebne email naslove, medtem ko je Facebook objavo zadrževal toliko časa, da so njihovi zunanji sodelavci preverili resničnost vsebine. V resnici ni preveč...

7 komentarjev

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij

Slo-Tech - Spodnji dom ameriškega kongresa je pripravil 450 strani dolgo poročilo o konkurenčnosti na digitalnih trgih, v katerem so se izrecno posvetili tudi Facebooku, Googlu, Amazonu in Applu. Poročilo predstavlja izvlečke 16-mesečne preiskave, pregleda 1,3 milijona dokumentov in več kot 240 intervjujev ter menja 38 strokovnjakov s področja protimonopolne zakonodaje. V preiskavi so preverjali, ali se največjih tehnološki giganti na svetu držijo pravil poštenega trga. Pododbor za protimonopolno, trgovinsko in upravno pravo, ki je preiskavo izvedel, je zapisal, da tehnološki sektor trpi zaradi monopolne moči posameznih igralcev. Podjetja izvajajo številne monopolne prakse, zato poročilo od zakonodajalca in izvršne oblasti terja ukrepe za ponovno vzpostavitev konkurenčnosti, izboljšanje okrnjene inovativnosti in zavarovanje demokracije. Čeprav izrecno niso zapisali, je zelo očitno, da člani pododbora podpirajo tudi razkosanje podjetij, kot je nekoč že grozilo Microsoftu, pa se je komajda...

59 komentarjev

Sedemletna prepoved vodenja podjetij za nekdanjega šefa Cambridge Analytice

Alexander Nix, nekdanji CEO SCL Elections

vir: Wikipedia
theguardian.com - Britanski Urad za nesolventnost je Alexandru Nixu, nekdanjemu šefu SCL Elections, krovne družbe nekoliko bolj zloglasnega podjetja Cambridge Analytica, za sedem let prepovedal zasesti direktorsko mesto, pa tudi ustanoviti, promovirati ali upravljati podjetje. Kot razlog so navedli, da so v obsežni preiskavi ugotovili, da je SCL Elections več let ponujalo dvomljive politične storitve.

Konkretno je dopustil ali pa ukazal svojim podjetjem ponujati neetične storitve, med njimi tudi podkupovanje oz. zvabljanje v past, izvajanje kampanj za abstinenco volivcev, pridobivanje informacij za diskreditacijo političnih nasprotnikov in razširjanje anonimnih informacij v času političnih kampanj.

Nix v postopku obtožbam ni nasprotoval.

Spomnimo, afera Cambridge Analytica je izbruhnila, ko se je razvedelo, da so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem uporabili za razvoj močnega orodja, ki...

5 komentarjev

Analiza aplikacije za preštevanje glasov na demokratskih volitvah v Iowi

Slo-Tech - Ta teden so se mediji v glavnem ukvarjali z demokratskim izborom v Iowi, kjer je tehnika zatajila, zato je bilo treba na rezultate čakati več dni. Na koncu so tako ali tako vse prešteli ročno, a vseeno je zanimivo pogledati, katera aplikacija jih je pustila na cedilu. Na Motherboardu so zato aplikacijo kar objavili, tako da jo lahko na svoj pametni telefon namesti vsakdo. Ta verzija se ne bo več uporabljala na nobenih volitvah.

Aplikacija se imenuje IowaReporter, razvilo pa jo je podjetje Shadow Inc. Njen namen je hitrejše preštevanje glasov, kar koristi medijem pri objavi preliminarnih izidov, medtem ko bi končno štetje tako ali tako izvedli klasično. Ko je aplikacija odpovedala, je bilo pač treba počakati na ročno preštevanje glasov. Postavlja pa se vprašanje, kaj točno je šlo narobe.

Direktor podjetja Shadow Gerard Niemira je dejal, da je aplikacija delovala pravilno, da so bili njeni rezultati pravilni in da so bili tudi vsi preverjeni. Težava naj bi se zgodila, ko so podatke...

15 komentarjev

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

vir: Pixabay

Slo-Tech - Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki...

8 komentarjev

Twitter je telefonske številke za dvostopenjsko avtentikacijo uporabljal za oglaševanje

Slo-Tech - Iz Twitterja so sporočili, da so telefonske številke in elektronske naslove uporabnikov, ki so jih ti zaupali za postopke preverjanja pristnosti, nekaj časa po pomoti uporabljali tudi v oglaševalske namene. Napako naj bi prejšnji mesec že odpravili.

Podrobneje: šlo je za primerjanje seznamov številk in naslovov uporabnikov s seznami, ki jih imajo oglaševalci v Twitterjevih sistemih Tailored Audiences in Partner Audiences. Kako je do tega lahko prišlo in kdo točneje je za to odgovoren, v firmi niso želeli pojasniti; prav tako ne, koliko uporabnikov je bilo oškodovanih in kako dolgo se je ta nepravilnost vlekla. Pravijo pa, da so luknjo 17. septembra zakrpali.

To je sicer le še eden v vrsti takšnih pripetljajev, saj so lani pri podobni praksi ujeli tudi Facebook (plačljiv vir). Toda najnovejša nerodnost še posebej izpostavlja nerazumno Twitterjevo prakso obveznega zahtevka po uporabnikovi telefonski številki v primeru rabe dvostopenjske avtentikacije: navesti jo je treba tudi, če...

37 komentarjev

Facebook odstranil več deset tisoč radovednih aplikacij

The New York Times - Facebook je odstranil in jim preprečil dostop do omrežja več deset tisoč aplikacijam, za katere je obstajal sum, da nezakonito zbirajo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Gre za rezultate programa App Developer Investigation, ki so ga uvedli lanskega marca po aferi Cambridge Analytica. Po neuradnih podatkih gre za 69.000 aplikacij, ki jih je napisalo okrog 400 razvijalcev. Nazadnje je Facebook aplikacije, ki ne spoštujejo osebnih podatkov, odstranjeval lanskega avgusta. Tedaj so jih odstranili zgolj 400.

Facebook je aplikacije odstranil zaradi različnih razlogov. Večina jih je bila odstranjenih, ker njihovi avtorji niso želeli sodelovati s Facebookom v programu. Kakšnih 10.000 pa je dejansko osumljenih kraje osebnih podatkov. Aplikacije na Facebooku so različnih vrst, oblik in namenov. Nekatere, takih je največ, predstavljajo igre, druge omogočajo dostop do kakšnih storitev ali strani, ki same po sebi niso povezane s Facebookom, le za prijavo ga uporabljajo. Facebook...

5 komentarjev

Skoraj vse ameriške zvezne države preiskujejo Google

vir: CNet
CNet - V ZDA se je začela velika preiskava Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Generalni državni tožilec v Teksasu Ken Paxton je sporočil, da se je začela usklajena preiskava, v kateri sodeluje 48 ameriških zveznih držav, zvezno okrožje Washington DC. in Portoriko. Le Kalifornija, kjer ima Google sedež, ter Alabama nista udeleženi v preiskavi. Preiskavo koordinirajo v Teksasu, kjer bodo potekali tedenski sestanki zainteresiranih sodelujočih. V prvi fazi so podjetju poslali zahtevek po dodatnih informacijah, kasneje pa bodo ugotavljali, ali Google krši protimonopolno zakonodajo.

Trenutno je pod drobnogledom digitalno oglaševanje, kjer ima Google primat. Google ima v ZDA 37-odstotni tržni delež na področju digitalnega oglaševanja, kar je precej več od Facebooka z...

8 komentarjev

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Facebook se je s FTC poravnal za 5 milijard USD

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je z vodstvom Facebooka pogodila za poravnavo, potem, ko je zoper podjetje sprožila preiskavo glede domnevnega kršenja zasebnosti uporabnikov. V ospredju preiskave je bila afera Cambridge Analytica, v kateri je istoimensko podjetje dostopalo do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov tega družabnega omrežja.

Kot poročajo ameriški mediji, bo moral Facebook v okviru doseženega sporazuma poravnati 5 milijard dolarjev globe. Glasovanje v FTC se je pri tem razdelilo po strankarskih linijah, trojica republikancev je tako glasovala za poravnavo, dva člana demokratske stranke - ta se zavzema za bolj čvrsto obrzdanje podjetij, ki upravljajo z...

14 komentarjev

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Komisija spodnjega doma britanskega parlamenta je s 108 strani dolgim poročilom končala 18 mesečno delo, v katerem je preiskovala dezinformacije in lažne novice. V središču preiskave sta bila seveda Facebook in njegovo vodstvo, ki ju poročilo gladko poimenuje digitalni gangsterji, saj naj bi načrtno kršili zakonodajo glede konkurence in zasebnosti, poslanci pa urgentno zahtevajo zakonsko ureditev področja.

Poročilo obtožuje Marka Zuckerberga, soustanovitelja in izvršnega direktorja, nespoštovanja parlamenta, potem ko je ta trikrat zavrnil povabilo na pričanje, namesto tega pa poslal uslužbence nižjega ranga, ki na nekatera vprašanja poslancev niso mogli odgovoriti. Dalje ugotavljajo, da je britanska volilna zakonodaja...

36 komentarjev

Se Facebooku v ZDA obeta rekordna globa?

Slo-Tech - Po poročanju Washington Posta se Facebooku v ZDA obeta rekordna kazen, ki mu jo bo izrekla Zveza agencija za trgovino (FTC). Po neuradnih podatkih - iz Facebooka komentarjev ni, FTC pa je zaradi prekinitve financiranja ameriške vlade do nadaljnjega zaprta - bo kazen bistveno višja od 22 milijonov dolarjev, ki jih je za podobne kršitve leta 2012 moral plačati Google. Facebooku očitajo kršenje dogovora s FTC iz leta 2011 glede varovanja osebnih podatkov strank.

Leta 2011 se je Facebook s FTC-jem poravnal po obtožbah o zlorabah osebnih podatkov svojih uporabnikov. Del poravnava je bila tudi zaveza, da bo bodo vse prihodnje spremembe terjale izrecno privoljenje (opt-in) in da bo 20 let izvajal zunanje preglede svoje prakse...

6 komentarjev

Zuckerberg pričal pred Kongresom

Slo-Tech - Facebookov šef Mark Zuckerberg je včeraj zvečer pričal pred Kongresom, kjer je skoraj pet ur odgovarjal na vprašanja, povezana z afero Cambridge Analytica, zlorabo osebnih podatkov in domnevnim ruskim vpletanjem v volilno kampanjo. Pred senatnima odboroma za pravosodje in trgovine se je Zuckerberg opravičil za fiasko in obljubil, da bo Facebook storil vse, da se to ne bo ponovilo, kar vključuje tudi številne spremembe. Danes ga čaka še zaslišanje pred odboroma za energijo in trgovino v predstavniškem domu.

Zuckerberg je potrdil, da so bili zlorabljeni podatki 87 milijonov uporabnikov in ne 50 milijonov, kot se je poročalo sprva. Zuckerberg je na zaslišanju večkrat poudaril, da Facebook bije bitko z ruskimi operativci, ki platformo skušajo zlorabiti za...

46 komentarjev

Nadaljevanje afere Cambridge Analytica hud udarec za Facebook

Slo-Tech - Afera Cambridge Analytica, ki se je začela z razkritjem preiskovalnih novinarjev, kaj vse je istoimensko podjetje počelo s podatki s Facebooka, je v zadnjem tednu dobila nove razsežnosti, ki so tudi v Facebooku povzročile izredno stanje. Channel 4 je objavil videoposnetek, ki so ga pod krinko posneli z izvršnim direktorjem podjetja, v katerem ta "naročniku" (novinarju) razlaga, kako lahko vplivajo na rezultate volitev v Šrilanki. Metode gredo daleč prek podatkovnega rudarjenja in vključujejo prave mafijske prijeme, kot so podkupnine in prostitutke, za publiciteto pa zlahka poskrbijo prek interneta. V Cambridge Analytici so se na posnetke odzvali z besedami, da tega ne počnejo in da s pogovori zgolj preverijo, ali njihovi naročniki nimajo v mislih kakšnih...

45 komentarjev