»

Se ameriške sankcije proti Huaweiju počasi tajajo?

Financial Times - Po poročanju Financial Timesa so ZDA v zadnjem času več proizvajalcem čipov odobrile prodajo njihovih izdelkov Huaweiju, pogoj naj bi bil le, da niso namenjeni vgradnji v 5G naprave in omrežno opremo. Kot je znano je Washington že lani vpeljal licence za prodajo komponent kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu, če te vsebujejo ameriške tehnologije strojne ali programske narave. Sankcije so letos spomladi in avgusta še dodatno zaostrili.

Poročanje FT temelji na izjavah predstavnikov dveh neimenovanih azijskih podjetij, ki sta zaprosila za izdajo omenjene licence in se optimistično nadejata pozitivnega razpleta. Uradnega odziva ameriške administracije glede morebitne otoplitve pa za zdaj še ni. Kljub temu analitiki ocenjujejo, da so ZDA najverjetneje spoznale, da posamezni deli Huaweijevega poslovanja, denimo pametni telefoni, v resnici ne morejo škoditi ameriškim nacionalnim interesom.

Da se nekaj res premika kaže tudi to, da je minuli torek tovrstno licenco za prodajo OLED...

38 komentarjev

Kitajska pripravila črno listo ameriški podjetij, na njej tudi Cisco

Slo-Tech - Kitajska v trgovinski vojni z ameriškimi podjetji, med katerimi imajo zelo pomembno vlogo tehnološki velikani, prestavlja v višjo prestavo. Medtem ko Američani blokirajo ZTE in Huawei zaradi domnevne povezanosti s kitajskimi oblastmi ter sedaj terjajo prodajo WeChata in TikToka, so v Pekingu pripravili seznam zaupanja nevrednih poslovnih subjektov, ki ogrožajo nacionalno varnost ali interese Kitajske. Že pred tem so posodobili seznam tehnologij, ki jih je prepovedano izvažati.

Zamisel o črni listi podjetij, s katerimi Kitajska ne bi več poslovala, sega v maj 2019, kmalu po ameriški blokadi Huaweija. Tedaj Peking ni poimensko izpostavil nobenega podjetja ali posameznika, saj so še potekala trgovinska pogajanja. A ko se je pritisk ZDA stopnjeval, so naraščali tudi kitajski protiukrepi. Kitajsko ministrstvo za trgovino je ta konec tedna sporočilo, da je črna lista skoraj dokončana. Na njej so podjetja in posamezniki, ki ne bodo smeli poslovati s Kitajsko, prodajati ali kupovati,...

24 komentarjev

Kitajska pognala kvišku ceno bitcoina

vir: Maxpixel

vir: coindesk.com
coindesk.com - Za najbolj znano kriptovaluto, bitcoinom, so precej burni dnevi. V soboto je za kratek čas znova presegel vrednost 10.000 dolarjev, danes pa se je cena zaustavila nekaj nad 9.300 USD. Prejšnji teden je tako pridobil 16 % vrednosti, kar je drugi največji letošnji skok po junijskem, ko je v tednu dni pridobil nekaj nad 20 %. Je pa sobotni skok toliko bolj sijajen, če vemo, da je bila vrednost še v sredo samo 7.300 USD, kar je najmanj v zadnjih petih mesecih. Kot rečeno, burno.

Za vikend poskok je najbolj zaslužen kitajski predsednik Ši Džinping, ki je v svojem nagovoru precej pohvalil bitcoin in zlasti tehnologijo veriženja blokov. Ši Džinping je obenem napovedal, da ima Kitajska, ko gre za blockchain, solidne temelje in da mora postati vodilna na tem področju. Tamkajšnja centralna banka je v zadnjih mesecih pospešila prizadevanja za vpeljavo lastne kriptovalute, ki naj bi bila po besedah enega od sodelujočih uradnikov v nekaterih elementih podobna Facebookovi Libri.

Peking doslej...

8 komentarjev

Trump ameriškim podjetjem dovolil poslovanje s Huaweijem

The Wall Street Journal - Po poldrugem mesecu negotovosti, ko je ameriška podjetja niso smela prodajati svojih izdelkov Huawei, ta pa jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih pametnih telefonov, se je situacija razjasnila. Ameriški predsednik Donald Trump je ob robu srečanj G20 na Japonskem dejal, da ameriška podjetja prodajajo veliko izdelkov Huaweiju in da se bo to nadaljevalo. To pomeni, da bo Huawei v prihodnosti vendarle smel kupovati ameriške komponente, ki jih nujno potrebuje za proizvodnjo svojih izdelkov.

Podrobnosti nove ureditve še niso znane, gre pa očitno za razvoj dogodkov, ki je posledica novih trgovinskih pogajanj s Kitajsko. Kitajski predsednik Ši Džinping in Donald Trump sta sklenila dogovor, ki med drugim dovoljuje tudi...

32 komentarjev

Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Slo-Tech - Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed...

8 komentarjev

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Apple bo vlagal in zaposloval doma

Applova projekcija zaposlenih v ZDA do leta 2022

Slo-Tech - Okroglo milijardo evrov vredna naložba v prestolnici Austin naj bi Apple napravila največjega zasebnega delodajalca v mestu. Na pol kvadratnega kilometra velikem kampusu naj bi delo že takoj na začetku dobilo 5000 delavcev, kapacitete pa bodo omogočale širitev vse tja do 15.000. Delo bodo dobili predvsem inženirji, pa zaposleni v prodaji, raziskavah in razvoju. Apple sicer trenutno v ZDA zaposluje 90.000 delavcev, vštevši tiste v njihovih prodajalnah.

Poteza je bila sicer napovedana že januarja, ko so v ZDA znižali obdavčitev na prihodke podjetij zunaj države, zaradi česar se je Apple odločil sredstva prenesti na...

0 komentarjev

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev