»

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 6000

vir: AMD
AMD - Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na...

52 komentarjev

Nvidia potrdila 12-pinsko električno vtičnico za prihajajoče geforce

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidiji prefinjeno dvigujejo temperaturo pred dogodkom, na katerem bodo prihodnji teden predstavili naslednjo generacijo svojih grafičnih kartic Geforce, serijo RTX 3000. V promocijskem videu, ki se vrti okoli obvladovanja toplotnega izpusta, so potrdili nekaj informacij, ki so pobegnile v zadnjih tednih, v prvi vrsti nov, 12-pinski vmesnik za elektriko in gromozanske hladilnike.

Že lep čas vemo, da bodo na jesen pri Nvidiji najavili naslednjo generacijo geforcev, na arhitekturi Ampere in z nazivom RTX 3000 - ali, kot se je udomačilo na spletu, RTX 30. Dogodek se bo odvil 1. septembra, že v tednih pred njim pa so imeli ljubitelji kaj videti, saj je po stari navadi na splet odteklo nekaj informacij. Junija smo tako prvič videli novo obliko hladilnih površin za RTX 3080 s precej samosvojo razporeditvijo aluminijastih hladilnih reber in dvema ventilatorjema, od katerih bo en zrak potiskal, drugi pa vlekel. Pred dnevi so v divjini zasačili še najmočnejšega predstavnika generacije,...

21 komentarjev

Nvidia posodobila grafične kartice za prenosnike

vir: Nvidia
Nvidia - Skladno z nastopom novih AMDjevih in Intelovih procesorjev za prenosne računalnike so tudi pri Nvidii osvežili nabor GPUjev zanje, obenem pa predstavili še nekaj novih tehnologij, kot je G-Sync za prenosnike z zmogljivostjo Optimus.

V preteklih tednih sta AMD s procesorji Ryzen Mobile 4000 in pa Intel s serijo Comet Lake H sprožila nastop naslednje generacije prenosnih računalnikov. Toda štorija bi bila nepopolna brez poglavja o Nvidijinih grafičnih novostih, zato je zeleni tabor predstavil osvežen nabor mobilniških Geforcev. Prvenstveno sta izpostavljeni dve nabriti inačici RTXov 2080 in 2070, imenovani Super. Gre za enake čipe kot pri lani splovljeni liniji istoimenskih namizniških kartic, le da imajo zaradi toplotnih omejitev nižje frekvence; 2080 Super pa tudi kanec počasnejši pomnilnik. Navadna RTX 2080 se poslavlja s trga, medtem ko bo 2070 Super sobivala s starejšo sestro, saj gre za opazno močnejši čip. Dve novosti sta tudi na spodnjem koncu spiska: GTX 1650 s pomnilnikom...

5 komentarjev

Microsoft je predstavil DirectX 12 Ultimate

Slo-Tech - Pri Microsoftu so predstavili novo inačico programskega vmesnika za grafiko DirectX 12, ki so jo modno poimenovali Ultimate. Znaten del novosti pravzaprav že poznamo, toda dogodek je pomemben tudi z vidika, da vzpostavlja celovit standard za razvijanje iger na Xboxu Series X.

V okviru nesojenega GDCja bi morala potekati tudi predstavitev nove inačice Microsoftovega grafičnega APIja DirectX 12, a so zaradi prestavitve krovne prireditve vse skupaj izvedli na spletu. Gre v bistvu za prvo deklarirano diskretno inačico dvanajstice po tem, ko so jo pred petimi leti splovili, kajti njene podizvedenke prihajajo rahlo drugače kot tiste prejšnjih generacij, ki smo jih bili vajeni dobivati pod decimalkami. DX12 novosti dobiva bolj zvezno, v paketih funkcij na mestoma zelo različnih razvojnih stopnjah, in od grafičnih kartic ne terja tako brezpogojnega upoštevanja standardov kot poprej, saj lahko GPUji iz APIja bolj dinamično poberejo tiste zmogljivosti, ki jih podpirajo. Najnovejša verzija...

13 komentarjev

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

AnandTech - Pri AMDju so najnovejšo arhitekturo Navi naposled splovili še v različici za grafične delovne postaje: kartica se imenuje Radeon Pro W5700 in je glede na prejšnje profesionalne izvedenke vsaj na videz bližje običajnim radeonom.

Profesionalne grafične naloge imajo kanček drugačne zahteve kot igričarjenje - v grobem terjajo večjo natančnost in zanesljivost pri obdelavi kompleksnejše geometrije. Toda časi, ko so kartice FirePro in Quadro z desetkratnikom cene potrošnih ždele v vsem od izrisovalnih farm za animirane filme do simulatorjev vremena, so za nami. Preračunavanju so danes namenjene ločene veje mašinerije (GPGPU), medtem ko CAD ne zahteva več najnovejših krikov tehnologije. Vse več delovnih postaj je namesto tega usmerjenih v navidezno resničnost in realnočasovno vizualizacijo. Vsaj tako ocenjujejo pri AMDju in so posledično svojo prvo profesionalno kartico na osnovi arhitekture Navi napravili s precej "normalnimi" specifikacijami.

Radeon Pro W5700 je že poimensko blizu...

11 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 5500

AnandTech - Pri AMDju so razkrili, da bo veja grafičnih kartic Radeon na GPUju Navi za večinski del trga nosila naziv RX 5500 in bo vsebovala tudi namenske izvedenke za prenosnike. Objava je tokrat usmerjena v izdelke OEM partnerjev, ki se jih lahko nadejamo že konec oktobra in novembra, medtem ko namizniške kartice prispejo do božiča.

Ko so pri AMDju pokazali prve kartice na sveži grafični arhitekturi Navi, so po stari navadi začeli z močnejšimi modeli, ki nosijo ime Radeon RX 5700. Gre za razmeroma drage izdelke s ceno od 400 evrov navzgor, ki so primerni za bolj zagnane igričarje. Preostalim bodo namenjeni šibkejši Radeoni RX 5500. Tokrat je AMD po sili razmer malo pohitel z najavo, da je pred začetkom praznične sezone svojim OEM partnerjem olajšal trženje izdelkov. Objava je tako tudi informativno osrediščena nanje, medtem ko lahko uporabniki diskretnih kartic do konca leta pričakujejo še kakšno, saj namizniški Radeoni prispejo okrog božiča.

Linija RX 5500 je sestavljena okrog čipa Navi...

96 komentarjev

Tretja generacija Threadripperjev novembra

AnandTech - Iz AMDja so malce presenetljivo sporočili, da se lahko že novembra nadejamo naslednjih izvedenk CPUjev za entuziaste Threadripper. Obenem so v isti mesec prestavili tudi prihod Ryzena 9 3950X, ki bi sicer moral priti ta mesec.

AMD je z najnovejšimi Ryzeni in Epyci dodobra razburkal področje namizniških ter strežniških procesorjev. Očitno je povpraševanje veliko, kajti pred dnevi so iz tajvanskega TSMCja, kjer čipi nastajajo, sporočili, da zamik za izvedbo naročil 7 nm vezij povečujejo na skoraj pol leta, kar pomeni, da so kapacitete dodobra zasedene. To pa pomeni tudi, da mora AMD določati prioritete, ker gredo dragoceni čipleti bržkone hitreje v strežniške, kot pa namizniške modele. Zato bo Ryzen 9 3950X, težko pričakovani 16-jedrni monstrum, ki bi moral prispeti septembra, zamudil za dva meseca.

Da pa novica ni povsem negativna, poskrbi njen drugi del, kajti prav tako v november družba postavlja prihod tretje generacije Ryzen Threadripperjev, AMDjevih križancev med strežniškimi...

18 komentarjev

Nvidia odgovarja AMDju s karticami Geforce RTX Super

AnandTech - Da bi zmešali štrene AMDju ob skorajšnjem prihodu družine grafičnih kartic Navi, so pri Nvidiji po hitrem postopku pripravili serijo Geforcev RTX Super - posodobljene inačice siceršnjih RTXov, pri čemer prva dva prideta že devetega julija.

Čez nekaj dni, sedmega julija, prispe v trgovine AMDjev najnovejši niz grafičnih kartic Navi, s katerim je rdeči tabor zelenemu na Computexu in E3ju vrgel rokavico. Nvidie to očitno ni posebno zmedlo, saj je imela pripravljen odgovor, s katerim namerava tekmecu pobrati veter iz jader: Geforce RTX Super. V družbi sicer trdijo, da nove kartice niso bile napravljene s tem namenom in da gre pač za "standardno vsakoletno pomladitev", toda izbira datumov prihoda - 9. julij za prvi dve - je...

100 komentarjev

AMD najavil Radeona RX 5700 XT

AnandTech - V okviru sejma E3 je AMDjeva Lisa Su podrobneje razkrila prihajajočo družino grafičnih kartic Radeon na arhitekturi Navi, začenši s karticama RX 5700 in RX 5700 XT. Ob robu je pokazala še šestnajstjedrnega Ryzena 9 3950X, o katerem se je zadnje tedne dosti šušljalo.

Če so bili na nedavnem Computexu v ospredju AMDjevi prihajajoči procesorji Ryzen 3000 in smo Radeonov dobili zgolj za vzorec, je bila slika na sejmu E3 v Los Angelesu obrnjena. Soja luči (skrajšana verzija posnetka) sta bila najbolj deležna prva dva napovedana Radeona prihajajoče generacije Navi: RX 5700 XT in njegov malo šibkejši brat RX 5700. Prvi nosi polno verzijo čipa Navi 10, z 2560 stream procesorji in frekvenco jedra do 1905 megahercev, drugi je malo obtesan. Oba imata 8 gigabajtov Rama...

339 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

AMD napada grafični prestol z Radeonom VII

AnandTech - AMD je na CESu predstavil zanimive novosti iz obeh svojih glavnih oddelkov. Firma z Radeonom VII znova hodi v zelje Nvidii na dražjem koncu trga, sredi leta pa uzremo tudi tretjo generacijo procesorjev Ryzen z arhitekturo Zen 2.

AMD se je na CESu prejšnja leta posluževal manjših novinarskih dogodkov, letos pa je imel prvič bleščečo tiskovno konferenco na glavnem odru, osredotočeno okrog čipov na 7-nanometrski tehnologiji. Priložnost je šefica Lisa Su izrabila konkretno in po Nvidii ter Intelu užgala z vsemi topovi.

O prihajajoči grafični arhitekturi Navi ni bilo dosti govora, zato pa je Sujeva presenetljivo oznanila Radeon VII, igričarsko kartico na osnovi Vege druge generacije, s katero AMD neposredno tekmuje z Geforcem RTX 2080. Čip je za...

151 komentarjev

Novinca v družini AMD Polaris: RX 470 in RX 460

Slo-Tech - AMD je predstavil še dve novi grafični kartici na arhitekturi Polaris, ki v nižjem cenovnem razredu dopolnjujeta RX 480. Na E3 PC Gaming Show so RX 470 napovedali kot idealno kartico za "igranje v 1080p", ki je v bistvu malo oskubljena RX 480. Po drugi strani je RX 460 namenjena uporabi v varčnejših sistemih (uradna dikcija je "hladna in učinkovita rešitev za e-šport"), saj je njena deklarirana poraba največ 75 W, je povedala AMD-jeva izvršne direktorica Lisa Su.

Podrobnih tehničnih specifikacij niso razkrili, zato si moramo pomagati z že poznanim in s špekulacijami. Vemo, da bo RX 480 stal 200 dolarjev, RX 470 in RX 460 pa manj. RX 460 sede v eno PCI-E režo in nima dodatnega priključka za napajanje, kar priča o šibkejših...

196 komentarjev