» »

Nvidia posodobila grafične kartice za prenosnike

Nvidia posodobila grafične kartice za prenosnike

vir: Nvidia
Nvidia - Skladno z nastopom novih AMDjevih in Intelovih procesorjev za prenosne računalnike so tudi pri Nvidii osvežili nabor GPUjev zanje, obenem pa predstavili še nekaj novih tehnologij, kot je G-Sync za prenosnike z zmogljivostjo Optimus.

V preteklih tednih sta AMD s procesorji Ryzen Mobile 4000 in pa Intel s serijo Comet Lake H sprožila nastop naslednje generacije prenosnih računalnikov. Toda štorija bi bila nepopolna brez poglavja o Nvidijinih grafičnih novostih, zato je zeleni tabor predstavil osvežen nabor mobilniških Geforcev. Prvenstveno sta izpostavljeni dve nabriti inačici RTXov 2080 in 2070, imenovani Super. Gre za enake čipe kot pri lani splovljeni liniji istoimenskih namizniških kartic, le da imajo zaradi toplotnih omejitev nižje frekvence; 2080 Super pa tudi kanec počasnejši pomnilnik. Navadna RTX 2080 se poslavlja s trga, medtem ko bo 2070 Super sobivala s starejšo sestro, saj gre za opazno močnejši čip. Dve novosti sta tudi na spodnjem koncu spiska: GTX 1650 s pomnilnikom GDDR6 namesto GDDR5 in pa GTX 1650 Ti. Slednja je zanimiva, ker sploh še nima svoje namizniške verzije, medtem ko so 1650tko s hitrejšim Vramom za nepremične škatle lansirali danes.

Novosti se niso ustavile pri karticah, kajti podjetje je oznanilo tudi nekaj novih tehnoloških prijemov. Prvi je Dynamic Boost, ki sistemu omogoča, da prilagaja skupno porabo procesorja in grafične kartice ter na primer pospeši GPU, če procesorska jedra spijo. Nekaj podobnega je pred tedni najavil AMD pod imenom SmartShift - toda zgolj za lasten ekosistem, medtem ko Nvidijina rešitev deluje tako z AMDjevimi kot Intelovimi CPUji. Pridobitve v hitrosti naj bi se gibale okoli dobrih petih procentov, toda v zategnjenih prenosniških mejah toplotnih izpustov tudi to ni zanemarljivo. Druga nova tehnologija je nadgradnja zmogljivosti Optimus, ki jo ima večji del današnjih prenosnikov z Geforci in integrirano grafiko. Gre za režim, v katerem sistem dinamično preklaplja med grafičnim vezjem, ki je integrirano v procesor, in diskretnim GPUjem. Rešitev pomeni znatne energetske prihranke, a ne pozna Nvidijinega dinamičnega osveževanja zaslonske frekvence - G-Synca. Nadgradnja, z imenom Advanced Optimus, omogoči natanko to; ni pa še povsem jasno, kakšne tehnične rešitve so se zeleni v tem oziru domislili.

Skladno z vsemi novostmi so večji proizvajalci naposled sprožili naval lansiranj prenosnikov, z izdelki Acerja, Asusa, Lenova, MSIja, Gigabyta in drugih. O dejanski razpoložljivosti pa je zaradi koronavirusa še vedno težko pisati karkoli določenega.

5 komentarjev

MrStein ::

Ti mobilni čipi imajo enako oznake kot namizni?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Aggressor ::

Ja; in tudi so enaki. Samo odviti, glede na TDP naprav.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

vilicarist ::

Aggressor je izjavil:

Ja; in tudi so enaki. Samo odviti, glede na TDP naprav.

končno, upam da se ta trend prime tudi pri mobilnih procesorjih
bmw = brings me women

hojnikb ::

Aggressor je izjavil:

Ja; in tudi so enaki. Samo odviti, glede na TDP naprav.

pa tudi binnani za porabo..
#brezpodpisa

Ghost7 ::

Kaj ti pomaga, če prenosnikov sploh ni možno naročiti. Dokler Lenovo ne začne migat, pri nas niso možna naročila. Prodaja se še crap iz zaloge.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD najavil Radeone RX 5500 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
969957 (7201) Mr.B
»

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4812085 (8036) MrStein

Več podobnih tem