»

Evropski parlament potrdil direktivo o prepovedi zelenega zavajanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v sredo s 593 glasovi za, 21 glasovi proti in 14 vzdržanimi potrdil direktivo, ki prepoveduje zeleno zavajanje (greenwashing). Z direktivo želijo zaščititi potrošnike pred zavajajočimi tržnimi praksami in jim omogočiti, da se bolje odločajo. V ta namen so na seznam prepovedanih praks dodali vrsto taktik zelenega zavajanja in tudi nekaj načinov za načrtovano zgodnjo zastarelost (early obsolescence).

Odslej bo prepovedana uporaba izrazov, kot so "okolju prijazno", "naravno", "biorazgradljivo", "podnebno nevtralno" ali "ekološko" brez ustreznih dokazov. Tudi na področju trajnosti (sustainability) vlada zmeda, ki jo nova direktiva ureja. Le uradne oznake trajnosti, ki sledijo certifikatom in so jih postavile pristojne institucije, bodo dovoljene. Spremembe bodo začele veljati, ko bodo prenesene v lokalno zakonodajo, za kar imajo države dve leti časa.

Problematične so tudi sheme kompenzacije izpustov CO2 (offsetting), ki jih proizvajalci pogosto uporabljajo, da...

10 komentarjev

Vlada predlaga nižjo stopnjo DDV tudi za e-knjige in e-časopise

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je včeraj v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o DDV, ki med drugim prinaša tudi nižjo stopnjo DDV za elektronske publikacije. Doslej so bile do nižje, 9,5-odstotne stopnje upravičene samo publikacije na fizičnih nosilcih, torej časopisi, knjige ipd.

Sprememba je posledica Direktive Sveta (EU) 2018/1713, ki je bila sprejeta lani 6. novembra. Ta daje državam članicam možnost, da se same odločijo, po kateri stopnji bodo obdavčile elektronske publikacije. Pred tem je bila za elektronske medije predpisana normalna stopnja, ki ne sme biti nižja od 15 odstotkov, pri nas pa znaša 22 odstotkov. Tako je prihajalo do nenavadnih situacij, ko je bila elektronska izdaja iste revije obdavčena više kakor tiskana verzija. Ministrstvo za finance meni, da...

41 komentarjev

Tudi e-knjige so knjige, zato lahko dobijo nižji DDV

Slo-Tech - Evropska unija je odločila, da bodo lahko odslej elektronske knjige, avdioknjige in druge elektronske publikacije obdavčene z znižano stopnjo DDV. Doslej je namreč zakonodaja za elektronske izdelke predpisovala normalno stopnjo davka na dodano vrednost (vsaj 15 odstotkov, pri nas 22 odstotkov), medtem ko so države članice smele papirnate knjige obdavčevati po znižani stopnji. V Sloveniji je v praksi to pomenilo, da so knjige in periodika obdavčeni z 9,5-odstotnim DDV, medtem ko so elektronske verzije istih vsebin obdavčene z 22 odstotki. Če zanemarimo stroške distribucije in tiska, je torej založnik pri enaki ceni od prodanega elektronskega izvoda dobil manj.

Nekatere države so v preteklosti že poizkusile e-knjige obdavčiti po enaki stopnji kakor papirnate, denimo Francija...

7 komentarjev

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji

Evropsko sodišče: knjižnice smejo digitalizirati svoje zbirke

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije v Luksemburgu je v zadevi Tehniška univerza Darmstadt (TUD) proti Eugenu Ulmerju odločilo, da imajo knjižnice pravico digitalizirati svoje gradivo, medtem ko morajo za izposojo in tisk digitalnih izvodov dobiti soglasje imetnika avtorskih pravic in plačati ustrezno nadomestilo.

TUD je digitalizirala knjigo Einführung in die neuere Geschichte (Uvod v novejšo zgodovino) avtorja Winfrieda Schulzeja, za katere ima materialne avtorske pravice nemška založba Eugen Ulmer, da bi jo svojim članom ponudila v branjem na elektronskem terminalu v knjižnici. Eugen Ulmer je knjižnici ponudil nakup elektronske verzije (e-knjige), kar pa knjižnice ni zanimalo, ker so tiskani izvod že imeli. Eugen Ulmer je trdil,...

10 komentarjev

Končno mogoča pósoda knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon je izpolnil svojo obljubo in omogočil izposojo e-knjig na Kindlu, kot so napovedali. Pri tem kupcem oziroma izposojevalcem niso dali povsem prostih rok, saj je kar nekaj omejitev pri izposoji. Kljub temu da ste knjigo kupili (kako neki bi jo sicer posodili?), je ne bo moči brez omejitev posojati naokoli.

Prvič, vsak založnik bo lahko sam odločil, ali bodo njihovi naslovi na voljo za izposojo ali ne. Drugič, ko boste knjigo nekomu posodili, kakor da bila fizična, sami do nje ne boste imeli dostopa. Tretjič, izposoja lahko traja največ 14 dni, posamezen naslov pa je moč posoditi le enkrat. Pozitivno je, da bo moč knjigo posoditi tudi nekomu, ki nima Kindla, ampak zgolj aplikacijo Kindle for PC, Mac ali kaj podobnega. Negativno pa, da se založniki vedejo, kot da nam s prodajo knjige delajo uslugo. Če lahko papirnato knjigo posojamo,...

33 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev