»

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim...

1 komentar

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Amazon ukinja Wickr Me

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bodo ukinili aplikacijo za šifrirano komunikacijo Wickr Me, ki je namenjena domačim uporabnikom, medtem ko poslovni del ostaja. Nove registracije ne bodo več mogoče po 31. decembru 2022, še leto dni pozneje pa bodo storitev ugasnili.

Amazon je Wickr kupil lani in kmalu plačljivo verzijo ponudil poslovnim uporabnikom. Ta verzija se imenuje Wickr AWS in ostaja, kakor ostaja tudi Wickr Enterprise. Brezplačna verzija Wickr Me, ki so jo uporabljali na primer novinarji, pa po Amazonovih besedah in podatkih medijev privlači tudi kriminalce. Tudi zato se je Amazon odločil, da Wickr Me ukine. Da pa bi lahko uporabniki Wickr AWS, ki so uporabljali Wickr Me za komunikacijo tudi z uporabniki izven poslovnega omrežja, to še naprej počeli, bodo to funkcijo integrirali v Wickr AWS.

Kdor bo pogrešal Wickr Me, lahko poseže po drugih brezplačnih alternativah, denimo Telegram ali Signal.

9 komentarjev

Amazon gre v zdravstvo

Slo-Tech - Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z...

42 komentarjev

Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Slo-Tech - Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky...

19 komentarjev

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

The Wall Street Journal - Evropska komisija se pripravlja na postopek zoper Amazon, poroča The Wall Street Journal. Glavni očitek je položaj in obravnava tretjih prodajalcev na Amazonovi platformi, ki da jih Amazon izkorišča. Amazon naj bi namreč poznavanje podatkov o prodaji teh prodajalcev izrabljal za pripravo lastnih ponudb in akcij, s katerimi jim je nepošteno odžiral dobiček. Pričakovati je, da bo uradni postopek stekel že prihodnji teden.

Tiskovna predstavnica Evropske unije ni želela komentirati navedb časnika, češ da preliminarna preiskava še poteka. Prav tako se je v molk zavil Amazon. Prihodnji teden naj bi Komisija vložila tožbo, potem ko je preiskavo proti Amazonu sprožila že lani . Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je tedaj dejala, da morajo poskrbeti, da velike spletne platforme ne bodo ravnale monopolno in kršile pravice manjših prodajalcev. Amazon je tu v posebej težkem položaju, ker ima dvojno funkcijo - kot ponudnik infrastrukture in kot eden izmed prodajalcev (sicer...

19 komentarjev

Amazonu epidemija pomagala do velikega skoka prodaje, a padca dobička

Slo-Tech - Ena izmed skupin podjetij, ki so jim med epidemijo koronavirusa prihodki močno zrasli, čeprav se ne ukvarjajo z opremo za boj proti virusu, so gotovo spletni trgovci. Največji med njimi, Amazon, je v prvem kvartalu beležil kar 26-odstotno rast prihodkov, ki so dosegli 75,5 milijard dolarjev in močno presegli pričakovanja analitikov. To je tudi relativno najvišja rast v zadnjih šestih četrtletjih.

Toda ob tem je dobiček upadel. Kot je pojasnil izvršni direktor Jeff Bezos, je za zmanjšanje s 3,6 milijarde dolarjev lani na letošnjih 2,5 milijarde dolarjev kriv boj proti koronavirusu. Večino dodatnega dobička, ki bi ga prinesla večja prodaja, je namreč pojedla nabava zaščitne opreme za delavce (800 milijonov dolarjev) in izplačilo višjih dodatkov (700 milijonov dolarjev). Amazon je prav tako moral najeti 175.000 dodatnih zaposlenih, da je lahko obdelal povečano število naročil. Bezos je dejal, da bo podjetje za ukrepe v povezavi z virusom zapravilo več ko štiri milijarde dolarjev...

13 komentarjev

Amazonu naložbe sklestile dobiček

vir: Pxhere

Slo-Tech - Oblačni velikan, ki, ko gre za rezultate običajno obhaja rekorde, je letošnje tretje četrtletje zaradi višjih stroškov zaključil nekoliko drugače. Neto dobiček se je namreč glede na enako lansko obdobje zmanjšal za 27 odstotkov, z 2,9 milijarde na 2,1 milijarde ameriških dolarjev. Dobiček je podjetju upadel prvič v zadnjih dveh letih, kar je v nadaljnjem trgovanju ceno delnice pognalo navzdol za 7 %.

Kriva so vlaganja, zlasti prehod na brezplačno dostavo z dveh na en sam dan za uporabnike programa Amazon Prime, ki naj bi bili te ugodnosti deležni že v prihajajočih praznikih. Sam CEO, Jeff Bezos je v pogovoru z investitorji priznal, da gre za drago naložbo, a na dolgi rok pravilno odločitev, ki jo bodo uporabniki znali ceniti. Stroški, ki jih za dostave plačuje podjetje so se namreč glede na lansko leto povzpeli za 46 %, skupni operativni stroški celotnega Amazona pa so v tem četrtletju poskočili z 52,9 milijarde USD na 66,8 milijarde. Visoki stroški se bodo po napovedih v...

2 komentarja

Amazon po pomoti fotografsko opremo prodajal za drobiž

Slo-Tech - Letošnji Amazonov nakupovalni praznik Prime Day je poskrbel za za nekaj resnično dobrih kupčij, ki so jih bili uporabniki deležni zaradi Amazonove napake. Najprej je nekdo ugotovil, da Sonyjev fotoaparat namesto dobrih 500 evrov stane manj kot stotaka, kar se je hitro razvedelo. Pri tem ni šlo za napako kakšnega izmed tretjih prodajalcev, ki uporablja Amazonovo infrastrukturo, temveč za izdelek, ki ga je prodajal in pošiljal Amazon neposredno.

Kasneje so uporabniki opazili, da je po isti ceni 94,48 dolarjev na voljo še cel kup drug opreme, denimo dva tisočaka vreden Sony A7iii, razni teleskopi, fotoaparati, številni objektivi itd. Nekdo je uspel po tej ceni naročiti objektiv, ki stane 13.000 dolarjev. In to ne le enega, temveč pet! Podobnih zgodb se kar tare, saj so ljudje...

30 komentarjev

Kaj je Amazon dobil za praznike? Veliko denarja!

vir: Picpedia.org

Slo-Tech - Zadnje četrtletje se je za Amazon - pa seveda njegove vlagatelje - izteklo odlično. Najbolj po zaslugi šoping petkov, ponedeljkov in praznikov nasploh. Rezultati so bili nad pričakovanji, saj so prihodki presegli 72 milijard ameriških dolarjev, kar je petino več, kot v primerljivem obdobju lanskega leta, dobička je bilo za dobre tri milijarde, lanskega je presegel za 66 %. Celoletni prihodki znašajo 233 milijard, s čimer je podjetje prvikrat v zgodovini preseglo mejo 200 milijard.

AWS ostaja eden ključnih paradnih konjev, saj so prihodki zrasli za 45 %, najbolj, za 95 %, pa je zrasel njihov segment "other", kamor sodijo predvsem zaslužki iz oglaševanja. Zadnji trije meseci so bili rekordni tudi za Amazonovo storitev...

0 komentarjev

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev

Amazon naposled le postal podjetje z visokimi dobički

Slo-Tech - Amazon je dolga leta veljal za podjetje z visokimi prihodki, a kvečjemu ubornem dobičku ali celo izgubi, ker so praktično vsa razpoložljiva sredstva investirali naprej. To se je sedaj spremenilo, saj so po polmilijardnem dobičku v zadnjem lanskem četrtletju tudi v prvem letošnjem kvartalu ustvarili 513 milijonov dolarjev dobička in 29 milijard dolarjev prihodkov, kaže finančno poročilo.

Rekordno četrtletje, kar je še posebej zavidljiv dosežek ob upoštevanju dejstva, da gre za prvi kvartal in ne recimo zadnjega, ki je zaradi božične nakupovalne mrzlice tipično najboljši, je v pomembni meri posledica rasti prihodkov iz naslova oblačnih storitev Amazon Web Services. Čeprav so se v primerjavi z enakim obdobjem lani odhodki...

10 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

The Wall Street Journal - BlackBerry je v minulem četrtletju presenetil z dobičkom, potem ko smo več četrtletij poročali o izgubi. V četrtletju pred tem se je izguba skrčila na dobrih 400 milijonov dolarjev, kar je naznanjalo boljše rezultate in tri mesece zaključujejo s skromnim dobičkom.

V tem obdobju so ustvarili 23 milijonov dolarjev dobička, kar je zelo malo, a še vedno bolje od izgube. Prodaja je v primerjavi s četrtletjem pred tem upadla za odstotek na 966 milijonov dolarjev (padec v primerjavi z lanskim letom pa je kar 69-odstoten), kar pa je še vedno bolje od pričakovanj analitikov. Glavni razlog za pozitiven rezultat kljub nižji prodaji je znižanje odhodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 57 odstotkov, in posledično...

10 komentarjev

Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Slo-Tech - Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset...

25 komentarjev