»

ZDA zamikajo uvedbo carin s Kitajsko za nekatere tehnične izdelke

Predsednika Donald Trump in Xi Jinping na nedavnem srečanju G20

Slo-Tech - Pa tudi sicer se ameriška vojna zoper 300 milijard vredno menjavo s Kitajsko nekoliko mehča. Trump je namreč nedavno, potem ko so pogajanja s Kitajsko zastala, ostro napovedal uvedbo carin s 1. septembrom. Te dni pa iz tamkajšnje agencije za trgovino sporočajo, da bodo določene izdelke, zlasti take, ki so povezani denimo z zdravjem, varnostjo ali nacionalno varnostjo, popolnoma izločili s spiska ocarinjenega blaga.

Kot je še razbrati iz sporočila za javnost, bo Trumpova administracija uvedbo 10 % davka za večino tehnoloških izdelkov premaknila na 15. december. Slednje bo veljalo denimo za pametne telefone, prenosnike, igralne konzole, monitorje, nekatere igrače ter tudi za del oblačil in obutve. Zamik je zagotovo izvil...

42 komentarjev

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Foxconn napovedal, da bo v odprl svojo prvo tovarno v ZDA. V Wisconsinu naj bi zaposlil 13.000 ljudi, v zameno pa bi dobil izdatno subvencijo lokalnih oblasti. Že lani se je zgodba o uspehu začela krhati, saj je postajalo jasno, da se milijardna subvencija podjetju davkoplačevalcem ne bo povrnila pred letom 2050. Foxconn je tudi začel spreminjati retoriko in namesto o veliki tovarni televizorjev se je začelo govoriti o precej manjšem obratu za proizvodnjo panelov. Ko je postalo jasno, da je dogovor izrazito v prid podjetja, saj bo več kot milijarda subvencije izplačana ne glede na število zaposlenih, podjetju pa ne bo treba upoštevati vse zakonodaje s področja varstva okolja, tudi republikanski guverner ni več omenjal nekdaj...

42 komentarjev

Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno...

20 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Apple obljublja konec zaposlovanja otrok

Guardian - Serija razkritij in škandalov o obupnih pogojih dela, mizernih plačah ter redni zlorabi otroškega oz. študentskega dela pri ključnih dobaviteljih, zlasti tajvanskemu gigantu FoxConn, ki širom kitajske zaposluje debeli milijon delavcev, je lansko leto pošteno načela ugled Appla, ter najbrž (skupaj s polomijo od tožbe proti Samsungu) opazno sklestila privlačnost njihovih premijskih izdelkov.

Apple se seveda že brani. Lani so denimo najavili, da del proizvodnje imacov selijo nazaj v ZDA, kar je bilo lepo sprejeto, vsaj dokler niso analitiki ugotovili, da selijo zgolj sestavljanje in še to zgolj zato, ker se jim zavoljo višjih plač in dragega transporta tega več ne splača delati na Kitajskem.

Obenem sporočajo, da so lansko leto...

113 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska,...

18 komentarjev