»

Spletna prodaja vozovnic za vlak leto dni pozneje

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar so Slovenske železnice vstopile v 21. stoletje in začele vozovnice prodajati tudi prek spleta. Aplikacija je 1. decembra 2018 začela delovati testno in je imela obilico hroščev, manjkajočih funkcij in neprevedenih vložkov ter napak. Tedaj ni bilo angleščine, ni bilo hitrih vlakov, 1. razreda, vozovnice za dlje kot sedem dni v prihodnosti itd. Leto dni pozneje je čas, da pogledamo, ali so uspeli storitev dvigniti na primerno raven. Odgovor za nestrpne: niso.

Obisk uradne spletne strani (www.slo-zeleznice.si/sl) postreže z velikim napisom Nakup vozovnic prek spleta, ki nas odpelje na naslov za spletni nakup (https://eshop.sz.si/). In res, izbrati je možno vstopno in izstopno postajo za enosmerno ali povratno potovanje ter želeni termin. Toda vmesnik je še vedno pomanjkljiv. Pohvalno je, da kot posebno ponuja možnost iskanja samo povezav brez prestopanj, čeprav to v Sloveniji razpolovi ali raje zdesetka število vlakov. V soboto iz Maribora v Ljubljano peljeta...

109 komentarjev

Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov

Slo-Tech - Yahoo je na Japonskem uvedel nov sistem ocenjevanja uporabnikov, ki v obrisih spominja na, sicer precej obsežnejši, kitajski sistem družbene bonitetne ocene. V ocenjevalnem sistemu Yahoo! Japan ID je privzeto vključenih 48 milijonov uporabnikov, ki se sicer lahko izpišejo, a morajo to aktivno storiti (opt out).

Sistem avtomatično izračunava oceno uporabnika na podlagi več faktorjev, denimo zgodovine plačil, ocen pri nakupih, preteklih rezervacijah in morebitnih preklicih, dostopnosti osebnih podatkov itd. Te podatke lahko dobijo različne strani, denimo Crowdworks, ki se ukvarja s posredovanje oglasov za delo. Uporabniki so besni, zlasti ker je sistem privzeto vključen za vse.

Eden izmed razlogov, da si kitajska...

40 komentarjev

Kitajska zaradi slabe družbene bonitetne ocene 23 milijonom odrekla potovanje

Slo-Tech - Na Kitajskem že resno uporabljajo sistem beleženja družbene bonitetne ocene prebivalcev, ki ima resne posledice za življenje posameznikov. Kdor se ne vede primerno, mu lahko odrečejo potovanje z letalom, hitrimi železnicami, odobritev posojil, šolanje otrok, ga javno sramotijo itd.

V minulem letu so tako na Kitajskem 23 milijonom ljudem onemogočili nakup letalskih vozovnic ali vozovnic za hitre vlake. Nacionalni center za družbeno bonitetno oceno je v svojem poročilu za leto 2018 sporočil, da na primer 17,5 milijona ljudi ni moglo leteti, ker so bili označeni kot slabi državljani. Leta 2016 je bilo takšnih nesrečnikov 6,2 milijona. Gre za sistem, ki so ga začeli uvajati leta 2014 in vzpodbuja odgovorno in zaupanja...

95 komentarjev

Slovenske železnice odkrile internetno prodajo vozovnic

Slo-Tech - Od včeraj je mogoče vozovnice za Slovenske železnice kupiti tudi prek spleta. Z večletno zamudo so na SŽ uvedli sistem, ki ga v tujih državah poznajo že zelo dolgo časa. Spletno nakupovanje vozovnic so začeli uvajati konec leta 2016, ko so izdali razpis, dve leti pozneje pa so vzpostavili sistem, ki je stal 1,45 milijona evrov. Rešitev konzorcija podjetij Imovation, Margento in Supra najdemo na naslovu https://eshop.sz.si/. Sistem bo do konca leta deloval preizkusno in upamo, da bo prihodnje leto bolj dodelan.

Trenutno je mogoče kupiti vozovnice le za sedem dni vnaprej. Plačilo lahko izvedemo z Moneto ali kreditnimi karticami, po nakupu pa dobimo potrdilo s kodo AZTEC. To lahko natisnemo ali shranimo na mobilni telefon, od koder ga...

42 komentarjev

Kitajski sistem družbene bonitetne ocene v praksi: zaradi grehov staršev otroci ne morejo na univerze

Slo-Tech - Kitajski sistem družbene bonitetne ocene posameznikov, ki posamezniku na podlagi njegovega vedenja omogoči ali onemogoči dostop do določenih storitev tudi s pomočjo tako imenovanih črnih seznamov (blacklist), v praksi zaradi grehov staršev vpliva tudi na otroke. Te dni na Kitajskem veliko pozornosti zbuja zgodba dijaka, ki je bil po maturi sprejet na eno izmed elitnih pekinških univerz, potem pa so mu vpis zavrnili, ker je imel njegov oče neporavnane dolgove do kitajske banke.

Nacionalni izpit gaokao, ki ga dijaki opravljajo ob zaključku srednje šole, je eden najpomembnejših dogodkov za dijake. Izpit opravlja funkcijo izbirnega postopka za vpis na univerze in rezultat na tem devet ur trajajočem izpitu (ki poteka v dveh dneh) odločilno vpliva na...

51 komentarjev

Kitajska bo spremljala "družbeno bonitetno oceno" posameznikov

Slo-Tech - Kitajska začenja uvajati kontroverzen sistem družbene bonitetne ocene (social credit) posameznika, ki sledi zamisli, da je "ohranjanje zaupanja veličastno in njegova izdaja sramotna". Sistem, ki so si ga zamislili že leta 2014, naj bi v celoti zaživel leta 2020, ko bo obvezen za vse, že sedaj pa ga preizkušajo na več milijonih prebivalcev.

Ocena posameznika naj bi vključevala enostavno merilo njegovega obnašanja, ki bi imela resne posledice v resničnem življenju. Natančen algoritem je skrivnost, da ga ljudje ne bi izigravali. Med karakteristikami so tudi prometni prekrški, kajenje na nedovoljenih mestih, širjenje neresničnih informacij po internetu, vožnja z javnimi prevoznimi sredstvi na črno in prekomerno nakupovanje...

126 komentarjev

Prilagajanje spletnih cen profilu uporabnikov buri duhove

The Wall Street Journal - Internet je odlično orodje v rokah osveščenega potrošnika, saj mu omogoča enostavno primerjavo cen v več trgovinah in racionalno odločitev, kje naj naroči izdelek. V principu internet dopušča, da uporabniki iztržijo najnižjo ceno in tako krepi konkurenco. Vsaj tako se je zdelo na začetku manije spletnega nakupovanja. Resnica pa je precej drugačna. Cene v spletnih trgovinah niti slučajno niso tako univerzalne, kot se zdi na prvi pogled, ampak se premeteno prilagajajo kupcem, kot smo ugotavljali že julija letos. Situacija se slabša.

Raziskava Wall Street Journala je odkrila, kako isti izdelek v isti spletni trgovini (konkretno je šlo za spenjač) stane različno, odvisno od...

56 komentarjev

Do leta 2017 komercialno potovanje do Meseca

Slashdot - Kot kaže, se v prihodnosti obetajo prvi komercialni obleti Meseca, ki jih bo ponudilo rusko podjetje RKK Energiya v sodelovanju z ameriškim Space Adventures. Že januarja so napovedali, da so prodali eno izmed dveh vozovnic za polet do Meseca in obkrožitev v plovilu sojuz, pri čemer kupca 150 milijonov dolarjev vredne vozovnice niso razkrili. Dosedanja potovanja so stala 100 milijonov dolarjev in so obsegala le bivanje na Mednarodni vesoljski postaji.

Sedaj so dejali, da bodo identiteto obeh vesoljskih turistov razkrili do konca tega leta, kar kaže, da so prodali še drugo vozovnico. Prav tako so objavili prve oprijemljive podatke o oddaljenosti, saj naj bi polet izvedli v letih 2016 ali 2017....

49 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

Naliv predstavitvenih posnetkov se nadaljuje...

Slo-Tech - Za velike sejme, kot je recimo E3, izdelovalci ponavadi v tajnosti pripravljajo pisane filmčke, katerih premiera se nato pompozno zgodi na sami sejemski prireditvi. Ko je vsega skupaj konec, se stvari znajdejo na internetu, da si jih pogledamo še tisti, ki si letalske vozovnice za potovanje preko Atlantika ne moremo privoščiti. Omenjeno izhajanje posnetkov se odvija prav sedaj, pa čeprav je bilo trojnega Eja konec že pred dvemi tedni.

Naj naštejem samo nekatere: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl (ponovna eksplozija v Černobilu leta 2006 in novi zapleti - na sliki), Prince Of Persia 2 (drugi del dogodivščin legendarnega princa), Anarchy Online: Alien Invasion (dodatek za znano...

4 komentarji