»

Razvija Microsoft lasten ARM čip?

Bloomberg - Po podatkih virov blizu podjetja naj bi Microsoft razvijal lasten procesorski čip na arhitekturi ARM, poroča Bloomberg. Namenjen bo lastnim strežnikom, na katerih podjetje nudi komercialne storitve v oblaku. Spomnimo, da je podobno storil tudi Apple, ki je novembra pokazal lasten čip M1.

Poleg čipa, ki ga Microsoft razvija za svojo strežniško linijo, naj bi resno razmišljali tudi o modelu za svoje računalnike Surface. Medtem ko je strežniški čip zelo verjeten, je ta manj gotov. Glavni argument je skrajšanje dobavnih verig, hkrati pa bi lahko oblikovali čip, ki bi bil povsem prilagojen za naloge, ki jih zahteva Microsoft.

Uradne potrditve iz Redmonda ni, so pa vesti za Bloomberg potrdili zaposleni v podjetju, ki so želeli ostati anonimni. To je razumljivo, saj ima Microsoft tesne povezave tako z AMD-jem Intelom, kakor v zadnjem času tudi s Qualcommom, ki je razvil čipe za ARM-verzije Surface Pro X. Microsoft je v zadnjem času okrepil zaposlovanje inženirjev za področje...

24 komentarjev

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

Apple se razhaja tudi z Intelom?

The Register - Pred časom smo pisali o tem, da bo Apple po letu 2020 začel v Mace namesto Intelovih, vgrajevati svoje lastne procesorje. Kot se je pred dnevi razkrilo iz tajnih Intelovih dokumentov, ki so prišli v javnost, bo podjetje izgubilo tudi posel z njihovim superhitrim čipom, imenovanim Sunny Peak. Ta naj bi prihajajočim mobilnim napravam zagotavljal Bluetooth in Wi-Fi povezljivost. Intel je v prvi vrsti računal na vgradnjo v serije iPhonov leta 2020, a, kot rečeno, so jih pri Applu zdaj razočarali z odpovedjo sodelovanja. Ker je šlo za ključno stranko, je to obenem tudi glavni razlog, da čipa ne bodo več razvijali. Bo pa razhodu navkljub v bodočih jabolčnih napravah še vedno vgrajen Intelov 5G vmesnik.

O zadevi se je sicer šušljalo že pred kakim mesecem dni, Bloomberg...

23 komentarjev

Apple dal Intel na čevelj

Slo-Tech - Apple bo leta 2020 začel v svojih izdelkih Mac uporabljati lastne polprevodniške čipe, poroča Bloomberg. Trenutno Apple večinoma uporablja Intelove procesorje. Da to ne bo trajalo večno, so strokovnjaki predvidevali že dlje časa. Navsezadnje mobilni telefoni že dlje časa uporabljajo Applove procesorje. Spomnimo, da je Apple prestopil k Intelu leta 2006, ko je v MacBookih Pro in iMacih začel uporabljati njegove procesorje. Pred tem je Mac OS X tekel na IBM-ovih PowerPC, na katere je Apple presedlal desetletje pred tem.

Eden izmed glavnih razlogov za prestop je gotovo čedalje počasnejši napredek Intelovih procesorjev, ki preprosto ne držijo več nekdanjega tempa izboljšav. Po drugi strani Applovi čipi postajajo čedalje hitrejši in novi SoC-i so že...

92 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Novi iPadi, iMaci, OS X Yosemite bržčas v četrtek

9to5Mc - Levji del za letos načrtovanih novosti je Apple predstavil minuli mesec, a še vedno pričakujemo novo verzijo operacijskega sistema OS X Yosemite, nove iPade in prenovljene iMace. Navadno so Applove tiskovne konference ob torkih, a to pot bo drugače. Predstavitev novih izdelkov bo že prihodnji četrtek, trdi zanesljivi Re/code.

OS X 10.10 s kodnim imenom Yosemite je ena najteže pričakovanih novosti iz Appla, o kateri vemo že skoraj vse. Ta teden je Apple razvijalcem poslal potencialno končno verzijo (Gold Master Release Candidate 1), ki bo ob odsotnosti kakšnih večjih hroščev z minimalnimi spremembami postala končna verzija. Poleg vizualnih sprememb je najpomembnejša integracija iCloud Drivea, ki ga iOS 8 že ima. Zamaknjen izid je predstavljal težave za uporabnike iPhonov in Macov, ki so na mobilni napravi...

8 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev