»

EU sprejela zakon o regulaciji kriptovalut

Evropski svet - S pozitivnim glasovanjem v Evropskem svetu se je zaključilo sprejemanje krovne uredbe o regulaciji kriptovalut MiCA, ki določa obsežne dolžnosti ponudnikov storitev, ki bodo odslej odgovorni za izgube strank v primeru kraje.

Evropska unija si že približno tri leta prizadeva vzpostaviti vseobsegajoče pravno ogrodje za regulacijo trga kriptovalut. Lanskega junija so bile dorečene končne postavke uredbe Markets in Crypto Assets ali MiCA, sprejemanje pa je spričo raznih zastojev trajalo še skoraj celotno nadaljnje leto. V torek se je po soglasnem sprejetju v Evropskem Svetu in podpisih finančnih ministrov postopek sprejemanja uredbe zaključil; objava v uradnem listu bo v roku dveh mesecev, po še enem letu pa bo vstopila v zakonsko veljavo - se pravi sredi leta 2024. Smisel Mice je v prvi vrsti zaščita evropskih strank pred kriptoprevarami in omejitev rabe kriptovalut v nečedne namene, se pravi pri prenosih denarja v organiziranem kriminalu. Zato ni presenetljivo, da naj bi glede na...

20 komentarjev

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja...

97 komentarjev

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

FURS pri kriptovalutah predlaga 10-odstotno obdavčitev glavnice

RTV Slovenija - Kriptovalute trenutno v Sloveniji niso hudo obdavčene, a se to utegne spremeniti. FURS je predlagal spremembe davčne zakonodaje, ki bi uvedle 10-odstotno obdavčitev celotnega zneska, ki si ga posameznik izplača iz kriptovalut, poroča RTV. Gre za radikalno spremembo pri obdavčitvi tako kriptovalut kakor vseh drugih dohodkov, kar FURS utemeljuje z velikim številom kriptovalut in transakcij, ki jih izvedejo zavezanci.

Trenutno dobički iz nakupa in prodaje kriptovalut in vmesnih menjav fizičnih oseb, ki tega ne opravljajo kot dejavnost, niso obdavčeni. To početje se obravnava podobno kot nakup in prodaja drugih valut, denimo dolarjev ali evrov, ki lahko med lastništvom zrastejo ali upadejo. Obdavčitev se izvede šele, če FURS oceni, da gre za dejavnost, ki jo je potrebno tudi primerno pravnoformalno urediti (npr. prek s.p.-ja). Tudi tedaj se obdavči dobiček po pobotanju izgub. Kriptovalute, ki jih pridobimo z rudarjenjem, so normalno obdavčene kot drugi dohodek, pri čemer ne moremo...

182 komentarjev

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

Kitajska svojim finančnim inštitucijam prepovedala poslovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Na Kitajskem so finančnim inštitucijam in ponudnikom plačilnih storitev prepovedali opravljati storitve, ki so povezane s kriptovalutami. Trenutno banke, spletni ponudniki plačilnih storitev, poravnalne družbe in ostale finančne inštitucije svojim komitentom ne smejo nuditi nobenih storitev s kriptovalutami, kar vključuje pristop, trgovanje, kliring, poravnavo, vodenje računa, hranjenje in posojanje. Prav tako so vse investitorje posvarili in jim odsvetovali trgovanje s kriptovalutami. Zasebno lastništvo kriptovalut (še) ni kriminalizirano.

Ob tem so tri stanovske organizacije (Združenje bank, Združenje klirinški in poravnalnih družb, Združenje ponudnikov spletnih finančnih storitev) v skupni izjavi posvarile pred tveganji, ki jih prinaša trgovanje s kriptovalutami. Zapisale so, da gre za špekulativne naložbe, za katerimi ni realne vrednosti, njihova cena pa se na trgu zlahka manipulira. Posvarile so, da to trgovanje ni regulirano s kitajsko zakonodajo in da posamezniki ob tem ne...

58 komentarjev

Rusija namerava prepovedati kriptovalute

Slo-Tech - Vodja pravne službe v ruski centralni banki Aleksej Guznov je prestrašil trgovce s kriptovalutami, ko je javno izrazil nasprotovanje ruske centralne banke. Za rusko tiskovno agencijo je dejal, da verjamejo, da bi legalizacija poslovanja s kriptovalutami prinesla velika tveganja na področju finančne stabilnosti, preprečevanja pranja denarja in zaščite potrošnikov. Centralna banka nasprotuje podjetjem, ki organizirajo izdajanje kriptovalut in sodelujejo v prometu z njimi.

Zaradi tega je v pripravi zakonski osnutek, ki bo uvedel prepoved organiziranega trgovanja s kriptovalutami ali njihovega izdajanja in bo uvedel tudi kazenske sankcije. To ni presenetljivo, saj je Rusija že dlje časa nenaklonjena kriptovalutam. Država se je dolgo časa upirala razglasitvi, da imajo kriptovalute status digitalni finančnih sredstev, ker so upali, da bo navdušenje nad njimi vmes splahnelo, je pojasnil Aleksander Kupcikevič iz FxPro.

Vprašanje pa je, ali lahko Rusija tudi v praksi izvaja prepoved. To...

7 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev

Nvidia poziva k odgovorni prodaji grafičnih kartic vsled kriptovalut

Slo-Tech - Po celem svetu se ubadajo s pomanjkanjem grafičnih kartic. Ne ker bi proizvodne obrate prizadela kakšna naravna katastrofa, temveč ker vse razpoložljive grafične kartice višjega razreda pokupijo rudarji, ki na njih neutrudno pridelujejo kriptovalute. Zaradi tega so se proizvajalci znašli pred problemom, na katerega je Nvidia izrecno opozorila. Pričelo je zmanjkovati kartic za igralce iger.

Cene grafičnih kartic so se zaradi tega povišale, kar je precej vznejevoljilo igralce iger. Sicer lahko svoj vložek nekoliko pokrijejo z rudarjenjem, ko ne igrajo iger, a to je bolj slaba tolažba, če kartic sploh ni. Proizvajalci grafičnih kartic v kratkem času proizvodnje ne morejo povečati, pa tudi sicer bi bilo to tvegano početje. Norija s kriptovalutami verjetno...

72 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Slo-Tech - Viceguverner ruske centralne banke Sergej Švecov je dejal, da so kriptovalute "dvomljive" in da je treba vlagatelje zaščititi, ker gre za nerazumno visoko tveganje. Dodal je, da ne morejo stati križem rok in dovoliti neposrednega in preprostega dostopa do tako dvomljivih finančnih instrumentov. Zaradi tega ruska centralna banka napoveduje ukrepe, s katerimi bodo blokirali spletne strani, kjer je mogoče kupiti bitcoin in druge kriptovalute. Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Sočiju dejal, da se kriptovalute lahko uporabljajo za pranje denarja, utajo davkov in financiranje terorizma. Zato njihova uporaba prinaša velika tveganja, kar sovpada z mnenjem ruske centralne banke, je dodal.

Ruski pogled na kriptovalute se precej hitro...

41 komentarjev

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev