»

Riot Games mora zaradi diskriminacije žensk plačati 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Riot Games, ki je znan kot založnik popularne igre League of Legends, je v kolektivni tožbi iz leta 2018 sklenil poravnavo, po kateri bo plačal 100 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije in spolnega nadlegovanja v podjetju. Od tega bo dejanskih odškodnin 80 odstotkov, preostanek pa bo šel za sodne stroške, odvetniške storitve in podobno.

Tožbo sta novembra tistega leta vložili Melanie McCracken in Jess Negrón, ki sta bili v podjetju zaposleni. Že pred tem je preiskava kalifornijskih DFEH (Department of Fair Employment and Housing) in DLSE (Division of Labor Standards Enforcement) pokazala, da se je v podjetju dogajalo spolno nadlegovanje in da so bile ženske tudi diskriminirane. Civilna tožba dveh zaposlenih se je razvila v kolektivno tožbo, kateri se je pridružilo še več žrtev. Skupno poravnava zajema 1065 zaposlenih žensk in 1300 pogodbenih sodelavk.

Riot Games je želel poravnati že januarja lani, ko so ponujali 10 milijonov dolarjev. DFEH in DLSE sta tedaj poravnavi...

119 komentarjev

Uber podkuril Bruslju glede urejanja položaja prekarnih delavcev

Protest proti prihodu Uberja v Budimpešto leta 2016

vir: Wikipedia
Bloomberg - Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber Technologies, je evropski komisarki za konkurenčnost Margrethe Vestager in komisarju za delo Nicolasu Schmitu poslal predlog bele knjige, v kateri je zapisana Uberjeva vizija bodoče ureditve položaja prekarnih delavcev v EU. S to iniciativo je Khosrowshahi nekoliko prehitel Evropsko komsijo (EK), ki bo svoj predlog predstavila šele čez nekaj tednov, samega zakonodajnega osnutka pa ni pričakovati pred koncem leta.

Khosrowshahi je EK ob tem še pozval, naj čimprej poskrbi za zakonodajni okvir tega področja, saj bo podjetje v tem primeru pripravljeno napraviti še kak korak več, da bi izboljšali socialni položaj takih delavcev v EU. In dodal, da trenutna zakonska negotovost podjetjem, kot je njegovo, onemogoča poskrbeti za dostop do prilagodljivega dela svojih zaposlenih na eni ter do delavskih pravic na drugi strani.

Uber, Lyft in druga novodobna podjetja, za katere storitve pretežno izvajajo zunanji, pogodbeni sodelavci, so se...

1 komentar

Za tatvino poslovnih skrivnosti obsojeni inženir pomiloščen

vir: BBC
Slo-Tech - Anthony Levandowski, ki je bil avgusta lani obsojen na osemnajst mesecev zapora zaradi kraje intelektualne lastnine iz Googla ob odhodu iz podjetja, ne bo odšel v zapor. Zaradi epidemije se je prestajanju kazni za zdaj izognil, sedaj pa je to postalo dokončno. Zadnji polni dan svojega mandata je Donald Trump pomilostil 73 ljudi, med katerimi je tudi Levandowski. Tako se bo lahko v celoti posvetil svojemu zagonskemu podjetju Pronto, ki se ukvarja s samovozečimi tovornjaki.

Levandowski je leta 2009 pomagal ustanoviti Googlov program avtonomnih vozil, ki je kasneje postal podružnica Waymo. Leta 2016 je podjetje zapustil in ustanovil podjetje Otto, ki ga je čez pol leta kupil Uber za 680 milijonov dolarjev. Ko je zapuščal Google, pa je na svoj prenosni računalnik prekopiral 14.000 datotek, v glavnem o tehničnih podrobnostih delovanja lidarja. Google je bil mnenja, da gre za krajo intelektualne lastnine oziroma poslovnih skrivnosti, zato ga je tožil. V razvpitem primeru je bil obsojen...

13 komentarjev

Uber oddaja svoj oddelek za avtonomno vožnjo Aurori

Ars Technica - V Uberju so se naposled uspeli znebiti svojega kontroverznega oddelka za avtonomno vožnjo Uber ATG, saj je njegov novi lastnik postalo podjetje Aurora, v katerega Uber obenem vlaga še 400 milijonov dolarjev.

Kalifornijski Uber je brez dvoma eno najbolj razvpitih novodobnih podjetij, toda njegov oddelek za samovozeče avtomobile, Uber ATG (Advanced Technology Group), je še prav posebna zgodba. Firma ga je leta 2015 ustanovila zato, da bi bila na samem čelu napredka v osebnem prevozu, toda praktično od samega začetka je bil vpleten v raznovrstne škandale. Po tem, ko so tam ob ustanovitvi "pokradli" velik delež raziskovalcev univerze Carnegie Mellon (plačljiv vir), so leto zatem prevzeli družbo Otto, enega nekdanjih Googlovih zvezdniških inženirjev, Anthonyja Levandowskega. V Googlu so hitro poočitali, da je možakar iz njihovega Wayma sunil dragoceno tehnologijo, zato je sledila sodniška odisejada epskih razsežnosti, v kateri sta se velikana predlani poravnala, medtem ko je bil...

1 komentar

Tožilci nad nekdanjega Uberjevega šefa varnosti

vir: Pixabay

Slo-Tech - Joseph Sullivan je kot nekdanji CSO (Chief Securtiy Officer) obtožen oviranja pregona in poskusa prikrivanja informacijskega vdora, ki se je Uberju primeril leta 2016 in v katerem so bili neznancem izpostavljeni podatki o 57 milijonih njihovih voznikov in uporabnikov. Podjetje je vdor obelodanilo leto pozneje, ko je vodstvo že prevzel Dara Khosrowshahi, tedaj je postalo znano tudi dejstvo, da so vdiralcem plačali 100.000 ameriških dolarjev za izbris pridobljenih podatkov. Sullivan je takrat izgubil službo, Uber pa je za odškodnine, ki so jih na sodišču zahtevale vse zvezne države, porabil 148 milijonov USD.

Zdaj tožilci Sullivanu očitajo, da je zvezni komisiji za trgovino oz. Federal Trade Commission (FTC) aktivno preprečeval, da bi vdor ustrezno raziskala, pa tudi to, da je osebno odobril izplačilo odkupnine. Slednja je bila sicer zamaskirana v t. i. bug bounty nagrado, torej znesek, ki ga podjetja običajno plačajo varnostnim raziskovalcem, ki odkrijejo kako bistveno ranljivost....

0 komentarjev

Anthony Levandowski obsojen na zaporno kazen

vir: BBC
BBC - Inženir Anthony Levandowski, ki je nekdaj postavil na noge Googlov program avtonomnih vozil, a ga je podjetje nato obtožilo zajetne kraje podatkov ob odhodu, je bil za navedeni zločin obsojen na osemnajst mesecev zaporne kazni. S tem je dobil epilog odmeven spor med Waymom in Uberjem glede tatvine intelektualne lastnine.

Pred manj kot desetletjem je bil Anthony Levandowski eden tistih zvezdniških inženirjev Silicijeve doline, ki dajejo vtis, da je mogoče le s ščepcem tehnologije spremeniti svet. Leta 2009 je soustanovil Googlov oddelek za avtonomno vožnjo, takrat še pod imenom Google Self-Driving Car Project, in postavil tehnične temelje za tisto, kar je danes Alphabetov Waymo. Še pred preimenovanjem oddelka je januarja leta 2016 odšel na svoje in soustanovil firmo Otto. Koliko je njegova ekspertiza pomenila, pove podatek, da je firmo pol leta pozneje pohopsal Uber, za 680 milijonov dolarjev. Toda vmes se je pripetila rahla nevšečnost: Levandowski je ob odhodu iz Googla na svoj...

13 komentarjev

Uberjev ustanovitelj prekinil vse vezi s podjetjem

Slo-Tech - Iz Uberja so sporočili, da bo ustanovitelj podjetja Travis Kalanick do konca leta odstopil z vseh funkcij, prodal vse delnice in v celoti prekinil vse vezi s podjetjem. Konec leta bo zapustil upravni odbor, medtem ko je z mesta izvršnega direktorja odstopil že junija 2017. Večino delnic podjetje je od začetka kotacije maja letos že prodal, in sicer je zanje iztržil okrog 2,5 milijarde dolarjev, v lasti pa ima še za okrog 180 milijonov dolarjev delnic.

Kalanick je bil kontroverzna oseba, ki so jo mnogi obtoževali, da v Uberju povzroča zastrupljeno ozračje. Ko je odstopil kot izvršni direktor, je bil v to domala prisiljen. Investitorji so bili razočarani nad negativnimi dogodki, med drugim sodnimi bitkami z regulatorji po svetu, zavajanju organov pregona in nadzora, obtožbami o zelo razširjenem in toleriranem spolnem nadlegovanju v podjetju ter seveda nedobičkonosnosti podjetja.

Uber od svoje ustanovitve ni pridelal niti dolarja dobička - to naj bi se prvikrat zgodilo leta 2021....

20 komentarjev

Uber še vedno z izgubo

The New York Times - Uber je tudi v minulem četrtletju zabeležil visoko izgubo, ki je dosegla 1,2 milijarde dolarjev. To je sicer precej manj od rekordnih pet milijard minusa v četrtletju pred tem, k čemur je pripomogla rast prihodkov. V zadnjih treh mesecih je Uber zbral 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tedaj je Uber ustvaril 986 milijonov dolarjev izgube. Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile pet odstotkov. Razlog ni bila le izguba, ki je bila pričakovana, temveč znižan dotok novih uporabnikov.

Uberjev izvršni direktor Dara Khosrowshahi je rezultate pospremil z besedami, da jasno kažejo, da postaja Uber čedalje dobičkonosnejši. Za zdaj to pomeni sicer, da podjetja ustvarja "zgolj" milijardo dolarjev izgube na kvartal. Khosrowshahi sicer pravi, da bo Uber iz prevažanja potnikov (torej iz poslovanja) ustvarjal dobiček že leta 2021, čisti dobiček pa se bo verjetno pojavil še nekoliko pozneje. Enako sicer trdi tudi konkurent Lyft, ki bo...

15 komentarjev

Waymo pošilja na ceste povsem samodejna vozila

Slo-Tech - Waymo, podjetje za prevoz potnikov v lasti Alphabeta, je te dni svoje stranke v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni obvestilo, da lahko v bodoče za prevoz dobijo vozilo, v katerem za volanom ne bo več sedel nadzorni šofer iz mesa in krvi. Sporočilo ne omenja točnega začetka takih prevozov, niti kakih drugih podrobnosti, ki bi utegnile zanimati javnost in uporabnike. Njihova vozila brez človeškega nadzornika so bila sicer doslej že večkrat opažena v prometu, a doslej še niso opravljala komercialnih prevozov.

Sporočilo so prejeli samo udeleženci Waymovega programa Eary rider, torej tisti, ki so v testiranju samodejnih prevozov sodelovali že od samega začetka, pri čemer so morali podpisati t. i. NDA dogovor, ki jim zapoveduje popolno molčečnost glede morebitnih doživetij med vožnjo. Potnike, po katere bo prišlo vozilo brez nadzornika, bodo o tem prej obvestili prek aplikacije, da ne bi prišlo do prevelikih presenečenj, po telefonu pa jim bo za morebitna pojasnila vas čas na...

19 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Uber opustil razvoj samovozečih tovornjakov

vir: Wikipedia
BBC - Kot so sporočili iz podjetja, se bodo poslej posvetili zgolj svojemu programu samovozečih osebnih vozil. Kot so pojasnili odločitev, bodo namesto, da bi vzdrževali dve skupini, ki vzporedno delata na različnih platformah vozil, raje vse skupaj poenotili. Zaposlenim, ki jih potrebujejo, bodo ponudili premestitev iz San Francisca v Pittsburgh - tam je namreč sedež razvoja samovozečih avtomobilov - v nasprotnem primeru pa se lahko nadejajo odpravnine.

S tovornim prometom so se pri Uberju pravzaprav začeli ukvarjati pred dvema letoma, ko so si za 680 milijonov dolarjev pripojili podjetje Otto. Ustanovitelj Otta je bil Anthony Levandowski, inženir, ki je dotlej pri Googlu...

11 komentarjev

Waymo in Uber sta se poravnala

Slo-Tech - Po pričakovanjih, bi lahko rekli, je Uber ugotovil, da nima smisla trošiti denarja za sodne stroške, odvetnike in na koncu morebitno kazensko odškodnino, zato se je z Google Waymom poravnal. Proces, ki se je začel v začetku tedna, se je končal z 244-milijonsko poravnavo. To je precej manj od začetne milijarde, ki jo je neuradno pričakoval Waymo.

Uber se je namreč strinjal, da bo Waymo postal lastnik 0,34 odstotka Uberja. To je tudi edini finančni izplen poravnave, saj Uber ni plačal nič denarja. Waymo je dobil zagotovila, da njegove poslovne skrivnosti ne bodo končale v programski ali strojni opremi, ki jo proizvaja Uber, slednji pa je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Iz poravnave so torej vsi izšli kot...

0 komentarjev

Začela se je sodna bitka za samovozeči avtomobil med Google Waymo in Uber

Reuters - Ta teden se je v ZDA začel eden največjih in najodmevnejših sodnih procesov, v katerem Waymo, to je Googlova oziroma Alphabetova enota za avtonomna vozila, toži Uber. Waymo namreč trdi, da je nekdanji zaposleni ukradel poslovne skrivnosti in jih odnesel k Uberju, kjer se je zaposlil. Proces je pomemben, ker bo v marsičem oblikoval prihodnost samovozečih avtomobilov v prihodnosti. Končno razsodbo pričakujemo še ta mesec. Anthony Levandowski je bil med vodilnimi Googlovimi inženirji, preden je domnevno prekopiral več tisoč dokumentov in jih odnesel k novemu delodajalcu, Uberju.

Včeraj so bile na vrsti otvoritvene izjave, kjer je Google seveda trdil, da je Uber krajo izvedel, ker bi ga sicer konkurenca prehitela pri...

7 komentarjev

London prepovedal Uber, slednji se ne predaja

BBC - V petek je postalo jasno, da bo moral Uber v Londonu prenehati delovati. Tamkajšnji regulator taksislužb Transport for London (TfL) je namreč sporočil, da Uberjev pristop in delovanje pričata o pomanjkanju poslovne odgovornosti, zaradi česar mu licence po 30. septembru ne bodo podaljšali. Uberju očitajo nezadostno poročanje o kaznivih dejanjih, neprimerno preverjanje zdravja voznikov, pomanjkljivo preverjanje njihove zanesljivosti (kaznovanost itd.) ter uporabo Greyballa. Uber ima...

28 komentarjev

Uber dobil novega izvršnega direktorja, ne bo več sledil potnikom po koncu vožnje

Washington Post - Decembra je Uber uvedel kontroverzno nadgradnjo svoje aplikacije, ki je od uporabnikov zahtevala deljenje lokacije tudi, ko aplikacija ni tekla v ospredju. Sporne funkcije ni bilo mogoče izključiti drugače kakor v celoti, kar z drugimi besedami pomeni, da je bila alternativa zgolj ročni vnos mesta pobiranja in odlaganja potnika. Uber je to uvedel, ker je uradno lokacijo uporabnika spremljal še pet minut po zaključku vožnje, čemur so zagovorniki zasebniki ostro nasprotovali. To funkcijo bo sedaj ukinil, tako da bo aplikacija delovala kakor pred lanskim decembrom - lokacijo bo spremljala le, ko bo aplikacija dejansko aktivna.

Uber se je ob uvedbi branil, da novo funkcionalnost potrebujejo...

1 komentar

Uberjev izvršni direktor vsaj začasno odstopa

Travis Kalanick

Slo-Tech - Uberjev upravni odbor je včeraj zasedal na seji, o katerem uradno niso dajali izjav, neuradno pa je bilo mogoče prebrati, da bodo razpravljali tudi o, vsaj začasni, razrešitvi izvršnega direktorja Travisa Kalanicka. Ta naj bi bil začasen umik predlagal sam, potem ko je konec maja v nesreči umrla njegova mati, razmere v Uberju pa so bile že pred tem zelo stresne.

Upravni odbor je na maratonski seji sprejel vsa priporočila, ki jih je pripravil Eric H. Holder, nekdanji ameriški generalni tožilec. Uber je Holderjevo podjetje najel za pregled podjetja in pripravo priporočil, kako naj se Uber odzove na slabo javno mnenje, ki so si ga v preteklih mesecih zakuhali s pravnimi incidenti in spolnimi škandali. Na seji so potrdili...

2 komentarja

Google spet nad Uber: Ukradli ste nam tehnologijo in to želite prikriti

Business Insider - Uberjeva inženirska zvezda Anthony Levandowski je v času, ko je še delal za Google, ukradel tehnologijo in jo odnesel k novemu delodajalcu. Tako Googlov spin-off Waymo, ki razvija tehnologijo za samovozeča vozila. Waymo, ki je že sprožil pravne postopke prot Uberju, podjetju očita, da je na podlagi ukradene tehnologije razvil napravo, katere obstoj sedaj zanika. Gre za napravo z »radarsko tehnologijo« Lidar, ki samovozečemu vozilu omogoča spremljanje okolice.

Obtožbe sicer niso nove, ampak so se začele že pred meseci. Takrat je Uber v upanju, do bo pomiril Google, podjetju poslal dva primerka sporne naprave. Vendar inženirji Wayma sedaj trdijo, da jih je Uber...

0 komentarjev