» »

Tožilci nad nekdanjega Uberjevega šefa varnosti

Tožilci nad nekdanjega Uberjevega šefa varnosti

vir: Pixabay

Slo-Tech - Joseph Sullivan je kot nekdanji CSO (Chief Securtiy Officer) obtožen oviranja pregona in poskusa prikrivanja informacijskega vdora, ki se je Uberju primeril leta 2016 in v katerem so bili neznancem izpostavljeni podatki o 57 milijonih njihovih voznikov in uporabnikov. Podjetje je vdor obelodanilo leto pozneje, ko je vodstvo že prevzel Dara Khosrowshahi, tedaj je postalo znano tudi dejstvo, da so vdiralcem plačali 100.000 ameriških dolarjev za izbris pridobljenih podatkov. Sullivan je takrat izgubil službo, Uber pa je za odškodnine, ki so jih na sodišču zahtevale vse zvezne države, porabil 148 milijonov USD.

Zdaj tožilci Sullivanu očitajo, da je zvezni komisiji za trgovino oz. Federal Trade Commission (FTC) aktivno preprečeval, da bi vdor ustrezno raziskala, pa tudi to, da je osebno odobril izplačilo odkupnine. Slednja je bila sicer zamaskirana v t. i. bug bounty nagrado, torej znesek, ki ga podjetja običajno plačajo varnostnim raziskovalcem, ki odkrijejo kako bistveno ranljivost. Sullivan je od vdiralcev zahteval še podpis pogodbe o molčečnosti, s katero so se zavezali k zanikanju, da bi se kdajkoli prikopali do Uberjevih podatkov. Za vse to naj bi vedel le še predhodnik Khosrowshahija, tedanji izvršni direktor Travis Kalanick, ki pa ga je sodni postopek vsaj za zdaj obšel.

Sullivan, zdaj CSO v podjetju Cloudflare, vse obtožbe zanika, češ, da so njegove tedanje odločitve sad dela večje skupine zaposlenih, ki je delala na področju varnosti. Ter da brez njihovih naporov javnost nikoli ne bi izvedela za incident.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iranski Iridium dva meseca v miru prečesaval Citrixovo omrežje?

Oddelek: Novice / Varnost
135536 (2957) FireSnake
»

Kitajski hekerji ogrožajo satelite

Oddelek: Novice / Varnost
114043 (2936) Dr_M
»

Uber pozabil razkriti vdor izpred leta dni

Oddelek: Novice / Varnost
149479 (7402) Afo
»

Milijonski vdor v iOS 9

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4822096 (18206) nekikr
»

Microsoft potihoma uvaja enake spremembe politike zasebnosti kakor Google

Oddelek: Novice / Zasebnost
196103 (4755) digitalcek

Več podobnih tem