»

Google Labs dobiva enoto za veriženje blokov

Bloomberg - Google je svoj čas že imel enoto Google Labs, v kateri so se med leti 2002-2011 valili bolj ali manj uspešni eksperimentalni projekti. Po desetletnem premoru so ime oživili lanskega novembra, a z nekoliko drugačnim namenom. Vanj so zapakirali navidezno, umetno in obogateno resničnost, Starline, inkubator Area 120 in ostale projekte z velikim potencialom z uspeh in polom. Skratka, dobili smo Google X. Po novem je tam tudi veriženje blokov, piše Bloomberg.

Novi odsek bo vodil dolgoletni googlovec Shivakumar Venkataraman. Da Google dobiva odsek, ki se bo ukvarjal z veriženjem blokov (blockchain) in drugimi tehnologijami distribuiranega računalništva in shrambe podatkov, ni presenetljivo. Google je letos v svoje vrste pripeljal tudi Arnolda Goldberga iz PayPala, ki bo vodil enoto za plačila. Potem ko je Google lani opustil idejo o bančnih računih, želi svoj angažma v tem segmentu vnovič premisliti. Google želi postati vezivo za celotno finančno industrijo, ne le partner posamezni...

0 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

HSBC uvaja tehnologijo veriženja blokov

Slo-Tech - Tehnologijo veriženja blokov (blockchain) so sicer prve uporabljale kriptovalute, sedaj pa čakamo na uresničitev napovedi, da se bo široko uporabljala še drugod. Poizkusov je bilo že nekaj in novega je to pot predstavil bančni velikan HSBC, ki bo do marca začel veriženje blokov uporabljati za nadzor nad 20 milijardami sredstev.

Zgradili so platformo Digital Vault, ki bo investitorjem omogočala dostop do podatkov o vrednostnih papirjih na zasebnih trgih v realnem času. HSBC bo s tem digitaliziral papirne evidence za nejavne ponudbe delnic. Trenutno imajo v hrambi za 50 milijard dolarjev takšnega premoženja, kar je težko voditi na papirju. Ker se količina tovrstnih vrednostnih papirjev povečuje, saj investitorji mrzlično iščejo načine, kako vendarle dobiti nekaj donosa na svoje premoženje, je veriženje blokov na tem področju pravi odgovor, menijo v HSBC. Zato bodo 40 odstotkov evidenc prenesli v veriženje blokov.

Do leta 2022 naj bi se tržna kapitalizacija nejavnih ponudb delnic...

3 komentarji

Hekerji izsiljujejo s podatki znanih svetovnih podjetij

vir: Max Pixel

vir: vice
vice - Neposredna žrtev napada je sicer nemško podjetje Citycomp, ki zagotavlja strežnike, hrambni prostor in drugo omrežno infrastrukturo številnim svetovno znanim podjetjem. Nepridipravi so po napadu postavili namensko spletno stran z vzročnim prikazom podatkov, Citycomp pa izsiljevali z grožnjo, da bodo podatke o njihovih strankah razširili po spletu.

Kot so zapisali, "So si pridobili 312.570 datotek v 51.025 mapah, skupaj čez 516 gigabajtovfinančnih in osebnih podatkov o vseh njihovih klientih." Našteli so tudi nekaj konkretnih žrtev: Ericsson, Leica, Toshiba, UniCredit, British Telecom, Hugo Boss, NH Hotel Group, Oracle, Airbus, Porsche in Volkswagen. Na prvi pogled se zdi, da gre za podatke nemških poslovalnic omenjenih podjetij. Za vsako od njih...

10 komentarjev

Kodak ne bo rudaril bitcoinov

Slo-Tech - Januarja smo pisali, kako je Kodakovo podjetje Kodak KashMiner napovedalo izdajo strojev za rudarjenje kriptovalut, ki bi jih lahko stranke najele za lastne potrebe. Obljubljali so visoke donose, kar so nekateri kritiki hitro označili za vsaj pretiravanje če ne za prevaro. Izkazalo se je, da so imeli prav. KashMinerja ne bo, sporočajo iz Kodaka.

Podjetje Spotlite USA, ki je eden izmed lastnikov blagovne znamke Kodak in ki bi dejansko proizvajal KashMiner, sporoča, da iz vsega skupaj ne bo nič. Zamisel je bila, da bi stranke plačale 3000 evrov za najem, potem pa bi dobile del prirudarjenih bitcoinov. Po cenah z začetka leta bi za 3000 evrov za dve leti dobivali več kot 300 evrov mesečno. Fizično bi stroji za rudarjenje stali v Rochesteru v New Yorku, kjer je elektrika...

10 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Polovica lanskih kriptožetonov že propadla

Slo-Tech - Množično financiranje različnih projektov z izdajanjem kriptožetonov je s seboj prineslo opozorila, da bo znaten delež verjetno propadel, nekaj pa je bilo goljufivih od samega začetka. Podroben pogled lani izdanih kriptožetonov je pokazal, da je v letu dni propadla skoraj polovica.

Na Tokendata lahko preberemo, da sta bili lani evidentiranih 902 prodaji kriptožetonov (ICO). Od teh jih je 142 propadlo že v prvi fazi nabiranja denarja, dodatnih 276 pa ni preživelo niti enega leta. To pomeni, da je 46 odstotkov ICO-jev svojo pot klavrno zaključilo. Ti propadli kriptožetoni so lani zbrali 104 milijone dolarjev. Še 113 ICO-jev sicer tehnično še ni propadlo, so se pa ustanovitelji poskrili ali prenehali razvijati projekt, ker je izkupička premalo. To pomeni, da lahko na kakršenkoli pozitiven izplen vlagatelji računajo le pri kakšni tretjini...

51 komentarjev

Ruski jedrski fiziki aretirani zaradi rudarjenja bitcoinov

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale več znanstvenikov v vodilnem državnem jedrskem raziskovalnem centru v mestu Sarov, ker so poizkušali izrabljati tamkajšnji superračunalnik za privatno rudarjenje bitcoinov. Tiskovna predstavnika centra Tatjana Zaleskaja je povedala, da so jih pravočasno odkrili in ustavili, sedaj pa bodo proti njim vložene kazenske ovadbe. V uradni izjavi za javnost piše, "da je šlo za neodobren poizkus uporabe računalniških zmogljivosti v zasebne namene, vključno s tako imenovanim rudarjenjem".

Sarov se nahaja v pokrajini Nižnji Novgorod. V njem je vodilni ruski center za jedrske raziskave in razvoj nuklearnega orožja, ki pripada ruski jedrski agenciji Rosatom. V Sarovu so med hladno vojno izdelali prvo rusko...

28 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje...

55 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Vrednost ethra v dolarjih

Slo-Tech - Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že...

71 komentarjev

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Ars Technica - Skupina bitcoinskih rudarjev GHash.IO je v zadnjem času s pridobivanjem novih članov postala tako močna, da čedalje pogosteje prispeva več kot 50 odstotkov računske moči za rudarjenje bitcoinov. Čeprav samo po sebi to ne vpliva na bitcoin, zbuja nekatere pomisleke, ker omrežje v takem trenutku ni več decentralizirano.

Ena izmed glavnih prednosti in osnovnih zamisli bitcoina je njegova neodvisnost oziroma decentraliziranost. Dokler je računska moč, ki se uporablja za rudarjenje novih bitcoinov, enakomerno razporejena, namreč noben deležnik ne more izvajati prevlade nad bitcoinom. Prepoved dvojnega zapravljanja istih bitcoinov (double spending), razumno nizke provizije potrjevanja transakcij in ostali mehanizmi, ki so potrebni za stabilnost ekosistema, so neposredna posledica...

5 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev

Odkrit trojanec za rudarjenje bitcoinov

Sophos - Računalniška zalega, kamor uvrščamo viruse, črve, trojanske konje in podobno nesnago, že dolgo ni več sama sebi namen. Če so prve viruse avtorji pisali, ker so to pač mogli, so sedaj v ospredju ekonomske koristi. Bodisi neposredno kradejo osebne in bančne podatke uporabnikov bodisi omogočajo pridobitev nadzora nad računalnikom in preprodajo le-tega (v paketu botnetov), avtorji s tem v vsakem primeru precej zaslužijo. V zadnjih dneh pa so na internetu odkrili trojanskega konja za Mac OS X, ki k omenjenim načinom dodaja še novega - izkorišča računsko moč grafičnega procesorja za rudarjenje bitcoinov.

O bitcoinu smo pisali že večkrat, a ne škodi na kratko povzeti. Gre za virtualno valuto, ki jo je osnoval Japonec Satoshi Nakamoto leta 2009. Valuta temelji na kriptografskih...

13 komentarjev