» »

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Ars Technica - Skupina bitcoinskih rudarjev GHash.IO je v zadnjem času s pridobivanjem novih članov postala tako močna, da čedalje pogosteje prispeva več kot 50 odstotkov računske moči za rudarjenje bitcoinov. Čeprav samo po sebi to ne vpliva na bitcoin, zbuja nekatere pomisleke, ker omrežje v takem trenutku ni več decentralizirano.

Ena izmed glavnih prednosti in osnovnih zamisli bitcoina je njegova neodvisnost oziroma decentraliziranost. Dokler je računska moč, ki se uporablja za rudarjenje novih bitcoinov, enakomerno razporejena, namreč noben deležnik ne more izvajati prevlade nad bitcoinom. Prepoved dvojnega zapravljanja istih bitcoinov (double spending), razumno nizke provizije potrjevanja transakcij in ostali mehanizmi, ki so potrebni za stabilnost ekosistema, so neposredna posledica vsesplošnega pregleda nad dogajanjem.

Skupina (mining pool) GHash.IO pa zlagoma pridobiva moč. V preteklosti se je večkrat zgodilo, da je bila kratek čas v posesti več kot 51 odstotkov računskih kapacitet, pred kratkim pa je imela takšno premoč dobrih 12 ur, ugotavljajo raziskovalci s Cornella. Nobenih indicev ni, da bi GHash.IO to moč zlorabljal, ker bi si s tem verjetno zadal smrtni udarec. Člani skupine bi jo zapustili, kar bi takoj znižalo njeno moč pod magičnih 51 odstotkov, hkrati pa bi razburkano ozračje bržkone povzročilo močne pretrese in padec vrednosti bitcoina, tako da bi izgubili vsi, ki so investirali v bitcoin. To pa so prav člani in skrbniki GHash.IO.

A problem ostaja na načelni ravni zelo velik. Glavna prednost bitcoina je nezmožnost nadzora, ki bi si ga zelo želela kakšna država ali tajna služba. Ne toliko zaradi možnosti obogatitve - dvojno zapravljanje bitcoinov in podobni triki so uporabni le omejeno količino časa, dokler se tečaj bitcoina ne sesede - ampak zaradi možnost nadzora in zrušitve, če bi postal prevpliven. Če je ob izumu bitcoina kazalo, da se ne more zgoditi tolikšna koncentracija moči, se je to sedaj zgodilo.

Rešitve tega problema obstajajo, a niso enostavne in zahtevajo spremembe nekaj osnovnih značilnosti bitcoina, kar bi povzročilo razvejitev (fork) v nov projekt. Kratkoročni obvoz pa je seveda zelo preprost - člani GHash.IO si morajo poiskati nove skupine, pa ne bo nobena imela več kot 51 odstotkov. In ti imajo interes za to, saj prihodke od skupine v prvi vrsti nadzorujejo skrbniki, šele nato jih delijo med člane, ki so prispevali računsko moč. Če ti skrbnikom ne zaupajo, ker jih ne poznajo, zanje ne bodo nosili glave naprodaj - zlasti, ker so ti zagotavljali, da se prekoračitev 51 odstotkov ne bo zgodila.

5 komentarjev

BitMiljonar ::

Zelo dobro razložena oz. napisana novica.

Ena rešitev bi lahko bila TreeChains (vsak miner lahko samostojno mina poljubno majhno podchain/podtežavnost).
Druga enostavnejša pa GetBlockTemplate, vendar je trenutno bolj potratna in malo podprta (tudi Ghash.io je ne podpoira)

Sheteentz ::

kako bi pa GHash.IO to moč 51 odstotkov računske moči lahko zlorabljal?

cegu ::

Sodeč po članku spodaj, lahko storijo 3 zadeve:
- isti bitcoint dvakrat zapravijo
- ustavljajo transakcije
- onemogočijo minanje bitcoinov drugim

http://learncryptography.com/51-attack/

Zakaj je tako pa ne vem.

tikitoki ::

Možnost dvojnega zapravljanja bicoinov je očitno sistemska napaka, ki se jo da izkoriščati, kaj ima to z 51% deležem pa mi res ni jasno. Je pa to izredno hud problem za sam bitcoin, ki očitno ne nudi potrebne varnosti transakcij.

Tudi ustavljanje transakcij mi ni jasno. Lahko omejijo dostop na novo pridobljenih bitcoinov, kar pa je tko neumnost, kratkoročno vpliva ne bo, dolgoročno pa morajo tko al tko plačat elektriko in ne vem, kako bi si lahko to privoščili.

Monopol na "rudarjenjem" pa tko al tko ni nič novega.

Meni se zdi, da je edina resna prednost bicoina večja anonimnost in morebitno cenejše plačevanje stvari v tujini. Osebno pa menim, da to resno zanima le majhen del populacije.

Baja ::

Sheteentz je izjavil:

kako bi pa GHash.IO to moč 51 odstotkov računske moči lahko zlorabljal?


ker prispevajo več kot polovico moči za izračunavanje blokov, bi lahko v bloke zapisovali lažne transakcije in ker je velika verjetnost da bodo sami našli naslednji blok, te lažne transakcije sami tudi potrdili.

Dokler ima 50+% skupina kot hash.io, ni pričakovati težav, saj so odvisni od rudarjev, ki jih lahko zapustijo vsak trenutek. če pa bi en sam posameznik/organizacija presegla 50% pa je zgodba drugačna. z vstavljanjem/popravljanjem transakcij bi verjetno efektivno ubila bitcoin.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1613447 (4866) Lonsarg
»

Facebook napovedal novo kriptovaluto libra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7924868 (19307) vb2nc4uv
»

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1914291 (9218) Eandro5res
»

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5121045 (17345) Matevy
»

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
57288 (5030) Baja

Več podobnih tem