»

Novi podatki o Googlovem vztrajnem špijoniranju

vir: Flickr

Slo-Tech - Nekaj novih detajlov o Googlovem vztrajnem pritiskanju na zavoro, ko gre za našo zasebnost, je pricurljalo iz dokumentov (rezervni vir),pridobljenih med obravnavo tožbe ameriške zvezne države Arizone zoper Google. V slednji tamkajšnji tožilec podjetju očita, da je nezakonito spremljalo lokacijo uporabnikov platforme Android brez njihovega dovoljenja, tudi ko so bile funkcije za spremljanje lokacije v nastavitvah ročno izklopljene. Tožilec zatrjuje, da je Google v ozadju še vedno poganjal spremljanje lokacije, denimo za spremljanje vremena in za potrebe drugih aplikacij, vse to pa se je dogajalo kljub temu, da uporabnik na nivoju aplikacij take privolitve ni dal. Šele po bolj poglobljenem brskanju po nastavitvah Androida in izklapljanju takega spremljanja v sistemskih nastavitvah, je Google prenehal črpati lokacijske podatke. A zgolj po tej poti, kot bomo videli v nadaljevanju.

Iz dokumentov v prvi vrsti izhaja, kako si je vodstvo Googla in del inženirjev prizadevalo uporabnikom...

92 komentarjev

Uber podkuril Bruslju glede urejanja položaja prekarnih delavcev

Protest proti prihodu Uberja v Budimpešto leta 2016

vir: Wikipedia
Bloomberg - Dara Khosrowshahi, izvršni direktor podjetja Uber Technologies, je evropski komisarki za konkurenčnost Margrethe Vestager in komisarju za delo Nicolasu Schmitu poslal predlog bele knjige, v kateri je zapisana Uberjeva vizija bodoče ureditve položaja prekarnih delavcev v EU. S to iniciativo je Khosrowshahi nekoliko prehitel Evropsko komsijo (EK), ki bo svoj predlog predstavila šele čez nekaj tednov, samega zakonodajnega osnutka pa ni pričakovati pred koncem leta.

Khosrowshahi je EK ob tem še pozval, naj čimprej poskrbi za zakonodajni okvir tega področja, saj bo podjetje v tem primeru pripravljeno napraviti še kak korak več, da bi izboljšali socialni položaj takih delavcev v EU. In dodal, da trenutna zakonska negotovost podjetjem, kot je njegovo, onemogoča poskrbeti za dostop do prilagodljivega dela svojih zaposlenih na eni ter do delavskih pravic na drugi strani.

Uber, Lyft in druga novodobna podjetja, za katere storitve pretežno izvajajo zunanji, pogodbeni sodelavci, so se...

1 komentar

Uberjev ustanovitelj prekinil vse vezi s podjetjem

Slo-Tech - Iz Uberja so sporočili, da bo ustanovitelj podjetja Travis Kalanick do konca leta odstopil z vseh funkcij, prodal vse delnice in v celoti prekinil vse vezi s podjetjem. Konec leta bo zapustil upravni odbor, medtem ko je z mesta izvršnega direktorja odstopil že junija 2017. Večino delnic podjetje je od začetka kotacije maja letos že prodal, in sicer je zanje iztržil okrog 2,5 milijarde dolarjev, v lasti pa ima še za okrog 180 milijonov dolarjev delnic.

Kalanick je bil kontroverzna oseba, ki so jo mnogi obtoževali, da v Uberju povzroča zastrupljeno ozračje. Ko je odstopil kot izvršni direktor, je bil v to domala prisiljen. Investitorji so bili razočarani nad negativnimi dogodki, med drugim sodnimi bitkami z regulatorji po svetu, zavajanju organov pregona in nadzora, obtožbami o zelo razširjenem in toleriranem spolnem nadlegovanju v podjetju ter seveda nedobičkonosnosti podjetja.

Uber od svoje ustanovitve ni pridelal niti dolarja dobička - to naj bi se prvikrat zgodilo leta 2021....

20 komentarjev

EU: AirBnb krši evropske zakone

Slo-Tech - Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov so Airbnb uradno opozorili, da kršijo zakone EU in od podjetja zahtevali, da svoje pogoje poslovanja uskladi z evropskimi pravili. Sporno je navajanje cen, ki ne smejo vsebovati skritih dodatkov, in nejasna oznaka, ali je ponudnik nastanitve zasebnik ali podjetje. Airbnb mora kršitve odpraviti do konca avgusta.

Airbnb sicer ni na tako slabem glasu kakor Uber, a je podjetje, ki posameznikom omogoča oddajanje nastanitvenih zmogljivosti, vseeno številnim evropskim mestom trn v peti. Glavni problem je, da v mnogo primerih predstavlja nelojalno konkurenco ostalim ponudnikom nastanitev, kar izkrivlja trg ter napihuje cene nepremičnin. V Berlinu, Barceloni in Londonu so mestne oblasti že pred...

6 komentarjev

Waymo in Uber sta se poravnala

Slo-Tech - Po pričakovanjih, bi lahko rekli, je Uber ugotovil, da nima smisla trošiti denarja za sodne stroške, odvetnike in na koncu morebitno kazensko odškodnino, zato se je z Google Waymom poravnal. Proces, ki se je začel v začetku tedna, se je končal z 244-milijonsko poravnavo. To je precej manj od začetne milijarde, ki jo je neuradno pričakoval Waymo.

Uber se je namreč strinjal, da bo Waymo postal lastnik 0,34 odstotka Uberja. To je tudi edini finančni izplen poravnave, saj Uber ni plačal nič denarja. Waymo je dobil zagotovila, da njegove poslovne skrivnosti ne bodo končale v programski ali strojni opremi, ki jo proizvaja Uber, slednji pa je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Iz poravnave so torej vsi izšli kot...

0 komentarjev

Uber pozabil razkriti vdor izpred leta dni

Bloomberg - Uber se je vnovič znašel v središču medijske pozornosti zaradi afere, ki so jo zakuhali s prikrivanjem hekerskega vdora v svoje sisteme. Uber je šele sedaj priznal, da so bili oktobra 2016 tarča vdora, v katerem so napadalci pridobili osebne podatke 57 milijonov uporabnikov. Čeprav so vdor hitro odkrili, so ga skrivali in o njem v nasprotju z zakonodajo nisi obvestili niti žrtev niti pristojnih organov. Še več, Uber je hekerjem celo plačal 100.000 dolarjev, da naj bi bili uničili ukradene podatke.

Ukradeni podatki večidel obsegajo imena, elektronske naslove in telefonske številke, za približno 600.000 voznikov pa tudi podatke z njihovega vozniškega dovoljenja. V nobenem primeru niso bili ukradeni bančni podatki ali trase voženj, zatrjuje Uber. A...

14 komentarjev

Uber dobil novega izvršnega direktorja, ne bo več sledil potnikom po koncu vožnje

Washington Post - Decembra je Uber uvedel kontroverzno nadgradnjo svoje aplikacije, ki je od uporabnikov zahtevala deljenje lokacije tudi, ko aplikacija ni tekla v ospredju. Sporne funkcije ni bilo mogoče izključiti drugače kakor v celoti, kar z drugimi besedami pomeni, da je bila alternativa zgolj ročni vnos mesta pobiranja in odlaganja potnika. Uber je to uvedel, ker je uradno lokacijo uporabnika spremljal še pet minut po zaključku vožnje, čemur so zagovorniki zasebniki ostro nasprotovali. To funkcijo bo sedaj ukinil, tako da bo aplikacija delovala kakor pred lanskim decembrom - lokacijo bo spremljala le, ko bo aplikacija dejansko aktivna.

Uber se je ob uvedbi branil, da novo funkcionalnost potrebujejo...

1 komentar

Uberjev izvršni direktor vsaj začasno odstopa

Travis Kalanick

Slo-Tech - Uberjev upravni odbor je včeraj zasedal na seji, o katerem uradno niso dajali izjav, neuradno pa je bilo mogoče prebrati, da bodo razpravljali tudi o, vsaj začasni, razrešitvi izvršnega direktorja Travisa Kalanicka. Ta naj bi bil začasen umik predlagal sam, potem ko je konec maja v nesreči umrla njegova mati, razmere v Uberju pa so bile že pred tem zelo stresne.

Upravni odbor je na maratonski seji sprejel vsa priporočila, ki jih je pripravil Eric H. Holder, nekdanji ameriški generalni tožilec. Uber je Holderjevo podjetje najel za pregled podjetja in pripravo priporočil, kako naj se Uber odzove na slabo javno mnenje, ki so si ga v preteklih mesecih zakuhali s pravnimi incidenti in spolnimi škandali. Na seji so potrdili...

2 komentarja

V ZDA stekel kazenski postopek zoper Uber

Reuters - Temni oblaki nad Uberjem se kopičijo, zadnjega pa je prispevalo ameriško ministrstvo za pravosodje, ki začenja kazenski postopek zoper podjetje. V preteklosti se je Uber pogosto znašel na napačni strani zakona, kar je običajno povzročilo prepoved njegovega delovanja v določenih mestih in državah, opraviti pa je imelo z regulacijo potniškega prometa, ki jo je Uber često vehementno preziral. To pot pa gre za kaznivo dejanje, ki so ga zagrešili s svojim programom Greyball.

Pred dvema mesecema smo pisali o razkritju, da je Uber na različne načine aktivno iskal, kdo utegne biti organ pregona. To samo po sebi še ni bilo tako problematično, če ne bi Uber teh podatkov uporabljal zato, da se jim je aktivno izogibal. Ljudje, ki jih je Uber...

10 komentarjev

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

Kako Uber zbira in obdeluje osebne podatke za izmikanje organom pregona

Slo-Tech - Uber je več let uporabljal program, s katerim se je izogibal policiji in ostalim organom pregona v državah, kjer je bilo njegovo delovanje prepovedano ali močno regulirano. Obstoj programa Greyball razkriva The New York Times in pojasnjuje, kako ga je Uber uporabljal vsaj v Bostonu, Parizu, Las Vegasu, Avstraliji, Južni Koreji in na Kitajskem.

Gre za del večjega programa VTOS (violation of terms of service), ki ga je Uber začel uporabljati leta 2014 in je danes izven ZDA večidel standardni del Uberjevega paketa. Z njim uradno Uber preprečuje najemanje storitev ljudem, ki storitev koristijo na nepošten način, ki ni v skladu s splošnimi pogoji poslovanja. V resnici pa je Uber s to aplikacijo preprečeval uporabo svoje aplikacije različnim inšpektorjem in...

54 komentarjev

Uber: ljudje s skoraj prazno baterijo pripravljeni plačati več

Slo-Tech - Uberjev vodja ekonomskih raziskav Keith Chen je za NPR-jev podcast povedal, da Uber točno ve, kdaj so uporabniki storitve plačati višjo tarifo - ko imajo skoraj prazno baterijo. Uber zagotavlja, da tega ne bo zlorabljal, gre pa za zelo zanimivo debato, zato se podcast splača poslušati.

Ena izmed najbolj kontroverznih praks Uberja so visoke cene, kadar primanjkuje voznikov oziroma poraste število iskalcev prevoza. V času tako imenovanih špic (surge pricing), Uber stranki jasno pokaže, da bo prevoz dražji od običajne tarife. O tej funkciji se precej polemizira, a Uber za zdaj vztraja, da gre za mehanizem za uravnavanje ponudbe in povpraševanja. Ponekod so prakso vseeno prepovedali, drugod je le nezaželena, vsi pa so zgražali nad

64 komentarjev