»

V ZDA iztrošene avtomobilske baterije povezali v 25 MWh

Ars Technica - Ena izmed pogosto izpostavljenih bojazni pri prehodu na električne avtomobile je usoda odsluženih baterij. Čeprav so električni avtomobili v opaznih količinah z nami premalo časa, da bi se iztrošene baterije sploh uspele nabrati, se rešitve že pojavljajo. Ker so zahteve za delovanje v avtomobilih precej stroge, lahko malo postarane baterije še vrsto let delujejo drugod. V Kaliforniji so tako postavili enega največjih zbiralnikov električne energije, ki uporablja baterije iz električnih avtomobilov. Uskladiščiti zmore 25 MWh električne energije, kar ustreza mesečni porabi 100-200 gospodinjstev.

Projekt Sierra v kalifornijskem Lancastru sestavlja 1300 baterijskih paketov iz avtomobilov. Večino sta jih prispevala Honda in Nissan, nekaj pa tudi General Motors in Tesla. S 25 MWh je skladišče več kot dvakrat zmogljivejše kot konec leta 2021. Baterije služijo kot zbiralnik električne energije za glajenje porabe in proizvodnje sončne elektrarne, pa tudi za siceršnje uravnavanje omrežja....

554 komentarjev

V Tesli uvajajo vrsto različnih izboljšav proizvodnje

Slo-Tech - V torek se je odvil Teslin dogodek Battery Day, na katerem je Elon Musk z druščino razlagal, katere optimizacije proizvodnje baterij in avtomobilov uvajajo v želji, da bi v roku treh let lahko ponudili "ljudski" električni avto s ceno 25.000 dolarjev. To je bila tudi najpomembnejša od najav za potrošnike, razen tega pa je predstavitev v glavnem minila v tehničnih razlagah in brez konkretnejših demonstracij.

Industrija električnih avtomobilov je še vedno postavljena pred isti temeljni izziv kot ob ustanovitvi Tesle pred sedemnajstimi leti: vztrajno mora nadaljevati z nižanjem stroškov proizvodnje in posledično cen avtomobilov, da bi na srednji rok lahko dohitela zmogljivostno primerljive z motorji na notranje izgorevanje. Večina Teslinega dogodka Battery Day 2020 (skrajšani video povzetek), ki je zaradi distanciranja potekal v obliki drive-in parka, je bila tako osrediščena okoli množice posodobitev na praktično vseh stopnjah proizvodnje baterij in njihove vgradnje v avtomobile....

28 komentarjev

Tesla Powerwall v Sloveniji

Posamezna Tesla Powerwall enota

Slo-Tech - Merkur Trgovina in NGEN sta podpisala strateško partnerstvo, s katerim se bo mogoče v poslovalnicah Merkurja podučiti o delovanju baterije Tesla Powerwall ter jo tudi kupiti, namestitev pa bo zagotavljal NGEN. NGEN je skupen podjetniški podvig Romana Bernarda, ustanovitelja Flycom Technologies, ki za elektroenergetska podjetja opravlja helikopterske preglede daljnovodov, ter Damiana Merlaka, soustanovitelja Bitstampa in navdušenca nad podjetjem Tesla.

Podjetje NGEN že ima nekaj izkušenj z baterijami podjetja Tesla. Lani oktobra je na Jesenicah poleg železarne postavilo baterijski hranilnik v priključni moči 12,6MW ter kapaciteti 22,2MWh. Od letošnjega avgusta obratuje že njihov drugi baterijski hranilnik poleg tovarne aluminija Talum Kidričevo, ta ima priključno moč 18MW ter kapaciteto 31MWh. NGEN zdaj svojo ponudbo širi in daje na voljo tudi posameznikom.

Cena baterije Tesla Powerwall je med 9000€ in 9500€, odvisno od zahtevnosti montaže pri uporabniku. V trenutni...

95 komentarjev

Tesla bo gradila največjo baterijsko elektrarno

Slo-Tech - Tesla in Pacific Gas and Electric Company bosta v Kaliforniji v Moss Landingu zgradila največjo baterijsko elektrarno na svetu, ki bo imela kapaciteto 1,2 GWh (toliko energije Nuklearna elektrarna Krško proizvede približno v slabih dveh urah). Elektrarna bo imela omenjeni baterijski paket, ki bo namenjen skladiščenju viškov energije iz vetrnih in sončnih elektrarn, ob povišani porabi pa bodo energijo sproščali v omrežje. Energijo bodo skladiščili s klasičnimi litij-ionskimi baterijami.

Gradnja se bo začela še ta mesec
, dokončali pa naj bi jo do konca leta. Gradbeno dovoljenje so dobili ta teden. Pred dvema letoma je v Avstraliji začel delovati dotlej največji baterijski kompleks, ki je imel moč 100 MW in kapaciteto 129 MWh, torej desetkrat manj od najnovejšega. Ta bo imel moč 250 MW, torej jo bo lahko zagotavljal dobre štiri ure.

V Moss Landingu trenutno stoji velikanska plinska elektrarna, ki jo oblasti želijo zapreti in preiti na obnovljive vire energije. Teslina iniciativa je...

125 komentarjev

Elon Musk bi Teslo umaknil z borze

vir: Wikipedia
CNBC - Izvršni direktor in solastnik Tesle, Elon Musk je danes šokiral vlagatelje, ko je tvitnil, da namerava izpeljati odkup delnic podjetja, pri čemer bi bil za delnico pripravljen plačati 420 ameriških dolarjev. Kot razlog je navedel, da si želi vzpostaviti kar najboljše razmere za uspešno prihodnost družbe. Obenem je še zatrdil, da ima sredstva za odkup že zagotovljena. Skratka, če bi Musk želel izpeljati svoj načrt, bi za to potreboval približno 50 milijard dolarjev kapitala. Novinarji CNBC so že stopili v stik z večjimi bankami na Wall Streetu, kjer pa o tem niso vedeli ničesar.

Poteza bi podjetju v resnici prinesla določeno mero ustvarjalnega miru, saj ne...

91 komentarjev

Tesla razvija lastno procesno enoto

TechCrunch - Med svojim nastopom, v katerem je Elon Musk vlagateljem in novinarjem pojasnjeval stanje podjetja po končanem drugem letošnjem poslovnem četrtletju, je na plano prišla tudi potrditev, da v Tesli že nekaj časa razvijajo lasten čip za poganjanje umetne inteligence njihovih vozil. Družba je namreč zadnji dve leti skrivaj razvijala svoj procesor, ki bo premleval podatke za naslednjo, tretjo različico Autopilota, Teslinega sistema za samodejno upravljanje vozil. Doslej so se v tem pogledu naslanjali na Nvidiinih grafičnih karticah temelječ sistem, imenovan Nvidia Drive platform. Do znamenite nesreče s smrtno žrtvijo, ko je njihovo vozilo trčilo v traktorsko prikolico, pa je bil dobavitelj...

50 komentarjev

Britanci priključili prvo baterijo na utekočinjeni zrak

Ars Technica - V Veliki Britaniji kar okoli tretjino električne energije pridobijo iz obnovljivih virov. A ker veter, plima in sonce ne delujejo vedno skladno s potrebami potrošnikov, je potrebno energijo, kadar je te preveč, nekako uskladiščiti. Zlasti, ker na otoku postopoma ugašajo umazane termoelektrarne na premog, ki pa so bile po drugi strani zelo priročne v trenutkih, ko je povpraševanje po energiji nenadno zraslo.

Pred dnevi so tako v nacionalni elektro sistem vključili prvo shrambo, ki deluje na utekočinjeni zrak oz. Liquid air energy storage (LAES). Baterija je zrasla v Manchestru, deluje pa tako, da zrak iz ozračja prečistijo in ohladijo na -196 stopinj Celzija, pri čemer se utekočini, nato pa ga spravijo v izolirane...

10 komentarjev

Baterije v Teslah se starajo počasneje od pričakovanj

Slo-Tech - Baterije se starajo, kar opazimo zlasti pri mobilnih telefonih in prenosnih računalnikih, ki sčasoma zdržijo čedalje krajše intervale med polnjenji. Zato je eden izmed večjih pomislekov pri nakupu električnega avtomobila, kako dolgo bo baterijski paket zdržal. Zato so na Nizozemskem in v Belgiji naredili raziskavo, v kateri je sodelovalo 350 lastnikov tesel. Ugotavljali so, kako hitro baterija v avtomobilu peša. Rezultati so pozitivno presenetili.

Za Model S in X garancije na avtonomijo ni, medtem ko za Model 3 Tesla garantira 70-odstotno kapaciteto po 120.000 miljah (193.000 kilometrov). Nissan na primer za Leaf obljublja 66-odstotno kapaciteto po 100.000 miljah (160.000 kilometrih). Rezultati kažejo, da s tem še...

85 komentarjev

Avstralci za zdaj zadovoljni s Teslino megabaterijo

Odziv parne turbine

Slo-Tech - Novembra, tik pred začetkom poletja na južni polobli, je Tesla v Avstraliji dokončala in predala v uporabo baterijo v Hornsdalu, ki lahko uskladišči 129 MWh energije in dobro uro zagotavlja moč 100 MW. Tesla jo je zgradila v rekordnem času, ker je Elon Musk stavil, da bo projekt dokončan v 100 dneh. Baterijski kompleks je povezan z vetrno elektrarno, namenjen pa je izravnavi nihanj v omrežju in zagotavljanju energije v primeru nenadnih izpadov. Poletja v Avstraliji je konec in upravljavec elektroenergetskega omrežja (AEMO) je izdal poročilo, v kateri je pohvalil delovanje baterije.

Večjega izpada električne energije, ki bi ga morala v celoti pokriti baterija, ni bilo, je pa vseeno svoje delo opravila dobro. AEMO...

22 komentarjev

S prenosno atomsko uro prvič izmerili nadmorsko višino

Slo-Tech - Einstein je že pred sto leti ugotovil, da čas teče v močnejšem gravitacijskem polju teče počasneje. To pomembno spoznanje relativnostne teorije so eksperimentalno preverili že velikokrat in ga danes upoštevamo tudi pri načrtovanju. Ure na satelitih GPS morajo upoštevati, da so sateliti v šibkejšem gravitacijskem polju kakor na površju Zemlje in da se gibljejo hitro. To znese 38 milisekund na dan! Gre pa tudi v drugo smer - iz hitrosti tiktakanja natančne ure lahko izračunamo, v kako močnem gravitacijskem polju smo, kar na Zemlji prevedemo v nadmorsko višino. To so v praksi s prenosno atomsko uro sedaj prvikrat tudi storili. O tem pišejo v Nature Physics.

Raziskovalci britanskega National Physical Laboratory, nemškega...

31 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Tesla v roku zgradila največji litij-ionski baterijski kompleks

Slo-Tech - Elon Musk si je prihranil 50 milijonov dolarjev, saj je največjo litij-ionsko baterijo na svetu v Avstraliji postavil krepko pred rokom, ki ga je zapisal v pogodbi. Če Tesli v 100 dneh ne bi uspelo postaviti baterije, bi namreč zanjo ne terjala plačila, je obljubil Elon Musk. Rok je začel teči s podpisom pogodbe pred 55 dnevi, torej je Tesla uspela projekt dokončati dvakrat hitreje. Še več, tudi od Muskove stave je minilo zgolj 99 dni (in tedaj Tesla res še ni imela zgrajenega ničesar).

Powerpack, kot se sistem imenuje, stoji dobrih 230 kilometrov severno od Adelajde v mestu Jamestown, kjer je povezan z vetrno elektrarno. Z močjo 100 MW zmore napajati 30.000 gospodinjstev. Uskladišči lahko 129 MWh električne energije. Stava, ki jo je sklenil Musk, seveda nikoli ni visela na...

15 komentarjev

Tesla odpustila več sto ljudi

Slo-Tech - Tesla je minuli teden odpustila več sto zaposlenih, in sicer po neuradnih ocenah 400-700. Večinoma naj bi šlo za ljudi iz administracije in marketinga, čeprav je med odslovljenimi tudi nekaj inženirjev in delavcev v proizvodnji. Tesla se sicer trenutno spopada z velikimi težavami v proizvodnji, saj njihov najnovejši model Tesla 3 prihaja iz proizvodnih hal veliko počasneje od pričakovanj in napovedi.

Na čakalni listi za prevzem vozil je več kot 450.000 ljudi, ki so vplačali 1000 dolarjev are. Tesla je prednaročila začela pobirati, še preden so avtomobil dejansko začeli proizvajati. Toda...

106 komentarjev

Musk: odštevanje se je začelo

Ars Technica - Julija je Elon Musk obljubil, da bo največji baterijski sistem na svetu, ki ga gradi v Avstraliji, brezplačen, če ne bo dokončan v 100 dneh. V ta čas seveda ni bilo všteto pridobivanje dovoljenj in izbiranje podizvajalcev, kar se lahko precej zavleče. Sedaj so te podrobnosti dorečene, zato je Musk sprožil 100-dnevno odštevanje. Do 7. januarja bo torej v Jamestownu v Južni Avstraliji stal sistem, ki bo lahko uskladiščil 129 MWh energije in jo dobavljal z močjo 100 MW.

Musk je ob tem igral zelo previdno, saj hkrati naznanil, da je projekt v resnici že na pol dokončan. Ko bo postavljen, bo to največji v omrežje povezan baterijski sistem. Trenutno je največji sistem sposoben shraniti 120 MWh energije in obratovati z močjo 30 MW, gre pa za AES Energy Storage v...

8 komentarjev

Tesla bo gradila največjo baterijo na svetu

Slo-Tech - Tesla, francosko podjetje Neoen in avstralska vlada so podpisali pogodbo, s katero se Tesla zavezuje, da bo do 1. decembra letos v Južni Avstraliji zgradila največjo baterijo na svetu. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je na novinarski konferenci v Adelajdi dejal, da bo šlo za trikrat zmogljivejši sistem od katerega koli primerljivega na svetu. Baterijo, ki jo bodo postavili v mestu Jamestown 230 kilometrov severno od Adelajde, bodo povezali z vetrno elektrarno, ki jo bo zgradil Neoen. Ko bo proizvodnja višja od porabe, bodo v baterijo skladiščili preseženo energijo, iz katere bodo ob konicah pokrivali povečano porabo energije.

Musk pravi, da bo baterija lahko zagotavljala moč 100 MW, kar čez palec rečeno pomeni, da lahko napaja okrog 30.000 gospodinjstev. To je tudi...

44 komentarjev

Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

Slo-Tech - Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je na tiskovni konferenci predstavil baterijo Powerwall, ki je namenjena napajanju celotnega doma. Obesi se na steno in omogoča hranjenje energije, ko je ta obilna in poceni, ter njeno izrabo ob konicah porabe. Na trg pride čez tri do štiri mesece in bo sprva bržkone igračka za bogati sloj ljudi, a Musk načrtuje počasno posvojitev v širokem krogu gospodinjstev, kar bi utegnilo spremeniti temelje elektrodistribucije po svetu.

Približno kvadratni meter velika naprava v elegantni črni (ali drugi) barvi tehta približno 100 kilogramov, zato ni presenetljivo, da se pritrdi na zid. Dražja verzija za 3500 dolarjev ima kapaciteto 10 kWh, petsto dolarjev cenejši model pa shrani 7 kWh....

135 komentarjev

SpaceX gradi prototip cevnega zračnega potniškega prometa v Teksasu

Slo-Tech - Milijarder Elon Musk, ki stoji za projektu in podjetji PayPal, Tesla Motors, SpaceX ter drugimi, je napovedal gradnjo testne steze Hyperloop v Teksasu, kjer bodo v praksi preizkušali nov hitrega način prevoza ljudi. Musk je Hyperloop prvikrat napovedal pred poldrugim letom, ki je postavil smel cilj - prepeljati ljudi iz Los Angelesa v San Francisco v pol ure. Poglejmo si, kako in kdaj namerava SpaceX premagati razdaljo 600 kilometrov hitreje od potniških letal.

Na teksaškem forumu o prevozu je namreč Musk napovedal gradnjo osem kilometrov dolgega odseka proge, ki bo "najverjetneje v Teksasu". Prva inkarnacija poldrugo leto stare zamisli bo na voljo podjetjem in študentskim raziskovalnim skupinam, ki...

73 komentarjev

Tesla odpira patentni portfelj

Slo-Tech - V noriji sodnih postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, ki smo ji priča predvsem čez Lužo, čeprav tudi Evropa ni imuna nanje, je pravo nasprotje novica iz proizvajalca električnih vozil Tesla Motors. Odločili so se, da bodo vse svoje patente odprli in dali na razpolago vsakomur.

Izvršni direktor Tesla Motors Elon Musk je v blogu zapisal, da ne bodo sprožili sodnih postopkov proti nikomur, ki bo uporabljal znanje ali tehnologijo, pokrito v patentih njegovega podjetja. Dodal je, da ne verjame več, da so patenti ključ za tehnološko prednost. Ko je delal v svojem prvem podjetju Zip2 je bil mnenja, da so patenti potrebni in koristni, a je sčasoma ugotovil, da se je situacija izrodila. Tesla Motors je patenta kopičila...

84 komentarjev

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na...

6 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev