» »

Japonci dobili World Solar Challenge

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na startu napolnjene, potem pa so ekipe odvisne od le sebe in vremena. Tekmovanje poteka vsak dan od 8.00 do 17.00 ure, ko je v Avstraliji sonce dovolj visoko na nebu (nekateri modeli avtomobilov dejansko spreminjajo nagib celic, da pada sončna svetloba čim bolj pravokotno nanje), nato pa se prenoči, kjer si ostal. Dirka torej nima etap, kot recimo Tour de France, a po drugi strani ima predvidene odmore za razliko od RAAM-a.

Zmagovalci so za pot 3021 kilometrov potrebovali tri polne tekmovalne dni in dobrih pet ur, kar postavlja povprečno hitrost potovanja na zavidljivih 92 kilometrov na uro. Spomnimo, da so v soboto v Darwinu potekale kvalifikacije za startna mesta, kjer so najhitrejše ekipe vozile s približno 85 kilometri na uro - tedaj so izkoriščali vnaprej nakopičeno energijo v baterijah, na celotnem tekmovanju pa je ta seveda predstavljala zanemarljiv delež, a so bile ceste na tekmi bolj ravne. Poleg tega so bile ključne sončne celice, njihov izkoristek in požrešnost elektromotorja v povezavi z aerodinamiko vozila. Ekipa Tokai je na kvalifikacijah osvojila peto mesto, a je že prvi dan tekmovanja prevzela vodstvo.

Lani so bili celo še hitrejši, saj so relacijo prevozili s povprečno hitrostjo 100 km/h. Letošnje vozilo Tokai Challenger 2 pa ima tri kolesa, šest kvadratnih metrov sončnih panelov z 22-odstotnim izkoristkom in najvišjo mogočo hitrostjo 160 km/h. Vgrajenih je 21 kilogramov litij-ionskih baterij, ki shranijo 5 kWh energije.

Prihodnje tekmovanje v Avstraliji bo leta 2013.

6 komentarjev

pegasus ::

92km/h ob tem, da so imeli nenačrtovan postanek zaradi požarov, zadnji dan oblačen in četrtino manjšo površino celic napram zadnji tekmi. Menim, da je ta rezultat zato še toliko bolj spoštljiv.

borisk ::

kako so se kej držali omejitev hitrosti? Avstralci so precej občutljivi na to, čeprav je do najbližjega kenguruja 40km

gruntfürmich ::

lepo lepo. učasih je toyota prednjačila. kaj pa tokrat?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ahim ::

"Darwin(a)", a "Adelajde" ?! 8-O

Redorange ::

gzibret ::

Ravno pretirano udobni pa tile avti niso glih... V bistvu ne vem, ali bi temu sploh lako rekli avto.
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nuklearna elektrarna VS izpušni sistemi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
668608 (3798) Smrekar1
»

Letošnji World Solar Challenge pripadel Nizozemcem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64630 (3450) Hayabusa
»

Začel se je World Solar Challenge 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
105626 (4366) pegasus
»

Na Japonskem organizirali maraton humanoidnih minirobotov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
359094 (7618) Matevžk

Več podobnih tem