»

Letala, ropi in gole ženske: Z droni vašo zasebnost napadajo tudi navadni smrtniki

theguardian.com - Vsaj 10 incidentov na dan zaradi nedovoljene uporabe dronov so leta 2016 zabeležili v Veliki Britaniji, poroča The Guardian. Skupaj skoraj 3500 primerov. Še leta 2014 so britanski organi pregona zabeležili le 286 incidentov povezanih z uporabo dronov. In kakšni so ti »incidenti«?

Kdo ima večjega?

Potrebno je seveda začeti z dogajanjem na letališčih. V 59 primerih se je brezpilotni letalnik v lanskem letu skoraj zaletel v potniško letalo, ki je ali pristajalo ali vzletalo. Za primerjavo, leta 2014 je bilo takih primerov v bodoči nekdanji članici EU le šest. Zadnji odmevni primer se je pripetil pred dnevi, ko je dron zgrešil pristajajoče letalo le za 20 metrov.

Dostavil se je v zapor

Droni pa so že leta popularni tudi med kriminalci. Lani so...

118 komentarjev

Je ptič? Je žuželka? Ne, gre za mikro dron s pluhatajočimi krili

TechCrunch - Britanska vojska je investirala 1,5 milijona funtov v angleški startup Animal Dynamics , ki razvija mikro dron s krili na osnovi letečega kačjega pastirja. Mikro dron, ki so ga Britanci ljubkovalno poimenovali Skeeter, zaenkrat v javnosti še ni poletel. V naslednjih mesecih Animal Dynamics želi zbrati še približno 4 milijone funtov s pomočjo različnih investicij, kar bi jim omogočilo nadaljni razvoj obstoječega projekta Skeeter ter razvoj spin-out tehnologij za področje medicine in avtomobilizma.

Skeeter vs. quadcopter

Skeeter sicer na prvi pogled ne prinaša nič novega. Droni z dinamični krili na trgu že obstajajo – dron, ki na pogled spominja na kolibrija, so ga...

29 komentarjev

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Ko so se pojavili letalniki, brezpilotni zrakoplovi oziroma droni, kakor jih pač želimo poimenovati, smo se znašli v že znanem položaju, ko je tehnologija prehitela pravno ureditev. Urediti je treba tako vidike varnosti (da se ne ponovi decembrsko strmoglavljenje komercialnega letalnika le slab meter od Marcela Hirscherja na tekmi svetovnega pokala v Italiji) kot tudi zasebnosti. V ZDA so že lani uvedli obvezno registracijo brezpilotnih zrakoplovov, v Sloveniji pa je Agencija za civilno letalstvo (CAA) minuli petek izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki do sprejema specialne zakonodaje zelo rigorozno ureja to področje.

Letenje v slovenskem zračnem prostoru brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem,...

231 komentarjev

Amfibijski letalnik osvaja nebo in morje

Slo-Tech - Amfibijska vozila poznamo že več kot sto let, letalniki (droni) pa so si prostor pod soncem utrli v zadnjih letih. Zato je bil najnovejši dosežek laboratorija za aplikativno fiziko Univerze John Hopkins pravzaprav le vprašanje časa - razvili so letalnik, ki se lahko več mesecev skriva pod vodo, potem pa vzleti. Poimenovali so ga Cracuns (Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System).

Tehnično sodi med kvadrokopterje, zgrajen pa je bil s tehnologijo 3D-tiska, da je poceni in lahek, hkrati pa so morali zagotoviti še, da so ključne komponente vodotesne, lopatice in ohišje pa prevlečeni s premazom proti rjavenju, da ga večmesečno skrivanje v slani vodi ne začne najedati. Na testih so namreč pokazali, da mu...

10 komentarjev

Hacking Team in Boeing razmišljala o okužbah prek brezpilotnega letalnika

RQ-21A "Blackjack", ki ga Insitu prodaja ameriški vojski

Slo-Tech - Dokumenti, ki curljajo na internet po vdoru v italijanski Hacking Team, razkrivajo številne zanimive podrobnosti o delovanju tega italijanskega podjetja. The Intercept razgalja tudi, kako sta se Hacking Team in Boeingova podružnica pogovarjala o razvoju opreme, ki bi jo naložili na brezpilotni letalnik (drone), da bi lahko oddaljeno okužili tarče. Podjetji sporočil, iz katerih vejejo te informacije, ne želita komentirati.

Gre za podjetje Insitu iz zvezne države Washington, ki je v lasti Boeing Defense, Space & Security in se ukvarja z izdelavo avtonomnih letalskih plovil. V pobeglem sporočilu najdemo seznam projektov, na katerih dela Hacking Team. Visoko je izdelava sistema za okužbo računalnikov kar prek letalnikov....

16 komentarjev

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je...

27 komentarjev

Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

The Verge - Minuli ponedeljek je pilot na Alitalijinem letu iz Rima v New York med pristajanjem na letališču JFK zapazil miniaturno propelersko letalo črne barve, širine približno enega metra na že nevarno bližnji razdalji približno 60 metrov (200 čevljev). Vse skupaj se je godilo nekje na meji med Brooklynom in Queensom, vzhodno od Manhattna na višini približno 500 metrov, kar je precej več od dovoljene za hobijiste (120 metrov), nasploh pa zasebna letala nimajo kaj iskati tako neposredno blizu letališč. Pilot je zato kontrolnemu stolpu javil, da vidi "drona" v smislu oddaljeno nadzorovanih zrakoplovov, s katerimi operirajo vodilne svetovne vojske (ameriška, britanska, francoska, izraelska, kitajska) ter v zadnjem času tudi zvezne...

42 komentarjev