»

Prepoved vnosa računalnikov na krov letal spet na mizi

Slo-Tech - Zamisli o prepovedi vnosa prenosnikov in ostale večje elektronike na krov letal, ki bi jo morali namesto tega obvezno shraniti v oddano prtljago, še niso umrle. Spomnimo, da sta ZDA in Velika Britanija to že marca napovedali na nekaterih letih iz Afrike in z Bližnjega vzhoda. Ko so Američani prepoved želeli razširiti še na lete iz Evrope, je završalo in na koncu prepovedi niso sprejeli. Toda z vsakim novim terorističnim napadom se te ideje vračajo. V ZDA sedaj na glas razmišljajo, če bi morebiti takšno prepoved uvedli na vseh domačih letih.

V Upravi za varnost v prometu (TSA) namreč preučujejo, da bi na vseh letih znotraj ZDA prepovedali vnos prenosnikov z osebno prtljago. Tiskovna predstavnica Lisa Farbstein je dejala, da o tej...

1 komentar

Za zdaj prepovedi vnosa prenosnikov na krov evropskih letal za ZDA ne bo

Slo-Tech - Na sestanku v Bruslju ta teden so se predstavniki EU in ZDA dogovorili, da za zdaj ne bodo uvedli prepovedi vnosa prenosnikov in ostale večje elektronske opreme na letala v ročni prtljagi. Marca so tako prepoved uvedli za direktne lete z nekaterih letališč na Bližnjem vzhodu v ZDA in Veliko Britanijo. Že tedaj je ukrep dvignil veliko prahu in sprožil pritožbo tamkajšnjih letalskih prevoznikov, ki pravijo, da so s tem postavljeni v neenakopraven položaj. Ko so ta ukrep sredi meseca napovedali tudi za EU, je nastal pravi vihar.

EU je očitno dovolj močan igralec, da so v ZDA odstopili od tovrstnih idej. Zamisel so uradno zavrgli dan zatem, ko je mednarodni konzorcij letalskih prevoznikov poslal EU in ameriškemu zunanjemu ministrstvu...

7 komentarjev

ZDA želijo prepoved računalnikov v ročni prtljagi razširiti na lete iz Evrope

Slo-Tech - V ZDA pripravljajo razširitev prepovedi vnosa večjih elektronskih naprav (vključno s prenosnimi računalniki) na krov letal, ki so jo uvedli marca letos. Tedaj so, podobno kot tudi Velika Britanija, omejitev vnosa naprav uvedle za vse letalske prevoznike na letih z določenih bližnjevzhodnih letališč. Sedaj bodo ukrep razširili na dodatne evropske države, so sporočili viri iz ameriške administracije. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) bi lahko ukrep razglasil že v naslednjih dneh.

Trenutno potekajo usklajevanja, kaj storiti s temi napravami, ki bodo očitno potovale v prtljažnem prostoru. Tam bo treba nekako zagotoviti, da se litij-ionskim baterijam ne bo kaj zgodilo, kar je v prostoru daleč od ljudi in oči težko. Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo tovrstni ukrepi...

43 komentarjev

Prepoved elektronike na določenih letih zaradi načrta napadov z iPadom

Guardian - Kot smo poročali minuli teden, je na določenih letih z Bližnjega vzhoda v ZDA in Veliko Britanijo začel veljati poseben varnostni režim, zato potniki elektronskih naprav, ki so večje od pametnega telefona, ne smejo imeti več v ročni prtljagi. Ukrep, ki je namenjen varnosti, je dvignil precej prahu. Viri blizu varnostnih služb razkrivajo, da je razlog več odkritih načrtov, kako na letala pritihotapiti razstrelivo. Gre za več različnih primerov, ne en sam incident.

Kot piše The Guardian, naj bi imeli napadalci izdelane zelo dobre ponaredke iPadov, v katerih je bil skrit eksploziv. V preteklosti so poizkušali razstrelivo tihotapiti v čevljih in spodnjem perilu, sedaj pa naj bi bili moderni lažni iPadi. Ostale podrobnosti o...

15 komentarjev

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop!

vir: Reuters
Reuters - Tehnološka podjetja morajo pričeti sodelovati z organi pregona. Njihove storitve, kot so digitalne platforme z enkripcijo komunikacije med uporabniki, namreč nudijo varen pristan teroristom. Tako je včeraj britanska notranja ministrica Amber Rudd tudi uradno napovedala vojno zasebnosti na Otoku. Tako kot v ZDA je tudi v Veliki Britaniji debato o zasebnosti in varnosti ter enkripciji komunikacije in drugih podatkov, »začel« teroristični napad. Britanec, ki je pretekli teden v Londonu ubil pet ljudi, je namreč sekunde pred začetkom pokola poslal šifrirano sporočilo.

»Zato morajo naši organi pregona imeti dostop do aplikacij, ki omogočajo šifrirano komunikacijo. Aplikacij, kot je recimo WhatsApp,« Reuters povzema želje...

201 komentar

V Veliki Britaniji bo letu 2016 sledilo 1984

Slo-Tech - Kontroverzni britanski zakon IPA (Investigatory Powers Act) je danes dobil še podpis monarha (royal assent), s čimer je uradno stopil v veljavo. Večina njegovih določb se bo začela uporabljati 1. januarja, ko bo prenehal veljati zakon DRIPA (Data Retention and Investigatory Powers Act 2014), ne pa vse, saj vzpostavitev nekaterih sistemov terja čas in dodatna testiranja.

Spomnimo, da zakon uvaja obvezno hrambo podatkov o internetni aktivnosti uporabnikov (internet connection record) za 12 mesecev, ki jo bodo izvajali kar ponudniki dostopa do interneta. Hkrati zakon legalizira vrsto prisluškovalnih in vohunskih tehnik nad državljani, o čemer smo že pisali.

S tem je uradno končano sprejemanje zakona, ki so ga prvikrat predstavili lani in je v postopku obravnave pritegnil...

32 komentarjev

Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo

Slo-Tech - Ko smo minuli mesec od slovenske Agencije za civilno letalstvo (CAA) dobili prva uradna pravila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov oziroma letalnikov (drones), je direktiva zaradi strogosti dvignila veliko prahu, saj je prepovedala vsako komercialno rabo in pošteno omejila rekreativno rabo letalnikov. Minuli teden je tudi ameriška Agencija za letalstvo prenovila pravila za uporabo brezpilotnih zrakoplovov, ki prav tako strogo omejijo uporabo in za zdaj prepovedujejo uporabo za dostavo paketov, ki so si jo potihoma želeli v Googlu in Amazonu. So pa pravila olajšala življenje podjetjem, saj so ta sedaj obravnavana enako kot na primer raziskovalne ustanove in univerze. Nastala so tudi kot odgovor na hude kritike pravil izpred dveh let, ki so skoraj v celoti...

51 komentarjev

Velika Britanija bo do leta 2025 ugasnila termoelektrarne na premog

Drax je bila včasih največja britanska termoelektrarna na premog, sedaj pa uporablja biomaso, zato je njena električna energija dvakrat dražja.

Slo-Tech - Velika Britanija bo postala prva gospodarska velesila, ki se bo v celoti odpovedala proizvodnji električne energije s termoelektrarnami na premog. Zaradi geografskih omejitev v nasprotju z državami kontinentalne Evrope Velika Britanija uvozi izjemno malo električne energije, in sicer nekaj iz Irske in Francije, torej ne moremo reči, da bodo goljufali z uvozom elektrike iz termoelektrarn. Britanska ministrica, pristojna za energetiko, Amber Rudd, je danes v uradni izjavi napovedala zaprtje vseh termoelektrarn na premog na Otoku do leta 2025. Do leta 2050 pa želijo izpuste ogljikovega dioksida znižati za 80 odstotkov v primerjavi z referenčnim letom 1990.

Dejala je, da je "perverzno", da še vedno v tolikšni meri uporabljamo najbolj umazano med...

70 komentarjev

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev