»

CES 2024: LG in Samsung predstavila prosojna televizorja

The Verge - V Las Vegasu se je začel prvi letošnji dogodek na področju računalništva in zabavne elektronike, ki je že tradicionalno CES. V naslednjih dneh nam bodo torej družbo delale novice o prihajajočih izdelkih ali zgolj bizarnih napovedih, med katerimi velja najprej omeniti prozoren televizor. LG je predstavil OLED Signature T TV, ki meri 77 palcev po diagonali in skozi katerega vidimo.

LG pravi, da predstavljeni izdelek še ni dokončen, torej gledamo delujoč prototip, a končni izdelek ne bo bistveno drugačen. Na voljo bo še leto, cene pa niso razkrili, ker bi verjetno odgnali dobršen del zanimanja. Pričakovati je šestmestne številke (LG OLED R je leta 2021 stal 100.000 dolarjev). Televizor je prosojen, ko je vključen ali izključen, seveda pa lahko prikazuje tudi poljubno sliko. Na ta način ga lahko uporabljamo kot televizor ali pa kot ozadje. Televizor ni popolnoma prozoren, je pa blizu temu. Če želimo, pa lahko postane tudi klasičen, saj ima v škatli zvito klasično črno ozadje, ki ga s...

13 komentarjev

Canon razvil kvantne pike OLED brez indija

Slo-Tech - Redke zemlje sicer niso tako izjemno redki elementi, imajo pa troje nesreč: so večinoma zelo razpršeni v zemeljski skorji, tako da pridobivanje ni ekonomično, vse znane omembe vredne zaloge so trenutno na Kitajskem, in v moderni elektroniki so nujno potrebni. Zato je dobrodošla Canonova novica, da so razvili kvantne točke OLED, ki jih ne potrebujejo, niti ne potrebujejo indija, ki je danes glavna sestavina kvantnih pik. Manj sicer navdušuje dejstvo, da uporabljajo svinec.

Nikkei poroča, da je Canon razvil material za panele za organske svetleče diode (OLED), ki ne vsebuje kritičnih material (critical raw materials). Gre za kvantne pike (QD), ki so napravljene iz polprevodne snovi in merijo zgolj nanometer v premeru. Ob vzbujanju z električnim tokom ali vpadlo svetlobo barvito zažarijo. Trenutno se uporabljajo v televizorjih OLED višjega cenovnega razreda.

V trenutni izvedbi jih sestavlja indijev fosfid. Indij sicer ne sodi med redke zemlje, sodi pa med kovine, ki so sorazmerno...

5 komentarjev

Samsung naposled predstavil tehnologijo QD-OLED

Samsung Display - Na sejmu CES smo po treh letih draženj končno lahko videli prve televizorje in monitorje na podlagi zasnove QD-OLED, ki združuje organske svetleče diode s kvantnimi pikami in bi lahko bila nova osrednja tehnologija v tej industriji.

Leta 2019 so pri Samsung Displayju namignili, da testirajo prikazne panele, ki vsebujejo tako organske svetleče diode (OLED) kakor kvantne pike. To so delci polprevodnika, ki se obnašajo podobno kot atomi: imajo diskretna energijska stanja in izsevajo svetlobo določenih valovnih dolžin. Kvantne pike sicer že lep čas uporabljajo v spregi s klasičnimi LCD paneli, in sicer v obliki tankega polimernega filma, s katerim ojačajo barve, čemur skupina na čelu s Samsungom tržno pravi QLED. QD-OLED pa gre dlje, saj je tu film kvantnih pik, ki ga dobijo z brizgalnim tiskanjem, veliko gostejši in natančno poravnan z virom svetlobe, to je diodami OLED. Struktura panela za ozadno osvetlitev uporablja organske diode modre svetlobe, ki jim v dveh od treh podpikslov...

38 komentarjev

Alexa je otroku predlagala smrtno nevaren izziv

posnetek Alexine zgodovine

vir: Twitter
bleepingcomputer.com - Pri Amazonu se soočajo s sila kočljivim dogodkom - digitalna pomočnica Alexa je namreč 10-letni deklici naložila izziv, v katerem bi morala kovanec položiti na izpostavljen električni vod.

Sodobni digitalni pomočniki vztrajno širijo spisek svojih sposobnosti in ko jih ne sprašujemo za vreme ali naročamo spletnih nakupov, jih lahko pobaramo za razne kratkočasne izzive. Alexa in druščina takšne nasvete ter naloge dostikrat samodejno poberejo s spleta - za katerega pa dobro vemo, da je vse kaj drugega kot hram brezmejne učenosti. Nevarnost takšnih metod je okoli božiča izkusila ameriška družina Livdahl: Alexa je namreč njihovi 10-letnici naložila izziv, v katerem naj bi telefonski napajalnik do polovice potisnila v električno vtičnico in nato skušala na izpostavljeni vod položiti kovanec tako, da bi se obdržal na njem. K sreči je bila mati poleg in je tovrsten poskus preprečila, pa tudi sicer naj bi bila hčerka dovolj prisebna, da takšne nevarne neumnosti ne bi izvedla.

Nespametna...

59 komentarjev

Kako je Amazon priskutil ime Alexa

Slo-Tech - Priljubljenost imen se s časom spreminja, kar je odvisno od več dejavnikov. Včasih pa se zgodi, da en sam dogodek povzroči veliko spremembo, denimo kakšna priljubljena knjiga ali televizijska nadaljevanka ali pa kakšna znana osebnost. Pred sedmimi leti pa je Amazon izdal pomočnico Alexo, kar je sprva povečalo popularnost tega imena, kasneje pa jo je sklestilo na zgodovinsko nizke ravni.

Ko je Alexa izšla leta 2014, se je v ZDA ime Alexa pojavljajo približno pri 1000 novorojenčkih na milijon, kar je bila sorazmerno stabilna frekvenca. V letu 2015 je narasla na 1500, odtlej pa je konstantno padala in se spustila pod 400 na milijon rojstev. To ni nov vzorec, saj se dostikrat ponovi z imeni hurikanov (ki so tudi poimenovani s človeškimi imeni), ki jim priljubljenost najprej hitro zraste, potem pa močno upade, ko se ime povezuje s škodo.

Podobne negativne zgodbe so tudi z nekaterimi drugimi imeni, kot je denimo Hillary, ki je po mandatu njenega moža na čelu ZDA izgubilo vso draž. To...

4 komentarji

Televizorji na CESu: mini-LED in svetlejši OLED

TCL OD Zero LED

Slo-Tech - Televizijske naprave so vselej ena osrednjih točk lasvegaškega sejma potrošne elektronike in tudi letos je večina proizvajalcev predstavila osvežitve ter razširitve svojih repertoarjev. Tehnologija mini-LED je danes osrednji element LCDjev, medtem ko si firme pri zaslonih tipa OLED prizadevajo izboljšati predvsem svetlost. Na vidiku so tudi prvi uporabni izdelki s tehnologijo micro-LED in pa OLED računalniški monitorji.

Na čelu napredka televizijskih zaslonov se trenutno bojujeta dva poglavitna pristopa: organske svetilne diode OLED in pa LCDji z ozadno osvetlitvijo vrste mini-LED. Slednji so nadgradnja starejših klasičnih LED LCDjev in močno povečajo število LED diod v ozadni osvetlitvi, s čimer pridobimo natančnejši nadzor nad temnimi področji zaslonske matrike. Nekih točnih standardov, ki bi ločili LED on mini-LEDa, sicer nimamo, toda letos predstavljeni televizorji podjetij TCL, Samsung in LG na primer vsebujejo med 25.000 in 30.000 ledic, ki sestavljajo med 1000 in 2500...

11 komentarjev

AMD na CESu 2020: Radeoni RX 5600, mobilni Ryzeni 4000 in 64-jedrni Threadripper

AnandTech - AMD je letošnji sejem CES izkoristil za več najav širom svojega spektra čipov. Pokazal je nove grafične kartice Radeon RX 5600 za srednji del trga, prenosnim računalnikom namenjene procesorje Ryzen 4000U in H, pa končno pokazal že dolgo pričakovano 64-jedrno pošast, Threadripperja 3990X.

Trenutni repertoar grafičnih kartic Radeon ima na zgornjem srednjem koncu RXe 5700 (XT), spodaj pa RXe 5500 XT, medtem ko pri izdelkih v okolici tristotih evrov zeva velika luknja. Zapolniti jo nameravajo z Radeonom RX 5600 XT, ki dospe 21. tega meseca in je v več pogledih zanimiva kartica. Čip je zgrajen na Naviju 10, kakršen tiktaka v 5700tkah, seveda pa je rahlo okleščen. Inženirji pa se tokrat niso dotikali računskih enot, saj ima enako število senčilnikov kot močnejši bratje. Prihranki namesto tega pridejo pri frekvencah in pomnilniškem delu. 5600 XT ima okrog 15% nižji takt in pa 192-bitno vodilo namesto 256-bitnega, s tem pa tudi zgolj 6 GB pomnilnika, ki je obenem nekaj počasnejši (12 Gbps...

22 komentarjev

Nvidia oznanila Geforce RTX 2060 in podporo Adaptive Syncu

vir: Nvidia
Slo-Tech - Letošnji Consumer Electronics Show v Las Vegasu je otvorila Nvidia s povsem igričarsko usmerjeno tiskovko, na kateri so napovedali grafično kartico Geforce RTX 2060, prvo serijo prenosnikov s čipi RTX in končno sprejeli standard spremenljivega osveževanja zaslona Adaptive Sync.

Največji svetovni sejem zabavne elektronike, lasvegaški CES, letos poteka med 8. in 11. januarjem, tradicionalno pa se že pred začetkom odvijejo tiskovne konference večjih podjetij. Nvidijina je tokrat odzvanjala v povsem igričarskih notah, brez kakršnekoli omembe avtonomnih vozil, strežnikov ali kakšne druge rabe strojnega učenja.

Najočitnejša napovedana noviteta je namizniški Geforce RTX 2060, še zadnji manjkajoči člen v nizu RTX 20. Nima...

48 komentarjev

LG predstavil rolo televizor

Zaslon v vseh treh mogočih položajih. Vir: LG

Slo-Tech - Televizorji so že od nekdaj osrednji del CESa, borba inčev in pik se kakopak nadaljuje tudi v različici 2019. Že pred uradnim odprtjem je LG na svoji novinarski konferenci demonstriral svoj model model 65R9, o katerem smo sicer lahko brali že pred časom. Njegova glavna posebnost je, da se 65-palčni OLED zaslon na klik daljinca prikaže iz podstavka in se vanj na enak način tudi pospravi. Podoben koncept je okoli božiča "pobegnil" tudi iz Samsungovega razvojnega oddelka.

Na prvi pogled ne posebno koristna inovacija - zdi se, da na podstavku vseeno ne moremo hraniti knjig in vaz - a gre še za eno v vrsti demonstracij zložljivih, upogljivih in kdovekakšnih še zaslonov, ki jih doslej nismo...

17 komentarjev

Tudi Amazon kmalu na zagovor v senat?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška senatorja, republikanec Jeff Flake in demokrat Chris Coons sta izvršnemu direktorju Amazona Jeffu Bezosu napisala pismo in zahtevala podrobnejše informacije o tehnični zasnovi in varovanju zasebnosti pri njihovih pametnih zvočnikih Echo in v njih domujoči digitalni asistentki Alexi. Flake je sicer predsedujoči, Coons pa član senatnega pododbora za zasebnost, tehnologije in pravo.

Pred kakim mesecem dni je namreč par iz Oregona doživel hladno prho, potem ko je Alexa posnela njun pogovor in ga poslala enemu njunih znancev. Kot so že tedaj pojasnili pri Amazonu, je zvočnik Echo nekajkrat napačno razumel njun pogovor, ključne besede, ki jih je pri tem razumel kot ukaz, pa so sprožile serijo neljubih dogodkov. Najprej je zvočnik...

17 komentarjev

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku

Slo-Tech - Po definiciji morajo Alexa (Amazon Echo), Google Home, mobilni telefoni in podobne naprave ves čas poslušati pogovore v okolici, če naj se odzovejo na ključne besede in postorijo želeno. To lahko predstavlja varnostno tveganje, če hekerji uspejo vdreti vanje, saj jih zlahka spremenijo v prisluškovalno napravo. Še bizarnejša zgodba pa se je zgodila paru iz Oregona, ki sta prejela telefonski klic od enega izmed moževih zaposlenih. Po telefonu je dejal, naj takoj izključita Alexo, ker da njune pogovore trosi naokoli. Amazon je bizaren incident potrdil.

O incidentu je sprva poročala lokalna televizija Kiro-TV, na katero se je obrnila uporabnica Danielle. Povedala je, da imata z možem doma Amazonovo Alexo. Pred nekaj tedni...

59 komentarjev

Google težave novega Pixla 2 rešuje programsko

LCD-ji so prikazovali barve v črnem trikotniku, Pixel 2 pa v rumenem.

Slo-Tech - Google se je odzval na poročila, da imajo njegovi novi telefoni Pixel 2 težave s čudnim odtenkom na zaslonu, vžgano sliko in proizvajanjem čudnih zvokov visokih frekvenc. Divje špekulacije, da bi se lahko zgodil celo vpoklic, se seveda ne bodo uresničile, so pa v Googlu priznali težave in napovedali programske nadgradnje.

Kar se tiče barv, Google vztraja, da gre za našo nenavajenost na prave barve. V Pixlu 2 so namreč barve kalibrirali drugače kakor doslej, in sicer so uporabili novo funkcijo v Androidu 8, ki omogoča poustvaritev realnih barv....

22 komentarjev

Tudi Samsung razvija pametni zvočnik

Slo-Tech - Naslednja vroča stvar so očitno pametni zvočniki, kakršen je Amazonov Echo ali Googlov Home. Poleg Microsofta in Appla, ki razvijata svoja izdelka, se v tekmo podaja še Samsung. Po poročanju The Wall Street Journala se bo Samsungov izdelek imenoval Vega in ga bo poganjal Samsungov pametni pomočnik Bixby.

Za Bixby smo prvikrat slišali marca, ko je ob najavi Galaxyja S8 in S8+ Samsung napovedal tudi konkurenco Applovi Siri. Bixby sicer zamuja, saj ob izidu telefona sploh še ne zna angleško, kar je tudi razlog za sorazmerno pozen prihod Vege. Ta bo imela težko delo, saj ima v ZDA Amazonov Echo kar 70 odstotkov trga, četrtino pa obvladuje Google Home. Konkurenca se vsaj za zdaj bori za drobtinice. Mimogrede, v ZDA tovrstne izdelke uporablja okrog 10 odstotkov...

6 komentarjev

Kaj smo videli na CES-u

Slo-Tech - V Las Vegasu se je končal letošnji Consumer Electronics Show, s katerim se vsako leto na področju elektronike in tehnologije zelo hitro in zelo konkretno stopi v novo leto. V zadnjih štirih dneh smo na sejmu videli sedanjost in prihodnost tehnologije. Nekaj najodmevnejših napovedi smo že predstavili, denimo Intelove procesorje Kaby Lake, AMD-jevo družino Ryzen, njihove grafične čipe Vega ali Qualcommov Snapdragon 835, druge pa bomo omenili v retrospektivi.

Dober vtis je nekoliko pokvaril incident, saj je neznanemu storilcu uspelo odtujiti dva prototipa prenosnikov za igranje iger Razer, ki imajo tri zaslone z ločljivostjo 4K. Zadeva je tako resna, da Razer ponuja 25.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do tatu. Krajo obravnavajo kot primer...

52 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

OLED-zasloni se odmikajo

Tanek OLED

Slashdot - Nedavno tega je Sony napovedal, da bo nehal prodajati nove 11-palčne zaslone OLED na Japonskem. Na ostalih trgih bo XEL-1 ostal naprodaj, a odločitev o predaji na domačem trgu daje slutiti, kaj si Sony misli o tehnologiji. Zaslone OLED proizvajalci napovedujejo že polno desetletje in vsakokrat je masovna uporaba že za vogalom. V primerjavi z LCD-ji imajo ti vrsto prednosti, kot so boljše kontrastno razmerje, ni potrebe po osvetlitvi zadaj, širši vidni kot, nižja poraba energije in brez popačenja barv pri gledanju pod velikim kotom. Zdi se, da bi torej zasloni OLED počasi morali prevzeti tržišče. Če dodamo še fleksibilno in celo upogljivost, se LCD-ji lahko skrijejo. Pa ni tako. Drugi udarec je Sony trgu...

10 komentarjev

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

OLED zasloni prihajajo

več strani - Včeraj smo poročali o Samsungovih novostih na področju zaslonov, danes vam prinašamo še malce bolj zanimive novice z isto tematiko, le da sta tokrat glavna akterja Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave, o kateri lahko malce več preberete kar v izvirni novici. Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1....

22 komentarjev