»

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Apple povišal prihodke, a z manjšim dobičkom

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj predstavil poslovne rezultate četrtega četrtletja, ki se je zanje računovodsko končalo 26. septembra. V treh mesecih pred tem so ustvarili 64,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je najboljši rezultat tretjega četrtletja v dosedanjih letih. Dobiček se je ob tem s 13,7 milijarde dolarjev lani skrčil na 12,7 milijarde dolarjev, kar 15 odstotkov manj in eden izmed razlogov za skoraj 6-odstotni upad tečaja delnice po razglasitvi rezultatov. Ob tem velja poudariti, da sta iPhone 12 in iPhone 12 Pro na voljo šele od sredine oktobra, verziji mini in Pro Max pa šele prideta, zato se bo ta prodaja poznala šele v naslednjem četrtletju. Prav tako zaradi pandemije Apple ni podal nobenih okvirov za pričakovane rezultate v naslednjem četrtletju. Investitorji niso bili navdušeni.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhonov, in sicer kar 26,4 milijarde dolarjev. Investitorje za zaskrbelo, da je to 20 odstotkov manj kot lani, čeprav letos zaradi zamika novih iPhonov še...

6 komentarjev

Prodaja pametnih telefonov padla za osmino

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju se je prodaja pametnih telefonov globalno znižala za 13 odstotkov v primerjavi z minulim letom, kar je pravzaprav pričakovano. Najprej pretrgane distribucijske verige zaradi izbruha na Kitajskem in kasneje globalni zastanek gospodarstva so razlogi za padec prodaje s 314 milijonov v enakem obdobju lani na 272 milijonov letos.

Prvak ostaja Samsung, ki obvladuje 22 odstotkov trga (60 milijonov prodanih telefonov). Na drugem mestu vztraja Huawei, ki jih je prodal 49 milijonov in ima 18-odstotni tržni delež. Obema je prodaja upadla nadpovprečno, in sicer za 17 odstotkov. Apple je obdržal tretje mesto z osemodstotni upadom prodaje. Povsem drugače pa sta se odrezala kitajska predstavnika, saj je Xiaomi prodajo povečal za 9 odstotkov, Vivo pa za 3 odstotke.

Spomnimo, da je bilo leto 2018 najslabše za proizvajalce pametnih telefonov. Zaradi zasičenja trga so zahodni proizvajalci izgubljali, medtem ko so kitajski rasli. Lani se je trend obrnil navzgor za vse, a...

16 komentarjev

Lepo je biti milijarder!

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Medtem, ko so tehnološka podjetja zadnje leto tekmovala, kdo bo presegel bilijonsko vrednost svoje kapitalizacije - mimogrede, nad prečko trenutno ostaja samo še Microsoft - vzporedno poteka še nekoliko manj opazno tekmovanje v likvidnostnih sredstvih. Povedano po domače, koliko ima kdo razpoložljivega denarja. Gotovine in neposredno unovčljivega premoženja, po domače.

Alphabet, matično podjetje Googla je namreč te dni v tem pogledu posekalo Apple. Kot poroča Financial Times (povezava je plačljiva, alternativni vir) ima namreč Alphabet trenutno za 117 milijard ameriških dolarjev rezerv, v primerjavi za Applovima 102 milijardama. Multinacionalke sicer takih dosežkov ne slavijo, saj kar kličejo po dodatni obdavčitvi ter podžigajo...

37 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Apple pripravlja naročniško storitev za igre?

vir: Wikipedia

vir: Cheddar
Cheddar - Novičarska stran Cheddar se pri tem sklicuje na pet virov znotraj Appla, ki pa, ker gre še za neobjavljene načrte podjetja, želijo ostati neimenovani. Uradni predstavnik Appla s tem v zvezi ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Šlo naj bi za nekakšen Netflix za igre, kjer bomo za za zdaj še neznano plačilo lahko igrali določene pakete iger. Apple se je z razvijalci začel dogovarjati v drugi polovici lanskega leta, pogovori pa naj bi se vrteli v smeri, da bi podjetje postalo tudi založnik njihovih naslovov, pri čemer bi prevzelo tudi marketing, distribucijo in druge s tem povezane stroške. Kot so še povedali viri, je storitev šele v zgodnjih fazah razvoja, zato se povsem lahko zgodi, da idejo sčasoma pokopljejo.

...

4 komentarji

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1...

108 komentarjev

Deset let iPhonov

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil svet precej drugačen, svet mobilnih telefonov pa je obvladovala Nokia. Pogled na lestvico najbolj prodajanih telefonov je bil boleče dolgočasen: Nokia 2600 Classic, 2760, 5610, 3110 Classic, 6500 Slide, 3500, 6500 Classic in šele potem prvi konkurent Samsung SGH-E250. Tik za prvo deseterico pa najdemo tudi iPhone, ki danes praznuje okroglo obletnico. Pred natanko desetimi leti, 9. januarja 2007, je Applov tedanji direktor Steve Jobs v San Franciscu predstavil prvi iPhone. Prodaja se je začela junija in vse ostalo je zgodovina, bi lahko kar zaključili. Letu 2007 je namreč sledilo leto 2008, ko je bil najbolj prodajan telefon že iPhone 3G.

V času prevlade Nokie se je marsikdo spraševal, zakaj neki Apple predstavlja pametni telefon. Tega...

94 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Slo-Tech - Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni...

17 komentarjev

Apple vložil milijardo v Didi, kitajski Uber

Slo-Tech - Apple je sporočil, da so vložili milijard dolarjev v kitajsko podjetje Didi Chuxing, ki tam nudi podobno storitev kot Uber in Lyft, torej aplikacijo za povezovanje voznikov avtomobilov in ljudi, ki iščejo prevoz. Milijarda dolarjev je veliko, a za Apple, ki mesečno ustvari okrog štiri milijarde dolarjev dobička in ima več kot 230 milijard dolarjev denarnih rezerv in ekvivalentov, je to precej malo. Vseeno pa je izjemno pomenljivo, da se je Apple odločil za investicijo v ta sektor in v to geografsko področje ter predvsem da jo je obesil na veliki zvon. Prav tako z izjemo Beatsa Apple tako velikih investicij doslej ni izvajal.

Vrednost podjetja Didi Chuxing je ocenjena na 25 milijard dolarjev (po takšnem vrednotenju je investiral Apple), na Kitajskem pa gre za...

10 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Apple spet z rekordnim dobičkom, a upočasnitvijo rasti

The Verge - Čeprav Apple proizvaja številne izdelke, njegove poslovne rezultate še vedno v veliki definira izdelek, ki ga je tudi izstrelil na prvo mesto lestvice največjih podjetij. Apple je iPhone z nekaj dodatki, ki pa skupaj prinesejo manj kot tretjino prihodkov. Zato so Applovi investitorji z mešanimi občutki pospremili zadnje poslovne rezultate, ki kažejo rekordni dobiček in konec rasti prodaje iPhonov. In tako je delnica podjetja minute po objavi rekordnega dobička izgubila več kot pet odstotkov vrednosti.

V prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 26. decembra, je Apple zabeležil 75,9 milijarde dolarjev prihodkov in 18,5...

3 komentarji

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Apple povečal dobiček in promet

Apple - Apple je pred nekaj urami razkril poslovne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so v skladu s pričakovanji Wall Streeta, a še vedno rekordni (za to obdobje v letu). Tako zahtevni so do Appla! Dobiček in promet sta se v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečala, delnica pa se je premaknila za manj kot odstotek.

Prihodki so znašali 37,4 milijarde dolarjev, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V istem času se je dobiček povzpel za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Bruto marža se je dvignila na 39,4 odstotka. Napovedali so tudi četrtletno dividendo, ki bo znašala 0,47 dolarja na delnico (delnice so se junija cepile 1:7). Presečni datum je 11. avgust.

...

0 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple s padcem dobička

Apple - Apple je včeraj zvečer objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje. V medijih se je špekuliralo, da bo to prvo četrtletje po skoraj treh letih rekordnih dobičkov, ko Apple ne bo zmogel povečati dobička. To se je tudi zgodilo, saj Apple ni povečal dobička v primerjavi s preteklim četrtletjem, a to ni razlog za preplah, sej je prodaja še vedno stabilna.

Apple je v zadnjih treh mesecih zbral 43,6 milijarde dolarjev prihodkov, ob čemer so ustvarili 9,5 milijarde dolarjev dobička,...

18 komentarjev