»

Tor še vedno financira pretežno ameriška vlada

Slo-Tech - Z nekajmesečno zamudo je Tor Project pripravil finančno poročilo za leto 2015, ki razkriva, da je glavni financer orodja za anonimno uporabo interneta še vedno ameriška vlada. Ta ista vlada torej, ki financira tudi projekta za iskanje ranljivosti v Toru, kar delajo tudi univerze, FBI pa potem raje odstopi od pregona kakšnega pedofila, kakor da bi razkril kakšno luknjo v njem. Tudi v letu 2015 - novejših poročil še ni - so bile različne ameriške vladne agencije glavni vir financiranja Tor Projecta.

V letu 2015 so prihodki Tor Projecta znašali 3,3 milijona dolarjev, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju leto pred tem. Odhodki so znašali 2,9 milijona dolarjev, torej so ustvarili 400.000 dolarjev presežka. Tor Project za plače zaposlenih porabi 1,1 milijona...

18 komentarjev

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Slo-Tech - Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je...

20 komentarjev

Izšel Tor Messenger Beta za anonimno sporočanje

Slo-Tech - Tor Project, ki skrbi za istoimenski brskalnik in infrastrukturo za anonimno brskanje po spletu, je izdal prvo beta verzija programa za anonimno hipno sporočanje Tor Messenger. Osnovan je na Instantbirdu, ki ga razvija Mozilla, a uporablja protokol OTR za zaščito vsebine pogovorov. S privzetimi nastavitvami ni mogoče pošiljati sporočil ljudem, ki ne uporabljajo OTR, a ga je mogoče nastaviti tudi tako, da to omogoča, seveda pa v tem primeru nimamo varnosti. Tor Messenger za razliko od na primer Pidgina ali Adiuma ne shranjuje zgodovine pogovorov. Tor Messenger Beta si lahko prenesete s spleta in je že bistveno uporabnejši kot lanske alfa verzije.

Tor Messenger podpira večino najpopularnejših platform za sporočanje, med drugim Google Chat, Facebook,...

7 komentarjev

NSA lahko bere večino šifrirnega, ne pa vsega

Spiegel Online - V Hamburgu se danes končuje 31. konferenca CCC (Chaos Communication Congress), na kateri vsako leto v zadnjih decembra predstavijo novosti na področju računalniške varnosti. V sodelovanju z nemškim Spieglom so prikazali zadnje znane podatke o sposobnosti NSA in drugih obveščevalnih služb dešifrirati in prestrezati komunikacijo prek interneta. Kot smo lani pisali, ovir za NSA ni več veliko, a nekaj jih vseeno ostaja.

NSA in partnerji si na vse načine prizadevajo pridobiti dostop do vse šifrirane komunikacije prek interneta, pri čemer gredo tako daleč, da šifrirano komunikacijo označujejo kot grožnjo (threat). Ponudniki infrastrukture in uporabniki seveda gledajo na stvari drugače, kar vidimo že imena, saj govorijo o...

45 komentarjev

Avstrijsko sodišče obsodilo ponudnika izstopne točke Tor

Der Standard - Avstrijsko sodišče je obsodilo mladeniča, ki je na svojem računalniku poganjal izstopno točko v sistemu za anonimno brskanje po internetu Tor, ker je nekdo drug prek točke izmenjeval otroško pornografijo. Zaradi sostorilstva je bil ponudnik izhodne točke na Toru obsojen na tri leta pogojne kazni.

Kot poroča avstrijski Der Standard, gre za 22-letnega Williama Webra iz Gradca, ki so mu sodili na deželnem sodšču v Gradcu. Pri obsojencu so že leta 2012 izvedli hišno preiskavo v zvezi s tem primerom, med katero so mu poleg strojne opreme zasegli tudi orožje in strelivo. Izstopno točko Tor je od tedaj ugasnil.

Sodno so ga preganjali na podlagi 12. člena avstrijskega kazenskega zakonika, ki...

63 komentarjev

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji

Novoletna darila za vse "paranoike"

Slo-Tech - Ob iztekajočem letu vas bodo gotovo razveselile nekatere novosti iz področja varstva zasebnosti. Sredi decembra je izšla nova različica programa TorCP. Gre za programski paket, s pomočjo katerega lahko enostavno upravljamo Tor odjemalca ali Tor strežnik. TorCP (Tor Control Panel) je trenutno na voljo le za okolje Windows, omogoča pa enostavno nastavljanje in upravljanje točke v Tor omrežju. Tako lahko s klikom miške vključite svoj lasten Tor strežnik, podobno enostavna pa je tudi njegova konfiguracija. Seveda pa je TorCP uporaben tudi če uporabljate samo Tor odjemalca, saj omogoča lažjo namestitev in nadzor nad...

9 komentarjev

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev