»

S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk Roada

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Preiskava znane nezakonite spletne tržnice Silk Road je razkrila tudi nezakonita ravnanja dveh članov preiskovalne skupine, ki sta na lastno pest izsiljevala skrbnika strani Ross Ulbrichta ter si pridobila več sto tisoč dolarjev koristi. Obsojena sta bila na večletne zaporne kazni, sedaj pa je v javnost prispela celotna zgodba, kako sta se svojega početja lotila (res se splača prebrati celo zgodbo) in kako je tudi slovenska borza Bitstamp odigrala pomembno vlogo pri njunem ujetju.

Najzanimivejše je zagotovo dejstvo, da podkupljiva agenta Shaun Bridges in Carl Force, sicer sodelavca in partnerja pri preiskavi Silk Roada, nista vedela drug za drugega, kaj sta počela. Force je bil pri svojem početju bolj malomaren, zato ni bilo težko povezati skupaj drobcev, ki so...

27 komentarjev

Preiskovalcu primera Silk Road za izsiljevanje 78 mesecev zapora

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Glavni preiskovalec v primeru Silk Road, ki se je končal z obsodbo upravljavca strani Rossa Ulbrichta na dosmrtno ječo, je bil po priznanju kaznivih dejanj izsiljevanja, pranja denarja in oviranja preiskave obsojen na 78 mesecev zapora, povračilo nezakonito pridobljenega premoženja ter plačilo sodnih stroškov. Tožilstvo je zanj zahtevalo 87 mesecev kazni, obramba pa je predlagala 48 mesecev.

Carl Force je med preiskavo Silk Roada ustvaril več tajnih vzdevkov na internetu in prek njih izsiljeval tedaj še neznanega upravljavca strani (Ulbrichta). Od njega je v zameno za podatke o policijski preiskavi zahteval denar. Hkrati je ukradel za 370.000 dolarjev bitcoinov uporabniku borze CoinMKT, saj je le desetino predal v uradni račun za preiskavo, medtem ko je večji...

1 komentar

Podkupljiva preiskovalca v primeru Silk Road kriva

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Glavni preiskovalec v primeru Silk Road, ki se je končal z dosmrtno obsodbo ustanovitelja in skrbnika strani, Carl Force, je na predobravnalnem naroku priznal vsa očitana kazniva dejanja. Že marca letos je namreč tožilstvo vložilo obtožnico, ki ga bremeni izsiljevanja, pranja denarja in oviranja preiskave.

Force je med preiskavo Silk Roada izsiljeval Ulbrichta in od njega prejel okrog 200.000 dolarjev. Nekaj denarja je dobil v zameno za informacije o preiskavi, ko je pod psevdonimom French Maid stopil v stik z Ulbrichtom, nekaj pa si jih je prisvojil v interakcijah prek računa z vzdevkom Nob, ki je bil uradni službeni profil za potrebe preiskave Silk Roada. Tretji poizkus izsiljevanja pod imenom Death from Above pa mu ni uspel.

Dodaten konflikt interesov je...

9 komentarjev

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Slo-Tech - Dva izmed preiskovalcev primera Silk Road, ki se je končal februarja letos z obsodilno sodbo zoper ustanovitelja strani Rossa Ulbrichta, sta kradla in izsiljevala ter si s tem pridobila več sto tisoč dolarjev protipravne premoženjske koristi, razkriva sveža ovadba. Carl Force iz agencije za boj proti mamilom (DEA) si je z izsiljevanjem Ulbrichta pridobil vsaj 200.000 dolarjev, še približno toliko pa je ukradel iz zamrznjenega računa bitcoinske borze CoinMKT. Shaun Bridges iz Tajne službe je ukradel za 350.000 dolarjev bitcoinov z računov Silk Roada.

Zgodba se bere kot slaba kriminalka. Force je bil agent pri DEA z letno plačo 150.000 dolarjev, med aprilom 2013 in majem 2014 pa je na svoj račun prejel nepojasnjenih 757.000 dolarjev. Interna preiskava je pokazala, da si...

25 komentarjev

Ulbricht kriv v primeru Silk Road

Ars Technica - Porota na newyorškem sodišču je včeraj po manj kot štirih urah posvetovanja Rossa Ulbrichta v primeru Silk Road spoznala za krivega v vseh sedmih točkah obtožnice. Kazen mu bodo izrekli na ločenem postopku v naslednjih mesecih, grozi pa mu dosmrtna ječa. Ulbricht je bil obsojen treh kaznivih dejanj v povezavi s prometom prepovedanih mamil in kaznivih dejanj v povezavi z združevanjem v hudodelsko združbo, pranjem denarja in vdiranjem v računalniške sisteme.

S tem se je končalo prvo dejanje procesa Silk Road, ki je trajalo dobre tri tedne. Ulbrichtov zagovornik Joshua Dratel je že napovedal pritožbo, še vedno pa vsi čakamo na izrek kazni.

Tožilstvo je uspelo dokazati, da je Ulbricht ustanovil, vodil in zaslužil s stranjo Silk Road, kjer so se prodajali...

6 komentarjev

Živahno dogajanje na sojenju v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen kaznivih dejanj preprodaje mamil, izsiljevanja in naročanja umorov v času, ko je vodil ilegalno spletno borzo Silk Road. V prvem tednu sojenja je obramba skušala opozoriti na relativnost dokazov o identiteti skrbnika strani z vzdevkom Dread Pirate Roberts (DPR) z izpostavljanjem, da niti agent na primeru nekaj časa ni vedel, koga bi sumil, in je sumil napačnega človeka.

Sreda je minila v pregovarjanju, izvajanje katerih dokazov bo sodnica Katherine Forrest dopustila. Obramba namreč zatrjuje, da je povsem mogoče, da je DPR kdo drug in ne Ulbricht. Največkrat so omenili ime lastnika nekdanje bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki je bil dejansko nekaj časa tarča preiskave, a so jo potem...

4 komentarji

Začelo se je sojenje v primeru Silk Road, obtoženi priznal postavitev strani

Slo-Tech - V New Yorku se je začelo sojenje 30-letnemu Rossu Ulbrichtu, ki ga bremenijo več hudih kaznivih dejanj v zvezi s preprodajo prepovedanih mamil, izsiljevanja, vodenja hudodelske združbe in naročanja umorov, ki naj bi zagrešil kot ustanovitelj in skrbnik spletne strani Silk Road. Ulbricht, ki so ga aretirali oktobra 2013 ob zaprtju spletne strani, vse obtožbe zavrača, ne zanika pa vzpostavitve spletne strani. Trdi, da so mu vse skupaj podtaknili resnični storilci. Pred stavbo sodišča je bila tudi manjša skupina Ulbrichtovih podpornikov.

Spomnimo, da so Ulbrichta aretirali oktobra 2013 v javni knjižnici med klepetom po internetu na svojem prenosniku. Kmalu je FBI povedal, da gre za osumljenca v primeru spletne strani Silk...

0 komentarjev