»

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Meta bo ustvarjalcem v Horizon Worlds pobrala skoraj polovico prihodkov

vir: CNBC
CNBC - Iz Mete so se oglasili z nekaj pojasnili glede razvoja vsebine za njihovo virtualno okolje Horizon Worlds: zase želijo kar 47,5 odstotka denarja, ki ga bodo uporabniki plačali za dodatke za avatarja in sorodno digitalno vsebino.

Mark Zuckerberg ima velike načrte z virtualnimi okolji, ki jih tržniki zadnja leta nazivajo z razvpito krilatico metaverzum. Podjetje je lansko poletje predstavilo aplikacijo za VR sestankovanje Horizon Workrooms, decembra pa je na področju ZDA in Kanade lansiralo še dejansko VR družbeno omrežje Horizon Worlds. Gre za neposrednega tekmeca okoljem, kot so Roblox, Rec Room in Second Life; čeprav je trenutno še omejeno na imetnike VR naočnikov Quest, pa Meta še za letošnje leto napoveduje prihod na pametne telefone in konzole. Severnoameriškega preizkusa se je že udeležilo več sto tisoč oseb, živahna pa je tudi razvijalska skupnost, ki je napravila prek 10.000 "svetov", se pravi samostojnih VR prostorov znotraj Horizon Worlds, podobno kot lahko dizajnerji v...

25 komentarjev

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Nemčija prepovedala pametne ure za otroke

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je na seznam prepovedanih igrač uvrstila pametne ure za otroke z možnostjo prisluškovanja, ki so se v zadnjem času pojavile na trgu. Zakaj bi otroci, stari do 5 do 12 let, potrebovali pametne ure z internetno povezavo, ostaja uganka. A nekateri starši so jih svojim otrokom kupili, kar pa prinaša ogromna varnostna tveganja. Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je že minuli mesec opozorila, da so te igrače neprimerne, ker imajo GPS in internetno povezljivost. Napadalec jih zlahka obvlada in prisluškuje dogajanju v bližini, spremlja podatke o lokaciji ali pa oddaja lažno lokacijo in staršem s tem prikrije dejansko lokacijo ure (in otroka).

Četudi so številni starši te pametne ure kupili, da bi bolje...

25 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

Apple vložil milijardo v Didi, kitajski Uber

Slo-Tech - Apple je sporočil, da so vložili milijard dolarjev v kitajsko podjetje Didi Chuxing, ki tam nudi podobno storitev kot Uber in Lyft, torej aplikacijo za povezovanje voznikov avtomobilov in ljudi, ki iščejo prevoz. Milijarda dolarjev je veliko, a za Apple, ki mesečno ustvari okrog štiri milijarde dolarjev dobička in ima več kot 230 milijard dolarjev denarnih rezerv in ekvivalentov, je to precej malo. Vseeno pa je izjemno pomenljivo, da se je Apple odločil za investicijo v ta sektor in v to geografsko področje ter predvsem da jo je obesil na veliki zvon. Prav tako z izjemo Beatsa Apple tako velikih investicij doslej ni izvajal.

Vrednost podjetja Didi Chuxing je ocenjena na 25 milijard dolarjev (po takšnem vrednotenju je investiral Apple), na Kitajskem pa gre za...

10 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Apple krepko presegel pričakovanja

vir: CNet
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je po Applovem štetju tretje v fiskalnem letu. Poslovali so krepko nad pričakovanji analitikov, tako da so prihodki in dobiček višji od napovedanih. Delnica je včeraj po koncu trgovanja (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 28,57 milijarde dolarjev, kar je 15 odstotkov bolje od pričakovanj in 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno tretjino prihodkov Apple ustvari v obeh Amerikah, četrtino v Evropi in 22 odstotkov v Aziji in Pacifiku.

Dobiček se je povzpel na 7,31 milijarde dolarjev, kar je za...

48 komentarjev

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev