»

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Samsung in Mastercard preizkušata biometrične plačilne kartice

Slo-Tech - Včasih so imele kartice magnetni zapis, zato smo se ob transakcijah podpisovali, sedaj imajo čipe, ki terjajo vpis kode PIN. V prihodnosti pa bi lahko zadoščal že prstni odtis, menita Samsung in Mastercard. Biometrične kartice, ki sicer niso nova tehnologija, saj so jih prvikrat pokazali že leta 2017 in testirali v Južni Afriki ter na Cipru, bodo sedaj začeli preizkušati v Južni Koreji.

Nove plačilne kartice bodo imele nove Samsungove čipe, ki bodo omogočali plačevanje na vseh običajnih terminalih. Za potrditev plačila bo dovolj, da imetnik kartice prisloni svoj prst na čip, ki bo prebral prstni odtis in ob pozitivnem rezultatu odobril transakcijo. S tem bo odpadla tudi potreba po dotikanju kateregakoli dela terminala z roko, kar bo varnejše tudi za ljudi.

Za zdaj v najavi, ki preizkus na terenu obljublja še za letos, manjkajo ključne informacije. Prstni odtis oziroma iz njega izračunana zgoščena vrednost se bo morala primerjati z referenčno vrednostjo. Ni jasno, kje in kako bo...

27 komentarjev

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev

Samsung Galaxy Note 7 je tu

Slo-Tech - Samsung je uradno predstavil svoj nov pametni telefon Galaxy Note 7, ki ga bo fizično moč kupiti šele 19. avgusta, prednaročila pa že pobirajo - čez Lužo, kakopak. Če se sprašujete, kje neki sta zgrešili šestico, si lahko oddahnete. Note 7 je neposredni naslednik Note 5, ime pa je takšno zaradi poenotenja z linijo S7 Edge. Nekaj podobnega torej, kot je Microsoft naredil z Windows NT 3.1.

Novi Note 7 ima 5,7-palčno diagonalo zaslona, s čimer se uvršča v skupino tako imenovanih phabletov oziroma veliki telefonov/tablic (telíc?). Zaslon AMOLED podpira ločljivost 1440 x 2560 (in način HDR za živahnejše barve), ščiti pa ga Gorilla Glass 5. Na prvi pogled...

22 komentarjev

LG najavil plačilni sistem LG Pay

LG - LG je napovedal vstop v precej zasičen segment mobilne telefonije, kjer si trenutno največji kos pogače režeta Apple in Google, le nekoliko zadaj pa se bori tudi Samsung, ki ponuja nekaj unikatnih rešitev. Gre za mobilna plačila, za katera bo LG ponudil svoj sistem z neizvirnim imenom LG Pay. Ker so Apple Pay, Android Pay in Samsung Pay globalno premočni, da bi jih lahko LG napadel na vrat na nos, bo LG Pay sprva deloval le v domači Južni Koreji. Če bo tam dobro zaživel, pa ga lahko kasneje pričakujemo tudi v ZDA. Evropa je pri teh storitvah navadno na vrsti za Američani. Spomnimo, da je tudi pametna ura Watch Urbane najprej ugledala luč sveta v Južni Koreji,

Prihajajočo novost je LG objavil kar na Facebooku. Pri vzpostavitvi...

1 komentar

Samsung predstavil Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+

Slo-Tech - Samsung je včeraj na novinarski konferenci predstavil težko pričakovana telefona Galaxy Note 5 in Galaxy S6 Edge+, ki bosta v naslednjih mesecih igrala vlogo njegove prve violine. Galaxy Note 5 je še najbliže križancu med lanskim Note 4 in letošnjim Galaxy S6. Drobovje imata podobno, saj ima tudi Note 5 isti osemjedrni procesor Exynos 7420, ki je Samsungova verzija ARM-jevih procesorjev CortexA57 in A53 (64-bitna 2,1 GHz in 1,5 GHz v 14-nm litografiji). Poleg najdemo še 4 GB pomnilnika, 32 ali 64 GB prostora, kamero s 16 milijoni točk (f/1.9, video 4K, slow-motion) ter pomožno kamero spredaj s petimi...

55 komentarjev

Samsung začel testirati svoj mobilni plačilni sistem

Samsung - Samsung je v Južni Koreji začel preizkušati svoj mobilni plačilni sistem Samsung Pay, s katerim želi konkurirati Apple Payu in ostalim konkurentom. Vstopnico v svet mobilnih plačil si je Samsung kar kupil, saj so letos prevzeli podjetje LoopPay, ki se je s tem že ukvarjalo. LoopPay je ob prevzemu razvijal primitivno verzijo mobilnih plačil, ki prebere magnetne zapise kartic in jih ob plačilu ponovno ustvari. Tak način je uporaben tam, kjer trgovci še niso podprli NFC. Ker bo prihodnosti takšnih mest čedalje manj, bo tudi LoopPay oziroma sedaj Samsung Pay seveda moral podpirati NFC.

Iz Samsunga so sporočili, da bodo storitev začeli preizkušati v Južni Koreji, kjer bo zanjo potreben nov telefon Galaxy S6 ali Galaxy S6...

0 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji

Samsung Galaxy S5 neodporen na star trik odlitka prstnih odtisov

The Register - Tudi Samsungov najnovejši pametni telefon Galaxy S5 je povsem neodporen na napad z odlitkom prstnega odtisa, s katerim so v nemškem CCC lani uspeli zlomiti Applovo zaščito TouchID. Ne le da se Samsung ni naučil ničesar, preskočili so tudi nekaj varnostnih praks, ki jih konkurenca vendarle uporablja.

Problem biometričnih podatkov je, da predstavljajo kompromis med praktičnostjo varnostjo. Medtem ko pri vsakdanjih aktivnostih svojega gesla ne delite naokoli, svoje prstne odtise nenadzorovano puščate po svetu. In medtem ko se pri zasliševanju lahko vsaj nekaj časa izgovarjate, da se gesla ne spomnite, prstnih odtisov ne morete skriti ali pozabiti.

Applov TouchID so lani uspeli zlomiti v manj kot 48 urah po izidu, zato bi pričakovali, da...

10 komentarjev

Samsung bo zahteval prepoved prodaje iPhone 5 v Južni Koreji

Korea Times - Samsung se je odločil Applu za tožbe vrniti v enaki meri, zato poizkušajo doseči prepoved uvoza in prodaje Applovega prihajajočega iPhona 5 v Južni Koreji. Korea Times poroča, da namerava Samsung takoj po predstavitvi iPhona 5 v Južni Koreji na sodišču vložili tožbo zaradi domnevnega kršenja patentov, povezanih z brezžičnim prenosom podatkov. Dokler Apple ne bo odstranil možnosti brezžične komunikacije iz izdelkov z iOS (s čimer iz iPhona dobimo izjemno drag obtežilnik za papir), v Južni Koreji ne bo smel prodajati svojih izdelkov, če bo seveda sodišče istega mnenja kot Samsung.

Samsung je sicer sprva trdil, da se z Applom ne bodo spustili v brezglavo tožarjenje, a so si po nemški odredbi premislili. Apple je namreč uspel dobiti odredbo o prepovedi prodaje pametnih telefonov...

26 komentarjev

PayPal bo podprl plačila prek NFC-ja

Ars Technica - Googlov Nexus S, izdelan v sodelovanju s Samsungom, je prvi in še vedno edini izmed z Androidom opremljenih mobilnih telefonov, ki podpirajo NFC, brezžično komunikacijo na kratke razdalje. Kot dokazilo, da tehnologija deluje, je bilo uporabljenih že nekaj primerov, večinoma v sodelovanju s socialnimi omrežji. Najnovejše izmed njih, prav Googlov Plus, v aplikaciji za Android že podpira NFC - povezava s posebno značko lahko odpre Google+ aplikacijo in ponudi pošiljanje novega statusa na vaš profil. A največje obljube je v fazi razvoja NFC prinašal na področju nakupov v fizičnih trgovinah, kjer kani zamenjati papirnat, kovinski in plastičen denar (pravzaprav bo v primeru NFC-ja denar še vedno kovinski in plastičen). S podporo prvega...

10 komentarjev