»

Nadaljnje ranljivosti v Zoomu

The Inercept - Velika priljubljenost sistema za videokonference Zoom se nadaljuje seciranje tega programa, ki je doslej odkrilo že precej ranljivosti. Nadaljnji pregledi kažejo, da ima program še več varnostnih pomanjkljivosti, zaradi česar strokovnjaki odsvetujejo njeno uporabo pri komuniciranju skrivnosti. Ranljivosti se zavedajo tudi pisci, ki so sporočili, da bodo prekinili razvoj novih funkcij in se osredotočili na krpanje lukenj.

The Intercept razkriva, da ima Zoom tudi povezave s Kitajsko. V nekaterih primerih se lahko zgodi, četudi so vsi uporabniki iz Evrope ali Severne Amerike, da promet preusmeri prek kitajskih strežnikov. Čeprav v dokumentaciji piše, da Zoom uporablja šifrirni algoritem AES-256, gre v resnici za AES-128 v načinu ECB, ki ga varnostni strokovnjaki ne priporočajo (ker v šifrirani vsebini ostajajo razločljivi vzorci). Zoom ključe generira na posebnih strežnikih (key management systems), ki so lahko tudi na Kitajskem. Namesto standardnih protokolov za pošiljanje videa in...

137 komentarjev

Odprto pismo, izzvano z nespodobnim povabilom britanskih obveščevalcev

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Petdeset tehnoloških podjetij, civilnih združenj in varnostnih strokovnjakov se je podpisalo pod odprto pismo, v katerem so obsodili predlog britanskega GCHQ (Government Communications Headquarters), po katerem bi obveščevalcem po potrebi omogočili prisluškovanje šifriranim komunikacijam. Med precej ogorčenimi podpisniki pisma so denimo tudi Google, Apple in WhatsApp.

Predlog,...

23 komentarjev

Kaspersky zaključil preiskavo: tajne dokumente NSA smo takoj izbrisali

Slo-Tech - Rusko podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab je zaključilo interno preiskavo incidenta s tajnimi dokumenti ameriške NSA in izsledke objavilo na internetu. Končno poročilo večinoma sledi vmesnemu poročilu, ki so ga razkrili oktobra letos in zavrača trditve Wall Street Journala, da je Kaspersky Lab namenoma vdrl v računalnik uslužbenca NSA. Kaspersky Lab pojasnjuje, da je bil v incident vpleten prenosni računalnik okužen z različnimi virusi, na njem pa je bila tudi interna koda NSA. Prejete datoteke so v Moskvi takoj po identifikaciji pobrisali, zatrjujejo.

Incident se je dogajal med septembrom in novembrom 2014. Na osebnem računalniku, ki je imel IP-naslov, dodeljen Verizonu v Baltimoru blizu sedeža NSA, je tekel protivirusni...

34 komentarjev

Kaspersky: izvorna koda NSA prispela po naključju zaradi piratskega Officea pri uporabniku

Slo-Tech - Zgodba o najnovejši izgubi zaupnih podatkov NSA, v kateri so Američani takoj okrivili rusko podjetje Kaspersky Lab in prepovedali uporabo njegovega protivirusnega programa na državnih računalnikih, se počasi razpleta. Preigravali so se trije scenariji: da je Kaspersky namerno ciljal računalnik podizvajalca NSA in mu izmaknil datoteke, da je nekdo tretji zlorabil infrastrukturo Kaspersky in ga izkoristil za krajo podatkov NSA ali da je šlo za neljubi slučaj. Kaspersky Lab sedaj pojasnjuje, da so resnično dobili nekaj datotek iz NSA, a da je šlo za neljubi slučaj. Razlog naj bi bila piratska verzija Officea in okužen generator aktivacijskih ključev.

V notranji preiskavi, ki jo je uvedel Kaspersky Lab, so...

17 komentarjev

Vohunske igre: Izraelci vdrli Rusom, ki so vdrli Američanom, ki so vohunili

Slo-Tech - Nadaljevanje minuli teden odkrite zgodbe o ruskem vdoru v NSA, pri čemer so uporabljali priljubljeni protivirusni Kaspersky istoimenskega moskovskega podjetja, postaja čedalje zanimivejše. Vdor, ki sega v leto 2015, so očitno izvajali ruski hekerji, ki so jih pri tem početju zalotili Izraelci. Ti so ravno tedaj vdirali v Kaspersky, tam pa so odkrili ameriška orodja, ki jih NSA uporablja za vohunjenje po svetu.

Pojdimo lepo po vrsti. Kaspersky Antivirus je priljubljen program za zaščito pred virusi in drugo nesnago, ki ga ponuja moskovsko podjetje Kaspersky Labs. Po vsem svetu ima več kot 400 milijonov uporabnikov. Da je podjetje povezano z ruskim državnim vrhom, so jim v tujini že nekajkrat očitali, a dokazov ni bilo. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky to...

29 komentarjev

NSA spet odnesli skrivnosti

[dodaj]

Slo-Tech - NSA ima velik problem s svojimi pogodbenimi izvajalci, saj so bili trije največji vdori in tatvine tajnih dokumentov v minulih letih povezani s podizvajalci. Leta 2013 je Edward Snowden odnesel kopico podatkov iz enote na Havajih, kjer je delal kot zunanji sodelavec. Lani je Hal Martin iz Booz Allena kot podizvajalec odnesel 50 TB podatkov, a so ga aretirali. Sedaj je postalo znano, da so leta 2015 iz NSA odnesli kopico tajnih dokumentov, ki jih je zunanji sodelavec nezakonito pretočil na svoj osebni računalnik, kamor so mu vdrli ruski hekerji.

Zgodbo je prvi objavil Wall Street Journal
in jo začinil z dodatkom, da je v celotni zadevi pomembno vlogo odigral program Kaspersky, ki je eden izmed najbolj znanih brezplačnih protivirusnih programov. Njegov...

40 komentarjev

Direktor NSA: ruski hekerji so vdrli v francosko "volilno infrastrukturo"

Michael Rogers med pričanjem pred senatorji.

Wired News - Ameriška supervohunska agencija NSA je zaznala določene posege v francoske volitve s strani hekerjev povezanih s Kremljem. To je včeraj pred ameriškimi senatorji razkril direktor NSA Michael Rogers. Vdore hekerjev so Američani zaznali tedne pred samimi volitvami in so o tem tudi obvestili Francoze. »Govorili smo s Francozi in jih opozorili, da smo opazili ruske poizkuse penetracije v njihovo volilno infrastrukturo,« je dejal Rogers. Kaj točno NSA misli z »volilno infrastrukturo«, Rogers ni razkril. Je pa poudaril, da podobne nadzore NSA izvaja tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji. Obe državi bosta letos namreč imeli parlamentarne volitve.

Rusi v ZDA prek Kaspersky Lab?
Ob robu pričanja...

47 komentarjev

Kaspersky Lab namerno nagajal konkurenci?

vir: Reuters
Reuters - Ko beseda nanese na rusko podjetje Kaspersky Lab, imamo pred očmi sliko vrhunskega podjetja za računalniško varnost, ki si je ime ustvarilo tudi z intenzivnimi raziskavami virusov (npr. Stuxneta) in hekerskih skupin (npr. Equation Groupa); izdelki Kaspersky Laba so prav tako zelo spoštovani. Sedaj pa je Reuters pridobil ekskluzivni pričevanji nekdanjih zaposlenih, ki prikazujeta podjetje v slabši podobi. Kaspersky Lab naj bi namenoma nagajal konkurenci in jim podtikal neškodljive, a pomembne datoteke za delovanje operacijskega sistema kot zlonamerne.

Kot trdita vira, nekdaj zaposlena v Kaspersky Labu, je praksa stara približno desetletje. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky je bil nezadovoljen z domnevnim kopiranjem...

20 komentarjev

NSA in GCHQ organizirano ciljata na proizvajalce protivirusnih programov

The Inercept - Ameriška NSA in britanska GCHQ se v okviru prisluškovalnih programov načrtno in s posebno pozornostjo lotevata proizvajalcev protivirusne programske opreme, razkriva The Intercept na podlagi najnovejših Snowdnovih dokumentov. Obveščevalne službe se ukvarjajo tako z vzvratnim inženiringom komercialne protivirusne opreme kakor tudi s prestrezanjem komunikacije s proizvajalci in aktivnim vdiranjem vanje.

Še posebej so pozorni na rusko podjetje Kaspersky Lab, ki je odigralo ključno vlogo pri odkrivanju Stuxneta, Flama in nekaterih drugih vladnih trojancev ter enote Equation Group. Februarsko razkritje slednje je bilo največje odkritje Kaspersky Laba, saj so pokazali, da so vladni hekerji...

18 komentarjev

Gemalto priznal vdor, zanika krajo ključev SIM-kartic

Slo-Tech - Po razkritju, da so agentje britanske obveščevalne službe GCHQ in ameriške NSA vdrli v nizozemskega proizvajalca SIM-kartic Gemalto, je omenjeno podjetje izvedlo interno preiskavo in izsledke javno objavilo na internetu. Ugotovili so, da se je vdor v leti 2010-2011 najverjetneje res zgodil, a da so posledice manjše od prvotnih predvidevanj.

Ugotovili so, da je napad nanje prodrl le v administrativno računalniško omrežje, niso pa napadalci mogli dobiti šifrirnih ključev za kartice SIM. Napadalci so sicer to poizkusili doseči, a jih je zaustavil sistem, ki ga je Gemalto ravno za zaščito pred tovrstnimi vdori namestil leta 2010. Gemalto je namreč često tarča napadov, zato so nanje pripravljeni. Četudi pa bi napadalcem...

18 komentarjev

GCHQ in NSA kradeta šifrirne ključe SIM kartic

Uspehi GCHQ pri nezakonitem vdiranju

vir: The Inercept
The Inercept - Kot poroča The Intercept, ki je pridobil dostop do novih Snowdnovih dokumentov, so agentje britanske Government Communications Headquarters (GCHQ) in ameriške NSA vdrli v omrežje podjetja Gemalto, ki je eden največjih proizvajalcev SIM kartic, ter pridobili dostop do avtentikacijskih šifrirnih ključev, ki so shranjeni na SIM karticah.

Avtentikacijski šifrirni ključ Ki je 128-bitna spremenljivka, ki služi za avtentikacijo SIM kartice mobilnemu omrežju. Ki je unikaten in določen v procesu tim. personalizacije SIM kartice (takrat se ustvari tudi unikatna ICCID številka, ki je tudi natisnjena na SIM kartici).

Ki je shranjen na SIM kartici, njegova kopija pa se nahaja tudi v podatkovni bazi...

24 komentarjev

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

The Inercept - The Intercept, De Standaard in NRC Handelsblad so objavili prvo rekonstrukcijo poteka napada na Belgacom, ki ga je po doslej znanih podatkih zakrivila britanska obveščevalna agencija GCHQ s zlonamernim programom Regin. Edward Snowden, ki je priskrbel precejšen del dokumentov v podporo tem trditvam, pravi, da gre za prvi dokazani primer internetnega napada ene države članice EU na drugo.

Belgacom je belgijski telekomunikacijski operater, ki je bil za napad posebej zanimiv zato, ker v Belgiji z internetno povezljivostjo oskrbuje organe Evropske unije in ker ima v lasti precej podmorskih kablov, prek katerih teče mednarodni internetni promet. Prve anomalije v delovanju sistemov so odkrili poleti 2012, medtem ko je GCHQ napad izvajala vse od leta 2009. Šele julija 2013 so v Belgacomu odkrili, da so anomalije posledica načrtnih napadov z...

38 komentarjev

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Slo-Tech - Guardian, The New York Times in ProPublica so danes skupaj razkrili, kako NSA prisluškuje podatkom, ki iz pametnih telefonov uhajajo zaradi uporabe aplikacij. Igre, kot je na primer Angry Birds, in druge aplikacije namreč po internetu pošiljajo cel kup podatkov o uporabniku telefona, kar je za NSA zlata jama. Na ta način jim sploh ni treba vdreti v telefon ali k operaterju, ampak lahko uporabijo že izdelane metode za prestrezanje internetnega prometa. Pri tem početju sodeluje tudi britanska agencija GCHQ.

Pametni telefoni so vir najrazličnejših podatkov o uporabniku. NSA v enem izmed dokumentov opisuje idealni scenarij, ko uporabnik z mobilnim telefonom posname fotografijo in jo...

31 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev