»

Na Windows prihajajo igre iz Google Play Games

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo prihodnje leto izdal aplikacijo za Windows, ki bo tudi na tej platformi omogočala poganjanje iger iz Google Play Games. Prinesla bo popolno sinhronizacijo, tako da bo mogoče isto igro začeti igrati na eni napravi in jo potem nadaljevati na drugi: podprte bodo torej Android, Chromebook in Windows. Igranje bo potekalo povsem lokalno, torej ne bomo potrebovali povezave do oblaka. Za zdaj še ni jasno, ali bodo na voljo vse igre ali pa samo najpopularnejše.

Novost razvija Google sam in ne predstavlja sodelovanja z Microsoftom. Spomnimo, da je z Amazonovimi igrami drugače, saj so z Androida na Windows 11 prispele v sodelovanju z Microsoftom.

6 komentarjev

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati...

8 komentarjev

Facebook z Oculus Riftom ima prihodnost VR-ja še vedno v svojih rokah

TechCrunch - Oculus Rift praznuje prvo leto, odkar je na voljo tudi končnim uporabnikom in ne le razvijalcem. Očala za virtualno resničnost so bila, po napovedih vseh gurujev in analitkov, eden izmed najpomebnejših gadetov lanskega leta. Vendar, podobno kot pametne ure, je danes že jasno, da VR tehnologija še vedno ni niti blizu svojemu polnemu potencialu. Oziroma, kaj ta potencial sploh je.

Vse se je začelo z Riftom

Facebookov Oculus Rift je bil - in bo verjetno do nadaljnega - najbolj viden in znan obraz sveta VR tehnologije. Podjetje, ki je svoj produkt lansiralo s pomočjo Kickstarter kampanije, se je pojavilo na prvih straneh najpmembnejših svetovnih medijev leta 2014, ko so naznanili, da jih bo za dve milijardi dolarjev prevzel Facebook. Od takrat pa ni šlo vse po načrtih. Zalomilo se je že na samem začetku, ko so datum izdaje Rifta...

39 komentarjev

Xbox One S prispe 2. avgusta

Microsoft - Svet konzol se spreminja in vmesne verzije bodo očitno postale nekaj običajnega. Po Sonyjevi napovedi PlayStationa 4 Neo je Microsoft prestavil v šesto prestavo in najavil Xbox One S, ki bo na prodajne police prispel že 2. avgusta. Slovenije na seznamu držav še ni, a ker je na njem večina EU in ker Microsoft obljublja tudi hiter prihod na druge trge, konzolo pričakujemo kmalu.

Xbox One S bo na voljo v treh modelih, in sicer s 500 GB, 1 TB ali 2 TB prostora. Najšibkejši model bo stall 300 dolarjev, vsak naslednji pa 50 dolarjev več. Za zdaj datum izida velja le za najmočnejši model, medtem ko bosta šibkejša nekoliko zamudila. Z Xbox One S bo Microsoft poskusil dvigniti popularnost svoje konzole, kar so s pičlim uspehom poizkušali z nižanjem cene osnovnega...

10 komentarjev

Oculus Rift zamuja

Slo-Tech - Težko pričakovani Oculus Rift je bil januarja ur nekaj po predstavitvi že razprodan, pa čeprav so tedaj pobirali šele prednaročila in je bila dejanska dobava napovedana za 28. marec. Čeprav je le malo srečnežev moglo pričakovati Oculus Rift prvi teden, jih bo še manj od pričakovanj, saj se je zaradi težav z dobavo sestavnih delov časovnica nekoliko zamaknila. Večina ljudi po Oculus Rift dobila pozneje od obljub, jim bodo pa v zameno plačali dostavo tako v ZDA kakor v druge države. Do brezplačne dostave so upravičeni vsi, ki so prednaročili do 1. aprila.

Oculus, ki sedaj sodi pod Facebook, ni razkril, kateri sestavni del je pošel in je odgovoren za zamudo. Prav tako niso razkrili, kdaj bodo Oculus Rift dostavili. Dejali so le, da bo več znanega prihodnji teden, ko bomo dobili tudi nove napovedane datume dostave. Ne pozabimo,...

13 komentarjev

Oculus Rift predstavljen in že razprodan

Slo-Tech - V Las Vegasu se je začel letošnji Consumer Electronic Show (CES), na katerem se bo do sobote predstavilo več kot 3600 razstavljavcev. To pomeni, da bodo v tem tednu videli veliko novosti in še več napovedi, kaj lahko pričakujemo tekom leta. Težko pričakovan kos strojne opreme je Oculus Rift, za katerega je končno znano, da bo stal 600 dolarjev in bo na voljo od 28. marca, prednaročila pa se začnejo danes, a uradno ne pri nas. Kdor je Oculus Rift financiral na Kickstarterju, ga bo seveda dobil brezplačno - takih je bilo kar 9522, ki so zbrali 2,4 milijona dolarjev, potem pa je marca predlani Facebook kupil Oculus za dve milijardi dolarjev.

Poleg samega Oculus Rifta bomo ob nakupu prejeli še Lucky's Tale, kupci s prednaročili pa tudi igro EVE: Valkyrie. Še letos naj bi dobili vsaj 100 iger s polno podporo za Oculus Rift,...

72 komentarjev

Nokia Ozo snema v vse smeri

The Verge - Nokia resda ne proizvaja več pametnih telefonov (a jih kani v prihodnosti spet prodajati) niti zemljevidov, a ji ostajajo telekomunikacijska oprema in nove tehnologije. V Los Angelesu so predstavili novo kamero Ozo, ki kaže, kaj si zamišljajo pod tem pojmom.

Gre za kamero v obliki krogle, ki lahko zajema sliko in zvok povsod okrog sebe, torej vseh 360 stopinj (točneje 4π steradianov). Kamera je namenjena snemanju kadrov za virtualno resničnost, Nokia pa cilja na poslovne in ne domače uporabnike. Glavni trg bodo filmski studii, medijske hiše, oglaševalci in podobno, ki bodo lahko s kamero posneli material za na primer Oculus Rift ali Google Cardboard. Jaunt je že napovedal, da bodo sodelovali z Nokio in uporabljali njihovo opremo.

Kamera ima osem tipal in...

2 komentarja

E3: Oculus Rift in Microsoft Xbox One sta lepi par

Slo-Tech - Na novinarski konferenci pred začetkom E3 je Oculus, ki je od lani v Facebookovi lasti, pokazal prihajajoč končni izdelek Oculus Rift in napovedal sodelovanje z Microsoftom. Datum izida je prvo četrtletje prihodnjega leta.

Vsak kos Oculus Rift bo imel priložen krmilnik Xbox One, ki podpira tako konzolo Xbox One kakor tudi osebne računalnike s (prihajajočim) sistemom Windows 10. Xbox Wireless Adapter, ki so ga najavili minuli teden, bo omogočal brezžično igranje. Tako bo mogoče vse igre z Xbox One igrati ne le na Windows 10 temveč tudi na Oculus Riftu.

Končni izdelek Oculus Rift je precej drugačen od prvih prototipov. Naglavni na eni strani pokriva tkanina, sicer pa ima dva OLED...

9 komentarjev

Nov model Xbox One prihaja 16. junija

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bodo 16. junija začeli prodajo novega modela konzole Xbox One, ki bo imela kapaciteto 1 TB ter rahlo spremenjen dizajn krmilnika s 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke. Doslej so delovale le slušalke, ki so podpirale Microsoftov nestandardni priključek, medtem ko je adapter na 3,5 mm stal 25 dolarjev. Tega je sedaj konec, pravijo pa še, da bo boljši tudi zvok. Priložili bodo tudi igre Halo: The Master Chief Collection, stal pa bo 400 dolarjev. Osnovni, stari paket s 500-TB diskom se ne bo pocenil in bo še naprej stal 350 dolarjev.

Prenovljeni krmilnik bo mogoče kupiti tudi ločeno, in sicer v srebrni, črni ali kamuflažni preobleki. O ceni ni podatkov,...

36 komentarjev

Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Slo-Tech - Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je...

155 komentarjev

Oculus pokazal nov prototip Crescent Bay

Gizmodo - Oculus, ki razvija tehnologijo za navidezno resničnost in ga je nedavno kupil Facebook, je v soboto na svoji prvi konferenci v Los Angelesu pokazal nov prototip z imenom Crescent Bay. Gre za naslednji korak pri razvoju naglavnega sistema za navidezno resničnost Oculus Rift, ki ga bo moč kupiti kmalu.

Crescent Bay prinaša precej novosti in po besedah proizvajalca predstavlja podoben preskok, kot je bil prehod od lanskoletnega prototipa DK1 do letošnjega DK2. Specifikacije Crescent Baya še niso razkrite, znano pa je, da bo imel višjo ločljivost in frekvenco osveževanja od DK2. Pomembna novost je integriran avdio z vgrajenimi slušalkami in prostorskim zvokom, ki ga zagotavlja programska oprema RealSpace3D, s čimer bo navidezna resničnost še bolj resnična. Podpira...

17 komentarjev

Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Slo-Tech - V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe...

20 komentarjev

Facebook kupuje Oculus

Ekipa Oculusa

Slo-Tech - Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za...

96 komentarjev