»

Amazon uspel s pritožbo v davčnem sporu z Evropsko komisijo

Margrethe Vestager, vir: Euractiv

vir: Reuters
Reuters - Amazon je uspel s pritožbo zoper odločbo Evropske komisije (EK), s katero je ta leta 2017 podjetju naložila plačilo dodatnih 250 milijonov evrov davka. Po mnenju EK naj bi pri tem šlo za nepravično davčno obravnavo Amazona v Luksemburgu, kjer ima družba svoj evropski sedež.

Sodišče Evropske unije je pritožbi Amazona ugodilo, saj EK po njihovem mnenju ni uspela v zadostni meri dokazati, da je podjetje kršilo zakonodajo in na ta način prejelo davčne odpustke. Odločitev je precejšen udarec prizadevanjem izvršne podpredsednice EK Margrethe Vestager, ki si zadnja leta močno prizadeva, da bi velika tehnološka podjetja na stari celini poravnala več davka. Prav Amazon je pred dnevi polnil novice z lanskimi prihodki v EU, ki so znašali 44 milijard evrov, od česar ni plačal niti centa davka na dobiček, potem, ko je podjetje v Luksemburgu uradno prikazalo izgubo. Apple pa je lani slavil prehodno zmago v dolgoletni bitki z Vestagerjevo, saj je sodišče odločilo, da mu ni treba poravnati 13...

5 komentarjev

165 podpisnikov poziva Vestagerjevo k ukrepom zoper Google

Reuters - Evropska komisarka Margrethe Vestager, pod katere resor sodi tudi varovanje konkurence, je včeraj prejela pismo, pod katero se podpisalo 135 podjetij in 30 združenj iz ZDA, EU in Velike Britanije. V njem Evropsko komisijo (EK) vnovič pozivajo naj ukrepa proti Googlu, ki med rezultati svojega iskanja daje prednost svojim storitvam, denimo tistim za iskanj namestitev, zaposlitve in potovanja. Med podpisniki so tudi podjetja Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone in Foundem, ki so zoper Google na EK že prej sprožila podobne postopke.

Jabolko spora so t. i. Googlovi OneBoxes, torej okvirčki, ki se prikažejo pri vrhu iskalnih rezultatov in ki jih Google običajno izkoristi za promoviranje lastnih dejavnosti. "S tem ekskluzivnim dostopom do Oneboxes Google umetno privablja uporabnike k svojim storitvam in obenem preprečuje, da bi ti obiskali tudi bolj konkurenčne in bolj relevantne ponudnike," je še zapisano v pismu.

Pismo je povezano s sprejemanjem nove evropske zakonodaje, ki naj...

15 komentarjev

Zuckerberg nadaljuje serijo ameriških romanj v Bruselj

vir: Pxhere

Slo-Tech - Facebookov CEO Mark Zuckerberg je trenutno na mini turneji po Evropi. Že v soboto je na münchenski varnostni konferenci opozoril na nujo po zakonski regulaciji škodljivih vsebin na spletu, saj po njegovem mnenju presoje o tem, kaj šteje za svobodo govora, ni mogoče prepustiti podjetjem, kot je njegovo. Vlade je pozval, naj pri sprejemanju zakonodaj o družbenih medijih sledijo modelu, ki ga sam že nekaj časa propagira in po katerem bi nanje gledali kot na nekakšen hibrid med medijem in telekomunikacijskim podjetjem.

Danes je prispel v Bruselj, kjer se je sestal s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, podpredsednico komisije Vero Jourovo in komisarjem za notranji trg in storitve Thierryjem Bretonom. Evropska komisija bo namreč v sredo predstavila smernice za zakonodajo, ki bi uokvirila uporabo umetne inteligence, zlasti na občutljivih področjih, kot sta zdravstvo in transport, pravičneje obdavčila velika spletna podjetja ter vzpostavila nekoliko bolj zavezujoča pravila za...

16 komentarjev

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Bloomberg - V naslednjih dneh lahko pričakujemo začetek uradne preiskave Amazona, ki jo bo uvedla evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, piše Bloomberg. Iz virov blizu Komisije je slišati, da Vestagerjeva ni zadovoljna z rezultati izsledkov preliminarnih preiskav, ki kažejo na sume nezakonitega delovanja Amazona. Naslednji korak bo zato začetek formalne preiskave.

Glavni očitek je seveda krnjenje konkurence. Amazon naj bi uporabljal podatke o nakupih, ki jih ima od svojih strank, da onemogoča manjše prodajalce na Marketplaceu. Amazon ima namreč podatke, kaj se kupuje tudi pri neodvisnih prodajalcih na njihovi platformi. Vestagerjeva mu očita, da Amazon uporablja in predeluje te podatke, da bi si zagotovil prednost, s čimer...

16 komentarjev

Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov?

Slo-Tech - V Evropi so se proizvajalci pametnih telefonov naposled poenotili in danes imajo skoraj vsi telefoni univerzalen priključek USB za polnjenje, kar omogoča navzkrižno uporabo polnilcev. Čeprav to uradno ni nikjer zahtevano, je Evropska komisija pred leti pritisnila na proizvajalce, da so ti podpisali memorandume in se na pol prostovoljno poenotili. Razlog je bil ekološki, saj želi EU znižati količino elektronskih odpadkov, kjer so odsluženi polnilci ena velika nepotrebnost. Letno naj bi se jih nabralo več kot 50.000 ton! Končni cilj je povsem ločiti nakup polnilca in mobilnega telefona, a tako daleč še nismo. Bomo pa morebiti kmalu.

Evropska komisija sporoča, da bo preučila, ali področje...

71 komentarjev

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu

3 komentarji

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni

Slo-Tech - Evropska komisija je Googlu izrekla 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. To je daleč najvišja globa, ki jo je Evropska komisija izrekla kateremukoli podjetju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Najvišja možna kazen je bila sicer osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu. Google je že dejal, da se bo na odločitev pritožil.

Komisija je po sedem let trajajoči preiskavi ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je sistematično favoriziral svojo storitev za primerjavo cen. Google je rezultate iz Google Shopping prikazoval ne glede na njihovo ustreznost, torej ni šlo za "organske" zadetke, temveč umetno promoviranje lastne storitve. Google ima sedaj 90 dni časa, da...

73 komentarjev

Univerzalen širokopasovni dostop do interneta bi EU stal pol bilijona

Neowin - Rezultati študije, ki jo je Evropska komisija naročila pri Analysys Mason, so pokazali, da bi zagotovitev univerzalnega širokopasovnega dostopa do interneta v celotni EU (vključno z Veliko Britanijo) stala 502 milijardi evrov. Evropska komisija je namreč kot enega izmed ciljev v novi strategiji gigabitne družbe postavila tudi dostop do interneta s hitrostjo do 100 Mb/s za vsako gospodinjstvo in 1 Gb/s za podjetja. Na nivoju EU bi to stalo 1000 evrov na vsakega prebivalca, seveda pa bi bili stroški v vsaki državi drugačni. Poleg tega EU v svoji strategiji predvideva še postavitev dostopnih točk Wi-Fi v središčih vseh mest ter vzpostavitev mobilnega omrežja 5G.

Zagotovitev 100-megabitne povezave so za namene študije razdelali v pet...

48 komentarjev

Google v Rusiji oglobljen zaradi monopolnega ravnanja

Bloomberg - Google je dobil kazen za kršitve protimonopolne zakonodaje tudi v Rusiji, kjer mu je tamkajšnji varuh konkurence izrekel 438 milijonov rubljev (šest milijonov evrov) globe. Gre za epilog lanske odločitve v postopku zaradi zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov. Rusko internetno podjetje Yandex se je namreč pritožilo, ker je Google prepovedal prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone, po drugi strani pa zahteval nameščanje lastnih aplikacij za iskanje, navigacijo ipd.

Google je sporočil, da bo odločitev preučil in se odločil o nadaljnjih korakih. Trenutno so namreč še vedno teče pritožni postopek glede popravnih ukrepov, ne glede višine globe. Ker gre za izjemno majhen znesek v primerjavi z Googlovimi prihodki, ki so lani znašali 74...

0 komentarjev

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Slo-Tech - Microsoft in Google sta tako v domačih ZDA kakor v drugih državah prekinila medsebojne pravne spore, ki so vlekli na več sodiščih po vsem svetu, vključno s pritožbo pri Evropski komisiji. V Microsoftu so dejali, da podjetji odločno tekmujeta za domače in poslovne stranke, a želita to početi na osnovi odličnosti svojih izdelkov, ne pravnih sporov. Tudi v Googlu so zapisali, da želijo prepričati s kakovostjo, ne pa s tožbami omejevati konkurence.

Spomnimo, da je Evropska komisija pred le nekaj dnevi sporočila, da širijo preiskavo Googla zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja pri Androidu. Microsoft in Google sicer poudarjata, da to ni povezano z zadnjo najavo, saj sta podjetji dogovor o prekinitvi pravnih sporov pilili že dlje časa. Patentne tožbe...

19 komentarjev

EU tik pred odločitvijo o Googlovem monopolnem ravnanju

The Wall Street Journal - Googlove težave z Evropsko komisijo se nadaljujejo, poroča Wall Street Journal. Zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje, ki jo Komisija preiskuje že peto leto - vmes so propadli že trije poizkusi dogovora - Googlu grozi visoka globa. Postopek vodi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki nadaljuje delo svojega predhodnika Joaquína Almunie. Najvišja zagrožena kazen znaša 10 odstotkov letnega prometa oziroma okrog šest milijard evrov za Google, a tako visoke globe realistično ne pričakuje nihče. Doslej je bil najbolj oglobljen Microsoft, ki je skupno vplačal 1,7 milijarde evrov.

Po poročanju virov blizu Komisije, je ta že stopila v stik s podjetji, ki so vložila uradne pritožbe zoper Google, ter...

6 komentarjev

Evropska komisija išče nove informacije, še vedno išče rešitve zapleta z Googlom

Bloomberg - Evropska komisija še vedno nadaljuje preiskavo o sumu Googlove zlorabe prevladujočega položaja, potem ko je februarja sprejeta poravnava propadla. Postopek, ki ga je začel prejšnji komisar Joaquín Almunia, sedaj nadaljuje danska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Preiskava že vleče že štiri leta, propadli so trije poskusi dogovora. Vestagerjeva je ugotovila, da za sprejem kakršnekoli odločitve potrebuje več informacij, zato je Komisija pritožnikom in drugim udeleženim strankam v zvezi z internetnimi zemljevidi, spletnimi nakupi in drugimi storitvami, kjer tekmujejo z Googlom, potovanji poslala vprašalnike, je komisarka povedala na novinarski konferenci. Vestagerjeva se bo v naslednjih tednih tudi sestala s pritožniki,...

22 komentarjev

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Danes ...

vir: Europa.eu
Europa.eu - Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve,...

11 komentarjev

Iz Bruslja strog opomin Googlu

The Wall Street Journal - Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia je resno oštel Google z besedami, da ima podjetje le še nekaj tednov časa, da pripravi predloge, kako se bo odzval na očitke o zlorabi prevladujočega položaja na trgu iskanja v spletu. Google namreč v Evropi obvladuje kar 95 odstotkov tega trga, kar je bistveno več kakor v ZDA. Če k temu prištejemo še strožjo zakonodajo in aktivnost varuhov konkurence, katerih odločitev sodišča po navadi ne razveljavijo, vidimo, da ima Google problem. Preiskava se je začela že novembra 2010.

Googlov prvi predlog lani aprila je bil za Komisijo nezadovoljiv, čeprav je predvideval dodatno označevanje lastnih zadetkov (Googlovih storitev) v iskanju. Tudi drugi predlog lanskega oktobra ni naletel na odobravanje, saj so ga...

15 komentarjev

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

The New York Times - Evropska komisija je maja letos opozorila Google, da bo proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja, če ne bodo urno ukrepali. Na podlagi izsledkov leta 2010 začete preiskave je namreč Komisija ugotovila, da Google z vertikalno integracijo iskalniških storitev svoje specializirane storitve postavlja v boljši položaj od konkurence (zlasti gre za iskanje po novicah, restavracijah, zemljevidih itd., kjer Google lastne vsebine prikazuje privilegirano v primerjavi s konkurenčnimi). Dodatne pomisleke je imela Komisija v povezavi s kopiranjem vsebin z drugih strani, prikazovanjem oglasov po partnerskih straneh (search advertisements) in težavo z omejitvami, ki jih Google postavlja na prenosljivost vsebin (search advertisements campaigns) z...

41 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev