» »

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu naložila plačilo 2,4 milijarde evrov globe zaradi kršitve tretje točke. Google je favoriziral svoje storitve, na primer Google Shopping, in zadetke na te strani prikazoval više, kot bi bili glede na organske rezultate, torej nepristranski algoritem. Google se je kakopak pritožil. V ZDA je šlo precej bolj gladko, saj je leta 2013 FTC odstopil od postopka zoper Google ob skoraj enakih očitkih. Glede uporabo tujih vsebin v Google News pa je bilo tudi prelitega že veliko črnila. Založniki so Googlu očitali, da si prisvaja njihovo delo in z njim nabira promet.

Toda v ZDA imajo zvezne države možnost, da uveljavijo lastno protimonopolno zakonodajo in preverjajo, ali jo podjetja spoštujejo. Morebiti pa se Googlu obetajo težave tudi na zvezni ravni, saj je Google zelo jasno demokratsko profiliran, kar trenutni oblasti seveda ni po godu. V zadnjem času se ob različnih aferah glede spolnega nadlegovanja in rasizma v Silicijevi dolini tudi obrača javno mnenje. Počasi postajajo direktorji in menedžerji teh podjetij manj priljubljeni, uvrščajo se na podoben seznam kakor bankirji, lobisti in hollywoodski zvezdniki. Vse to nakazuje na spremembo klime, ki bi lahko pomenila težave za Google tudi na domači fronti. Zaradi tega preiskave, kot je ta v Missouriju, še zdaleč niso nedolžne.

3 komentarji

mauriciofabi ::

kaj pa ijajčki?

oxyuranus ::

Naj najprej usekajo po bolj problematicnemu, potem pa se se z ijajcki ukvarjajo. ;)
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

oxyuranus ::

Po nekaj dneh grem pogledat tole, pa sta bila samo dva zapisa. Ko se pa govori o Applu, se pa nabere nekaj strani. So to samo dvojni standardi, navijastvo ali kaj tretjega, enaka mentaliteta morda?.

(Apple sucks, da ne bo pomote)
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skoraj vse ameriške zvezne države preiskujejo Google

Oddelek: Novice / Tožbe
84540 (3460) Dag
»

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7330702 (27988) andromedar
»

Google priznal kršitev zasebnosti v Street Viewu, sprejel kazen in pokoro

Oddelek: Novice / Zasebnost
225516 (3919) St235
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64901 (4515) Manu

Več podobnih tem