»

Februarsko zmrzal bodo Teksašani plačevali še leta

Slo-Tech - Februarski hladni val je v Teksasu povzročil ogromne izpade dobave električne energije in plina, ker infrastruktura ni bila prilagojena na delovanje pod zmrziščem. Zaradi okrnjene dobave so cene energentov izredno poskočile, kar je povzročilo milijardne dobičke na eni strani in ogromne izgube na drugi. Prodajalci plina so v dobrem tednu ustvarili 11 milijard dolarjev dobičkov, dobavitelji končnim strankam pa izgubo. Poplačali jo bodo odjemalci.

Odjemalci bodo v naslednjih letih vsak mesec na položnicah plačevali pribitek za stroške, ki so jih njihovi dobavitelji imeli z nakupom po ponorelih cenah. O višini tega dodatka so se sedaj sporazumeli, sporazum pa je potrdil tudi pristojni regulatorni organ. Gre za 3,4 milijarde dolarjev, ki jih bodo morali odplačati v naslednjih 30 letih. Dobavitelji bodo izdali obveznice za poplačilo stroškov, ki so jih imeli, in sicer jih bodo v naslednjih letih prevalili na odjemalce. Največ bosta dobila Atmos Energy (2,0 milijarde dolarjev) in...

117 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Minuli mesec je tajvansko-kitajski gigant Foxconn sporočil, da bo odprl svojo prvo tovarno v ZDA. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi in ki proizvaja elektronske naprave za številna zahodna podjetja, tudi Apple, bo ameriško tovarno zaslonov za televizorje, monitorje, pametne telefone in tablice odprl v Wisconsinu. V njej naj bi bilo zaposlenih okrog 13000 ljudi, investicijo pa je še posebej toplo pozdravil ameriški predsednik Donald Trump, ki si je kot del političnega programa zadal vrnitev delovnih mest v ZDA. Foxconn bo v tovarno investiral 10 milijard dolarjev. Toda - investicija bo davkoplačevalce drago stala.

Foxconnu je zvezna država Wisconsin obljubila tri milijarde...

21 komentarjev

Apple in GTAT zakopala bojno sekiro

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
The Wall Street Journal - Apple in njegov nesojeni dobavitelj zaslonov iz stekla za iPhone sta zakopala bojno sekiro, tako da podjetju GTAT ne bo treba v stečaj. Leta 2013 je kazalo, da je GTAT-ju uspel posel stoletja, saj so z Applom podpisali pogodbo o dobavi zaslonov iz safirja za nove telefone. Safir se uporablja, ker je bistveno trši od stekla (teže se razi), a je po drugi strani bolj krhek. Pravljica se je končala v solzah, podjetji pa na sodišču.

GTAT je trdil
, da je Apple nenehno spreminjal pogoje in da je podjetje z nepoštenimi pogoji izsiljeval, medtem ko je Apple dejal, da so zgolj želeli izpolnitev pogodbe, česar GTAT ni uspel. Končni izplen je bil potem tak, da je Apple v telefone vgradil posebno steklo (Gorilla Glass) iz podjetja Corning, GTAT pa je ostal z 2000 pečmi za pridobivanje...

3 komentarji

Apple gradi nova podatkovna centra na Irskem in Danskem

Apple - Apple je danes napovedal izgradnjo dveh novih podatkovnih centrov v Evropi, ki ju bo poganjala izključno energija iz obnovljivih virov. Investiciji v irskem Athenryju v okolici Galwaya in v danskem Viborgu bosta skupno vredni 1,7 milijarde evrov, hkrati pa bosta prispevali tudi k izboljšanju življenjska okolja okoliških prebivalcev. Apple načrtuje, da bosta podatkovna centra, ki bosta skrbela za spletne storitve (iTunes Store, App Store, iMessage, Maps, Siri ...), dokončana v letu 2017.

Lokaciji nista presenetljivi, saj imata Danska in Irska odlične gospodarske, demografske in klimatske pogoje; davki so nizki, prebivalstvo izobraženo, podnebje pa je dovolj hladno, da ne povzroča težav pri hlajenju. V...

1 komentar

Pozabite safir, tu je Phire

Slo-Tech - Novi iPhone bi bil moral imeti zaslon z zgornjo zaščitno plastjo iz safirja, ki je trši od najboljšega stekla in se praktično ne razi, če v žepu ne nosite diamantov. Kako se je končala zgodba, vemo. Proizvajalec safirja je šel v stečaj, Apple pa je na telefone namestil najboljšo verzijo stekla Gorilla Glass iz podjetja Corning, ki je sicer nekoliko manj trdo od safirja, a je tudi manj krhko.

Ali bomo kdaj dobili zaslone iz safirja v popularnih telefonih - zdaj so omejeni le na nišno eksotiko (npr. Kyocera Brigadier in Vertu Signature Touch) - ostaja neodgovorjeno vprašanje. Če vprašate Corning, jih ne bomo. V Corningu so se pohvalili, da razvoj v projektu Phire odlično teče. Phire bo nadomestil le nekaj mesecev star Gorilla Glass 4 in bo imel...

27 komentarjev

Apple: namesto safirja dve milijardi dolarjev vreden podatkovni center

Applov center v Maidnu v Severni Karolini

Business Insider - Apple bo v neuporabni tovarni za nesojeno proizvodnjo safirja postavil svoj najdražji podatkovni center, ki bo stal dve milijardi dolarjev. S tem bodo ustvarili 150 delovnih mest, med gradnjo pa bo na projektu delalo še od dva do trikrat več ljudi. Predvideva se, da bodo med njimi tudi številni nekdanji uslužbenci GTAT.

Spomnimo, da je podjetje GTAT, s katerim je Apple sklenil pogodbo o dobavi safirnih zaslonov za nove iPhone, šlo lani v stečaj. Podjetji sta potem javno prali umazano perilo, a GTAT vse to ni nič pomagalo. Podjetje je ugotovilo, da pogodbe z Applom ne more izpolniti, zaradi česar se je znašlo v hudih finančnih težavah. Povsem nov proizvodni obrat v Mesi v Arizoni, kjer bi bil moral GTAT taliti velike ingote safirja in rezati tanke...

99 komentarjev

Zaradi izdaje Applovih skrivnosti leto dni zapora

Slo-Tech - Nekdanjega Applovega zaposlenega Paula Shina Devina so v Kaliforniji obsodili na leto dni zapora, ker je dobaviteljem prodajal Appove poslovne skrivnosti. Zaradi prevare, pranja denarja in prejemanja podkupnin mu je grozilo do 20 let zapora, s priznanjem pa si je prislužil zgolj enoletno kazen. Vrniti bo moral tudi 4,5 milijona dolarjev protipravno pridobljenih sredstev.

Devine je bil v Applu od leta 2005 do aretacije leta 2010 zadolžen za iskanje in pogajanje z dobavitelji. Tem istim dobaviteljem pa je prodajal informacije o prihajajočih Applovih izdelkih, s čimer se je izdatno odebelil tekoči račun. Podjetja so si želela na ta način izboljšati pogajalske možnosti, da bi dobila posel z Applom. Kot smo videli v primeru GTAT, je Apple trd pogajalec in neizprosen naročnik, a posli z njim lahko podjetje potopijo ali proslavijo.

Devina so...

4 komentarji

GTAT in Apple javno pereta umazano perilo

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
Ars Technica - Stečajni postopek podjetja GT Advanced Technologies (GTAT), ki bi moral postati Applov dobavitelj zaslonov iz safirja, a se je ljubezen nato neslavno končala, postaja čedalje zanimivejši. Čeprav sta se podjetji uradno razšli v prijateljski odnosih, si Apple prizadeva, da podrobnosti iz pogodbe med njima ne bi postale javne, za kršitev česar so določeni penali v višini 50 milijonov dolarjev. GTAT se trudi čim več podatkov javno razgrniti, kar je v stečajnih postopkov sicer običajno.

Operativni direktor GTAT Daniel Squiller je v petek sodišču poslal zapriseženo izjavo, v kateri je opisal podrobnosti sodelovanja z Applom. Čeprav je dolga 24 strani, se jo splača prebrati, ker se v njej skriva precej zanimivih podrobnosti.

Squiller je dejal, da je Apple zelo privijal GTAT in od...

75 komentarjev

GT Advanced Technologies bi zaprli tovarno

Pečem za safirno steklo v Arizoni kaže slabo

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pred nekaj dnevi smo pisali, da je GT Advanced Technologies, Applov dobavitelj safirnega stekla (v uporabi na TouchID gumbih na iPhonih, kot leča kamere vse od iPhone 5 ter načeloma na prihajajoči uri Apple Watch), najavil stečaj. Ob najavi stečaja so, kakor je za ameriško zakonodajo pričakovano, napovedali restrukturiranje in nadaljevanje poslovanja podjetja, ko bi uredili finance. A zgodba se nekoliko zapleta, saj zdaj GT Advanced Technologies želi zapreti tovarno v Arizoni, ki so jo zgradili z Applovim posojilom in skorajda izključno za potrebe Applovih izdelkov. Prav ta tovarna in pogodba z Applom je bila osnova za napovedi (morda celo resnične, dokler ni prišlo do težav v proizvodnji), da bo nov iPhone imel safirno steklo. Zaradi napovedi je, kot smo že...

5 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Ars Technica - V petek je v Cupertinu v Kaliforniji potekal težko pričakovan dogodek, ki je običajno načrtovan do zadnje podrobnosti. Apple je imel vsakoletno skupščino delničarjev. Letos si je izvršni direktor Tim Cook privoščil potegavščino, ko je na uvodu dejal, da je podjetje tako zavezano k rasti, da so pripravljeni odstreti nekaj novih izdelkov. V dvorani je utihnilo in napetost je narasla, potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Cook se je pošalil.

Kar se tiče sklepov skupščine, presenečenj ni bilo. Carl Icahn, ki je z nakupi delnic postal enoodstoten lastnik Appla, je namreč predhodno umaknil predlog za odkup za 50 milijard dolarjev lastnih delnic, ki je bil najbolj kontroverzen med predlogi delničarjev. Bo pa Apple razmislil o razširitvi programa odkupovanja lastnic delnic na 60...

11 komentarjev