» »

Apple in GTAT zakopala bojno sekiro

Apple in GTAT zakopala bojno sekiro

Peči za Applove komponente v tovarni v Arizoni

vir: Ars Technica
The Wall Street Journal - Apple in njegov nesojeni dobavitelj zaslonov iz stekla za iPhone sta zakopala bojno sekiro, tako da podjetju GTAT ne bo treba v stečaj. Leta 2013 je kazalo, da je GTAT-ju uspel posel stoletja, saj so z Applom podpisali pogodbo o dobavi zaslonov iz safirja za nove telefone. Safir se uporablja, ker je bistveno trši od stekla (teže se razi), a je po drugi strani bolj krhek. Pravljica se je končala v solzah, podjetji pa na sodišču.

GTAT je trdil
, da je Apple nenehno spreminjal pogoje in da je podjetje z nepoštenimi pogoji izsiljeval, medtem ko je Apple dejal, da so zgolj želeli izpolnitev pogodbe, česar GTAT ni uspel. Končni izplen je bil potem tak, da je Apple v telefone vgradil posebno steklo (Gorilla Glass) iz podjetja Corning, GTAT pa je ostal z 2000 pečmi za pridobivanje safirja in 439 milijoni dolarjev dolga do Appla (kateri je posodil denar za nakup peči).

Vseeno podjetje ne bo šlo v stečaj, temveč v nekakšno prisilno poravnano, saj so se z Applom sporazumeli glede odpisa dolgov. GTAT bo 23. novembra na dražbi prodal 1400 peči za pridobivanje safirja, izkupiček pa si bosta z Applom razdelila na polovico. Česar ne bodo uspeli prodati, bo vzel Apple. Hkrati jim bo Apple odpisal vse dolgove in bo prevzel prostore v arizonski Mesi. Kjer so še pred meseci gorele peči, bo Apple postavil podatkovni center. In ker je bil GTAT največji proizvajalec safirja, je to zelo očiten znak, da s safirjem še nismo zaključili, saj ga tudi Apple ni pustil v stečaj. Mogoče ga srečamo - ne le na tipki za branje prstnih odtisov - v kakšni prihodnji verziji iPhona.

3 komentarji

tikitoki ::

Res bedna poteza, se dogovoris za posel, posodiss denar za nakup opreme in nato firmo nategnes. Verjetno bi bila smiselna klavzula po kateri se dol odpise, ce Apple odstopi od pogodbe al pa boljse, da ne gres z njimi v posteljo.

bbbbbb2015 ::

tikitoki je izjavil:

Res bedna poteza, se dogovoris za posel, posodiss denar za nakup opreme in nato firmo nategnes. Verjetno bi bila smiselna klavzula po kateri se dol odpise, ce Apple odstopi od pogodbe al pa boljse, da ne gres z njimi v posteljo.


To je v realnosti težje napisati, kot reči.

Se strinjam, da če nekdo odstopi od posla, da se lahko zaračunajo penali.

Samo pameten človek pa tudi ne bi imel appla samo kot ene stranke. Ker je potem odvisen od njih neskončno. Pameten človek bi od appla prosil avansno plačilo v višini toliko in toliko. In če od posla odstopi, se mu zaračuna škoda, ki je v bistvu velikanska.

Zdaj tudi ideja, da je celoten ekran iz safirja moram reči, da je tudi malo 'over'. Tehnološko je to zahteven postopek in recimo pri steklih za ure še to gre, telefon pa je vseeno dosti dosti večja površina. Saj vem, da apple 'bi', samo če to toliko stane... Treba je videti, kaj je in kaj ni mogoče.

zee ::

Pameten človek bi od appla prosil avansno plačilo v višini toliko in toliko.


To je bilo v pogodbi.

In če od posla odstopi, se mu zaračuna škoda, ki je v bistvu velikanska.


Pridobljeni safir ni bil kvalitete, ki jo je zahteval Apple, zato je ta odstopil od pogodbe. Kaj je s tem narobe?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja Gorilla Glass 6, safir pa je umrl

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
259564 (6302) Magic1
»

Apple: namesto safirja dve milijardi dolarjev vreden podatkovni center (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9927339 (22710) Nummy
»

GTAT in Apple javno pereta umazano perilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
7523139 (19562) tikitoki
»

GT Advanced Technologies bi zaprli tovarno

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
56740 (5738) Jarno

Več podobnih tem