»

Windows je postal aplikacija za oddaljeni dostop

Microsoft - Microsoft je pripravil aplikacijo Windows, ki je za zdaj še v predoglednem stadiju. Na voljo je za iOS, iPadOS, macOS, Windows in brskalnike po spletu. Za Android še ni na voljo.

Z aplikacijo, ki je nekakšna predelana Windows 365 App, lahko pretakamo kopijo Windows z drugega, oddaljenega računalnika, Azure Virtual Desktopa, Windows 365, Microsoft Dev Boxa ali Microsoft Remote Desktop Services. Za zdaj to aplikacijo uporabljajo naročniki poslovnih računov, v prihodnosti pa naj bi jo dobili tudi uporabniki osebnih računov.

V preteklosti so že obstajale aplikacije za dostop do Windows na oddaljenih napravah, denimo Remote Desktop Connection, ki je del operacijskega sistema Windows. A nova aplikacija s pomenljivim imenom Windows kaže, da ima Microsoft širše ambicije in da se morda obeta celo Windows, ki bo v celoti v oblaku. V trenutni inačici aplikacija podpira več monitorjev, spreminjanje ločljivosti in dinamično prilagajanje, uporabo naprav, kot so spletne kamere, tiskalniki,...

44 komentarjev

Windows 10X bo zamudil, morda ga sploh ne bo

Slo-Tech - Windows 10X, ki ga je Microsoft obljubljal za letos, bo še nekaj časa počakal ali pa ga sploh ne bo. Pred dvema letoma je Microsoft na novinarski konferenci o liniji Surface predstavil Surface Duo, Surface Neo in Windows 10X. Slednji bi moral biti povsem nova različica Oken, namenjena prepognjenim oziroma poklopnim napravam. Medtem ko je Surface Deo ugledal luč sveta, Surface Neo bolj na pol, je Windows 10 X sploh ni.

Microsoft se je odločil, da Windows 10X ne bo izšel letos in da ga ne bo v obliki, kakršno so napovedovali. Razvoj se je preusmeril nazaj v Windows 10. To postavlja vprašanja, ali bomo sploh kdaj dobili kaj poleg običajnih Windows. Poizkusov je bilo veliko, uspehov pa bolj malo. Windows RT, Windows 10S in sedaj Windows 10X so vsi končali svojo pot. Pričakovati je, da bo Microsoft kdaj v prihodnosti pripravil pravi Windows 10 za ARM, medtem ko okleščena verzija Windows 10X v bitki proti chromebookov ostaja obsojena na neuspeh. Bo pa Microsoft nekaj tehnologij, ki so...

14 komentarjev

Microsoft predstavil HoloLens 2

Slo-Tech - Štiri leta so minila od prve verzije HoloLensa, zato je bil že skrajni čas za novo. HoloLens 2 je naprava za "mešano resničnost", kot jo imenuje Microsoft. Za 3500 dolarjev sedaj dobimo napravo, ki je tretjino cenejša od prve verzije in predvsem manj okorna. Še vedno ni majhna - vanjo je treba stlačiti samostojen računalnik, ki poganja Windows 10 - je pa manjša in lažja od prve inačice (tehta 566 gramov).

HoloLens 2 še vedno niso zgolj pametna očala, ki bi jih zlahka nosili na ulici brez izstopanja. Cilj je bil pripraviti dizajn, ki bo dovolj udoben, da ga bomo lahko prenašali dlje časa, ne pa neopazen. HoloLens 2 ima vidno polje z 52-stopinjsko diagonalo, kar je že precej bolje od 34 stopinj pred štrimi leti. Večina dodatne...

9 komentarjev

Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Technology Review - V obratih Lockheed Martina si inženirji pri sestavljanju vesoljske kapsule Orion uspešno pomagajo z Microsoftovimi naočniki za obogateno resničnost Hololens, kar je ena prvih rab takšne tehnologije skozi večji del postopka gradnje.

Čeprav smo prve pilotske preizkuse obogatene resničnosti v mehaničnih delavnicah videli že pred skoraj desetletjem, pa danes takšne pripomočke še vedno uporablja le peščica inženirjev in mehanikov. Pri Airbusu so na primer svojčas s pomočjo tablici podobne priprave nadzorovali sestavljanje trupa modela A380, v zadnji letih pa so prešli na očala. Razlog za rabo tehnologije v letalski industriji so serije kupcem prirejenih letal, ki terjajo prilagajanje s strani tovarniškega osebja - kar je precej lažje, če ima pri tem...

7 komentarjev

Microsoft preizkuša reklame v meniju Start v Windows 10

Beta News - Na pametnih telefonih so v brezplačnih aplikacijah oglasi nekaj običajnega, saj (tudi) od tega avtorji teh aplikacij živijo. Na računalnikih v ekosistemu Windows se od reklam vse bliska na spletu, medtem ko jih programi skoraj nimajo, razen kakšnih brezplačnih (freeware ali freemium). Lahko pa bi jih imeli. Microsoft preizkuša, kako bi se obnesli oglasi za aplikacije v meniju Start.

Ob tem se velja spomniti na Mozillo, ki je pred poldrugim letom razmišljala o vpeljali reklam v Firefox. Zamisel ni bila preveč dobro sprejeta in nekaj mesecev pozneje so sporočili, da je ne bodo udejanjili. Microsoftov poizkus je taktnejši.

V razvojnem kanalu (program Windows Insider) so se v meni Start...

43 komentarjev

Windows 10 v mesecu dni osvojil dvajsetino računalnikov

Ars Technica - Nadgradnja na Windows 10 je v marsičem drugačna kakor dosedanje nadgradnje. Glavni razlog je gotovo močna promocija, katere vrhunec je brezplačna nadgradnja, kar se kaže kot daleč najhitrejše širjenje med vsemi verzijami Windows doslej. V enem mesecu je Windows 10 dosegel 5-odstotni tržni delež, za kar je Windows 8 potreboval pol leta, izjemno priljubljeni Windows 7 pa še vedno tri do štiri mesece.

V absolutnih številkah povejmo, da je Windows 10 nameščen na več kot 75 milijonih računalnikov - Windows 8 je v prvem mesecu zmogel do pol toliko. Od teh 75 milijonov je po podatkih iz Microsofta vsaj 1,5 milijona namestitev v podjetjih (verzija Windows 10 Enterprise), verjetno pa še precej več, saj ponekod uporabljajo tudi običajne uporabniške verzije.

Hitro širjenje gre v največji meri pripisati brezplačni nadgradnji z Windows 7 in 8 ter...

59 komentarjev

Windows 10 bo onemogočil piratske igre in neavtorizirano opremo

[dodaj]

WinBeta - Microsoft je v novi verziji operacijskega sistema Windows 10 posodobil pogoje uporabe (Services Agreement) z dikcijo, ki je dvignila precej prahu. Po novem si namreč Microsoft jemlje pravico, da uporabniku prepreči dostop do storitev, igranje piratskih verzij iger ter uporabo neavtoriziranih naprav. Prav tako lahko zahteva posodobitev programske opreme za nadaljnji dostop do storitev.

Zanimiva je definicija piratskih verzij iger in neavtoriziranih naprav, ki očitno izpušča preostalo piratsko programsko opremo. Kaj so neavtorizirane naprave, ni nikjer opredeljeno, kar prav tako vzbuja nelagodje. Zelo verjetno je ta odstavek napisan z mislijo na Microsoftove igralne konzole, kjer je stopnja piratstva precej visoka. Ker bo Windows 10 deloval na osebnih računalnikih, konzolah, pametnih telefonih, tablicah,...

200 komentarjev

Windows 10 gre za med

Slo-Tech - V prvih dneh si je nov Microsoftov operacijski sistem Windows 10 preneslo več milijonov ljudi, so sporočili iz Redmonda. V prvih 24 urah je nov operacijski sistem namestilo 14 milijonov uporabnikov, kar je rekord. Primerjava s predhodnimi verzijami je sicer precej nehvaležna, saj je to pot nova verzija za lastnike starejših verzij (Windows 7 in Windows 8) prvikrat zastonj.

Vseeno zapišimo, da so Windows 8 v prvih štirih dneh prodali v štirih milijonih izvodov, s čimer so postavili tedanji rekord. Na svetu je trenutno skoraj poldruga milijarda računalnikov z Windows, zato si Microsoft obeta še bistveno več namestitev. Do konca leta 2018 želijo Windows 10 na milijardi naprav. Pred dnevi so se pojavile neuradne informacije, da je Microsoft rezerviral 40 Tb/s...

165 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

E3: Oculus Rift in Microsoft Xbox One sta lepi par

Slo-Tech - Na novinarski konferenci pred začetkom E3 je Oculus, ki je od lani v Facebookovi lasti, pokazal prihajajoč končni izdelek Oculus Rift in napovedal sodelovanje z Microsoftom. Datum izida je prvo četrtletje prihodnjega leta.

Vsak kos Oculus Rift bo imel priložen krmilnik Xbox One, ki podpira tako konzolo Xbox One kakor tudi osebne računalnike s (prihajajočim) sistemom Windows 10. Xbox Wireless Adapter, ki so ga najavili minuli teden, bo omogočal brezžično igranje. Tako bo mogoče vse igre z Xbox One igrati ne le na Windows 10 temveč tudi na Oculus Riftu.

Končni izdelek Oculus Rift je precej drugačen od prvih prototipov. Naglavni na eni strani pokriva tkanina, sicer pa ima dva OLED...

9 komentarjev

Windows 10 prihaja 29. julija

Microsoft - Po začetnih napovedih, da bo Windows 10 nared poleti, smo naposled dobili točen datum. Windows 10 bo uradno izšel 29. julija, je sporočil Joe Belfiore. Pravzaprav je vest posredovala prihajajoča pomočnica Cortana, ki ji glas posoja Jen Taylor. Uporabniki Windows 8 so že začeli dobivati obvestila, da lahko brezplačno rezervirajo svojo nadgradnjo, saj bo ta zastonj za kupce računalnikov z legalnimi Windows 7 ali novejšimi ter tablicami z Windows 8.1.

O novostih, ki jih prinaša nova verzija, smo pisali že večkrat. Toda poudariti je treba tudi, da Windows 10 nekaj stvari tudi odnaša. Po namestitvi bo Windows 10 odstranil Windows Media Center, vgrajen DVD-predvajalnik, namizne pripomočke (desktop gadgets), prednameščene igre Windows 7 (Srca, Minolovec, Pasjansa),...

166 komentarjev

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s...

62 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Windows 10 le ne bo brezplačen

Ars Technica - Slaba novica za vse pirate je, da Windows 10 ne bo brezplačen zanje. Če je Microsoft še minuli teden zatrjeval, da bo nadgradnja na Windows 10 mogoča z vseh kopij Windows 7 ali 8 ne glede na stanje licence, je to le pol resnice. Windows 10 bo že mogoče namestiti, a bo sistem ostal neaktiviran oziroma nepristen (non-genuine). Z drugimi besedami to pomeni, da se ne bo spremenilo nič.

Zakaj je Terry Myerson tako nerodno napovedal splošno amnestijo, je več teorij. Morebiti je šlo dejansko nerodnost, morebiti za premeten PR-trik, morebiti pa v Redmondu pač niso vsi vedeli, kakšno bo licenciranje v prihodnosti. Microsoft je sedaj namreč uradno potrdil, da odpustkov ne bo. Microsoft bo le...

87 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Windows 10 bo nared junija

Neowin - Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece...

311 komentarjev

Microsoft pokazal Office za Windows 10

Microsoft - Microsoft je pokazal prihajajoč pisarniški komplet Office za Windows 10, ki je sedaj dostopen v obliki Technical Preview. To pomeni, da ga lahko člani ustrezne skupine že snamejo z interneta. Glavna novost je univerzalnost, saj bodo iste aplikacije tekle na telefoni, tablicah in osebnih računalnikih; skratka na vsem, kar bo poganjalo Windows 10. Končno verzijo pa bomo dobili do konca leta.

Pisarniški komplet sestavljajo Word, Excel, PowerPoint, Outlook in OneNote, pri čemer lahko ta hip prenesemo in preizkusimo le prve tri. Ker so programi napisani enotno za vse naprave, je uporabniški vmesnik prilagojen tudi za uporabo brez tipkovnice in miške na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. In tako bo Office za Windows dobro tekel tako na majhnem...

16 komentarjev

Windows 10 bo zastonj, očala HoloLens za navidezno resničnost

Slo-Tech - Microsoft je na današnji predstavitvi pokazal, kaj bo prinesel Windows 10. Najopaznejša novost bo razveselila naše denarnice, saj bo nov operacijski sistem brezplačen za vse imetnike licenc za Windows 7 ali novejše. Akcija naj bi trajala le prvo leto, kasneje pa bo treba nadgradnjo verjetno normalno kupiti. Microsoft se o tem še ni odločil. Za zdaj kaže, da Windows 10 ne bo prinesel naročniškega načina, ki ga poznamo iz Office 365, ampak bo licenca trajna. Brezplačna bo tudi nadgradnja za uporabnike Windows Phone 8.1; več o poenotenju Windows za vse naprave v nadaljevanju. Brezplačna nadgradnja ni tako presenetljiva, saj bo s tem Microsoft preprečil ponovitev sindroma XP, ko so uporabniki obtičali s 15 let starim in nepodprtim operacijskim sistemom.

Danes je...

155 komentarjev

Cortana v akciji

WinBeta - Windows 10 bo imel vgrajeno asistentko Cortano, ki bo opravljala podobne funkcije kot Siri na Applovih napravah oziroma Google Now na Androidu. Cortana je že sedaj na voljo na napravah z Windows Phone, v novi inačici pa prihaja tudi v namizno verzijo. Kako bo to videti, smo spoznali te dni, ko se je WinBeta uspel prebiti do še neizdane preizkusne verzije. Oktobrski tehnični predogled namreč Cortane še ni vseboval.

Na WinBeta (posnetek je spodaj) so preizkusili trenutno implementacijo Cortane, ki sicer še ni dokončna in ima nekaj hroščev in predvsem nedokončanih delov, a deluje izvrstno. Podpira klice, koledar, opomnike, alarme, zemljevide, vremensko napoved, zaganjanje aplikacij, predvajanje glasbe in podobno, kar zna tudi na prenosnih...

38 komentarjev

Microsoft napovedal široko podporo Lumiam za Windows 10

Lumia 535 je prekinila uporabo znamke Nokia, Windows Phone pa zaenkrat še ostaja

vir: The Verge
The Verge - Pri Microsoftu so kar prek Twitterja povedali, da bodo Windows 10 prenesli na znatno število mobilnih telefonov. Nadgradnja bo namreč na voljo za prav vse telefone iz družine Lumia, na katerih že teče Windows Phone 8. S tem se bodo, kot izpostavljajo na The Verge, izognili situaciji, ki se je pripetila pri prehodu z Windows Phone 7 na Windows Phone 8, saj starejše naprave niso bile deležne nadgradnje, dobile so le paket popravkov, ki so ga označili kot Windows Phone 7.8.

Razlog za to se je skrival predvsem v različnih jedrih, kjer je to v primeru Windows Phone 7 osnovano na reliku Windows Mobile, na jedru CE, medtem ko so z Windows Phone 8 prešli na jedro z osnovo NT. V primeru prehoda na Windows 10 te težave ni....

33 komentarjev