»

Za mobilne aplikacije na iOS prvič porabili več kot za igre

Slo-Tech - Mobilne aplikacije in igre so s prihodom spletnih tržnic za pametne telefone, kakršni sta Applov App Store in Googlov Play Store, omogočile razcvet novega gospodarskega področja. Vse od začetka so bile gonile prodaje igre, a se je trend v zadnjih mesecih začel obračati. Na Applovi platformi je prodaja aplikacij že prehitela zaslužke od prodaje iger.

S koncem pandemije - ali pa vsaj ukrepov, ki so jo spremljali - se stanje normalizira tudi na trgu mobilnih aplikacij. V primerjavi z letom poprej je prodaja aplikacij v drugem letošnjem kvartalu upadla za 2,5 odstotka, ker ljudje preprosto nimajo več toliko časa ždeti na telefonih. Zanimivejši pa je trend v razmerju med igrami in drugimi aplikacijami. Na Applovi platformi je v drugem kvartalu na aplikacije odpadlo 50,3 odstotka trga, na igre pa torej malce manj kot pol. To se je zgodilo prvič in predstavlja velik odmik od let 2020 in 2021, ko je prodaja iger eksplodirala in rušila vse rekorde.

A sprememba ne pomeni, da so ljudje...

1 komentar

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Apple klonil, za male ponudnike App Stora pol nižje provizije

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Z začetkom prihodnjega leta bo provizija, ki si jo Apple odkrhne pri nakupih v svojem App Storu za podjetja, ki na tržnici letno zaslužijo manj od milijona ameriških dolarjev, znašala le 15 odstotkov. Applov delež sicer običajno znaša 30 odstotkov od plačanega zneska.

Razvijalci bodo znižanja deležni samodejno, če seštevek njihovih zaslužkov v App Storu, lahko tudi z več aplikacijami, v zadnjem koledarskem letu ni presegel milijona. Če bodo nato tekom leta ta znesek prekoračili, se jim bo provizija od tega trenutka dalje povrnila na običajno. Novinci na tržnici bodo svoj posel prav tako lahko začeli s popustom.

Applove provizije so sporne že dlje časa, med prvimi so se uprli pri Spotifyu, letošnje poletje pa so razvijalci in založniki sprožili pravo malo vojno. Ta je dosegla vrhunec, ko je Epic z nadgradnjo v svojem Fortnitu omogočil nakupe mimo Applovih in Googlovih tržnic. Epicu je pozneje, v javni razpravi, pritegnil celo Microsoft. Prav tako letošnje poletje je preiskavo...

59 komentarjev

Na Androidu prežijo krvosesi

vir: Sophos

Sophos - Raziskovalci varnostnega podjetja Sophos so predstavili rezultate drugega dela preiskave pojava t. i. fleecewara, torej aplikacij, ki z zvijačo izvabljajo precejšnje zneske od nepozornih in nič hudega slutečih uporabnikov.

Običajno gre za aplikacije v Google Play Storu, ki ponujajo časovno omejen brezplačen preizkus, nato pa začnejo zaračunavati tedensko, mesečno ali letno naročnino. Njihovi avtorji računajo na to, da bodo uporabniki pred iztekom brezplačne dobe aplikacijo le odstranili, ne pa pri tem tudi posebej prekinili naročniškega razmerja. Tako sicer deluje velika večina programov, namreč, da z deinstalacijo obenem prekinemo tudi naročniško razmerje. No, ne tudi fleeceware. Da je stvar še hujša, gre običajno za precej trivialne programe, denimo aplikacije za zajemanje posnetkov zaslona, bralnike QR-kod in podobno. Zadnji del problema je sama Googlova tržnica, katere politika poslovanja terja veliko truda in dokazovanja, preden uporabniku povrnejo vrednost takega nakupa.

...

26 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je...

20 komentarjev

Lažne aplikacije na App Storu prinašajo mastne denarje

Slo-Tech - Eden izmed načinov kako zaslužiti veliko denarja z mobilnimi aplikacijami, je napisati izvrstno aplikacijo, ki jo ljudje množično kupujejo. Izkaže pa se, da je mogoče veliko zaslužiti tudi z lažnimi aplikacijami, ki ne počno ničesar, razen da nič hudega slutečim in neveščim uporabnikom praznijo račun. Čeprav Apple bojda skrbno preverja aplikacije, ki jih spusti v svoj App Store, je že na 10. mestu najbolj dobičkonosnih aplikacij v kategoriji Storilnost lažna aplikacija, ki piscu nosi okrog 80.000 dolarjev mesečno.

Pregled, ki ga je opravil Johnny Lin, je pokazal, da to ni osamljen primer. Najuspešnejša je sicer aplikacij s čudnim imenom Mobile protection...

8 komentarjev

Applov App Store lani piscem navrgel 20 milijard dolarjev

Apple - V minulem letu je Applova spletna trgovina aplikacij App Store dosegla nove rekorde, saj so razvijalci z njo zaslužili 20 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina. To je kar 40 odstotkov več kot v letu 2015, nad čemer je navdušen tudi Apple. Njegova provizija je namreč poskočila na dobrih osem milijard dolarjev. Sicer je v App Storu že 2,2 milijona aplikacij, torej je povprečni zaslužek na aplikacijo znašal 9000 dolarjev. A kaj ko nam povprečje pove bolj malo, mediane pa Apple ne izda. A ne pozabimo, da je veliko aplikacij brezplačnih, pa tudi med plačljivimi je malo res velikih hitov. Veliko prihodkov odpade tudi na naročniške aplikacije velikih hiš, kot so Netflix, Hulu, Tinder ali HBO Go. Največji hit minulega leta je bil Pokemon Go, Super Mario pa je bila...

1 komentar

App Store razvijalcem prinesel že 50 milijard dolarjev

Slo-Tech - Redko katera storitev povzroči tako tektonske spremembe v načinu distribucije in prodaje, kot je to uspelo Applovi spletni trgovini App Store. Enotna platforma, prek katere se piscem aplikacij nenadoma odpre več milijonskih trgov, piscem prinese 70 odstotkov zbranega denarja, 30 odstotkov pa obdrži Apple. In tega denarja se je od leta 2008 nabralo za več kot 50 milijard dolarjev.

Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da je bil julij rekorden v tem pogledu, saj ljudje še nikoli niso nakupili toliko aplikacij kot ta mesec. Razvijalci so od leta 2008 prek App Stora zaslužili že dobrih 50 milijard dolarjev, Apple pa torej malo več kot 20 milijard dolarjev. Te številke so osupljive, ker je rast še vedno eksponenta. Lani januarja je bila kumulativni...

17 komentarjev

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Dve milijardi prenosov z App Stora

The Register - Konec aprila smo poročali, da je trinajstletnik z App Stora prenesel milijardto aplikacijo, za kar je bil z Applove strani nagrajen z vrednostnim bonom za 10.000 dolarjev. Drugo milijardo aplikacij je Apple pomagal prodati občutno hitreje, saj so za to potrebovali pičlih pet mesecev (prva milijarda je pošla v devetih), k čemur je gotovo pripomogla dosegljivost App Stora v 77 državah in nabor 85.000 aplikacij. Apple žal noče razkriti, kolikšen delež prenesenih aplikacij je bilo plačljivih in koliko brezplačnih, viri pa trdijo, da je razmerje približno tri proti ena. Nagrade za dvomilijardtega kupca žal ni bilo.

0 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar