»

V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Slo-Tech - Po 146 dneh so ameriški sindikat scenaristov in piscev za filmsko, televizijsko, radijsko in spletno produkcijo WGA (Writers Guild of America) in predstavniki studiev sklenili dogovor, ki bi lahko končal stavko. Triletno kolektivno pogodbo morajo potrditi še člani sindikata - teh je okoli 11.500 - nato pa se lahko nadejajo nekoliko boljših plačil. Prinaša tudi regulacijo uporabe umetne inteligence.

Dogovor so sklenili včeraj pozno zvečer, ko je sindikat postavil enega izmed rokov. Podrobnosti o dogovoru še niso znane, saj končno obliko pogodbe še pripravljajo. Vemo, da zvišuje plačilo za delo piscev, uvaja pravičnejše nadomestilo za predvajanje pretočnih vsebin ter omejuje uporabo umetne inteligence.

Postopek sprejetja je precej kompleksen, saj ga mora najprej potrditi stavkovni odbor, nato pa še pristojna odbora v vzhodni in zahodni konfederaciji, ki se združujeta v WGA. Šele nato bo potekalo glasovanje o koncu stavke. Tako se še vedno lahko zgodi, da bo to tehnično najdaljša...

19 komentarjev

Amazon nadaljuje odpuščanja

Slo-Tech - Amazon je bil med pandemijo eden največjih zmagovalcev, saj so ljudje množično naročali izdelke, zaradi česar je njegov promet hitro rasel, čemur je sledilo tudi zaposlovanje. V zadnjem letu pa se Amazon spopada s padanjem prihodkov, s čimer je povezano tudi odpuščanje. Napovedali so še dodatno krčenje števila zaposlenih, ki se bo od lanskega oktobra zmanjšalo za 18.000.

Izvršni direktor Andy Jassy je sporočil, da je večina odpuščenih iz oddelkov Amazon Stores in PXT. To so torej fizične trgovine, kamor sodijo Amazon Go, Amazon Fresh in Amazon Style, ter kadrovski oddelek (PXT). V številkah to predstavlja pet odstotkov zaposlenih na tem nivoju ali 1,2 odstotka vseh zaposlenih. Amazon je septembra zaposloval 1,5 milijona ljudi, let 2021 pa 1,3 milijona.

Drugi kazalnik slabših obetov je tudi tečaj delnic, ki drsi že celo leto. V zadnjih dvanajstih mesecih se je vrednost Amazonovih delnic in s tem njegovo tržne kapitalizacije razpolovila. Zato so že novembra napovedali 10.000 manj...

9 komentarjev

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Slo-Tech - Amazon že zdavnaj ni več prodajalec knjig niti prodajalec vseh mogočih fizičnih izdelkov, saj na primer večino svojega dobička ustvari z Amazon Web Services. Pred dvema letoma je na primer kupil še trgovsko verigo s hrano Whole Foods. Amazon Prime Video ponuja internetno televizijo (oziroma video) na zahtevo in ima celo lastno produkcijo. Amazon ima lastne letalnike za dostavo, prodaja digitalne vsebine, načrtuje satelitski internet, ima strani za streaming (Twitch.tv) in nudi osebnega asistenta. Zato ni presenetljivo, da je naslednji trg, kamor si Amazon prizadeva, trg mobilne telefonije.

Priložnost se mu odpira z združitvijo ameriških operaterjev T-Mobile in Sprint, od katerih regulatorji zahtevajo prodajo nizkocenovnega operaterja...

11 komentarjev

Amazonov Fire HD 8 prva tablica z Alexo

TechCrunch - Amazon je prenovil ponudbo svojih poceni tabličnih računalnikov, tako da je osvežil specifikacije tablice Fire HD 8 in ji dodal glasovno pomočnico Alexo, ki jo poznamo iz naprave Echo. Fire HD 8 pride 21. septembra.

Nova tablica za 90 dolarjev skriva štirijedrni procesor taktom 1,3 GHz in 1,5 GB pomnilnika, baterijo s kapaciteto 4750 mAh, zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 (to nanese 189 ppi) in 16 GB ali (v dražji verziji za 120 dolarjev) 32 GB flasha. Vse skupaj poganja operacijski sistem Fire OS 5.

Glavna novost je seveda Alexa, na katero pa bo kljub pompozni najavi treba nekoliko počakati. Amazon je obljubil, da pride Alexa tudi na druge naprave, denimo na Fire HD 10, Fire in stari Fire HD 8. Prav novi Fire HD 8 naj...

12 komentarjev

Amazon naposled le postal podjetje z visokimi dobički

Slo-Tech - Amazon je dolga leta veljal za podjetje z visokimi prihodki, a kvečjemu ubornem dobičku ali celo izgubi, ker so praktično vsa razpoložljiva sredstva investirali naprej. To se je sedaj spremenilo, saj so po polmilijardnem dobičku v zadnjem lanskem četrtletju tudi v prvem letošnjem kvartalu ustvarili 513 milijonov dolarjev dobička in 29 milijard dolarjev prihodkov, kaže finančno poročilo.

Rekordno četrtletje, kar je še posebej zavidljiv dosežek ob upoštevanju dejstva, da gre za prvi kvartal in ne recimo zadnjega, ki je zaradi božične nakupovalne mrzlice tipično najboljši, je v pomembni meri posledica rasti prihodkov iz naslova oblačnih storitev Amazon Web Services. Čeprav so se v primerjavi z enakim obdobjem lani odhodki...

10 komentarjev

Fizični gumbi Amazon Dash so se prijeli

vir: CNet
CNet - Pred letom dni si je Amazon izmislil nov prodajni kanal, in sicer fizične gumbe. Amazon Dash je v velikosti zavojčka žvečilnih gumijev in se nalepi na različna mesta v stanovanju, klik nanj pa naroči kavo, pralni prašek itd. Lani so se nekateri še muzali, a zamisel se je očitno dobro prijela. Te dni je Amazon število različnih gumbov - vsak za svoj izdelek - potrojil, tako da presega število sto.

Za uporabo Dasha je treba še vedno biti član Amazon Prime, osnovna logika pa ostaja nespremenjena. Gumb je predprogramiran na izdelek, ki ga pogosto uporabljamo, in v internet povezan prek Wi-Fi. En, dva ali trije kliki nanj, vsakokrat naročimo le en izdelek, pa še tu imamo 30 minut časa, da naročilo prekličemo. Posamezen gumb stane pet dolarjev, a to je le kavcija, ki jo vrnejo pri prvem naročilu.

O...

122 komentarjev

Amazon izdal lasten pogon za igre Lumberyard

Gamasutra - Amazon je izdal nov pogon za igre Lumberyard, ki prinaša integracijo z Amazon Web Services za spletno igranje tudi na šibkejših računalnikih ter integracijo s Twitchem za snemanje igranja. Pogon je v celoti, torej z izvorno kodo, prosto dostopen za vse namene, Amazon pa za uporabo ne bo zaračunaval ničesar.

Lumberyard je trenutno še v beta fazi in prinaša vse tisto, kar imajo običajni pogoni (zgledovali so se po CryEngineu). Sklenili so dogovora z Microsoftom in Sonyjem, tako da so na voljo orodja za neposredno izdelavo iger za XboX One in Play Station 4 novem pogonu. Obstaja tudi SDK za Oculus, ki pa še ni dokončan in v javno dostopni verziji še ni na voljo. Dodana vrednost pa je očitno integracija z AWS in Twitchem. Amazon želi čimbolje...

15 komentarjev

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu

vir: Heise
Heise - Že tretji božič zapovrstjo zaposleni v nemškem delu Amazona stavkajo, ker s se podjetjem ne morejo uskladiti glede veljavnosti kolektivnih pogodb. Zaposleni zahtevajo podpis kolektivne pogodbe, ki velja za trgovino na drobno in prodajo po pošti (Einzelhandel und Versandhandel), medtem ko Amazon vztraja, da so logist.

Prvikrat so boj v tej vojni zaostrili sredi leta 2013, a vodstvo ni popustilo. Zaposleni so poizkušali s stavko v predbožičnem času leta 2013, ko je prometa največ, pa se ni zgodilo nič. Podobno je bilo tudi lani, a tudi tedaj usklajena stavka v nemških skladiščih ni prinesla rezultata, saj je Amazon dostavljal iz Poljske. Letos je Amazon še bolj kot po navadi povečal število zaposlenih v decembru, zato stavka večjih vplivov na dostavo nima.

A...

51 komentarjev

Nemški Amazon bo za praznike podvojil število zaposlenih

Heise - Za Amazon je najbolj deloven čas leta predbožično nakupovalno obdobje, ko se število naročil in s tem paketov več kot podvoji. Vsako leto zato Amazon najame več deset tisoč dodatnih delavcev za to obdobje. Lani so na primer zaposlili 80.000 dodatnih ljudi, predlani 70.000, leta 2012 pa 50.000. V januarskem zatišju jih seveda večino odslovijo, kar je vsem vpletenim jasno že ob podpisu pogodb, nekaj odstotkov najbolj sposobnih pa obdržijo. V odstotkih: lani je imel Amazon sredi leta 130.000 zaposlenih, v nakupovalni sezoni se je ta številka povečala za 60 odstotkov in od teh so jih 10.000 obdržali.

Tudi letos bo podobno. V Nemčiji bodo na primer število zaposlenih kar podvojili, saj se bo 11.000 redno zaposlenim pridružilo še dobrih 10.000 sezonskih delavcev,...

13 komentarjev

Amazon bo produciral lastne filme

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon že dlje časa ugotavlja, da le od prodaje in posredništva ne bo mogel preživeti, zato se poskuša širiti na različna področja. Njihova storitev Amazon Prime, ki trenutno nudi brezplačno dostavo blaga v dveh dneh, predvajanje večpredstavnostnih vsebin in izposojo knjig, bo dobil tudi lastne filme.

Tako je, Amazon bo snemal svoje filme, so sporočili. To ni tako presenetljiva odločitev, saj so na področju televizijskih nanizank spletni gigant že močno prisotni. Netflix je na primer ekskluzivno distribuiral House of Cards, Amazon pa Transparent, Tumble Leaf in Mozart in the Jungle. Sedaj se bodo lotili še produkcije lastnih...

8 komentarjev

Enotedenska stavka v nemškem Amazonu podaljšana do božiča

Slo-Tech - V nemškem delu Amazona traja stavka že teden dni in bo trajala še do božičnega večera, so sporočili iz sindikata Verdi, ki je največji nemški sindikat zaposlenih v storitvenih dejavnostih. Jabolko spora je kolektivna tarifna pogodba. Amazon vztraja, da so logist in da je za zaposlene primerna le kolektivna pogodba iz te dejavnosti, medtem ko si sindikat že več let prizadeva, da bi z Amazonom sklenili kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost. Zaradi tega so v Amazonu že lani dvakrat stavkali, tudi letos pa ne gre nič drugače.

Ni presenetljivo, da Verdi stavke organizira v predbožičnem času, ko je za Amazon pravočasna dostava naročenega najbolj pomembna. Konkurenca je huda in spletni prodajalci kar tekmujejo, kdo lahko...

13 komentarjev

Amazon predstavlja Fire TV Stick

vir: AnandTech
AnandTech - Amazon in Google med seboj tekmujeta praktično na vseh področjih razen na svojih osnovnih, iskanju in oglasih za Google ter nudenju trgovskih uslug za Amazon. Konkurirata tako pri ponudbi digitalnih trgovin za knjige, glasbo, filme in aplikacije, saj Amazon prodaja aplikacije v svoji trgovini tako za običajne naprave z Androidom kot za svoje tablice Kindle in telefon Fire Phone, na katerih teče dodobra preoblečena in za Google neuradna izdaja Androida, FireOS.

Kot rečeno tekmujeta tudi na področju strojne opreme, saj oba ponujata tablice in mobilne telefone ter predvajalnike za televizorje, na katerih ponujata velik nabor digitalnih vsebin iz prej omenjenih trgovin. Google je začel s Chromecastom, malim ključkom, ki se priključi v priključek HDMI in omogoča še deljenje slike z osebnih računalnikov...

9 komentarjev

Amazon podeseteril izgubo, v Nemčiji mu grozi stavka zaposlenih

The Wall Street Journal - Amazon investitorjem že nekaj časa dopoveduje, da morajo na dobičkonosnost počakati vsaj toliko, da vzpostavijo vso potrebno infrastrukturo in začno ponujati vse storitve, ki so se jih namenili. Ta čas očitno še ni napočil, saj so v zadnjem četrtletju ustvarili desetkrat višjo izgubo kot leto pred tem.

V zadnjih treh mesecih je Amazon zabeležil 437 milijonov dolarjev izgube, lani pa tak čas le 41 milijonov dolarjev. To se je zgodilo kljub 20-odstotnemu povišanju prihodkov na 20,6 milijarde dolarjev. Izguba iz poslovanja je bila še večja, in sicer je znašala kar 544 milijonov dolarjev. Izgubo pričakujejo tudi v prihodnjem četrtletju, kar je delnicam podjetja spodneslo 10 odstotkov...

23 komentarjev

Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Slo-Tech - Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset...

25 komentarjev

Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Slate - Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež...

52 komentarjev

Amazon pozitivno presenetil analitike

Amazon, prihodki od prodaje

ZDNet - Spletni prodajalec Amazon je drugem četrtletju letošnjega leta presenetil analitike ter z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja. Sporočili so, da so v zadnjih treh mesecih pridelali 9,91 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in šest odstotkov nad pričakovanji. Čisti dobiček je znašal 191 milijonov dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji za letos. Četrtletje so končali z dvema milijardama denarnih sredstev. Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila 12 odstotkov.

Glavni prodajni hit je seveda Kindle, ki je še posebej popularen v verziji Kindle 3G with Special Offers. Ta stane 140 dolarjev in kupcem...

9 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev