»

Na Androidu prežijo krvosesi

vir: Sophos

Sophos - Raziskovalci varnostnega podjetja Sophos so predstavili rezultate drugega dela preiskave pojava t. i. fleecewara, torej aplikacij, ki z zvijačo izvabljajo precejšnje zneske od nepozornih in nič hudega slutečih uporabnikov.

Običajno gre za aplikacije v Google Play Storu, ki ponujajo časovno omejen brezplačen preizkus, nato pa začnejo zaračunavati tedensko, mesečno ali letno naročnino. Njihovi avtorji računajo na to, da bodo uporabniki pred iztekom brezplačne dobe aplikacijo le odstranili, ne pa pri tem tudi posebej prekinili naročniškega razmerja. Tako sicer deluje velika večina programov, namreč, da z deinstalacijo obenem prekinemo tudi naročniško razmerje. No, ne tudi fleeceware. Da je stvar še hujša, gre običajno za precej trivialne programe, denimo aplikacije za zajemanje posnetkov zaslona, bralnike QR-kod in podobno. Zadnji del problema je sama Googlova tržnica, katere politika poslovanja terja veliko truda in dokazovanja, preden uporabniku povrnejo vrednost takega nakupa.

...

26 komentarjev

Intel z nakupom 15 odstotkov Here v posel pametnih avtomobilov

Slo-Tech - Intel kupuje 15-odstotni delež v podjetju Here, ki ga poznamo kot nekdanji Nokiin oddelek za digitalne zemljevide. Pred poldrugim letom so Audi, BMW in Daimler od Nokie kupili Here, za kar so odšteli 2,8 milijarde evrov. Nokia je Here dobil s prevzemom podjetja Navteq leta 2007, po prodaji dela Nokie Microsoftu in združitvi preostanka z Alcatelom, pa je Here - ki je imel ves čas veliko avtonomije in je deloval kot podjetje v podjetju - postal odveč, zato so ga prodali. Je pa Here zelo pomemben tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi proizvajalce sistemov za avtonomno vožnjo, saj so njegovi tridimenzionalni zemljevidi cest v centimetrski natančnosti še kako pomembni.

Tu stopi na prizorišče Intel, ki pa...

3 komentarji

Audi, BMW in Daimler kupujejo Nokia HERE

Reuters - Nemški proizvajalci avtomobilov Audi (del skupine Volkswagen), BMW in Daimler (lastnik Mercedes-Benza) bodo zelo verjetno kupili Nokiin oddelek za zemljevide HERE. Dogovor še ni sklenjen, so pa pogajanja v sklepni fazi. Za podjetje bodo odšteli med 2,5 in 3,0 milijardami evrov, kasneje pa bodo k investicijami v HERE povabili še ostala avtomobilske podjetja, kot so Fiat Chrysler, Renault, PSA Peugeot Citroën, Ford Motor, Toyota Motor in General Motors. Arhitektura HERE bi namreč bila odprta platforma in neke vrste standard, ki bi ga uporabljala vsa nova pametna vozila.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo dogovor sklenjen še ta mesec. Trenutno je najtrši oreh vprašanje patentov, ki jih ima Nokia HERE v lasti in med drugim pokrivajo komunikacijo...

37 komentarjev

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Danes ...

vir: Europa.eu
Guardian - Čeprav sta se februarja Evropska komisija in Google sporazumela o spremembah, ki jih bo Google uvedel v zameno za prekinitev štiriletnega postopka zoper njega, je Komisija ponovno odprla preiskavo. Komisar v odstopu Joaquín Almunia pojasnjuje, da so poleti prejeli izrazito negativne odzive od pritožnikov v postopku zoper Google, zato predlagane poravnave ne morejo sprejeti.

Problem ostajata Googlov iskalnik in oglaševanje, odpirajo pa se tudi nove fronte. Ni namreč izključna niti preiskava stanja na trgu mobilnih operacijskih sistemov, kjer ima Googlov Android prevladujoč tržni delež. Konkurenca namreč Googlu očita, da proizvajalce mobilnih telefonov z Androidom silijo v uporabo Googlovih...

9 komentarjev

Samsungovi androidni telefoni bodo dobili zemljevide Nokia HERE

Ars Technica - Ena izmed najuporabnejših aplikacij na pametnih telefonih so zemljevidi v sodelovanju s satelitsko navigacijo. Na Androidnih telefonih je to Google Maps, ki deluje izvrstno, a ni edina. V želji, da bi omejil svojo odvisnost od Googla, je Samsung za svoje pametne telefone in ure licenciral HERE finske Nokie.

Po Microsoftovem nakupu večjega dela Nokie, ki se je ukvarjal z mobilnimi telefoni, so na Finskem ostale storitve in aplikacije. Med njimi ima pomemben delež HERE, ki jo je Nokia leta 2007 dobila z nakupom Navteqa. HERE je v svetu mobilne navigacije pomemben igralec, ki nudi podatke za Yahoo Maps, Bing Maps, Amazon Maps in Garminovo programsko opreme. Sedaj pa bo Samsung dobil kar hišno aplikacijo HERE.

Kdor želi zmanjšati...

32 komentarjev

Nokia vlaga 100 milijonov dolarjev v pametne avtomobile

Nokia - Iz finske Nokie, kolikor je od nje ostalo po prodaji dizajn in proizvodnje mobilnih telefonov Microsoftov, so sporočili, da se podajajo v panogo pametnih avtomobilov. V ta namen so oblikovali 100 milijonov dolarjev vreden sklad Connected Car, ki ga bo upravljala Nokiina enota za tvegan kapital Nokia Growth Partners (NGP) in bo namenjen vlaganjem v podjetja, ki proizvajajo koristno tehnologijo za uporabo v pametnih avtomobilih. S tem bo Nokia dopolnila svoj HERE, ki trenutno omogoča uporabo lokacijskih podatkov in zemljevidov za pametno avtomobilsko navigacijo. HERE bo sodeloval z novimi podjetji.

Pametni avtomobili in avtomobili brez voznika so prihodnost, česar se zaveda čedalje več podjetij. Apple, Google in Microsoft so na tem področju že zelo aktivni. Apple je pred kratkim razkril svoj...

26 komentarjev

Nokia X, X+ in XL: finski telefoni z Androidom

Slo-Tech - Pri Nokii je skoraj tako kakor na Balkanu - čeprav se nikamor ne preseliš, se vsake toliko let znajdeš v novi državi. Telefoni, ki jih izdaja finski velikan, zdaj že Microsoftova podružnica, so šli skozi marsikateri operacijski sistem - Symbian, MeeGo in Windows Phone, sedaj pa nam je Nokia pokazala še telefon z Androidom. Tu je Nokia X.

Pravzaprav so trije. Najmočnejši model je Nokia XL s 5-palčnim zaslonom, sledi mu Nokia X+ s 4-palčnim zaslonom ter najšibkejši model Nokia X, ki ima od X+ le nekaj manjšo kapaciteto pomnilnika. Prvi stane 110 evrov, drugi 100 evrov, tretji pa 90 evrov in naj bi bil naprodaj le v Vzhodni Evropi, Aziji in Južni Ameriki (bomo videli, ali to vključuje tudi Slovenijo). Po notranjosti in...

87 komentarjev

Korejski varuhi konkurence izvedli preiskavo Googlovih pisarn

CNet - Korejska komisija za varstvo konkurence je včeraj preiskala lokalne prostore Googla, piše Cnet. Po za zdaj znanih podatkih je bila preiskava povezana z mobilnim operacijskim sistemom Android, saj dve korejski podjetji Google obtožujeta oviranja konkurence z onemogočanjem uporabe drugih iskalnikov na androidnih telefonih.

Že aprila sta se namreč NHN, ki upravlja priljubljen korejski iskalnik Naver, in Daum Communication pritožila, da ju Google ovira pri mobilnem iskanju, saj ponudnikom telefonov preprečuje namestitev aplikacij za njuno uporabo. Google je zanikal kakršnokoli oviranje konkurence in poudaril, da bodo tudi v prihodnosti popolnoma sodelovali s korejskimi protimonopolnimi...

0 komentarjev