»

ZDA omejile izvoz naprednih čipov na Kitajsko

Slo-Tech - Ameriška administracija je napovedala dodatne omejitve izvoza čipov in polprevodnikov za proizvodnjo čipov na Kitajsko, če bi se lahko uporabili v vojaški industriji. Ministrstvo za gospodarstvo je na seznam dodalo opremo, ki bi Kitajski omogočila razvoj lastne industrijske najzmogljivejših čipov in procesorjev. Za izvoz bo odslej treba pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade.

Državna sekretarka na ministrstvu Thea Rozman Kendler je ob tem dejala, da Kitajska razvija strojno opremo za gradnjo superračunalnikov brez zahodne tehnologije. Do leta 2030 želijo postati vodilna sila na področju umetne inteligence, s tem pa bi nadzorovali, opazovali in sledili lastnim državljanom, hkrati pa tudi nadgrajevali svoje vojaške sposobnosti. To je za ZDA nesprejemljivo.

Omejitve veljajo za opremo in čipe, ki so zgrajeni v 16-nanometrski tehnologiji ali manjši. Omejitve veljajo tudi za tuje izdelke, ki so nastali z uporabo ameriške programske ali strojne opreme. Prav tako sta prepovedana...

30 komentarjev

Intel se je po zapletu v kitajsko-ameriški spor opravičil

Slo-Tech - V začetku meseca je Intel svojim dobaviteljem poslal pismo, v katerem jih je med drugim pozval, naj ne uporabljajo izdelkov, ki se proizvajajo v kitajski provinci Šindžjang ali so kako drugače povezani z njo. Poziv je naletel na ostre odzive na Kitajskem, podjetje pa se je nemudoma znašlo v središču geopolitičnega viharja med ZDA in Kitajsko. Sedaj so stopili korak nazaj.

Intel je jel pojasnjevati, da so to zahtevali zgolj zaradi uskladitve z ameriško zakonodajo, a ni pomagalo. Kitajski mediji in oblasti so se burno odzvali, pa čeprav Intel sploh ni edino podjetje s podobnimi pozivi. Tudi Nike in H&M sta na primer že izrazila podobna stališča, kar je prav tako dvignilo veliko prahu. Ob tem je najbolj ironično, da Intel sploh ne uporablja izdelkov, storitev ali delovne sile iz omenjene regije. Intel je sicer v boljši situaciji kot na primer Nike, saj je Kitajska življenjsko odvisna od njihovih čipov, zato bi si težko privoščila, da jih kratko malo bojkotira.

Zapleti koreninijo v...

22 komentarjev

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

Intel oglobljen zaradi prodaje kriptografske opreme tujim vladam

Slo-Tech - Intelova podružnica Wind River Systems (kupili so ga leta 2009) je prvo podjetje v ZDA, ki je bilo oglobljeno zaradi nezakonitega izvoza programske opreme za šifriranje. Direktorat za industrijo in varnost (BIS) mu je sporazumno izrekel 750.000 dolarjev globe, ker so opremo izvažali tudi na Kitajsko.

Medtem ko je programska oprema za šifriranje danes nekaj vsakdanjega, je bila do leta 1992 na ameriškem seznamu kot pomožna vojaška tehnologija. Časi so spremenili in popolno prepoved izvoza kriptografske programske opreme bi bilo danes nemogoče uveljavljati (seveda pa obstajajo embargi, kot...

1 komentar

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

NSA ponuja nagrado za rešitev, ki bi omogočila prisluškovanje Skype pogovorom

Slo-Tech - Kot poroča The Register naj bi - glede na anonimne vire iz industrije - ameriška tajna služba NSA ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje Skype pogovorom in prestrezanje Skype sporočil.

Skype naj bi namreč bil eden trših orehov za policije in tajne službe, saj deluje po P2P principu, poleg tega pa pri prenosu podatkov uporablja tudi šifriranje. Po nekaterih podatkih ga zato kriminalci čedalje pogosteje uporabljajo za medsebojno komuniciranje.

Kljub temu so leta 2006 v ZDA že uspeli izslediti prvi Skype klic, lansko leto pa je nemška policija pričela razvijati načrte za prisluškovanje Skypu s pomočjo zlonamerne programske opreme. Konec leta 2008 je tudi prišlo na dan, da Skype skupaj s kitajskim partnerjem TOM Online pregleduje vsebino Skype sporočil.

Po poročanju The Registra naj bi NSA že znala razbiti Skype šifrirane pogovore, vendar naj bi bilo dešifriranje preveč zapleteno in drago, zato ponujajo nagrado...

31 komentarjev

Trdi disk z vgrajenim AES šifriranjem

Slashdot - Te dni je podjetje Fujitsu predstavilo 2,5 palčni 320 GB trdi disk z imenom MHZ2 CJ, ki ima vgrajeno strojno podporo za šifriranje podatkov. Za šifriranje uporablja šifrirni algoritem AES-256.

Proizvajalec trdi, da je prva serija diskov, ki strojno podpira 256-bitni algoritem AES. Podobne rešitve so se na tržišču pojavile že pred tem, saj je leta 2005 podjetje Seagate predstavilo trdi disk z vgrajenim šifriranjem, vendar pa je njihova rešitev uporabljala Triple DES, podpora za AES pa je bila le napovedana.

Prednost strojne podpore šifriranju trdega diska je predvsem v višji hitrosti branja in zapisovanja šifriranih podatkov, poleg tega pa v takem primeru niso mogoči napadi, pri katerih skuša napadalec zaseči vsebino pomnilnika in tako pridobiti šifrirni ključ.

Po drugi strani pa je uporaba vgrajenega šifriranja lahko problematična, saj vgrajeni algoritem lahko vsebuje napake pri implementaciji ali pa vsebuje namerno vgrajena "stranska vrata". Ali bo Fujitsu omogočal nalaganje...

2 komentarja

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja