»

Prazgodovinski Windows Update oživel

Slo-Tech - Skupnost Windows Update Restored je storila prav to, kar opisuje njihovo ime. Na splet so postavili kopijo starih strani Windows Update z ustreznimi spletnimi aplikacijami, ki so omogočale posodobitve Windows 95, 98, ME, NT 4, 2000, XP in Vista. Gre za posodobitve, ki jih je Microsoft izdal tekom življenjske dobe teh izdelkov, sedaj pa niso več dostopni. V nobenem primeru pa ne gre za kakšne novejše posodobitve, zaradi katerih bi bila uporaba teh operacijskih sistemov spet varna. Za dostop potrebujemo vsaj Internet Explorer 5, kar tudi na starejših sistemih ne bi smel biti problem. Dostop do strani ni šifriran (SSL/TLS), zato tudi stari brskalniki ne bodo imeli težav.

Poleg omenjene strani obstaja tudi Legacy Update, ki pa deluje nekoliko drugače in je namenjena Windows 2000 in XP. Ta omogoča dostop do Microsoftovih strežnikov, kjer so dejansko še vedno na voljo popravki za omenjeni verziji Windows. Za starejše pa je Microsoft sredi leta 2011 ugasnil Windows Update, zato je nova...

22 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Windows 10 Update 21H1 na voljo

Slo-Tech - V začetku tedna je izšla prva letošnja posodobitev Windows 10, ki nosi oznako 21H1 (oziroma May 2021 Update). Udeleženci programa Windows Insider so jo lahko preizkušali že od začetka leta, sedaj pa jo lahko namesti slehernik (Settings Update & Security Windows Update). Posodobitve ne bodo dobili vsi hkrati, temveč jo Microsoft odmerja korakoma, če bi se slučajno odkrila kakšna napaka, da ne bi onesposobili preveč računalnikov. Prvi jo bodo dobili sistemi, kjer je najmanj možnosti, da bi šlo kaj narobe glede združljivosti. Trenutno je na voljo za imetnike Windows 10 verzije 2004 (20H1). Sneti jo je moč tudi z interneta kot datoteko ISO ali dobiti prek vseh ostalih standardnih kanalov Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business, MSDN in Volume Licensing Service Center (VLSC).

Nova verzija ne nosi veliko novosti. Po novem podpira več kamer v Windows Hello, izboljšan je Windows Defender Application Guard ter Group Policy v Windows Management Instrumentation....

19 komentarjev

Windows Update vam namešča tudi nepreizkušene posodobitve

Slo-Tech - Odkar se je Microsoft odločil, da novih verzij operacijskega sistema Windows enostavno ne bo več, temveč bodo izdajali le še večje in manjše popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti, je pomen Windows Update čedalje večji. Obstaja program Windows Insider, kamor se lahko včlanimo, da prejemamo posodobitve, še preden so uradno ožigosane kot preizkušene in stabilne, torej kot nekakšen beta preizkuševalec. Izkazalo pa se je, da te nepreizkušene posodobitve prejemajo tudi uporabniki, ki niso nikoli postali člani Windows Insiders. Microsoft vam lahko mirno namesti beta verzije posodobitve.

Težave niso nekaj nezaslišanega, posodobitve so celo že uničevale podatke. Sedaj vemo tudi, da se posodobitve delijo v razrede B, C in D. Vsak drugi torek v mesecu, na tako imenovan...

3 komentarji

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Windows 10 se v vsakem primeru pogovarja z Microsoftom

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Windows 10 ni ravno naravnan v prid zasebnosti. S privzetimi nastavitvami v Redmond pošilja cel kup informacij o uporabniku in računalniku, na nekatere računalnike se odvisno od nastavitev Windows Update prenese kar sam, Microsoft pa grozi tudi z onemogočenjem poganjanja piratskih programov. Toda četudi odkljukamo vse nastavitve za zasebnost in onemogočimo vso telemetrijo in pošiljanje podatkov Microsoftu, Windows 10 še vedno kliče domov.

Tudi poslovna verzija Windows 10 Enterprise z izklopljeno vso telemetrijo je v osmih urah, kolikor je trajal eksperiment, domov poklicala štiritisočkrat. V poskusu so uporabljali čisto namestitev Windows 10 Enterprise, ki je ves čas trajanja ni nihče uporabljal. Instalacija v Virtualboxu je imela...

77 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10 je tu

Slo-Tech - Windows 10 je šele dobro prispel, pa je že dobil prvo nadgradnjo. Teh lahko v prihodnosti pričakujemo še več, saj je Microsoft ob izidu Windows 10 napovedal, da je to zadnja verzija Windows. To ne pomeni, da se sistem ne bo več razvijal, temveč da ne bomo več dobivali novih, bistveno spremenjenih verzij vsakih nekaj let, temveč bodo nadgradnje kapljale sproti, podobno kot pri brskalnikih. In tako je prva "večja" nadgradnja že tu, imenuje pa se precej neizvirno Windows 10 1511, kar je seveda ubuntujevsko poimenovanje verzij glede na mesec izida. Sicer ima še nekaj drugih poimenovanj, npr. kodno ime Threshold 2, November Update in Build 10586.

Odveč je poudarjati, da je nadgradnja brezplačna, saj je takšna tudi osnovna verzija Windows 10 (če seveda imate starejšo...

158 komentarjev

Hočeš nočeš je Windows 10 tu

The inquirer - Microsoft je zelo agresiven v svojih poizkusih, da bi čim več ljudi prepričal v nadgradnjo na Windows 10. Brezplačna nadgradnja z Windows 7 in novejših je lepa gesta, samovoljen prenos brez obvestila uporabniku pa mejo že presega. Kdor ima vključen samodejen prenos posodobitev za Windows, bo Windows 10 dobil na disk, ne da bi vedel.

Uporabniki so namreč opazili, da se je na disku znašla mapa $Windows.~BT, ki meri 3,5 do 6 GB. V njej so vse namestitvene datoteke za Windows 10, četudi sploh niso sodelovali pri rezervaciji Windows 10 pred izidom oziroma niso izbrali posodobitve po izidu.

Microsoft je potrdil, da gre dejansko za namestitvene datoteke za Windows 10. Zapisali so, da ob vključeni možnosti samodejnega prenosa...

76 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Samsungova programska oprema sama izklaplja Windows Update

VentureBeat - Minuli teden so zalotili Samsung, da njegova programska oprema na računalnikih namerno izklopi Windows Update v Windows 8.1, kar je povezano z zvišanimi varnostnimi tveganji. Patrick Barker je ugotovil, da ima Samsungovo orodje za posodabljanje tudi izvršljivo datoteko Disable_Windowsupdate.exe, katere ime dobro opiše njeno početje. Ob vsakem zagonu prestavi nastavitev Windows Update v ročni prenos in namestitev posodobitev. Omenjena datoteka se ne glede na nastavitve zažene ob vsakem zagonu Windows, kar uporabnikov de facto prepreči samodejno posodabljanje Windows. Omenjeno obnašanje opazimo v Windows XP in vseh novejših verzijah.

Samsung se je naprej izogibal priznanju nedoslednosti, kasneje pa so vendarle potrdili, da...

14 komentarjev

Windows 10 ukinja torek za popravke, krepi zaščito

Slo-Tech - Microsoft že od oktobra 2003 izdaja popravke za svoj operacijski sistem Windows in drugo priljubljeno programsko opremo zlasti drugi torek v mesec, ki se ga je zato prijel vzdevek Patch Tuesday. S tem želijo olajšati postopek nadgrajevanja, ki lahko zlasti pri poslovnih uporabnikih povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela, saj popravki (če niso res izjemno kritični) izidejo na predvidljiv datum. V Windows 10 se ta praksa poslavlja.

Terry Myerson, ki vodi oddelek za Windows, je povedal, da bodo domači uporabniki prejemali popravke takoj, ko bodo ti nared. Myerson je v govoru na konferenci Ignite 2015 mimogrede okrcal Google z besedami, da Google izda kup kode, potem pa se ne ukvarja z vprašanjem, ali to koda dejanska pristane...

15 komentarjev

Windows 10 le ne bo brezplačen

Ars Technica - Slaba novica za vse pirate je, da Windows 10 ne bo brezplačen zanje. Če je Microsoft še minuli teden zatrjeval, da bo nadgradnja na Windows 10 mogoča z vseh kopij Windows 7 ali 8 ne glede na stanje licence, je to le pol resnice. Windows 10 bo že mogoče namestiti, a bo sistem ostal neaktiviran oziroma nepristen (non-genuine). Z drugimi besedami to pomeni, da se ne bo spremenilo nič.

Zakaj je Terry Myerson tako nerodno napovedal splošno amnestijo, je več teorij. Morebiti je šlo dejansko nerodnost, morebiti za premeten PR-trik, morebiti pa v Redmondu pač niso vsi vedeli, kakšno bo licenciranje v prihodnosti. Microsoft je sedaj namreč uradno potrdil, da odpustkov ne bo. Microsoft bo le...

87 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Windows 10 bo imel 'novo' jedro

Windows 10 povsod, na računalnikih, tablicah, mobilnih telefonih, konzolah in še kje, popolnoma poenoten v poimenovanju

vir: Neowin
Neowin - Pri Microsoftu so potrdili, da bo Windows 10 uporabljal novo verzijo jedra, jedro NT 10. Novo bo pravzaprav samo ime, kot poročajo pri Neowinu. Velikemu preskoku v številkah navkljub, bo jedro NT 10 praktično identično jedru NT 6.4, razen prihodnjih sprememb, ki jih jedro NT 6.4 ni bilo deležno do preimenovanja. Novo ime je zgolj poenotenje poimenovanja, saj se to v prejšnjih verzijah ime operacijskega sistema (Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1) ni ujemalo z verzijo jedra.

Jedro NT (New Technology) se je začelo z verzijo 3.1 kot zamenjava jedra MS-DOS za zahtevnejše uporabnike, operacijski sistemi Windows, osnovani na jedru NT, naj bi sicer živeli ločeno življenje od širši potrošnji namenjenih Windows 1.x, 2.x in 3.x ter kasneje Windows 9x ter Windows...

49 komentarjev

Prihaja nov paket popravkov za Windows 10

Z Windows 7 predstavljena funkcija z miško pravilno deluje le na enem zaslonu. A le še nekaj časa

vir: Ars Technica
Ars Technica - Govorili smo že, da nov proces izdajanja popravkov in nadgradenj za operacijski sistem Windows Microsoftu omogoča hitrejše dodajanje funkcionalnosti v prihajajoče operacijske sisteme, brez da bi morali čakati večje pakete nadgradenj oz. kar nove izdaje operacijskih sistemov. To izkoriščajo v tehničnem predogledu Windows 10, ki je nedavno že prejel svoj prvi paket nadgradenj, kjer jih je bila sicer večina skritih očem, a smo vseeno dobili nekaj zelo dobrodošlih novosti. Naslednji paket nadgradenj lahko pričakujemo nekje okrog novega leta, ni še povsem jasno, če se bo to zgodilo še letos ali zgodaj v letu 2015.

Prihajajoči paket bo s seboj za nekatere poznavalce nekoliko nepričakovano že prinesel Continuum,...

60 komentarjev

Prva nadgradnja Windows 10

Surov Action Center

vir: AnandTech
AnandTech - Microsoft je izdal prvi paket popravkov, nadgradenj in izboljšav za tehnični predogled Windows 10. Povedali smo že, da je program, v katerem vsi uporabniki, od popolnoma običajnih domačih uporabnikov do skrbnikov ogromnih informacijskih sistemov v velikih podjetjih, lahko testirajo nedokončano izdajo Windows 10, sila uspešen. S prvim paketom nadgradenj se oznaka graditve z 9848 dvigne na 9860, a je velika večina okrog 7.000 popravkov in izboljšav nekoliko skrita očem. Najbolj očitno je, da so dodali prvo izdajo centra za opozorila po vzoru mobilnih...

24 komentarjev

Nov način posodabljanja v Windows 10

ComputerWorld - Microsoft bo v Windows 10 uvedel korenito spremembo posodabljanja sistema, ki je vse od uvedbe Windows Update pred šestnajstimi leti ostalo bolj ali manj nespremenjeno. Sprva je bila Windows Update spletna stran, kasneje pa program v nadzorni plošči, ki je prikazala vse izdane popravke, posodobitve in nove funkcionalnosti za nameščeno verzijo Windows, ki jih uporabnik še ni prenesel in namestil. Pri izbiri pa je bil uporabnik prepuščen sam sebi.

V Windows 10 bo drugače. Jim Alkove iz oddelka za poslovni program Windows pojasnjuje, da bo nova verzija prinesla tri načine posodabljanja. Za domače uporabnike bo najprimernejši način fast-moving consumer pace, kjer bodo takoj po izdaji na voljo vsi popravki, posodobitve in tudi nove funkcionalnosti. Mednje na primer...

10 komentarjev

Microsoft je predstavil Windows 10

En Windows za vse

vir: The Verge
The Verge - Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi...

143 komentarjev

Trik za nadaljnje posodobitve za Windows XP

Beta News - Po 8. aprilu, ko je Microsoft uradno ukinil podporo zanj, Windows XP ne dobiva več varnostnih posodobitev. Izjeme so se zgodile, a jih ne bo več, razen če ste institucionalni uporabnik z globoko denarnico. Sedaj pa so na spletu izbrskali majhen trik, ki vsaj začasno omogoči ponovno pridobivanje posodobitev.

Vpis dodatne vrednosti v register pretenta Windows Update, da zazna operacijski sistem kot Windows POSReady 2009, ki bo podprt do 9. aprila 2019. Seveda ni nujno, da bo trik deloval tako dolgo, saj lahko Microsoft v kateremkoli trenutku uvede natančnejše preverjanje verzije operacijskega sistema, a trenutno je na ta način mogoče pridobiti nove posodobitve sistema. Podoben trik deluje tudi na 64-bitni verziji Windows XP.

...

112 komentarjev

Končna verzija Windows 8.1 Update 1 ušla

ZDNet - Windows 8.1 Update 1 bi moral biti za domače uporabnike na voljo šele aprila, a je dokončana verzija za sestavljavce računalnikov (RTM) že pobegnila na internet. S temi pobegi ima Microsoft precej težav, saj jim je ušla že beta verzija. To pot je situacija precej komična, saj Windows 8.1 Update 1 ni pobegnil iz kakšne vzhodnoevropske države ali od kakšnega malomarnega proizvajalca strojne opreme, ampak neposredno iz Redmonda.

Microsoft je dokončal Windows 8.1 Update 1 ta teden ga v stadiju RTM poslal partnerjem. Naslednji bi morali na vrsti naročniki na MSDN, potem pa javnost prek storitve Windows Update, kjer bo posodobitev brezplačno na voljo. Toda medtem so uporabniki na forumu MyDigitalLife ugotovili, kako lahko Windows 8.1 pretentajo v namestitev popravka. Z manjšimi popravki v...

19 komentarjev

Prvi servisni paket za Windows 7 za končne uporabnike 22. februarja

Pada zadnja 'omejitev' za uporabo Windows 7 v podjetjih

vir: Windows Vista Team Blog
ComputerWorld - Microsoft je povedal, da so dokončali prvi servisni paket za operacijski sistem Windows 7. Včeraj so Windows 7 SP1 (in tudi strežniško različico Windows Server 2008 R2 SP1) izdali v tako imenovan RTM (release to manufacturing). To pomeni, da se koda ne bo več spreminjala in da se bo sedaj začela distribucija do prodajalcev in sestavljavcev računalnikov po svetu.

Naročniki na TechNet in MSDN bodo lahko SP1 prenesli od 16. februarja dalje, ko bo posodobitev dostopna tudi za kupce z volumskim licenciranjem. Za celoten trg bo servisni paket na voljo 22. februarja, ko bo našel pot tudi na Windows Update.

Kot je že od Windows NT 4 navada, servisni paket ne prinaša nobenih novih funkcionalnosti, ampak zgolj popravlja napake in varnostne...

109 komentarjev

Naslednik WGA je tu

ComputerWorld - Kot smo pred dvema tednoma napovedali, je Microsoft začel ponujati posodobitev KB971033 za Windows 7, ki prinaša novo orodje za preverjanje legalnosti namestitve. Imenuje se Windows Activation Technologies (WAT) in predstavlja nadgradnjo obstoječega WGA, ki je bil uveden leta 2006. WAT prepozna in blokira približno 70 različnih trikov, s katerimi je bilo moč zaobiti aktivacijo. Pomembnejša novost je uvedba reaktivacije, ki jo WAT neopazno izvede vsake tri mesece. Takrat se vnovič poveže z Microsoftovimi strežniki in preveri, ali je nameščena kopija še vedno legalna, torej ali ni bila nemara aktivirana s kakšnim trikom, ki so ga v Redmondu prepoznali šele kasneje. Tega Windows XP in Vista nista počela, čeprav sta se povezovala s strežniki.

Uporabniki, ki imajo v Windows Update označeno samodejno nameščanje posodobitev,...

31 komentarjev