»

Evropska komisija začela postopek proti 23 državam zaradi neprenosa direktive o avtorskih pravicah

Slo-Tech - Evropska komisija je začela postopek proti 23 državam članicam, vključno s Slovenijo, ker niso pravočasno v nacionalno zakonodajo prenesle direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Direktiva je začela veljata maja 2019, države pa so imele dve leti časa za prenos v nacionalno zakonodajo, česar niso storile. Evropska komisija je uradno sporočilo poslala Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Litvi, Luksemburg, Latviji, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švedski.

Države imajo sedaj dva meseca časa, da se odzovejo in Komisiji pojasnijo, kako poteka postopek in kaj je razlog za zastoj. V nasprotnem primeru bo Komisija poslala uradno pritožbo, ki ji potem v skrajnem primeru sledi tožba v Luksemburgu. Sprejem direktive je bil težaven, saj so imele države zelo različne interese. Direktiva, ko je enkrat sprejeta, je zavezujoč akt glede na svoj cilj, ni pa ga...

66 komentarjev

Tudi e-knjige so knjige, zato lahko dobijo nižji DDV

Slo-Tech - Evropska unija je odločila, da bodo lahko odslej elektronske knjige, avdioknjige in druge elektronske publikacije obdavčene z znižano stopnjo DDV. Doslej je namreč zakonodaja za elektronske izdelke predpisovala normalno stopnjo davka na dodano vrednost (vsaj 15 odstotkov, pri nas 22 odstotkov), medtem ko so države članice smele papirnate knjige obdavčevati po znižani stopnji. V Sloveniji je v praksi to pomenilo, da so knjige in periodika obdavčeni z 9,5-odstotnim DDV, medtem ko so elektronske verzije istih vsebin obdavčene z 22 odstotki. Če zanemarimo stroške distribucije in tiska, je torej založnik pri enaki ceni od prodanega elektronskega izvoda dobil manj.

Nekatere države so v preteklosti že poizkusile e-knjige obdavčiti po enaki stopnji kakor papirnate, denimo Francija...

7 komentarjev

ESČP: britanski obveščevalci kršili človekove pravice

theguardian.com - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je množično prisluškovanje in prestrezanje prometa na internetu, ki ga je izvajala britanska obveščevalna služba GCHQ, kršilo človekove pravice do zasebnosti in svobode izražanja. Konkretno je GCHQ kršil pravico do zasebnosti, ki jo izrecno zagotavlja 8. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, svobode izražanja po 10. členu iste konvencije. Prestrezanje prometa je po mnenju sodišča hud poseg v zasebnost, zato je množično uporaba teh ukrepov brez varovalk nedopustna. Sodišče meni, da je prestrezanje prometnih podatkov enako močan poseg v zasebnost kakor prestrezanje vsebine. Varovalke, ki jih je GCHQ uporabljala za omejevanje prisluškovanja na določene osebe, so bile nezadostne in niso...

29 komentarjev

Evropsko sodišče: knjižnice smejo digitalizirati svoje zbirke

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije v Luksemburgu je v zadevi Tehniška univerza Darmstadt (TUD) proti Eugenu Ulmerju odločilo, da imajo knjižnice pravico digitalizirati svoje gradivo, medtem ko morajo za izposojo in tisk digitalnih izvodov dobiti soglasje imetnika avtorskih pravic in plačati ustrezno nadomestilo.

TUD je digitalizirala knjigo Einführung in die neuere Geschichte (Uvod v novejšo zgodovino) avtorja Winfrieda Schulzeja, za katere ima materialne avtorske pravice nemška založba Eugen Ulmer, da bi jo svojim članom ponudila v branjem na elektronskem terminalu v knjižnici. Eugen Ulmer je knjižnici ponudil nakup elektronske verzije (e-knjige), kar pa knjižnice ni zanimalo, ker so tiskani izvod že imeli. Eugen Ulmer je trdil,...

10 komentarjev

Google sklenil dogovor s francoskim založnikom Hachette

The New York Times - Medtem ko ima Google s svojo storitvijo Books precej težav v ZDA, kjer je sodišče predlagano poravnavo med Googlom in založniki zavrnilo in postavilo pogajanja v pat položaj, gre v Franciji bolje. Prejšnji teden je Google sklenil dogovor z največjim francoskim založnikom Hachette, ki obvladuje četrtino vsega francoskega trga.

Gre za digitalizacijo knjig, ki jih je Google skeniral brez dovoljenj, kar je razjezilo založnike po celem svetu. Srž problema so knjige, ki v tiskani obliki niso več dostopne, saj so že zdavnaj razprodane in ponatisov ni, a založniki njihovega skeniranja vsepovprek ne dovolijo, ker avtorske pravice še niso potekle. S Hachettom se je Google sporazumel, da Hachette Livre še vedno obdrži pravico...

0 komentarjev

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

The New York Times - Sodišče je včeraj pogajanja med Googlom in založniki ter lastniki avtorskih pravic za knjige vrnilo kar nekaj let v preteklost, saj je zavrnilo predlagano poravnavo. Spomnimo, da je Google leta 2004 začel ponujati storitev Google Books (takrat poznano še kot Google Print in Google Book Search), v okviru katere so do danes v celoti digitalizirali več kot 15 milijonov knjig. Ker predhodno niso bili pridobili ustreznih dovoljenj in pravic, sta leta 2005 cehovska organizacija pisateljev (Authors Guild) in združenje ameriških založnikov (Association of American Publishers) vložila skupinsko tožbo zoper Google.

Razpletla se je leta 2008, ko so objavili doseženo poravnavo. Google se je obvezal plačati 125 milijonov dolarjev...

14 komentarjev

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

več strani - Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa...

25 komentarjev