»

EKWB potrdil težave z likvidnostjo

Slo-Tech - Potem ko se je ta teden na internetu pojavilo več videoposnetkov, v katerih med drugim tudi Gamers Nexus obtožuje znano slovensko podjetje EKWB neplačevanja zaposlenih in dobaviteljev ter drugih spornih praks, so se odzvali tudi v podjetju. Izvršni direktor Edvard König je v izjavi za javnost zapisal, da se opravičujejo za nevšečnosti in slabo komunikacijo ter da priznavajo, da so v zadnjem času zamujali z nekaterimi plačili. König je dejal, da bodo sprejeli več ukrepov, med drugim jasnejšo in odprto komunikacijo z upniki, izboljšanje odnosov z vsemi odvisnimi družbami in podružnicami, spremembo v internem komuniciranju z zaposlenimi ter ureditev situacije z nadurami.

EKWB (Edvard König Water Blocks) je znani slovenski proizvajalec rešitev za tekoče hlajenje, ki v trenutni obliki obstaja od leta 2003. Podjetje je v tem času hitro raslo in postalo globalno prepoznavno, v Sloveniji pa gazela. König, ki je podjetje ustanovil skupaj z Matjažem Krčem, se je februarja letos vrnil na...

40 komentarjev

Al Gore in James Bell zapuščata Apple

Slo-Tech - Applov upravni odbor je ena izmed najstabilnejših skupin, kjer se le redko menjajo člani, običajno eden po eden ob upokojitvi pri 75 letih. To pot ga zapuščata kar dva vidna posameznika, kar je redek dogodek. Al Gore in James Bell sta dosegla starostno mejo, ko ne moreta več kandidirati za nov mandat. Al Gore se je odboru pridružil davnega leta 2003, ko iPhone sploh še ni obstajal, Bell pa leta 2015, potem ko je nekaj časa vodil Boeing in bil precej časa tudi njegov finančni direktor.

V upravni odbor bo sedaj verjetno izvoljena Wanda Austin, ki je bila tudi izvršna direktorica Aerospace Corp. Na skupščini, ki bo 28. februarja, bodo o njej glasovali lastniki podjetja. Zanimivo je, da v odboru vseeno ostaja 76-letni Ronald Sugar, saj je "pridobil poglobljeno znanje o podjetju". Videli bomo, kaj se bo zgodilo s predsedujočim odboru Arthurju Levinsonu, ki bo 75 let dopolnil prihodnje leto. Applov upravni odbor sicer sestavljajo še Tim Cook (izvršni direktor), Alex Gorsky (nekdanji...

0 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Uber boli denarnica zaradi vdora iz leta 2016

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Uber bo zaradi vdora iz leta 2016 plačal še dober milijon evrov kazni. Na toliko sta ga namreč v seštevku obsodila pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov iz Velike Britanije (432.000 €) in Nizozemske (597.500 €). V vdoru je bil napadalcem omogočen dostop do osebnih podatkov o 2,7 milijona uporabnikov iz velike Britanije in 174.000 iz Nizozemske, med njimi polno ime, e-poštni naslovi in telefonske številke.

Podjetje je sicer že septembra v ZDA plačalo precej višji znesek, kar 130 milijonov evrov, in s tem poravnalo tamkajšnje kazni in odškodninske zahtevke.

Vdor iz leta 2016 je napadalcem skupaj omogočil dostop do podatkov o 57 milijonih Uberjevih uporabnikov in voznikov. Podjetje je incident sprva skušalo pomesti pod preprogo, z napadalci so se skrivaj...

4 komentarji

Intel zaradi afere ostal brez izvršnega direktorja

Slo-Tech - Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je danes nepričakovano nepreklicno odstopil, so sporočili iz podjetja. Kaj dosti izbire bojda ni imel, saj bi ga v nasprotnem primeru odpustili, zato je odstopil tako s položaja izvršnega direktorja kot tudi iz upravnega odbora. Podjetje bo do izbire novega šefa vodil trenutni finančni direktor Robert Swan.

Krzanich je bil prisiljen oditi, ker je imel v preteklosti sporazumno razmerje z nekom, ki je bil zaposlen v podjetju in Krzanichu neposredno podrejen, kar je v nasprotju s politiko podjetja. Podjetje vsem svojim menedžerjem prepoveduje intimne odnose z zaposlenimi v podjetju. Neodvisna preiskava zunanjih strokovnjakov in interna preiskava sta...

14 komentarjev

Po prodaji Yahooja se Mayerjeva poslavlja

Slo-Tech - Po pričakovanjih si bosta morala trenutna izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer ter soustanovitelj in član upravnega odbora David Filo posloviti. Preostanek podjetja, v katerem bo v resnici le še delež v Alibabi in Yahoo Japan, imenovalo pa se bo Altaba, bo vodil Thomas McInerney, ki je od leta 2012 član upravnega odbora. Pred tem je bil finančni direktor v IAC/InterActiveCorp. Predsednik Altabe pa postaja Eric Brandt, ki se je podjetju pridružil lani, pred tem pa je bil finančni direktor v Broadcomu. Vse to se ima zgoditi po prodaji Verizonu, ki bo očitno izpeljana, čeprav je ob zadnjih razkritij vdorov v Yahoo tudi to postalo negotovo. Na koncu bo edina posledica 350 milijonov dolarjev nižja kupnina.

Za Melisso Mayer bo vseeno dobro poskrbljeno. Dobila...

20 komentarjev

Prva obsodba zaradi hekerskega vdora in terorizma

Slo-Tech - Kosovski heker Ardit Ferizi je bil včeraj v ZDA obsojen na 20 let zapora, ker je vdrl v računalniški sistem manjše ameriške trgovske verige in izročil pridobljene podatke teroristični organizaciji Islamska država (ISIS). Dvajsetletni kosovski državljan je vdor izvedel lani, potem pa dobljene podatke prefiltriral in izločil tiste, ki so se nanašali na ameriške vojake in zvezne uslužbence. Skupno je šlo za več kot 1300 imen, elektronskih naslovov, domačih naslovov in telefonskih številk. Te je potem predal britanskemu hekerju Junaidu Hussainu, ki je bil vodja hekerskega oddelka ISIS-a in pomemben člen te organizacije. Hussaina je ameriška vojska zaradi tega lani v napadu z brezpilotnimi letali ubila.

Ferizija so aretirali...

30 komentarjev

Vdor v Home Depot večji kot Target

SecurityWeek - Ameriški trgovec Home Depot je podal prve ocene, kolikšno škodo je povzročil hekerski vdor v njihove trgovine po vsej Severni Ameriki. Neznani storilci so od aprila do odkritja vdora 2. septembra ukradli 56 milijonov številk kreditnih kartic.

V medijsko odmevnem napadu na Target so storilci prizadeli več kot 70 milijonov strank, a so odtujili le okrog 40 milijonov številk kreditnih kartic. V napadu na Home Depot so prizadete stranke iz ZDA in Kanade, medtem ko v Mehiki napad ni potekal. Home Depot ima v vseh treh državah skupno več kot 2200 trgovin.

Varnostni analitik Brian Krebs trdi, da so napadalci uporabili novejšo različico programa BlackPOS, ki so ga zelo verjetno uporabili že v napadu na Target. Home Depot za...

15 komentarjev

Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Betabeat - Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost...

36 komentarjev

Zaradi vdora odstopil izvršni direktor Targeta

Forbes - Zaradi hekerskega vdora v računalniški sistem tretje največje ameriške trgovske verige Target, v katerem so napadalci uspeli pridobiti več kot 40 milijonov številk kreditnih kartic in 70 milijonov osebnih podatkov strank in povzročili več milijonov dolarjev škode, je danes odstopil Targetov izvršni direktor Gregg Steinhafel.

Iz podjetja so sporočili, da so po dolgih pogovorih ugotovili, da je čas za zamenjavo za krmilom podjetja. Steinhafel zato odstopa z vseh svojih funkcij, tj. mesta izvršnega direktorja, predsednika podjetja in predsednika upravnega odbora. Vodenje podjetja bo začasno prevzel dosedanji finančni direktor John Mulligan, upravni odbor pa bo vodila Roxanne S. Austin, ki je njegova članica. Novega...

3 komentarji

Targetovi strokovnjaki na možen napad opozarjali že prej, Fazio žrtev ribarjenja

The Wall Street Journal - Po bitki je enostavno biti general, a vseeno nekateri napadi in vdori razkrijejo, da so bile nekatere ranljivosti znane že dosti pred dejansko zlorabo, pa nihče ni ukrepal. Podobno je bilo tudi v primeru vdora v Target, s katerim so napadalci uspeli odtujiti bančne in osebne podatke več kot 110 milijonov strank. IT-oddelek v podjetju je na ranljivosti (ne nujno dejansko zlorabljene) opozarjal že dva meseca pred napadom, piše Wall Street Journal. Pojavljale so se tudi zahteve po temeljitem pregledu in preizkusu sistema, a so jih nadrejeni zavrnili, poročajo viri iz podjetja.

To ni presenetljivo, saj so v začetku lanskega leta ameriška vlada, ameriški CERT in zasebna podjetja za IT-varnost...

0 komentarjev

Škoda pri vdoru v Target v stotinah milijonov dolarjev

Krebs On Security - Programsko orodje BlackPOS, ki so ga za zdaj še neznani napadalci uporabili pri kraji številk kreditnih kartic in magnetnih zapisov ameriškemu trgovcu Target, so varnostni strokovnjaki prečesali podolgem in počez. Ugotavljajo, da gre za zelo sofisticiran kos programske opreme.

Sprva se je v medijih pisalo, da je BlackPOS memory scrapper, torej da spremlja vsebino pomnilnika in shranjuje uporabne informacije. To je načeloma res, a BlackPOS je zelo dodelan in izbirčen (tehnične podrobnosti). Verzija, ki so jo napadalci uporabili v Targetu, je bila prilagojena tamkajšnji programski opremi, saj je točno vedela, kje v pomnilniku so podatke s kartice in je shranjevala izključno številke kreditnih kartic in magnetni zapis z...

1 komentar

Napad na Target ciljal pomnilnik v POS-terminalih

Slo-Tech - Znane postajajo podrobnosti o hekerskem napadu na ameriškega trgovca Target, ki je po dosedanjih informacijah terjal osebne podatke 110 milijonov strank. Oglasil se je predsednik in izvršni direktor Targeta Gregg Steinhafel ter pojasnil nekaj podrobnosti o napadu.

Target je za napad izvedel v nedeljo, 15. decembra lani, in se takoj lotil čiščenja računalniških sistemov, le nekaj dni pozneje pa so obvestili tudi javnost. Napadalci so pred 27. novembrom, ko se je napadal začel, uspeli pridobiti dostop do POS-terminalov in nanje namestiti zlonamerno programsko opremo.

Reuters poroča, da so v tem primeru neznanci uporabili program, ki se imenuje RAM scraper. Gre za način napada, ki se je prvikrat pojavil že daljnega leta 2009, sedaj pa postaja čedalje...

8 komentarjev

Hekerski napad Target bistveno obsežnejši

The New York Times - Na dan so pricurljale informacije, da je bil decembrski hekerski napad na ameriškega trgovca Target bistveno obsežnejši, kot so sprva zatrjevali. Že prvotne navedbe so bile zaskrbljujoče, saj so napadalci dobili bančne podatke vsaj 40 milijonov kupcev, in sicer imena imetnikov kartic, številke kartic, datume veljavnosti, kode CVV in šifrirane kode PIN. Sedaj pa ugotavljajo, da je bilo prizadetih okoli 110 milijonov kupcev, o katerih so jim ušli še drugi podatki.

Target je v izjavi za javnost priznal, da so neznanci med napadom odtujili tudi nekatere druge podatke o kupcih. Poleg omenjenih 40 milijonov imetnikov kartic, so napadalci dobili imena, elektronske naslove, telefonske številke in domače naslove vsaj 70 milijonov drugih kupcev. Pravijo, da gre v večini...

14 komentarjev

Yahoo razmišlja o prodaji, potencialni kupec AOL

Ars Technica - Po razrešitvi zdaj že nekdanje Yahoojeve izvršne direktorice Carol Bartz in javnemu pranju umazanega perila Yahoo še vedno nekako ne ve, kaj bi. Čeprav je trenutni vršilec dolžnosti izvršnega direktorja kar finančni direktor, iskanje novega vodje ni visoko na prioritetnem seznamu upravnega odbora.

Preden imenujejo novega izvršnega direktorja, želijo v upravnem odboru razčistiti, kaj bi bila pravilna strategija za podjetje v prihodnosti - omenja se tudi možnost prodaje celotnega podjetja ali pa razprodaje po delih. Da gre za zelo realno možnost kaže tudi zadnja poteza, ko so začeli iskati investicijske banke, ki bi jim pomagale pri iskanju potencialnih kupcev.

Eden izmed njih naj bi bil po neuradnih podatkih AOL, ki ima...

3 komentarji