»

Vojaški dron ni pobezljal in uničil svojega nadzornika

eksperimentalni avtonomni droni USAF

Slo-Tech - Prek vikenda se je razširila novica, da naj bi se umetna inteligenca, ki je upravljala z ameriškim vojaškim dronom med simulacijo v avtonomnem načinu, strgala z verige in "ubila" svojega človeškega nadzornika. V resnici naj bi šlo le za hipotetičen scenarij, ki ga še niso izvedli niti v simulirani obliki.

23. in 24. maja je v Londonu potekala konferenca Future Combat Air and Space Capabilities Summit, na kateri so strokovnjaki predstavljali najnovejše izsledke v rabi vojaških zrakoplovov; med drugim nauke iz vojne v Ukrajini in zadnje krike tehnike v avtonomnem letenju. Tu je kar nekaj obrvi privzdignilo pričevanje ameriškega polkovnika Tuckerja Hamiltona, ki je vodja operativne skupine za testiranje dronov in avtonomnega letenja v vojaški bazi Eglin na Floridi. Možakar je namreč navrgel, da naj bi se med eno od simulacij, v kateri so preizkušali avtonomen let dronov med bojnimi nalogami, umetna inteligenca uprla človeškemu nadzorniku in ga uničila, da bi lažje izvedla zadano...

9 komentarjev

Evropska unija in ZDA bosta sodelovali pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta v petek najavili dogovor o sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Sodelovali bosta na področjih izrednih vremenskih dogodkov in podnebnih napovedi, upravljanja odziva na izredne dogodke, izboljšanja zdravstva, optimizacije električnega omrežja ter kmetijstva. To bo prvi večji dogovor med ZDA in Evropo o področju umetne inteligence, ki jo želi Evropska unija resneje regulirati.

Evropski svet je že decembra lani sprejel tudi osnutek uredbe o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, s katero želijo urediti, regulirati in na nekaterih področjih tudi omejiti umetno inteligenco. Evropski parlament bo o uredbi glasoval marca letos, veljati pa bo verjetno začela prihodnje leto, čemur bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje. Pripravlja se tudi direktiva o odgovornosti, ki bo opredeljevala odgovornost in zavarovanja za morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence.

Dogovor z ZDA o skupnem razvoju bo predvsem olajšal sodelovanje...

2 komentarja

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Slo-Tech - Ljubljana, 22. november 2019 - "Ko gre za razvoj in uporabo umetne inteligence, je zaupanje javnosti in spoštovanje etičnih načel ključno". Tako so ugotavljali sodelujoči na mednarodni delavnici in okrogli mizi Soobstoj z umetno inteligenco: vizija družbe 5.0*, ki se je v organizaciji Zavoda 14 in Evropskega liberalnega foruma (ELF), 21.11., odvijala v prostorih Poligona v Ljubljani. Dogodek z mednarodno udeležbo strokovnjakov se je začel z delavnicama, ki sta se osredotočili na vprašanje soobstoja človeka in umetne inteligence (UI) ter na regulacijo UI. Nadaljeval pa z okroglo mizo, kjer so se govorci dotaknili tem, kot so prihodnost razvoja algoritmov, UI, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, predvsem iz etično-socialnega vidika.

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.

Direktor Zavoda 14 dr. Aleksander Aristovnik je uvodoma izpostavil, "kot v...

59 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Google po dobrem tednu dni razpustil etično komisijo

Kay Coles James

vir: Wikipedia
The Verge - Zadnje dni marca je Google najavil vzpostavitev etičnega sveta za umetno inteligenco, imenovanega Advanced Technology External Advisory Council oz. (ATEAC). Na svojem blogu so se pohvalili, da bo svet obravnaval nekatera najbolj kompleksna vprašanja, ki se porajajo na področju umetne inteligence, denimo pri prepoznavi obrazov in strojnem učenju ter nanje prispeval poglede z različnih perspektiv, da bi se tehnologija v podjetju razvijala...

43 komentarjev

Raziskave umetne inteligence imajo velik problem

Slo-Tech - Umetna inteligenca se v raziskavah približuje medicini in psihologiji, kar je precej slabše, kot se sliši. V zadnjem času ima znanost čedalje večji problem s ponovljivostjo rezultatov, medicina in psihologija pa pri tem prednjačita.

Pričakovali bi, da so rezultati znanstvenih raziskav v specializiranih revijah tako natančno popisani, da jih lahko kadarkoli ponovimo in pridemo do istih zaključkov. Žal je resnica bistveno drugačna. Na vsakem področju se najdejo raziskave, ki jih ni mogoče ponoviti; na nekaterih področjih pa jih je nadpovprečno veliko. Pri tem ne gre nujno za ponarejanje, goljufanje ali namerno izbiranje pozitivnih rezultatov, temveč pogosto za površno izvedbo, nepopoln opis, slabo dokumentacijo itd. Problema se zavedajo tako...

37 komentarjev

IOT meetup: Algoritmi odrešitve

Slo-Tech -

Preden nas do konca odnese v metežu veselega decembra, se še enkrat srečajmo na IOT meetupu, kjer debatiramo in problematiziramo predvsem zasebnostni in varnostni vidik pametnih tehnologij.


Na zadnjem srečanju v 2017 se bomo posvetili algoritmom in internetu stvari, ki na eni strani obetata nove možnosti za razvoj in izboljšavo naših življenj, na drugi strani pa vedno glasnejša opozorila o rasističnih algoritmih, vedno večjih problemih nadzora in profiliranja ter izgube nadzora nad stroji.


  • 18:00 – 18:05 // Otvoritev: Filip Muki Dobranić

  • 18:05 – 18:35 // Talk 1: Marko Milosavljević / Algoritmi, AI in mediji

  • 18:40 – 19:10 // Talk 2: Simon Dobrišek / Avtomatizacija nadzora: nas bodo nadzirali umetni inteligentni agenti?

  • 19:15 – 19:45 // Talk 3: Aleš Završnik / Demokracija ali algokracija: od vladavine prava do vladavine algoritmov?

  • 19:50 // Zaključek


Meetup bo v ljubljanskem Poligonu, v petek, 1. 12. 2017 z začetkom ob 18h!

6 komentarjev

Razvijalci umetne inteligence za prepoved avtonomnih orožij

Slo-Tech - Vodje in ustanovitelji podjetij na področju umetne inteligence so na Združene narode naslovili odprto pismo, v katerem se zavzemajo za popolno prepoved avtonomnih orožij, popularno imenovanih ubijalski roboti. Med 116 podpisniki so tudi ustanovitelj Tesle in SpaceXa Elon Musk, vodja razvoja aplikativne umetne inteligence pri Googlovem DeepMindu Mustafa Suleyman, ustanovitelj Universal Robotics Esben Østergaard in številni drugi. Podjetja, ki jih predstavljajo, zaposlujejo več deset tisoč raziskovalcev po vsem svetu in ustvarjajo milijarde dolarjev. Podobno pismo je leta 2015 podpisalo več tisoč raziskovalcev z univerz in raziskovalnih laboratorijev po celem svetu, podprli pa so ga tudi...

55 komentarjev

"Žal mi je Dave"* - kako regulirati algoritme?

HAL 9000 (Cryteria, Wikipedija)

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ljudje so danes z odprtimi rokami sprejeli udobje tehnologije ne da bi zares razumeli, kako ta deluje ter kakšen abnormalen potencial kopičenja podatkov imajo naše naprave, katere praktično vedo, kdo smo, kje smo in kaj počnemo (ter še na tisoče drugih zadev). To dosežejo s pomočjo "pametnih" ter vedno bolj kompleksnih algoritmov, ki lahko v delčku sekunde najdejo, sortirajo, določijo, kontrolirajo in ukrepajo na podlagi množice podatkov, da nam tako pomagajo pri vsakdanjih življenjskih opravilih; v nasprotnem primeru bi se ljudje najbrž izgubili v preobilici informacij.

Za večino ljudi...

20 komentarjev

RSA za 10 milijonov dolarjev iz NSA namerno oslabila algoritem

Reuters - Koliko stane integriteta? Odvisno, koga vprašate. Slovenski zdravniki jo po zadnjih preiskavah glede podkupovanja očitno prodajo za nekaj tisočakov. Pri avtocestah se je merila v stotinah milijonov dolarjev. Kaj pa v ZDA? Podjetje RSA (sedaj podružnica EMC) je svojo verodostojnost in integriteto očitno prodalo za 10 milijonov dolarjev. Toliko denarja so prejeli od NSA, da so namenoma ošibili svoje algoritme.

Novi Snowdnovi dokumenti, ki jih je pridobil Reuters, kažejo, da je NSA sklenila 10 milijonov dolarjev vredno pogodbo z RSA, ki sodi med velikane računalniške varnosti, da je ta v svoje algoritme za tvorjenje naključnih števil vgradila ranljivosti, ki omogočajo lažje razbijanje. Da NSA kaj podobnega počne, ni presenečenje, saj smo že septembra pisali, da je NSA uspela izsiliti vgraditev ranljivosti v algoritem Dual EC-DRBG, s čimer je velik del verodostojnosti izgubil NIST...

51 komentarjev

Nemško sodišče od Googla zahteva umik žaljivih autocompletov

Izkaže se, da gre za citat iz serije Lost.

vir: The Internets
ITworld.com - Nemčija jemlje spoštovanje osebnostnih pravic in zasebnosti precej resno, in prav to se kaže v nedavni odločitvi zveznega sodišča v Frankfurtu, ki od Googla zahteva umik določenih žaljivih predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (Autocomplete) iz svojega iskalnika. K sreči ne vseh, ampak samo tiste, ki jih od njega preko sodišča izrecno zahtevajo nemški državljani.

Nemški poslovnež, identificiran samo s kraticami R.S., je že leta 2010 ugotovil, da Google ob vpisu njegovega imena predlaga še besedi "scientologija" in "prevara", četudi naj s tem ne bi imel nič. Nastajala pa naj bi mu znatna osebna in poslovna škoda. Seveda je najprej Google prosil za umik...

7 komentarjev

Izzivi pred avtomobili brez voznika

Business Insider - Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a...

89 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Slovenec na Stanfordu odkril algoritem za napoved naslednjih prijateljev na Facebooku

Jure Leskovec.

vir: Slashdot
Slashdot - Današnjo bero dobrih novic nadaljujemo z zadnjimi rezultati dela dr. Jure Leskovca, nekdanjega diplomanta FRI in predavatelja na Univerzi v Stanfordu, kjer se ukvarja predvsem z analizo socialnih omrežij in izluščanjem vzorcev vedenja množic oz. celo predvidevanjem bodočega vedenja. Trenutno je zaključil delo na algoritmu, ki na podlagi seznama Facebook prijateljev in njihove medsebojne komunikacije uspešno predvideva, koga bo določena oseba dodala na seznam svojih prijateljev in koga ne. Algoritem zadane v povprečju polovico novododanih prijateljev, vendar je spisan tako, da se sam uči, zato bo v prihodnosti samo še bolj natančen. Leskovec ga misli še razširiti, npr. za odgovor na vprašanje, ali je socialno omrežje že preveliko in zato...

52 komentarjev

Algoritem za rešitev Rubikovih kock vseh velikosti

New Scientist - Reševanje Rubikove kocke je priljubljeno opravilo, ki ni primerno le za kratkočasenje, ampak ima tudi povsem resne matematično-računalniške implikacije. O klasičnih Rubikovi kocki 3 x 3 x 3 je znano domala vse, saj obstoji tudi algoritem, ki za vsako legalno postavitev izračuna najhitrejše zaporedje korakov za rešitev kocke. Lani je bilo celo dokazano, da je vsako kocko mogoče rešiti v največ 20 potezah. Dokaz je bil zanimiv tudi zato, ker je šlo za surovo preverjanje vseh možnih permutacij (brute-force).

Pri kockah večjih razsežnosti to odpove, zato je treba problem reševati pametneje. Erik Demaine z MIT-a je poiskal splošni algoritem za reševanje Rubikove kocke s stranico n. Ugotovil...

7 komentarjev

Google prenovil iskalni algoritem

Ena izmed strani, ki bodo izgubile visoka mesta, bo bržkone tudi eHow

Google - Google vsako leto izvede približno 500 sprememb svojega iskalnega algoritma, izmed katerih je večina manj opaznih. Ta teden pa so najprej za ameriške uporabnike - postopoma bodo spremembo vpeljali po celem svetu - občutneje spremenili algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju. Ker so se v zadnjih mesecih med prve zadetke prikradle neuporabne strani, ki jih imenujemo tudi farme z vsebino, ker so organizirane tako, da je na njih ogromno neuporabnih tekstovnih podatkov, da bi zadovoljile pajke, je Google algoritem posodobil. Spremembe naj bi vplivale na razvrstitev okoli 12 odstotkov strani, kar je največja sprememba v zadnjih letih, pravi Amit Singhal iz Googla.

Omenjene farme (mednje sodijo največje Yahoo...

25 komentarjev

Razpisan natečaj za algoritem, ki predvideva obiske pri zdravniku

Slo-Tech - Heritage Provider Network bo 4. aprila odprl natečaj za najboljši algoritem, ki bi na podlagi podatkov o življenjskem slogu, anamneze, boleznih v družini in podobnih napovedal, kolikokrat v prihodnjem letu bo nek posameznik hospitaliziran. Stroški za zdravstvo so astronomski, saj v ZDA letno nanesejo 2,8 bilijona dolarjev, v Sloveniji pa 3,2 milijarde evrov (per capita v ZDA za zdravstvo porabijo 6,4-krat več denarja), zato bi poznavanje dobrega algoritma za napoved hospitalizacij omogočilo ciljano preventivno zdravljenje, preprečevanje zapletov in ogromne prihranke. Ocenjujejo namreč, da se letno v ZDA potrati 30 milijard dolarjev samo za bolezenska stanja, ki bi jih lahko bili preprečili pred nastopom oziroma hospitalizacijo.

HPN je...

36 komentarjev

EU preiskuje Googlov algoritem za razvrščanje

Ars Technica - Evropska komisija nadaljuje preiskavo, ki jo je začela februarja, ko je nekaj Googlovih manj znanih tekmecev (Foundem, ejustice in Ciao) vložilo pritožbo, češ da Google umetno drži njihovo uvrstitev (ranking) nizek. To naj bi počeli na ravni algoritma in na ta način namenoma stali uspehu omejenih strani na poti. Problem je, da vsebujejo omenjene strani ogromno povezav na tretje strani, saj so namenjene zbiranju vsebine tretjih strani, kar pa Googlov algoritem označi kot spam. Drugi problem, ki zadeva zlasti Ciao, so pogoji uporabe za Googlov AdSense - težave so začele kopičiti po Microsoftovem prevzemu Ciaa.

Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia je včeraj povedal, da Evropska komisija še vedno "zelo previdno" preiskuje primer. Preiskava je še v začetni fazi, ko se iščejo in zbirajo dejstva. Google med tem odgovarja, da omenjeni strani niso deležne posebnega tretmaja. Njihov algoritem poskuša uporabnikom ponuditi najuporabnejše rezultate, strani pa se...

6 komentarjev

Šifrirni algoritem A5/1, ki se uporablja za šifriranje GSM pogovorov, je padel

Slo-Tech - Kot je znano, GSM telefoni za šifriranje pogovorov (med telefonom in bazno postajo) uporabljajo algoritma A5/1 (močnejši) in A5/2 (šibkejši).

Šifrirni algoritem A5/1 je bil razvit leta 1987, A5/2 pa leta 1989. Oba sta bila razvita na skrivaj in ob sodelovanju tajnih služb, šibka zasnova pa je bila namerna.

Prvi uspešni napad na algoritem A5/1 je izvedel Jovan Golić maja 1999 neodvisno od njega pa tudi Marc Briceno, ki je izvedel reverzni inženiring na GSM telefonu. Biryukov in Shamir pa sta dokazala, da ga je mogoče razbiti v manj kot sekundi z uporabo računalnika z vsaj 128 Mb RAM ter dvema 73 Gb diskoma.

Kljub vsemu so bili ti napadi zgolj teoretični, dejanska oprema za njihovo izvedbo pa zelo draga in dostopna zgolj državnim organom. Se je pa zato leta 2007 na internetu izoblikoval The A5 Cracking Project, katerega namen je bil izgradnja odprtokodne GSM prisluškovalne naprave za manj kot 1000 EUR. Namen projekta je bil javno pokazati na ranljivosti v algoritmu A5/1 in A5/2,...

27 komentarjev