»

V Turčiji za širjenje 'dezinformacij' zaporna kazen

Slo-Tech - V Turčiji so v četrtek sprejeli zakon, ki med drugim kriminalizira širjenje lažnih informacij na digitalnih platformah. Za širjenje dezinformacij o varnosti državi, javnem redu in blaginji, ki je namenjeno vzpodbujanju panike ali strahu, je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let. Kritiki, zlasti neodvisni mediji in opozicija, so zakon že označili kot orodje za cenzuro in zastraševanje pred prihajajočimi volitvami.

Turčija je na lestvici svobode medijev, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja, na 149. mestu. Že od leta 2020 v Turčiji velja zakon, ki družbena omrežja z več kot milijonom obiskovalcev na dan zavezuje, da morajo postaviti lokalne predstavnike, hkrati pa daje oblastem možnost blokade. V Turčiji sta tudi Wikipedija in YouTube blokirana že vrsto let, Twitter in podobna omrežja pa ob večjem nezadovoljstvu v družbi občasno preventivno blokirajo. Novi zakon bi lahko vse te ukrepe še okrepil, se bojijo kritiki.

Posebej problematičen je omenjeni 29. člen, ki predpisuje...

35 komentarjev

Delite informacije s Slo-Techom varno in anonimno: Kako uporabljati Tor in SecureDrop

Slo-Tech - Slo-Tech za zaščito svojih virov novinarskih informacij že nekaj časa uporablja rešitev za anonimno posredovanje informacij SecureDrop. Te dni smo rešitev nadgradili na zadnjo verzijo, prestavili daleč stran in se odločili, da je dovolj zrela za malo bolj množično popularizacijo. Na ta način želimo spodbuditi vse, ki imajo dostop do podatkov, ki kažejo na nepravilnosti, kršitve ali celo kazniva dejanja, da nam jih posredujejo, mi pa jih bomo primerno novinarsko obdelane, objavili.

1. Korak: Kako se varno povezati na splet
Glavna težava pri posredovanju informacij medijem je varovanje vira. Torej, kako zaščititi komunikacijo med Slo-Techom in vami pred nezaželjenimi osebami.

Slo-Tech ščiti svoje vire, kolikor je to v okviru zakona mogoče. Načeloma lahko mediju razkritje vira odredi zgolj sodišče. V takšnem primeru je edina prava zaščita vira to, da tudi mi ne vemo kdo ste.

Da lahko dosežemo čim boljšo zaščito naših virov, pri Slo-Techu uporabljamo tehnologijo SecureDrop, do...

62 komentarjev

Ponudniki VPN za Android množično vohunijo

Slo-Tech - Uporaba navideznih zasebnih omrežij (VPN) ni več omejena le na računalnike, temveč je čedalje bolj prisotna tudi na pametnih telefonih. Ti se v internet povezujejo prek različnih, tudi nezaščitenih brezžičnih omrežij, kjer ima VPN pomembno funkcijo za varovanje zasebnosti in zaščito. Najlaže je VPN uporabljati tako, da namestimo eno izmed stotin namenskih aplikacij, ki z uporabo v Android vgrajene sistemske funkcije internetni promet preusmerijo v VPN - in žal še kam drugam. Obsežna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Novega Južnega Walesa in Univerzi Berkeley, je pokazala, da več kot tretjina aplikacij aktivno in namerno škoduje uporabnikom.

Testirali so 283 aplikacij, ki so jih sneli z Google Play Stora....

61 komentarjev

Turčija blokira Tor

Ni še čisto jasno, zakaj statistika ob blokadi Tora beleži povečanje števila uporabnikov.

Slo-Tech - V Turčiji blokada različnih spletnih storitev ni nič nenavadnega, a so z blokado uporabe omrežja Tor minuli konec tedna vseeno presenetili. Za razliko od onemogočanja dostopa do posameznih domen je namreč za blokado Tora potreben pregled prometa (deep packet inspection).

O omejevanju dostopa do VPN-jev in Tora so v Turčiji na glas govorili že od novembra, ko je urad za informacijske tehnologije in telekomunikacije ponudnikom dostopa do interneta odredil blokado številnih ponudnikov storitev VPN. Prav tako so okrepili blokado Twitterja, Facebooka, YouTube in podobnih strani. Decembra se je pritisk še stopnjeval.

Sedaj so šli še korak dlje in onesposobili direktno povezavo v Tor. Test v omrežju TTNet je pokazal, da neposreden dostop do Tora...

64 komentarjev

Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Slo-Tech - Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač...

52 komentarjev

Hulu blokira dostop prek VPN

TorrentFreak - Priljubljena spletna stran Hulu, ki omogoča ogled vsebin ameriških filmskih studijev in televizijskih hiš, je že od nekdaj omejena na ameriško in japonsko občinstvo. Razlogi so pravne narave, praktično pa je to izvedeno z omejitvijo ogleda na ameriške in japonske IP-naslove. Ljudje iz drugih držav so si zato pomagali z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sedaj je Hulu to onemogočil.

Uporabe VPN Hulu sicer uradno ni nikoli podpiral, a je tovrsten dostop deloval. Ta teden pa je Hulu začel blokirati dostop z vseh VPN-jev, ki jih poznajo. Trenutno so že blokirali IP-naslove vseh večjih ponudnikov VPN. Omejitve seveda veljajo za vse, tudi za ameriške uporabnike, ki bi želeli uporabiti VPN.

Tu pridemo do druge točke, saj je pridobitev...

13 komentarjev

Turčija hoče svoj svetovni splet (ttt)

Recep Tayyip Erdogan

Haaretz - Kot smo že poročali, je turški premier Recep Tayyip Erdogan pred lokalnimi volitvami konec marca zaukazal blokado Twitterja, YouTuba in še nekaterih drugih tujih spletnih strani, ker so se tam začeli pojavljati (upravičeni ali ne) napadi nanj osebno. Taktika se je zgleda izplačala, saj je njegova stranka doživela prepričljivo zmago (s ~43% glasovi vseh volivcev), ustavno sodišče pa je o odpravi blokade odločilo šele v začetku aprila - skratka, po volitvah.

Vlada te blokade sicer še ni odpravila, ker so našli še nekatere druge očitke zoper Twitter, konkretno glede (ne)plačevanja davkov. Obenem pa bi radi šli še veliko dlje od blokade posamičnih strani: turški minister za promet, pomorstvo in komunikacije Lüfti Elvan je tako ta vikend omenil kar...

75 komentarjev

Turčija še vedno preganja Twitter

CNET - Turški premier Erdogan še vedno išče načine, kako v Turčiji prepovedati Twitter. Po marčevski blokadi, ki so jo morali potem odpraviti zaradi odločitve ustavnega sodišča, je naslednji poizkus davčna preiskava. Erdogan je namreč napovedal postopke zoper Twitter, ki po njegovih besedah krši turško zakonodajo in tam utajuje davke.

Erdoganov srd seveda izvira iz kritičnih sporočil o njegovi vladi, ki so jih na Twitterju objavljali nasprotniki režima. Ker blokada ni uspela, bo sedaj poizkusil drugače. Tako je Erdogan v televizijskem nastopu v soboto povedal, da so Twitter, YouTube in Facebook mednarodna podjetja, ki poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Tega ne zanika nihče, Erdogan...

0 komentarjev

Turško ustavno sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Protesti v Ankari, 21. 3. 2014.

Slo-Tech - Tudi turško ustavno sodišče je obsodilo tamkajšnjo blokado dostopa do Twitterja, ki jo je Turčija uvedla 21. marca. Sodišče je odločilo, da je blokada neustavna, in odločitev že posredovalo agenciji za telekomunikacije (TIB), ki je zahtevala blokado na podlagi očitkov, da Twitter krši turško zakonodajo. Ustavno sodišče ugotavlja, da blokada krši pravico do svobode izražanja in osebne svoboščine, zato ni v skladu s turško ustavo.

Že pred tednom dni je upravno sodišče v Turčiji izdalo začasno odredbo, ki do izreka dokončne sodbe ukinja blokado Twitterja. Sodne postopke je poleg Twitterja sprožilo še nekaj organizacij, ki se ukvarjajo z zaščito svobode govore. Sedaj je odločitev upravnega sodišča brezpredmetna, ker je blokado razveljavilo kar ustavno sodišče.

Še...

0 komentarjev

Turčija sedaj blokira še YouTube

Slo-Tech - Po blokadi Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije zahtevala zaradi domnevnega nespoštovanja odredb o umiku spornih sporočil s Twitterja, neuradno pa zaradi neprijetnih razkritij o korupciji pred nedeljskimi volitvami, je Turčija začela blokirati še YouTube. Razlog je objava posnetka pogovora visokih turških uradnikov, ki razpravljajo o morebitnem napadu na Sirijo.

Blokado Twitterja je turško upravno sodišče sicer v sredo razveljavilo, a je rok za izvedbo te odločitve 30 dni, ko bodo volitve že zdavnaj mimo. Turški premier Erdogan je YouTube označil kot podlo, ker si je privoščila objavo posnetka s prepisom in fotografijami govorcev, kako razpravljajo o napadu na Sirijo. Na posnetku so direktor obveščevalne agencije...

15 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Turška blokada Twitterja v tretje malce trša

Slo-Tech - Ko je turški premier Erdogan tamkajšnjim ponudnikom dostopa do interneta ukazal, da morajo začeti blokirati dostop do Twitterja, so ti v svojih DNS-strežnikih hitro spremenili vnose za Twitterjeve strežnike in storitev je bila nedostopna. Turki so hitro ugotovili, da lahko z nastavitvijo drugih DNS-strežnikov - recimo Googlovih - do strani pridejo normalno, zato je Turčija blokirala še nekaj drugih DNS-strežnikov. Ker tudi to ni rešitev, so sedaj blokirali kar IP-naslove Twitterjevih strežnikov (recimo 199.16.156.6, kar lahko preverite na straneh telekomunikacijske agencije).

Učinek pa je prav mogoče ravno nasproten. Takoj po napovedi blokade Twitterja v Turčiji je njegova uporaba tam narasla za 138 odstotkov. Narasla pa je tudi uporaba...

17 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Turčija uzakonila orwellovsko cenzuro interneta

Protest proti zakonu 18. januarja 2014 v Ankari.

vir: Guardian
Guardian - Turški parlament je potrdil zakon, ki uvaja še strožjo cenzuro in nadzor uporabo interneta, kot je veljalo doslej. Že zakon iz leta 2007 je precej omejeval svobodo izražanja, novi zakon pa so nasprotniki že označili kot orwellovski.

V sredo je namreč spodnji dom turškega parlamenta, v katerem ima Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vladajočega premierja absolutno večino, potrdil zakon, ki Turčijo približuje Kitajski. Vladno Predsedstvo za telekomunikacije (TIB) ima namreč pooblastila, da zahteva blokado dostopa do strani, za katere oceni, da kršijo zasebnost ali so žaljive. Pod to zelo elastično definicijo pa je mogoče stlačiti marsikaj, kar režimu ni pogodu. Prav tako bo TIB lahko brez sodne odredbe od ponudnikov dostopa do interneta zahteval prometne...

17 komentarjev

Turčija blokira Pastebin in Tinyurl

Slashdot - V Turčiji blokada spletnih strani ni neznanka, saj vlada redno posodablja seznam strani, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne za prikaz. Po zadnjem poročilu Novinarjev brez meja je na turškem seznamu več tisoč strani, tudi na primer Google Blogger in za občasno kar celoten Google. Zadnji v vrsti blokiranih strani sta Pastebin in Tinyurl.

Pastebin je priljubljena spletna stran, kamor je mogoče anonimno pripeti informacije, ki so nato dosegljive vsakomur. Pogosto jo uporabljajo hekerske skupine, ki tako javno priobčijo plen svojih napadov na računalniške sisteme. Ker je skupina Anonymous pretekli mesec uspešno napadla strani turškega BTK-ja (Agencija za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije) in pridobljene informacije objavila na...

5 komentarjev

Turčija blokirala Google Blogger

vir: BBC
BBC - Turško sodišče je dovolilo blokado dostopa do Googlove storitve Blogger v celotni državi na podlagi pritožbe podjetja Digiturk. Slednje trži satelitsko televizijo, ki je v Turčiji tudi lastnik pravic za predvajanje tekem turške nogometne Süper Lige. Ker so nekateri posamezniki na blogih pod okriljem Google Bloggerja objavljali povezave do prenosov nogometa na interneta, je Digiturk na sodišču iskal in dosegel prepoved delovanja celotne storitve Blogger.

Čeprav Google omogoča in celo vzpodbuja, da lastnikih pravic, ki so jim kršene, prijavijo posamezne kršitelje, Google pa potem odstrani samo te bloge, turška zakonodaja omogoča pavšalno blokado celotnega Bloggerja. Google je potrdil, da je storitev v Turčiji resnično...

13 komentarjev

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev