»

Spletna stran predsednice republike tarča napada DDoS

Slo-Tech - Danes je bila nekaj ur slabše dosegljiva spletna stran predsednice države, ker je bila tarča napada DDoS. Kot so potrdili na SI-CERT, ni šlo za vdor ali izkoriščenje kakšne ranljivosti, temveč za običajen napad s preobremenitvijo (DDoS). Spletna stran je trenutno spet dostopna.

Ob nedosegljivosti se je oglasila tudi ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn in prevzela odgovornost za napad. Trdijo, da so začeli napade proti državnim službam, ker se je Slovenija pridružila češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino. Ni še znano, ali je omenjena skupina res odgovorna za napad na strani slovenske predsednice.

Pred napadi DDoS se je težko ubraniti, ker ne izkoriščajo ranljivosti v programski opremi pri tarči, temveč jo preobremenijo z zahtevki z drugih ranljivih sistemov, nad katerimi pridobijo nadzor. Pred napadi ščitijo veliki ponudniki, kot je Cloudflare, ki med tarčo in internet postavijo svoje velike sisteme, ki lahko odfiltrirajo napad in prepuščajo le...

66 komentarjev

Virusov za Linux čedalje več

Slo-Tech - Za Linux resda obstaja virusov in druge nesnage, a to samo po sebi sploh ne zagotavlja stoodstotne varnosti. V minulem letu se je število virusov, ki so napadali sisteme na Linuxu povečalo za dobro tretjino, v svojem poročilu ugotavlja Crowdstrike. Večinoma so bile tarče napadov naprave IoT, ki jih zlonamerna programska oprema skuša vpreči v botnet za izvajanje napadov DDoS. Druge vrste zlorab so še rudarjenje kriptovalut, pošiljanje spama, uporaba kot nadzorno-krmilni strežniki za botnete in kot vstopne točke v omrežja.

V primerjavi z letom 2020 smo lani beležili 35-odstotno povečanje malwara, ki napada naprave z Linuxom. Najpogostejše variante zlonamerne kode so XorDDoS, Mirai in Mozi, med katerimi je največja rast uspela prav slednjemu. Z občasnimi odkloni se število različnih virusov, ki napadajo Linux, vseskozi povečuje. Leta 2010 je bilo novih družin devet, predlani pa že 56. Prvi indici za leto 2022 kažejo, da se bo trend nadaljeval.

20 komentarjev

Hekerji vdrli v Gab in odnesli 70 GB podatkov

Slo-Tech - Družbeno omrežje Gab, kamor so se po blokadi na Twitterju in prenehanju delovanja Parlerja zatekli podporniki nekdanjega ameriškega predsednika in - to še ni potrjeno - morda tudi on, je bilo žrtev hekerskega napada, so sporočili iz podjetja. Hekerji so po navedbah skupine DDoSecrets izkoristili ranljivost vrivanja SQL in pridobili zaledno bazo podatkov. Baza podatkov za zdaj še ni pricurljala na internet, lahko pa dostop dobijo novinarji in strokovnjaki za varnost, so sporočili iz aktivistične skupine DDoSecrets. Dejali so, da baza predstavlja dragocen vpogled v dogajanje na družbenih omrežjih, ki je v letu 2021 zanimivo tudi zaradi širšega ozadja, ki vključuje objave, povezovanje in delovanje ekstremističnih skupin, pravi vodja DDoSecrets Emma Best. Na Gabu so intenzivno objavljali tudi pripadniki milic, neonacistov, QAnona in podobnih grupacij. Po napadu na kapitol je število objav na Gabu in uporabnikov poskočilo. Google je aplikacijo Gab odstranil že leta 2017 zaradi širjenja...

28 komentarjev

Skoraj tri leta zapora za internetnega napadalca na Liberijo

vir: BBC
BBC - Napad, ki je pred poltretjim letom od interneta odrezal celo državo, je zakrivil Daniel Kaye iz Surreya v Veliki Britaniji. Za napad DDoS, ki je za več ur onesposobil dostop do interneta v Liberiji, je uporabil črva Mirai. Čeprav njegov namen ni bil onesposobiti celotne države, temveč je ciljal le enega operaterja, bo moral v zaporu preživeti 32 mesecev, je razsodilo londonsko sodišče. Tridesetletnik je središče kriminalistične preiskave incidenta iz leta 2016, ki še vedno poteka.

Kaye je svoje znanj prodajal na darknetu, kjer so ga najemali za izvajanje hekerskih napadov. Leta 2015 ga je najel nekdo, ki je bil zaposlen v liberijskem operaterju Cellcom in mu plačeval 10.000 dolarjev mesečno, da je napadal konkurenčnega operaterja Lonestar. Kaye je za napad...

6 komentarjev

Nov način napada DDoS omogoča 50.000-kratno ojačitev

Slo-Tech - V minulih dveh letih smo bile priče nekaterih izjemno obsežnim napadom DDoS, ki so z uporabo ojačitev prek strežnikov NTP ali DNS dosegali več sto gigabitov na sekundo. Ko je na internet let 2016 ušla koda Mirai, ki je sleherniku omogočila uporabo naprav IoT v botnetu za napade DDoS, sta pogostnost in obseg napadov zrasla. Sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da se pojavlja nova vrsta napada DDoS, ki dosega faktor ojačitve 50.000. Za primerjavo: prek NTP ali DNS je ta faktor okrog 50.

To pot napad izkorišča storitev memcached. Gre za sistem, ki omogoča pospešitev dostopa do podatkovnih baz na omrežijih in spletnih straneh. Arbor Networks in Cloudfare opozarjata, da se v praksi ti napadi že pojavljajo. Ker memcached posluša tudi...

4 komentarji

Uničen botnet WireX, ki je izkoriščal androidne telefone

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali, da so organi pregona v sodelovanju z zasebnimi podjetji uspeli demontirati kakšnega izmed velikih botnetov. Minili so časi, ko so botnete sestavljali osebni računalniki. V zadnjem času botnete čedalje pogosteje sestavljajo različne v internet priključene naprave (IoT), denimo usmerjevalniki, nad katere se je slavno spravil botnet Mirai. Sedaj pa skupina podjetij za računalniško varnost poroča, da so uspeli razbiti enega večjih botnetov, ki so ga sestavljali pametni telefoni z Androidom, kar je bila donedavna precejšnja redkost. Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ in Team Cymru so v sodelovanju s FBI uničili botnet WireX, ki se je začel intenzivneje širiti 2. avgusta letos.

WireX se je skrival v približno 300 različnih aplikacijah za Android, ki so se...

4 komentarji

Napad DDoS na Finskem izključil ogrevanje

Slo-Tech - S priključevanjem vse več naprav v internet se nezadržno odpirajo nove poti za računalniške napade, čemur smo bili letos že večkrat priče. To lekcijo so še enkrat ponovili na Finskem, kjer je DDoS napad ob zunanji temperaturi pod ničlo onesposobil ogrevanje vsaj dveh stanovanjskih blokov.

Kot piše finski časnik Metropolitan, gre za stanovanja v mestu Lappeenranta na jugu Finske. Za ogrevanje in prezračevanje skrbi sistem, ki je povezan v internet in omogoča oddaljeno krmiljenje. To so izkoristili neznani napadalci, ki so izvajali obsežen napad DDoS, s čimer so sistem preobremenili. Nekaj časa se je ogrevalni sistem ponovno zaganjal na pet minut, kasneje pa se je popolnoma izključil in ga ne stanovalci v...

30 komentarjev

Z lažnimi grožnjami o napadih DDoS nabrali precej denarja

Slo-Tech - Izsiljevanje se je v zadnjih letih v internetu precej razširilo, tarče pa so vsi od domačih uporabnikov, ki jim virusi zašifrirajo osebne datoteke, do velikih podjetij in javnih ustanov, ki jim grozijo tudi napadi DDoS. Običajno za grožnjami stoji možnost realnega napada, ni pa to vedno res. V zadnjih mesecih so žrtve plačale več kot 100.000 dolarjev izsiljevalcem, ki so grozili z napadi DDoS, čeprav gre v konkretnem primeru za prazne grožnje.

Pretnje z napadi DDoS niso nič novega. Lani je bil tarča ProtonMail, ki je bil najprej deležen opozorilnega napada in zahteve po plačilu 15 bitcoinov, ki je seveda niso upoštevali. Sledil je bistveno obsežnejši napad, ki je upravljavce strani na koncu prisilil v plačilo odkupnine. Pisali smo tudi o skupini DD4BC, ki je...

1 komentar

DD4BC napada in izsiljuje banke z DDoS-napadi

Bloomberg - Skupina DD4BC (DDoS for Bitcoin), ki je aktivna od sredine minulega leta, je v zadnjih mesecih bistveno povečala svoje aktivnosti, poroča Bloomberg. Gre za kriminalno združbo, ki izvaja DDoS-napade in od žrtev zahteva plačilo v bitcoinih v zameno za prenehanje napada. Na začetku so se lotevali predvsem farm bitcoinov, borz in spletnih igralnic, sedaj pa so se osredotočili na finančne inštitucije. To jim je prineslo več publicitete in resno policijsko preiskavo v več državah.

V letu dni delovanja so...

4 komentarji

GCHQ prestrezala e-pošto svetovnih časnikov

Guardian - Dokumenti, ki jih je pridobil Edward Snowden, kažejo, da je britanska obveščevalna agencija GCHQ prestrezala elektronska sporočila med sodelavci nekaterih svetovnih časnikov. Pravzaprav česa drugega niti ni bilo pričakovati, glede na to da NSA in GCHQ prestrezata in shranjujeta vse mogoče, a je razkritje vseeno dvignilo veliko prahu, ker so udeleženi BBC, Reuters, Guardian, New York Times, Le Monde, Sun, NBC in Washington Post.

Pri tem je treba poudariti, da ni šlo za redno prisluškovanje, temveč desetminutni preizkus delovanja sistema, ki so ga izvedli novembra 2008. V tem času je sistem za prestrezanje, ki ga ima GCHQ nameščenega neposredno na podmorskih optičnih kablih, shranil 70.000 elektronskih sporočil. Nekritično so shranili vsa sporočila, od...

26 komentarjev

Prva aretacija zaradi božičnega napada DDoS na PSN in Xbox Live

Slo-Tech - Božični napad, ki je za 24 ur onesposobil Xbox Live in za skoraj dva dni Sony PlayStation Network, je hitro postal predmet preiskave organov pregona v več državah. Igre so namreč resna stvar, izgubljeni prihodki pa se hitro začno meriti v milijonih. V Veliki Britaniji so izvedli prvo aretacijo posameznika, ki je domnevno povezan z napadi, na Finskem pa FBI sodelovanja sumi...

23 komentarjev

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

The Inercept - Glenn Greenwald, ki mu je Edward Snowden predal dokumente iz NSA, je v The Interceptu objavil nove dokumente, ki pričajo o sposobnostih britanske obveščevalne agencije GCHQ pri širjenju dezinformacij po internetu in informacijskem vojskovanju.

Gre za wiki dokument, ki natančno razčlenjuje več deset orodij GCHQ za informacijsko vojskovanje. Večina jih ima oznako operativno in so jih tudi uporabljali, recimo v boju v Afganistanu, nekaj pa jih je v razvojni fazi. Orodja, ki imajo zelo poetična imena, omogočajo najrazličnejše vragolije.

Britanci imajo v lasti Swamp Donkey, ki deluje kot Cryptolocker in na računalniku tarče zašifrira občutljive datoteke, Sunblock, ki onesposobi dostop do spleta in e-pošte, ter Stealth Moose in Angry...

9 komentarjev

Rusija blokira strani nasprotnikov režima, odgovor napad DDoS

Reuters - Rusija je včeraj začela blokirati dostop do spletnih strani, ki predsedniku Putinu niso naklonjene, poroča Reuters. Gre za strani Garryja Kasparova in Alekseja Navalnega, ki sta med Putinovimi najglasnejšimi kritiki.

Ruski ponudniki dostopa do interneta so namreč prejeli odredbo državnega regulatorja Roskomnadzora, da morajo preprečiti dostop bloga Navalnega, Kasparovega spletnega časopisa in strani grani.ru in ej.ru. Le dan pred to odločitvijo pa je bil odpuščen urednik neodvisnega medija Lenta.ru, potem ko so na strani objavili mnenje ukrajinske desnice.

Odzivi na blokado so precej burni. Urednik strani ej.ru Aleksander Riklin je blokado označil kot pošastno in napad na načela svobode govora. Tiskovna predstavnica Navalnega pa je povedala, da gre naslednjo...

5 komentarjev

Britanska obveščevalna zbirala posnetke s spletnih kamer

Guardian - V Orwellovem romanu 1984 imajo vsi prebivalci Oceanije v dnevni sobi telekran, ki poleg gledanja televizije tudi Partiji omogoča, da pogleda v vsako dnevno sobo. Izključiti ga ni mogoče, če nisi v Ožji partiji. Orwell je bil velik vizionar, saj je glavni junak Winston Smith živel na Otoku; sedaj nova Snowdnova razkritja pričajo, da britanska obveščevalna agencija GCHQ prek računalnikov počne skorajda isto.

Guardian razkriva, da je med leti 2008 in 2012 v Veliki Britaniji tekel program Optic Nerve, ki je GCHQ omogočal prestrezanje vsebine videokonferenc, ki so jih prek spletnih kamer z Yahoojevim webchatom opravljali uporabniki. Program je neselektivno, kar prevedeno pomeni vsem in vsakomur, ne glede na dejanske tarče, zajemal sliko kamere vsakih...

26 komentarjev

Velik DDoS napad na CloudFlare

Slo-Tech - CloudFlare je povedal, da so bili včeraj in danes tarče enega največjih napadov DDoS, ki je presegal celo lanski napad na Spamhaus. Konični promet je dosegal vrednosti 400 Gb/s, kar je približno 100 Gb/s več od lanskega napada na Spamhaus.

Izvor in vzrok napada še nista znana. Storilce bo težko odkriti, saj so uporabili metodo povratnega napada prek NTP (NTP reflection attack). NTP (network time protocol) se uporablja za sinhronizacijo ur računalnikov, mogoče pa ga je tudi zlorabiti. Izvedba napada je že znana, obramba pa preprosta. Napad zlorabi ukaz monlist, ki deluje v verzijah NTP strežnikov pred 4.2.7p26. Strežnik se na ta ukaz odzove z dolgim odgovorom, v katerem navede nedavno zgodovino povezav NTP-odjemalcev. To je...

3 komentarji

Britanski GCHQ izvajal napade DDoS

NBC - Običajno se ZDA in Kitajska vzajemno obtožujeta izvajanja napadov DDoS na infrastrukturo druga druge, a prva država, za katero imamo neizpodbiten dokaz, da uporablja DDoS, je Velika Britanija. Snowdnovi dokumenti, ki jih je objavil NBC, pojasnjujejo, kako se je britanska obveščevalna agencija GCHQ lotila obračuna s skupinama Anonymous in LulzSec, verjetno pa tudi ostalih.

Uporabljali so tudi klasične preiskovalne metode, kot je uporaba ovaduhov in delo pod krinko. Svoje ljudi so vtihotapili na kanale na IRC-u, kjer so se člani Anonymousa dogovarjali za operacijo povračilo, s katero so napadali PayPal, MasterCard in Viso, ko so ta podjetja prenehala opravljati plačilni promet za Wikileaks. Dokumenti opisujejo, kako so...

4 komentarji

Lani 96 odstotkov spletnih napadov na informacije iz Kitajske

Network World - Verizon je izdal letno poročilo o računalniški varnosti v preteklem letu, v katerem so analizirali 621 potrjenih vdorov v računalniške sisteme 47.000 varnostnih incidentov, kamor štejejo na primer tudi napade DDoS in podobno. Rezultati so zelo zanimivi, saj kažejo na tri prevladujoče tipe napadov glede na smoter.

Enega predstavljajo napadi za pridobivanje informacij. Te v veliki večini izvajajo Kitajci, saj jih je lani kar 96 odstotkov izvirali s tamkajšnjih IP-naslovov. Ciljali so na vse mogoče tarče, od industrije, storitvenih dejavnosti, infrastrukture in posameznikov, pa tudi potem se niso omejevali, ampak so se lotili osebnih računalnikov, strežnikov,...

3 komentarji

TrapWire nadzoruje velika ameriška mesta in London

Slo-Tech - Mineva že deseti dan od začetka koordiniranih napadov DDoS na Wikileaks, ki so se začeli po objavi podatkov o sistemu TrapWire, s katerim ZDA nadzorujejo večja mesta v državi. Gre za podatke iz tako imenovanega vdora Stratfor, ki se je zgodil lani na božični večer, sedaj pa jih Wikileaks priobčuje pod imenom GIF (global intelligence files). Med njimi najdemo tudi obilico navedb sistema TrapWire.

Zasnova zanj sega v leto 2004, ko je podjetje Abraxas Corporation prijavilo blagovno znamko TrapWire. Sprva je bila zaradi podobno zvenečih imen zavrnjena, leto pozneje pa so jo vendarle dobili. V...

23 komentarjev

Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Nekaj dni pred aretacijo je Topiary pobrisal svoj račun na Twitterju in objavil le eno zadnje sporočilo.

BBC - Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega...

28 komentarjev

FBI dobil podatke o napadalcih Anonymous iz PayPalovih dnevnikov

Wired News - Prejšnji teden smo poročali, da je FBI med racijami aretiral in obtožil 14 ljudi, ki jih sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous. Obtoženi so po Computer Fraud and Abuse Actu, poleg njih pa so preiskali še prostore 35 drugih osumljencev v iskanju dodatnih dokazov. Iz zaprisežene pisne izjave FBI-jevega agenta Chrisa Thompsona, ki je bila uporabljena pri pridobitvi ene izmed sodnih odredb za hišno preiskavo, je sedaj razvidno, kako so ugotovili identiteto teh posameznikov.

Podatke jim je posredoval PayPal. Spomnimo, da je lani 4. decembra PayPal zamrznil račun WikiLeaksa, kamor so lahko prejemali donacije. To je izzvalo srd internetne skupnosti, kar...

32 komentarjev

Anonimneži napadajo telefakse podjetij

Letak, ki poziva k pošiljanju faksov

vir: Slashdot
Slashdot - Anonimneži spleta, aktivistična skupina z imenom Anonymous, so v povezavi z blokiranjem WikiLeaks izvajali napade DDoS na obilico svetovno pomembnih podjetij, večinoma tistih, ki so sama na nek način blokirala WikiLeaks. Sem spadajo Amazon (sami napad zanikajo, kriva naj bi bila njihova strojna oprema), MasterCard in Visa (plačilni promet sicer ni bil oviran), PayPal ter PostFinance, švicarsko banko, ki je blokirala bančni račun WikiLeaksa. Po DDoS napadih vstopnih spletnih strani omenjenih podjetij so svojo pozornost usmerili na drug del njihovega obratovanja, njihove telefakse.

V misiji,...

27 komentarjev