»

Steam se poslavlja z Windows 7, 8 in 8.1

vir: Steam
Slo-Tech - V računalniškem svetu je možno umreti na različne načine in tudi večkrat. Za operacijske sisteme je najpomembnejša ločnica konec izhajanja varnostnih popravkov in posodobitev, a le malo za njo zaostaja igranje iger. Kot je Valve napovedal, je Steam prenehal podpirati Windows 7 in 8.1, ki ju je Microsoft upokojil lani. Več kot 95 odstotkov naročnikov Steama že uporablja Windows 10 ali 11, dva odstavka imata Linux in poldrugi odstotek MacOS, torej bo s spremembo prizadetih zelo malo ljudi. A ti bodo morali svoj sistem posodobiti.

Valve je z januarjem prenehal podpirati svojega odjemalca na Windows 7 ali 8.1, kar pomeni, da bo počasi prenehal delovati. Ne bo več nadgradenj in popravkov, prenehali so nuditi tehnično podporo pri reševanju težav. Steam torej ne bo nenadoma začel javljati napake oziroma nezdružljivosti, temveč bo šlo za počasno, naravno smrt. Še vedno bo možno poganjati igre v obstoječi verziji, ne bo pa več jamstva, do kdaj bo to trajalo. Ko se bo Steam nadgrajeval in...

37 komentarjev

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Francosko sodišče: Steam mora uporabnikom dovoliti prodajo rabljenih iger

Slo-Tech - Francosko sodišče je odločilo, da imajo uporabniki, ki so svoje igre kupili na Steamu, te pravico prodati naprej. V primeru, ki ga je leta 2015 sprožila francoska organizacija za zaščito potrošnikov UFC-Que Choisir, je višje sodišče v Parizu ta teden razsodilo v prid potrošnikov. Sodišče ni sledilo Valvovi argumentaciji, da je Steam naročniška storitev, ki je potemtakem ni možno preprodajati. To ni bilo edino jabolko spora, saj je UFC-Que Choisir izpodbijal tudi dejstvo, da Valve ob odhodu uporabnika obdrži vsa sredstva, ki še ostanejo v denarnici na Steamu. Prav tako bo imel Valve manj pravic do modifikacij in vsebin skupnosti, ki jih uporabniki ustvarijo; doslej si je Valve zadržal vse pravice. Poleg tega bo moral Valve natančneje opisati pogoje, kdaj lahko uporabniki izgubijo pravico do dostopa do Steama zaradi neprimernega obnašanja. Valve je izgubil v vseh sporih z UFC-Que Choisir in bo za vsak dan nadaljevanja kršitev (po pravnomočnosti) oglobljen s 3000 evri.

Zato ni...

43 komentarjev

Brskanje po Steamu bo podprto s strojnim učenjem

vir: Steam
Steam - Valve je lansiral Steam Labs, razdelek z eksperimentalnimi funkcijami, namenjenimi preizkušanju, preden jih dokončno vpelje v spletno trgovino. Za začetek so med novostmi dva avtomatska generatorja videov in pa napreden svetovalec za iskanje iger.

Da Valve za kulisami počne mnoge reči (zaradi katerih potem nikakor ne more napraviti Half-Lifa 3), že dolgo vemo, sedaj pa so se Gabe in druščina odločili uporabnike spustiti bližje eksperimentom in v naturi nekdanjih Google Labs odprli Steam Labs, kjer lahko sami preizkusimo zanimive ideje, ki so namenjene skorajšnji implementaciji. Trenutno so na voljo za test tri zadeve, ki imajo skupno točko v tem, da vsebino ustvari bolj ali manj napredna avtomatika. Micro Trailers so šestsekundni videi iger, ki jih sistem zgenerira iz daljših na...

6 komentarjev

Nov Steam Play za Linux podpira igre z Windows

Slo-Tech - Steam za Linux obstaja že nekaj let, a smo bili doslej pri izbiri iger precej omejeni, saj so morale biti napisane za Linux. Kot se je špekuliralo v minulih tednih, je Valve temu napravil konec. Odslej bo Steam Play za Linux s prilagojeno verzijo Wina (emulatorja Windows) z imenom Proton omogočal igranje iger za Windows.

Kdor je del programa Steam Client Beta, lahko nov Steam za Linux dobi že sedaj. To z drugimi besedami pomeni, da lahko na Linux poganjamo igre, ki obstajajo le v verziji za Windows, skupaj s podporo za Steamworks in OpenVR. DirectX 11 in 12 za Linux sta narejena na DXVK in Vulkanu, za združljivost z Direct3D pa skrbi vkd3d, kar prinaša več hitrosti in združljivosti....

29 komentarjev

Na Steamu že 1500 iger za Linux

Phoronix - Čeprav je Linuxov tržni delež za velikostni razred manjši od Microsoftovega in Applovega, je tudi za Linux dosegljivih čedalje več iger. Na Steamu je število naslovov za Linux preseglo 1500. Za primerjavo: za Windows je na voljo 6500 naslovov, za Mac OS X pa 2300.

Igre za Linux so silovit pospešek dobile predlani, ko je Valve najprej izdal prvo stabilno verzijo Steama za Linux, decembra istega leta pa še operacijski sistem SteamOS, ki temelji prav na Linuxu. Od tedaj število naslovov za Linux vztrajno raste. V 12 mesecih je Steam presegel število 1000, letos pa mesečno za Linux prispe okrog 100 na Steam, in tako smo že pri številu 1500. Na Linuxu najdemo tudi naslove, kot so Counter-Strike: Global Offensive in Middle-earth: Shadow of Mordor.

Srž vseh problemov sicer ostaja nizek tržni delež, saj se za dva odstotka sistemov iger često ne izplača...

39 komentarjev

Steam bo konkuriral Twitchu

Ars Technica - V zadnjih letih se je izakzalo, da mnogi navdušenci nad računalniškimi igrami te ne le igrajo, temveč pri delu opazujejo profesionalce, najboljše igralce na svetu. Najpopularnejši servis za spremljanje igranja drugih igralcev je nedvomno Twitch.tv, ki ne predvaja le velikih mednarodnih tekmovanj, temveč se je izkazal za popularnega tudi v bolj prostem času marsikaterega izmed svetovno znanih igralcev, ki lahko svetu predvajajo svoje trening seanse.

Možnost spremljanja drugih igralcev je postala tako popularna, da je podprta tudi na velikem deležu modernih konzol, večinoma prav prek Twitch.tv. A zdaj bodo dobili močnega konkurenta, saj je Valve napovedal Steam Broadcast, identično funkcionalnost, ki bo na voljo prek trgovine Steam. Zaenkrat je storitev sicer na voljo le v beta izdaji...

20 komentarjev

Krmilnik za Steam bo zamudil

GameSpot - Valve je potrdil, da bo krmilnik za Steam zamudil in ne bo nared novembra, kot so sprva napovedovali. Bolj realističen datum je leto 2015, so dejali.

SteamOS je izšel lanskega decembra, sedaj pa čakamo še na Steam Machine. Njegov sestavni del bo prav Steam Controller, za katerega potrebujejo nekaj več časa. Čeprav bodo s tem zamudili božično nakupovalno sezono, so pri Valvu prepričani, da je to pravilna odločitev, če ne želijo na trg poslati polizdelka. Eric Hope iz Valva je povedal, da so z beta testi dobili kopico uporabnih odzivov na igralnost s krmilnikom, ki jih bodo uporabili za njegovo izboljšavo. Ker je Steam Controller ključni del za uspeh novih Steam Machine, je to kar pravilna taktika.

Svoje Steam Machine je napovedalo kar...

15 komentarjev

Fundacija Linux ponuja brezplačni tečaj osnov Linuxa

Slo-Tech - Fundacija Linux je napovedala, da bodo letos poleti brezplačno ponudili spletni tečaj osnov Linuxa. Linux je načeloma brezplačen, tečaji za njegovo uporabo in usposabljanje zaposlenih pa seveda niso. Nekateri se ga iz dostopnih virov naučijo sami, drugi pa plačajo za kak tečaj. Tečaj Osnove Linux, ki ga izvaja Fundacija Linux, običajno stane 2400 dolarjev, sedaj pa bo na voljo brezplačno.

V sodelovanju z neprofitno stranjo edX, za katero skrbita MIT in Harvard, bodo poleti - natančen datum še ni znan - izvajali tečaj kot MOOC (Massive Open Online Course). To pomeni, da omejitve števila prijav ni, v 24 urah po najavi pa se je prijavilo že več kot 2500 ljudi. Tečaj bo obsegal 40-60 ur dela tečajnika, na koncu pa bo mogoče pridobiti certifikat o opravljenih...

53 komentarjev

CES 2014: trinajst naprav za SteamOS

Slo-Tech - Valve je decembra izdal prvo preizkusno verzijo svojega operacijskega sistema SteamOS in napovedal pohod v dnevne sobe. Vsak računalnik, ki poganja SteamOS, je po Valvovem razumevanju Steam Machine in prvi preizkuševalci bodo prototipe prejeli še letos. Kot so obljubili decembra, so na CES-u prikazali različne verzije Steam Machine.

Vsega skupaj 13 naprav se pojavlja v najrazličnejših oblikah, barvah in okusih. Z okusom mislimo na komponente v notranjosti, saj naprave stanejo od 500 do 6000 dolarjev, temu primerna pa so tudi njihove komponente. Uporabljajo grafične čipe iz Nvidie, AMD-ja in Intela, ki so odslej podprte v SteamOS-u.

Dejanje je razumljivo. Da bi zmanjšali možnost za težave zaradi nezdružljivosti strojne opreme, je bila decembrska beta precej...

20 komentarjev

Valve izdal SteamOS in predstavil prototip Steam Machine in Steam Controller

Slo-Tech - Valve je danes izdal prvo verzijo svojega operacijskega sistema za igre SteamOS, ki temelji na Linuxu in so ga napovedali že jeseni.

SteamOS bo mogoče s spleta prenesti še danes, pri čemer pa še ne gre za dokončano kamoli spolirano različico. Valve je izdajo pospremil z besedami, da "vsem razen neustrašnim Linuxovim hekerjev priporočajo, da počakajo do izdaje naslednje verzije leta 2014". Z drugimi besedami to pomeni, da je obstoječa verzija potrebuje še nekaj prevajanja kode, da jo lahko namestimo.

Potem pa je tu še tristo srečnežev, ki so se prijavili v preizkusni program in bili izbrani. Ti bodo v naslednjih dneh prejeli Steam Machine, kakor...

44 komentarjev

Valve se pridružuje Fundaciji Linux

linuxfoundation.org - Valve je naslednje v vrsti podjetij, ki se je pridružilo Fundaciji Linux. Včeraj so namreč iz Valva sporočili, da so postali polnopravni člani te organizacije, kar ni presenetljivo, saj Valve že intenzivno dela na Linuxu. S tem Valve pridružuje pisani druščini podjetij, med katerimi so tudi ugledni člani, kot so IBM, Oracle, Samsung, Cisco in Google; je pa Valve prvo igričarsko podjetje v tej skupini.

Steam je na Linux prispel že lani, letos pa se je otresel oznake beta. Hkrati je letos septembra Valve napovedal razvoj SteamOS. Gre za operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je v bistvu nadgradnja načina Big Picture v odjemalcu za Steam. V tem pogledu je videz prilagojen prikazu na televizorju in upravljanju z igralnim ploščkom. Iz...

86 komentarjev

Half Life 3 je zaščitena znamka

Gordon Freeman s svojim zaščitnim znakom, pravokotnimi očali z debelim, črnim okvirjem

vir: Wikipedia
Ars Technica - Vse kaže, da se bo Half Life 3 končno zgodil. Prvi Half Life je izid doživel že daljnega novembra leta 1998, torej pred skoraj 15 letii. Leta 2003 je na E3 sledila predstavitev Half Life 2, ki je na police prispel jeseni 2004. Kmalu so na svež pogon Source predelali še zgodbo iz prvega Half Life (brez dodatnih vsebin), medtem ko je nadaljevanja, Half Life 2: Episode One izšel poleti 2006. Jeseni 2007 je sledil drug del...

51 komentarjev

Xi3 Piston prihaja konec novembra

Mali računalnik z velikim naborom priključkov

vir: The Verge
The Verge - Zgodovina majhne škatlice Xi3 Piston je dolga, saj so na Engadgetu prvič o njej poročali že leta 2010, veliko bolj popularna pa je postala na začetku letošnjega leta, ko se je glasno govorilo, da bo to prvi Valveov SteamBox, torej igralna konzola s Steamom, namenjena v dnevne sobe. Od takrat so govorice o SteamBoxih nekoliko potihnile, seveda do nedavnega, ko je Valve najavil SteamOS, beta program konzol in svežo idejo igralnega ploščka, ki bo omogočal igranje osebnim računalnikom namenjenih iger brez miške in tipkovnice. Pri Valve so v začetku leta sicer sodelovali s podjetjem Xi3, a so se kmalu odločili, da tesnejšega sodelovanja ne bo ter povedali, da Piston ne predstavlja njihove vizije za SteamBox.

Pri Xi3 se ne dajo, saj bodo Piston končno začeli prodajati. To se bo zgodilo na črni petek, 29....

14 komentarjev

Drugi Valveov korak v dnevne sobe - strojna oprema

Ilustracija popolnoma različnih oblik sistemov s SteamOSom

vir: Valve Software
Valve Software - 48 ur po napovedi, da bodo v kratkem izdali svoj operacijski sistem, SteamOS, so pri Valve povedali še nekaj o strojni opremi, na kateri bo tekel ta igranju iger na televizorju namenjen operacijski sistem. Točnih specifik še niso razkrili, povedali so le, da bo mogoče že v prihodnjem letu izbirati med lepim naborom zaključenih škatlic s SteamOSom, ki bodo delo različnih partnerjev. S tem naj bi vsak uporabnik izbral svojim potrebam zmogljivo (in drago) škatlico. A to ne bo nujno potrebno, saj so priložili še vprašalnik v zvezi s strojno opremo.

Lastnikom obstoječih zmogljivih računalnikov ne bo potrebno kupovati nove škatlice, razen seveda, če si bodo tega želeli. SteamOS...

37 komentarjev

Valve je napovedal SteamOS

Steam Big Picture, na katerem bo verjetno osnovan vmesnik SteamOS

vir: Steam
Steam - Pri Valve so zagnali novo podstran trgovine Steam, ki predstavlja SteamOS. Na njej predstavljajo glavne značilnosti prihajajočega operacijskega sistema, ki je osnovan na jedru Linuxa. Slednje je daleč od presenečenja, saj je Gabe Newel že pred časom odkrito kritiziral Windows 8 in njegovo slabšo podporo igram ter aplikacijam, kot je Steam, vsaj v primerjavi s predhodniki. Takrat se je začela odprta Valvova gonja proti Microsoftu, ki je vključevala izdajo klienta Steam in kar nekaj velikih naslovov, združljivih z Linuxom, SteamOS pa je le še en (pričakovan) korak. A SteamOS naj ne bil le čisti nadomestek operacijskega sistema Windows na namiznih računalnikih, saj skupaj s SteamOS Valve počasi gradi most, ki jih bo popeljal v dnevne sobe.

V lanskem decembru je...

103 komentarji

Steama za Linux ne bo

Steam za Windows

vir: Slashdot
Slashdot - Maja nas je razveselila izvrstna novica, da je Steam končno prispel tudi na Mac. Takrat je Valve tudi napovedal izid različice za Linux, ki naj bi izšla še letos. Na spletu so zato krožile najrazličnejše govorice, a jim je Valve te dni napravil konec. Steama za Linux ne bo.

V intervjuju za GameIndustry.biz je Doug Lombardi, ki je namestnik vodje enote za trženje, suho izjavil, da verzije za Linux ne razvijajo. Phoronix nas je lep čas prepričeval nasprotno in ponudil nekaj verodostojnih namigov, zakaj bo Steam za Linux očitno res postal realnost, a so se v Valvu odločili drugače. Odločitev ni presenetljiva, saj za Linux obstoji precej manj iger kot za Mac OS X ali celo Windows. Poleg tega si je težko zamisliti, da bi Valve...

39 komentarjev