»

Cisco kupuje Splunk za 28 milijard dolarjev

vir: nyt.com

vir: Bloomberg
Bloomberg - Cisco Systems Inc., tehnološki velikan, specializiran za omrežno opremo, je objavil, da bo kupil podjetje Splunk Inc.v poslu, vrednem 28 milijard dolarjev. Za vsako delnico Splunka bo Cisco plačal 157 dolarjev. Ta prevzem je del Ciscove strategije za povečanje svojega vpliva na področju programske opreme, kar predstavlja pomembno spremembo v fokusu podjetja, ki je bilo tradicionalno osredotočeno na strojno opremo.

Splunk je podjetje, ki je zaslovelo s svojimi rešitvami za iskanje, spremljanje in analizo podatkov. Njihova programska oprema je postala ključna za podjetja v različnih sektorjih, ki se ukvarjajo z velikimi količinami podatkov. Splunkova tehnologija omogoča podjetjem, da učinkovito upravljajo, spremljajo in analizirajo svoje podatke, kar je še posebej pomembno v dobi velikih podatkov in internetnih stvari.

Ta prevzem je za Cisco izjemno pomemben, saj predstavlja nadaljevanje njihove strategije širitve na področju programske opreme in storitev. Cisco je v zadnjih letih...

9 komentarjev

Naslednja delitev: Symantec

Reuters - Po napovedi ločitve PayPala in Ebayja ter delitve Hewlett-Packarda na dva dela se na podobno pot podaja tudi Symantec. Podjetje, ki ga najbolje poznamo kot proizvajalca znamenitega Norton Antivirusa, se bo ločilo na del za računalniško varnost in del za informatiko. To je tretji odmevnejši primer letos, sicer pa do konca leta pričakujemo več kot 60 delitev podjetij, kar je največ po letu 2000.

Razlogi za delitev so podobni kot pri ostalih podjetjih, ki sta to letos naznanili. Vodstvo verjame, da bo deljeni Symantec konkurenčnejši in predvsem zanimivejši za prevzeme. Cisco in NetApp se, denimo, že omenjata kot potencialna kupca dela Symanteca. Zanimivo je, da gre pri tej delitvi za obratno operacijo od nakupa podjetja Veritas Software leta 2005. Pred...

6 komentarjev

BlackBerry brez kupca, a z novim direktorjem

The Wall Street Journal - Konec septembra je lastnike in uporabnike BlackBerryja razveselila novica, da bo podjetje za pet milijard dolarjev dobilo novega lastnika. Fairfax Financial Holdings (FFH), že sedaj največji lastnik podjetja, je naj bi bil pripravljen odkupiti podjetje za devet dolarjev po delnici. Kmalu je postalo jasno, da je prevzem daleč od gotovega, saj FFH ni oddal zavezujoče ponudbe, BlackBerry pa čedalje bolj tone v rdečem. Govorilo se je tudi o težavah z zbiranjem denarja, a FFH to zanika. V zadnjem četrtletju so pridelali skoraj milijardo dolarjev čiste izgube. Sedaj je jasno, da prodaje ne bo.

BlackBerry bo dobil milijardo dolarjev težko likvidno injekcijo od FFH in nekaterih drugih...

4 komentarji

Težave in novi ponudniki pri prodaji BlackBerryja

The New York Times - Po BlackBerryjevih katastrofalnih rezultatih v zadnjem četrtletju, ko so pridelali milijardo dolarjev izgube, zaradi česar podjetje odpušča in krči stroške, smo prejšnji mesec pisali o dogovoru o prodaji podjetja. Za pet milijard dolarjev naj bi ga prevzel Fairfax Financial Holdings (FFH), ki je že sedaj največji lastnik podjetja z 10-odstotnim deležem. A prevzem je še daleč od gotovosti, saj BlackBerry lahko najde tudi boljšega kupca, FFH pa se ukvarja s težavo zbiranja teh petih milijonov.

Sedaj pa v boj za podjetje vstopata tudi dva izmed njegovih ustanoviteljev, Mike Lazaridis in Douglas Fregin. Skupaj imata v lasti že osem odstotkov podjetja, sedaj pa ga želita prevzeti v celoti....

5 komentarjev

BlackBerryjeva lupina bo prodana za pet milijard

The Wall Street Journal - BlackBerry, o katerem smo izčrpno poročali, da se bori s finančnimi težavami, ki jih rešuje tudi z odpuščanjem, bo dobil novega lastnika. Interni odbor, ki ga je podjetje sestavilo letos za analizo možnosti za prihodnost podjetja, je sklenil dogovor s Fairfax Financial Holdings (FFH) o prodaji podjetja. FFH je že sedaj največji lastnik BlackBerryja, sedaj pa ga bo prevzel v celoti.

FFH ima trenutno v lasti 10 odstotkov podjetja. Za preostanek bodo odšteli 4,7 milijarde dolarjev, kar pomeni devet dolarjev na delnic. Zato ni presenetljivo, da je tečaj delnic pribit malo pod to vrednost. Danes je delnica sicer pridobila odstotek, a se je v petek sesula za 20 odstotkov, ko je BlackBerry...

7 komentarjev

BlackBerry odpušča

Slo-Tech - Težave v kanadskem taboru pametnih telefonov se nadaljujejo, saj se BlackBerry še vedno otepa izgube in stroške krči na vse načine. Mednje sodi tudi odpuščanje, ki bo sledilo letos. BlackBerry je potrdil neuradne govorice, ki so krožile od sredine tedna - odpustili bodo skoraj polovico zaposlenih.

Izmed približno 12.000 zaposlenih se bodo poslovili od 40 odstotkov, tako da bo v podjetju ostalo 7.000 ljudi. Že lani pa so odpustili še pet tisoč ljudi, tako da bo imel BlackBerry kmalu dve tretjini manj zaposlenih, kot so jih imeli v letu 2011. Do leta 2015 tako nameravajo znižati stroške za 50 odstotkov, ne le pri plačah, ampak tudi na drugih postavkah.

Nobena skrivnost ni, da gre...

8 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

RIM poslal vabila za dan B 30. januarja, začel preizkus beta verzije

Bloomberg - Že dlje časa je jasno, da ima kanadski izdelovalec blackberryjev RIM težave. Še pred dvema letoma je bilo povsem drugače. Lani je RIM celo zavrnil prevzemno ponudbo Amazona, ker so bili nezadovoljni s ponujenim zneskom. Tedaj je RIM še posloval s pičlim dobičkom. Od tedaj vsako četrtletje beležijo veliki minus. Zadnji véliki poizkus, da se podjetje prebije na zeleno vejo, bo 30. januarja, ko bo v New Yorku potekala uradna predstavitev BlackBerryja 10, za katero so danes poslali lična vabila. Začela se ob 8.30 po lokalnem času oziroma 14.30 po slovenskem (precej manj so navdušeni na zahodni obali, kjer bodo morali vstati pred pol šesto uro). Splavitev izdelka bo globalna, tako da bo nemudoma naprodaj v vseh večjih državah.

BlackBerry 10 bi bil moral iziti že v tej...

2 komentarja

RIM zamenjal vodstvo

Bloomberg - V kanadskem proizvajalcu blackberryjev so se po ne najboljšem letu odločili, da prevetrijo svojo vodstveno ekipo. Upravni odbor je tako odločil, da zamenjajo izvršna direktorja podjetja Jima Balsillieja and Mika Lazaridisa, ki sta podjetje krmarila dve desetletji. Njuno mesto bo prevzel operativni direktor Thorsten Heins, ki je v podjetju od leta 2008, medtem ko bo direktorica Barbara Stymiest prevzela funkcijo predsednika podjetja. Lazaridis bo postal podpredsednik, Balsillie pa neizvršni član upravnega odbora.

RIM je leta 1984 ustanovil Mike Laziridis, ki je bil edini ali eden izmed izvršni direktorjev vse do danes. Podjetje se je vse od leta 1999, ko so predstavili izjemno popularno mobilnih naprav BlackBerry, vzpenjalo, resnejše...

1 komentar