»

Vohuni tudi SAP za NSA?

Slo-Tech - Nemčijo je minuli teden zatresla vest, da je njihov računalniški paradni konj ponižni lakaj ameriški obveščevalni agenciji NSA, ki da ji pomaga pri množičnem vohunjenju. SAP je v polikani izjavi za javnost neprepričljivo zanikal navedbe, a pri tem zelo skrbno izbral besede, tako da izrecnega demantija v njih ne najdemo.

SAP je za Nemčijo to, kar je (bil) Microsoft za ZDA. Veliko in spoštovano podjetje iz računalniške branže je eden stebrov nemškega gospodarstva in Snowdnovo razkritje vohunjenja NSA mu je celo pomagalo. Glede na nemške izkušnje z nadzorom v polpretekli zgodovini in posledično izjemno strogo zakonodajo s področja zasebnosti, bi malokdo pričakoval, da bo SAP delil podatke z NSA. In na tem valu je SAP jezdil do danes.

Pred tednom dni je ogromno prahu dvignil prispevek ARD-jevega Fakta, v katerem so SAP-u na glas očitali sodelovanje z...

15 komentarjev

Nemška obveščevalna služba tesno sodelovala z NSA

Spiegel Online - Nemški Spiegel razkriva, da je nemška obveščevalna služba BND tesno sodelovala z NSA. Pri tem ni šlo le za izmenjavo informacij, ampak tudi za pomoč pri prisluškovanju, sodelovanje pri nameščanju naprav za prestrezanje podatkov na optičnih kablih in skupno vohunjenje za tujimi tarčami.

Spiegel navaja program Wharpdrive za prestrezanje prometa prek optičnih kablov, ki so ga odkrili zaposleni pri upravljavcu omrežja. NSA je v sodelovanju BND pripravila neškodljivo razlago, kaj naj bi bil odkriti program, BND pa je poskrbel za ponovno namestitev prisluškovalnih orodij. Ni sicer znano, kje in kdaj so omenjeni program nameščali - verjetno ga uporabljajo na več lokacijah - a zanimivo je, da je NSA zaupala tako pomembno nalogo BND-ju. Ustavni pravniki v Nemčiji izražajo pomisleke nad tem delovanjem, saj nemška ustava...

37 komentarjev

NSA prebira tudi smse, Obama napovedal reforme

Slo-Tech - Britanski Guardian je razkril, da NSA zbira ogromne količine kratkih sporočil (sms), ki se dnevno pošljejo po svetu. Če se spomnimo, da NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po vsem svetu in prisluškuje pogovorom, potem branje sporočil pravzaprav ni presenečenje.

Dnevno naj bi prestregli okrog 200 milijonov sporočil, in sicer se ne omejujejo na znane tarče in potencialne nevarnosti, ampak nekritično shranjujejo kar vse. Tudi britanska obveščevalna agencija GCHQ rada poseže po zbranih podatkih. Iz teh podatkov agenciji luščita informacije o stikih ljudi, njihovih načrtih, finančnih transakcijah in podobno. V enem samem dnevu NSA zbere pet milijard neodgovorjenih klicev, podatke o 1,6...

16 komentarjev

Snowden zadovoljen s svojo misijo, NSA se utaplja v podatkih

Washington Post - Kar se tiče Snowdna, je njegova misija opravljena. Tako je dejal v predbožičnem intervjuju za Washington Post. Čeprav to ne pomeni, da se lahko vrne v ZDA, kamor sodeč po trenutnem še zelo dolgo ne bo mogel, je zadovoljen z izplenom.

Trenutno živi v Rusiji in dela za neimenovano spletno stran, sicer pa bolj malokrat zapusti svojo domovanje, pravi. A dosegel je svoje, pravi, misija je zaključena, saj je svetu razkril prisluškovanje NSA. Pravi, da ni želel spremeniti družbe, ampak ji dati možnost, da sama odkrije, ali to želi.

Njegov uspeh je pravzaprav bolj mlačen. Res se je NSA znašla pod drobnogledom javnosti in še nikoli doslej se ni toliko govorilo o tej organizaciji, ki ji je do letos uspevalo ostajati v ozadju in ne dvigovati (preveč) prahu. Tega sedaj...

28 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

NSA Loveint: dvanajst primerov v desetih letih

Slo-Tech - Na plano prihajajo nove in nove informacije o ravnanju NSA, ki predstavljajo nadaljevanje afere Prism, ki razkrivajo sumljivo početje te organizacije. To pot se dotikamo nezakonite prakse, ki so jo zaposleni v NSA neuradno poimenovali kar LOVEINT (po analogiji s SIGINT, HUMINT in ostalimi vrstami obveščevalne dejavnosti, intelligence). Gre za vohunjenje za nekdanjimi partnerji, ki so ga brez pooblastil izvajali zaposleni v NSA.

Zgodba se torej to pot za razliko od nezakonitih dejanj agencije in njenih protokolov tiče samovoljnega ravnanja zaposlenih. Ti so tamkajšnje privilegije izkoriščali za vohunjenje za nekdanjimi partnerji, zaradi česar so se morali številni zagovarjati pred...

8 komentarjev

GCHQ napadal belgijski telekom

Spiegel Online - Dokumenti, ki jih je iz NSA odnesel Edward Snowden, razkrivajo nove podrobnosti iz sveta obveščevalnih služb in netijo nove incidente. Zadnji dokumenti, ki jih je objavil nemški Spiegel, kažejo na britansko vdiranje v belgijski telekom z namenom prisluškovanja.

Prejšnji teden je bil namreč Belgacom tarča obsežnega hekerskega napada, ki je povzročil kar precej skrbi. Belgacom namreč ni majhen, nepomemben telekomunikacijski operater, temveč največji v Belgiji in solastnik BICS-a (Belgacom International Carrier Services). To pa pomeni, da zagotavlja internetno povezavo tudi odjemalcem, kot sta Evropski parlament in Evropski svet. Zaradi tega je ob napadih sum sprva padel na ameriško NSA, za...

17 komentarjev

NSA vohuni tudi za finančnimi transakcijami

Spiegel Online - Nadaljuje se odkrivanje podatkov, ki jih je o delovanju in nezakonitih praksah v NSA Edward Snowden zbral in predal novinarjem. Spiegel sedaj ugotavlja, da je NSA redno spremljala tudi večino finančnih transakcij, zbirala te podatke ter jih obdelovala.

Po Snowdnovih navedbah ima NSA program z imenom Follow The Money (FTM), ki zbira omenjene podatke in jih posreduje v njihov lastni sistem Trafcin, ki je v resnici podatkovna baza z več kot 180 milijoni vnosov (podatek velja za leto 2011). Večino teh podatkov, približno pet šestin, predstavljajo transakcije s kreditnimi karticami, ki jih NSA beleži.

NSA si je prizadevala tudi za dostop do strežnikov Vise in ostalih kartičnih podjetij, da bi pridobila...

45 komentarjev

Šifriranje skoraj ni ovira za NSA in GCHQ

Slo-Tech - Pred 20 leti je bilo šifriranje na internetu precej eksotična dejavnost, ki so jo uporabljali zgolj vojska ali diplomati. Danes je vse drugače, saj se na različne vrste šifriranja zanašamo vsakokrat, ko obiščemo spletno banko, kaj kupimo prek interneta ali opravimo telefonski klic. Komercialno dostopno šifriranje je algoritemsko mogoče narediti za vse praktične primere nezlomljivo, s čimer pa se ameriška NSA in njena britanska sestra GCHQ ne strinjata. Najnovejši dokumenti, ki jih je Snowden posredoval Guardanu in The New York Timesu, kažejo, kako NSA in GCHQ uspešno bereta veliko šifrirane komunikacije.

NSA in GCHQ uporabljata...

61 komentarjev

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Heise - Zgodilo se je, kar smo pričakovali in napovedali že dlje časa. Evropski parlament je danes s 484 glasovi za in 109 proti sprejel nov transatlantski sporazum o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah iz sistema SWIFT Združenim državam Amerike. Sporazum bo veljal pet let, nato pa ga bo potrebno s pristankom vseh notranjih ministrov EU podaljšati. Sicer lahko tako EU kakor tudi ZDA kadarkoli odstopita od sporazuma brez nadaljnjih pojasnil.

Za svoj Terrorist Finance Tracking Program bodo od avgusta dalje ZDA imele dostop do naslednji podatkov: ime in naslov nalogodajalca, prejemnik, višina nakazila za nakazila v EU in v tretjih državah, ki bodo tekla preko SWIFT-a.

Spomnimo, da so ZDA vse od leta...

31 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev