» »

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v Evropi, NSA pa je šla "le" korak dlje: podatke namreč še "preventivno" analizira.

Tako imamo danes po eni strani danes že pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov, po drugi strani pa je tudi že razvita uporabna tehnologija za njihovo obdelavo.

Razkritje je že sprožilo številne odzive, demokratski senator iz Vermonta pa se je vprašal ali je desetine milijonov Američanov res povezanih z Al-Kajdo. Odgovor je, da verjetno ne, kar pomeni, da NSA nezakonito posega v zasebnost več deset milijonov lastnih državljanov ki niso osumljeni ničesar.

O dogodku poročajo tudi na RTV SLovenija.

Ne pozabimo: to, kar NSA v ZDA počne nezakonito (namreč beleženje teh podatkov), v Evropi z Direktivo o hrambi prometnih podatkov postaja legalizirano. V prihodnosti pa bo verjetno postalo povsem legalno tudi preventivno analiziranje teh podatkov. Kaj pa sledi, pa si morda lahko ogledate v filmu Minority Report...

49 komentarjev

gumby ::

a je bilo sploh za pricakovati kaj drugega?
vprasanje casa je samo, kdaj bo NSA tud nam prisluskovala.
preventivno, seveda:|
my brain hurts

poweroff ::

Hja, Bush je zagotovil, da zlorab in kršitev zakonov ni. Da je to itak v naše dobro. Thomas in ostali so kot papagaji ponavljali, da je to res.

Se pravi je vse kul... ;(
sudo poweroff

Kato ::

Gumby: To sploh ni vprašanje časa , oni nam že dolgo prisluškujejo in berejo maile, center imajo v Angliji. Američani se bunijo ,ker zdej je njihova vlada začela prisluškovati tudi njim.

3p ::

In kaj mislite. Ko bodo vprašali Američane, ali bi rajši en (potencialni) 9/11 letno, ali data mining po njihovih klicih?

jype ::

3p> In kaj mislite. Ko bodo vprašali Američane, ali bi rajši en (potencialni) 9/11 letno, ali data mining po njihovih klicih?

Ce imajo kaj soli v glavi bodo rekli "neither."

carota ::

"Those who would sacrifice liberty for safety deserve neither liberty nor safety." Benjamin Franklin

3p ::

martins, jype: ja, take pragmatične se lepo berejo (posebej v spisih v srednji šoli).
Narod pa je praktičen.
Vprašanje ali to, da neka mašina tam bdi nad tem s kom so čvekali, sploh vidijo kot kratenje svobode. Pa tudi če jo, gre verjetno za tehtanje malo "liberty" za dosti "safety"? Kot recimo: malo liberty (pas v avtu) za dosti safety (v primeru karambola). Obstaja še kup zakonov, ki kratijo liberty za safety... Vse to je le stvar dogovora (družbenega konsenza ali kako bi pametni temu rekli).

Matako ::

Za Američane mi je sicer malo vseeno, me pa žalosti, daje Slovenija v skupini držav, ki je Američanom in s tem njihovim NSA in podobnim že velikokrat nastavila rito!
/\/\.K.

AndrewSmith ::

me pa žalosti, daje Slovenija v skupini držav, ki je Američanom in s tem njihovim NSA in podobnim že velikokrat nastavila rito!

Mislis polizala rito:D :D :D

OmegaBlue......pardon:8)
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

jype ::

3p> Narod pa je praktičen.

Ce bi bilo to res, potem bi izvolili nekoga drugega, ne tipa, ki so mu teden dni pred 9/11 na mizo dali "Terrorists might use commercial airliners to crash into buildings" spis.

Pa vedeli bi, da tak data mining ne zmanjsa moznosti uspesnega napada in je zato zgolj zelo slab ukrep: all the downsides and no upside.

Roadkill ::

Me zanima, kako so jih izbirali.... ker dvomim, da je 10mio američanom ime Abdul. :)
Ü

Tear_DR0P ::

malo liberty (pas v avtu) za dosti safety (v primeru karambola)


no pas ne ogroža moje svobode, tudi svobode gibanja ne, se namreč prilagaja mojemu gibanju. Poleg tega ima pas to zanimivo navado, da ne shranjuje podatkov o mojem gibanju in jih ne shranjuje. Tudi ne omogoča neki tretji osebi vpogleda v zgodovino mojega gibanja. Če pa bo to počel, ti povem, da se mu raje odpovem. Če bi vi kej hodl okol po plačljivih voajerskih straneh, bi tud rajš ne mel tolk nadzora - men pa je všeč - seveda pa ne nadzor nad menoj.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Jumping Jack ::

@ 3p:

Američani bi dobili "OGROMNO safety", če enkrat za spremembo ne bi napadali in drugače terorizirali držav po celem svetu!

Vsi njihovi zagovorniki, ne pozabite!
(ta link je sicer pred kratkim bil postan, ampak si ne morem kaj, da ga ne bi še)

Tako dolgega seznama ni imela niti nacistična Nemčija! Pa naj še kdo reče, da so oni žrtve in ne agresor.....

Proti terorizmu, ki so ga sami ustvarili, pa se borijo tako, da še bolj terorizirajo svet okrog sebe in tudi lastne državljane. How stupid can you get?

Vajenc ::

Me zanima, kako so jih izbirali.... ker dvomim, da je 10mio američanom ime Abdul. :)

Res zanimivo, muslimanov naj bi bilo nekje okoli 6mio (podatki so od 3-9mio) in državi v vojni še kako prav pride, da na račun straha pred sovragom izkoristi dejavnost državne varnosti še za kake druge skrbi države (ostali 4 mio).

Jux ::

web&blog&etc: http://lukabirsa.com

poweroff ::

3p - vse je stvar kako vprašaš.

Če bi vprašal: si želite biti kaznovani za vsako grdo besedo, zlo misel, prenešeno piratsko pesem ali film - ali pa si želite, da se na vsakih 20 let zgodi en terorističen napad - potem je pa vprašanje kaj bi odgovorili. Seveda pa bimorali sprejeti dejstvo, da bi bili ZARES kaznovani ZA VSAK najmanjši prekršek.

Če pa malo pogledaš dejstva, vidiš, da so teroristični napadi in serijski morilci precej redka zadeva. Ampak represivna zakonodaja se hitro sprejema v takih primerih.

Smrti zaradi nesreč in onesnaževanja je pa bistveno več. Zakaj torej ne začnemo zapirati direktorjev multinacionalk, ki onesnažujejo okolje? Zakaj nimamo "no drive" seznamov za "sumljive" voznike?
sudo poweroff

Thomas ::

A se to sekirate, a vam je všeč?

Nisem uspel razbrati.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

3p ::

Tear_DROP: Eh, pač ni ekvivalenten primer. Kaj pa za potni list? Si se šel slikat? Pa pustil, da so shranili sliko tvoje zunanjosti v arhivu? Pa ko greš na avion? Greš skozi rentgen? Pa ko se ravno pelješ z letališča, se sekiraš, ker se v prostim časom ne smeš kar voziti z balonom nad pristajalno stezo? Te ne moti, da tvoj mobilni operater hrani podatke o vseh številkah, ki si jih klical v zadnjem mesecu (pa kdo ve za koliko časa še)? In to vse lahko pride v neprave roke. Da o tvoji zdravstveni kartoteki sploh ne govorim. Za kaj vse bi se jo dalo porabiti. Pa prstni odtisi tam v nekem arhivu. Pa dnevnik tvojega obiska na gmailu na njihovem stežniku. Pa celo vejo, kamu si pisal. Celo tvojo mrežo znanstev imajo in po njej rudarijo. Pa... tralala.
Mislim da smo ljudje zelo ležerni. Vsaj večina.

3p ::

Matthai: beležili so samo koga je kdo klical, a ne? Oziroma po tem stikali.

In če hočem biti kaznovan za vsako zlo misel? Ja kako vprašanje je pa to. Čisto na nivoju: "A hočeš biti v 100tem nadstropju novega WTC, ko se bo vanj zapičil ugrabljen avion?"

Seveda ne. Ti pa tudi ne.

poweroff ::

A glej no - nočeš biti kaznovan za vsako zlo misel...? Ampak TI si prvi začel postavljati alternative v stilu: če ni data mininga, ni varnosti pred terorizmom (oz. s tvojimi besedami: data mining izvajamo zato, da ne bo novih napadov - in ker novih napadov nočemo, MORAMO izvajati data mining).

Ja, vprašanje je ali ej mogoče biti hkrati varen in imeti svobodo. Odgovor je DA. Do prednekaj leti ali desetletji je to komot funkcioniralo brez množičnih kršitev pravic posameznikov.

Matthai: beležili so samo koga je kdo klical, a ne? Oziroma po tem stikali.
Ja, ampak to je lahko celo večji poseg v zasebnost kot če bi tem osebam prisluškovali. Zakaj? Zato, ker prisluškovati ne moreš toliko osebam - nimaš resursov. Data mining pa lahko izvajaš v velikem obsegu. In če kaj poznaš data mining - jaz ga poznam, ker sem ga že delal - ti je lahko jasno, da se da z data mining analizo dobiti približno toliko informacij kot z neposrednim opazovanjem ali drugimi metodami.
sudo poweroff

Vice ::

Kolikor je meni znano bi morala biti ta novica stara 20 let. No vsaj, če gledaš iz stališča, da podobno analizo pretoka informacij izvajajo že od pamtiveka.

Vajenc ::

A se to sekirate, a vam je všeč?

To naj ne bi bilo všeč nobenmu,razen temu ki sodeluje pri projektih NSA. Karikirano :Ali si brišem rit z grobo ali nežno stranjo wc-papirja, bi morala ostati moja skrivnost. Seveda pa je žal tako, da če te nekdo močan(USA-goverment) prestraši in obenem ponudi varnost za ceno prikrajšane zasebnosti, nacija to pogoltne kot nujnost.

Looooooka ::

eh.prou jim je.
budale je treba kaznovat.
mogoce bojo ob naslednjih volitvah clo probal uporabt tisto mezgo,ki jih pravijo mozgani.
Konc koncev je dejstvo da je vlada ena pescica ljudi,ki sluzi ljudstvu...in ce ljudstvu kj ni vsec jih lahko lepo dol pomecejo.
Do takrat naj jim pa prsluskujejo belezjo in zapirajo kokr hocjo.
Upamo lahko samo da ne bomo mi ratal iste ovce.

MrStein ::

martins :
"Those who would sacrifice liberty for safety deserve neither liberty nor safety." Benjamin Franklin

Pozabil si konec citata : "... and will lose both."
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

destiny ::

mogoce bojo ob naslednjih volitvah clo probal uporabt tisto mezgo,ki jih pravijo mozgani.


To jest upam tud za Slovence ob naslednjih volitvah vladnih strank.

Luka Percic ::

" da so teroristični napadi in serijski morilci precej redka zadeva."

Dejstva;
1- Zgornja izjava je kriminalna. Govori da nepotrebna smrt ni tak problem. Humano, ni kaj.
2- Nepotrebna smrt žrtev terorističnega napada je problem, ki ga je treba rešit.
3- podatkov o teroristih je premalo.

Kaj boš naredu?
A da nič?
Prasec svinjski!
;(

Zgodovina sprememb…

Jumping Jack ::

@ Luka:

Če bi tebi nekdo pobil celo družino, a ne bi tudi ti pomislil na maščevanje? Ali bi mirno čakal, da ti pobijejo še vse znance, tebe itd.?

Dejstvo: Američani so tisti, ki začenjajo!
(se opravičujem, ker toliko opletam s tem linkom)

Vse, kar bi morali storiti, da se izognejo terorizmu, je to, da enkrat za spremembo pustijo ostali svet pri miru. A to pa ne pride v poštev? Bolje vse preventivno pobit, da bo mir?

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

terorizma se ne bos resu dokler ne bojo drzave kot so Amerika propadle oz fasale tok teroristicnih napadov da bojo nehale volit opice kot so Bush in vodit tako zunanjo politiko kot jo vodijo zdej.
Pod prejsno vlado verjetn sploh ne bi prslo do 11 septembra in bi bla Amerika se zmer ena drzava,ki probava najdt mir med Palestinci in Izraelci...tko je pa pac se ena drzava,ki ji grozi en cerkveno puritanisticni policijski nadzor...in posledicno nam tud.
Tererizem obstaja zato ker obstaja zatiranje ljudi,ki se pac ne morjo brant na istem nivoju...as in Palestinci.
Kaj naj oni? Iz riti potegnejo apache helikopterje pa bombardirajo Izraelce k jim americani vse vtaknejo v rit kar rabjo?.
I don't think so.
Tko kot Americani so si sami krivi za napade in mislm da jim ne rabmo mi ne kdorkol drug cist nc pomagat pr resvanju tega problema.
Ce bi bla Amerika recimo pol tok demokraticna drzava kot trdijo da so pol bi zdele ze zdavni bil mir v Darfurju...ampak ne...oni mecejo kasetne bombe pa fosfor pa bogve kaj se dol po Iraku pa se grebejo za nafto na dolgi rok.
Tle bo mir verjetn sele takrat ko se 2x napadejo Ameriko in americanom dopizdi in zaprejo Busha tja kamor spada...v kletko pa si najdejo spet enga normalnega predsednika,ki se bo bl sekiru za stalo doma kot zato kje bo jutr nakradu nafto.

Azrael ::

Tresla se je gora, rodila se je miš.

Tukaj ni nič drugega, kot zatečeno stanje. Jasno je, da so se , da se in se bo tudi tudi v bodoče zbiralo vse mogoče podatke v največji možni meri, kot jo omogoča tehnika. Vprašanje je le, kako uporabne so informacije pridobljenih iz teh podatkov, nič drugega.
V WW2 je bil izplen klavrn, upam, da je sedaj že kaj bolje.

Tisto pametovanje, o presedniku G.W.Bushu, je mit, ki si zasluži oznako Busted. Tudi, če bi bil Clinton 43. presednik ZDA, ne bi bilo popolnooma nič drugače. Ravno tako bi imeli po celem svetu kup bebcev, ki bi jim bile ZDA vzrok vsem njihovihm težavam.
Nekoč je bil Slo-tech.

3p ::

Matthai: "Ja, vprašanje je ali ej mogoče biti hkrati varen in imeti svobodo. Odgovor je DA. Do prednekaj leti ali desetletji je to komot funkcioniralo brez množičnih kršitev pravic posameznikov."
Tole prodajaš kot dejstvo? Manjka ti vsaj en kup omejitev. Vsi se odrekamo pravicam (svobodi), zaradi varnosti. Tudi če je Franklin drugače mislil (izjava je itak izven konteksta). Ali pa vsaj kak primer take skupnosti.
Ali smo za družbo, ki ne bo nikomur omejevala nakupa orožja (pištole, razstrezliva, atomske bombe) ali pa se bomo tej svobodi odrekli za varnost. (Tole bo samo za ilustracijo).
Vse drugo pa je, spet trdim, stvar dogovora. Če se odločimo, da bomo dovolili brskanje po prometnih podatkih, ga bomo, sicer ne. Vsaj načeloma živimo v demokraciji.
---
Malo poznam data minig, ja. Pogosto se uporablja za zadeve, ki bi tisti, ki so analizirane podatke sproducirali, ne bi odobravali. Ti, ti! :D

Poldi112 ::

The new survey found that 63 percent of Americans said they found the NSA program to be an acceptable way to investigate terrorism, including 44 percent who strongly endorsed the effort.

Washington post
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

hokuto ::

azrael: ok preznojil si se ze, inspiracije pa ocitno se nisi dozivel, ker takole zakljucit enega kompleksnejsih problemov sveta, da je na svetu pac par bebcev in da UPAS, da je zdaj represivni aparat represivnejsi kot med WW2, je abotno. (btw besedna zveza s katero zacenjas komentar nima prav nobene veze z novico)

Če se odločimo, da bomo dovolili brskanje po prometnih podatkih, ga bomo, sicer ne. Vsaj načeloma živimo v demokraciji.

Naj se omejim samo na tvojo najbolj ocitno bedarijo in pustim ob strani preostalo tudi zgreseno argumentacijo preko relativizacije v stilu, ce ne moremo imet neskoncno hrane, potem je ne rabimo nic. Namrec KDO pa se je odlocil, da dovoli takole brskanje kaj? Novica govori o NEZAKONITI dejavnosti NSA. Toliko o tvoji nacelni demokraciji :\
doke!

Luka Percic ::

>" Novica govori o NEZAKONITI dejavnosti NSA. Toliko o tvoji nacelni demokraciji"

Če je bilo nezakonito, bodo tepeni.
Vaše zgražanje je čisto odveč.

root987 ::

@Jumping Jack: Daj, kot si že sam rekel, ne opletaj toliko s tem linkom. Kar precej dejanj iz tistega linka se bi sicer dandanes štelo za ponižujoče in nizkotne, a je v bilo kontekstu hladne vojne ko se še ni vedelo kdo bo dejansko zmagovalec in kdo poraženec precej pričakovanih.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

cirecire ::

Upam, da Jenkiji nadzorujejo tud Mirovni Inštitut, Forum za levico in ostale slovenske simpatizerje islamskega terorizma...

Luka Percic ::

>"Vse, kar bi morali storiti, da se izognejo terorizmu, je to, da enkrat za spremembo pustijo ostali svet pri miru. A to pa ne pride v poštev? Bolje vse preventivno pobit, da bo mir?"

Jaja- Ameriška pomoč talibanom v boju proti SZ je v njih vzbudilo sveto jezo, ker so spoznali kakšnim ljudem nevrednim življenja je Amerika pomagala.

To bo!

"Američani so tisti, ki začenjajo!"

Ja! Američani izivajo druge z svojim razvojem in kulturo, dol z njimi!
Povzročajo nam sveto jezo!
Kill them all!

(mudžahid; ej stari počak mal, mormo prvo to grešnico kamenjat, a si misliš, neporočena je sexala!
...
Pa ne s tem kamnom, čist prevelik je, ubil jo boš, pa nebo trepela peklenskih muk!
Na, vzemi tega, pa v trebuh ji vrži! Ko bo držala svoja čreva, bo že vedla kaj pomeni žalit Alaha!)

driver_x ::

Konc koncev je dejstvo da je vlada ena pescica ljudi,ki sluzi ljudstvu...in ce ljudstvu kj ni vsec jih lahko lepo dol pomecejo.


No ja, na papirju je že tako, v praksi pa služijo samo eni majhni podmnožici ljudstva - sami sebi. Edino, kar zadeva ljudstvo, je ustvarjanje pozitivnega javnega mnenja. Kar poglej, kaj se dogaja z mediji pri nas ...

Večji problem bo, ko bodo postali tako zbrani podatki temelj protiterorističnih obtožb. Ob ustrezni propagandi bo pol američanov vzklikalo "na stol z njimi" in podobno..

Hm, le kje sem vse to že videl?

3p ::

hokuto: "Naj se omejim samo na tvojo najbolj ocitno bedarijo in pustim ob strani preostalo tudi zgreseno argumentacijo preko relativizacije v stilu, ce ne moremo imet neskoncno hrane, potem je ne rabimo nic. Namrec KDO pa se je odlocil, da dovoli takole brskanje kaj? Novica govori o NEZAKONITI dejavnosti NSA. Toliko o tvoji nacelni demokraciji "

Ne. Sploh nisem poskušal reči, "ne moremo imeti popolne svobode, torej je ne potrebujemo nič" ampak samo izpostaviti "sonce je dobro, torej se sončimo 24 ur na dan" mentaliteto privacy advocatov in novodobnih hipijev.
Ni ne eno ne drugo. Količina hrane, ki jo bomo pridelali, je stvar dogovora. Noben ekstrem v tem primeru ni optimalen. Stradati ni dobro. Cel planet spremeniti v toplo gredo nasajeno s paradajzom pa tudi ne.

Če je ta dejavnost NSA zakonita ali ne... tega res nisem šel preverjat. A res ni?

hokuto ::

3p... seveda, da ni zakonito, saj zato pa imajo debato okoli tega v ZDA. Sicer bi jo (takrat resda samo morda in precej manj obsirno/burno) imeli, ko bi se sprejemal zakon, ki bi jim to dopuscal. Problem pri tistih tvojih primerih, je ta, da nimajo dosti veze z zasebnostjo, vdiranje in to nepooblasceno! vanjo je pa problem, ki smo mu prica tukaj. Tezko bos rekel, da je regulacija letenja preko pristajalne steze stvar zasebnosti a ne. Se pa strinjam s tabo, da je stvar mere, vendar mora biti v demokraticni drzavi vsekakor stremljenje v smeri cimvecje svobode in karseda neokrnjene zasebnosti. Vsak poseg v katerokoli od obeh mora biti zelo dobro pretehtan in DOKAZANO ucinkovit, kar zal prakticno noben od na novo uvedenih represivnih ukrepov, ki smo jim prica zadnje case pod pretvezo varovanja pred teroristi, ni. Da so prestraseni oz. ustrahovani ljudje, dobrsen del teh tudi nezadostno razgledan/racionalen (vsaj a propos teme), pripravljeni sprejeti marsikaj, seveda ni nic cudnega.

ljudem z ocitno velikim prepihom med uhlji pa tole: zgrazanje nad nezakonitimi stvarmi je po njihovo odvec (ceprav so nesankcionirane in tudi ni videt, da bi se kaj dogajalo v tej smeri), zgrazanje nad zakonitimi je posledicno samo se bolj nesmiselno, torej se nima noben nad nicemer za zgrazat. :\ Da je to vec kot ocitno pristransko gledanje (seveda neumno pravtako) in nekoherentno celo z njim lastno prakso (dvomim, da je vecji problem najti kaksno njihovo zgrazanje na S-T), je pa jasno vsem brez omenjenega prepiha.
doke!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hokuto ()

poweroff ::

Luka Veliki:
1- Zgornja izjava je kriminalna. Govori da nepotrebna smrt ni tak problem. Humano, ni kaj.
Ne govori o tem. Govori o tem, da je statistično gledano nepotrebnih smrti zaradi terorizma bistveno manj, kot smrti zaradi onesnaževanja. In ti in tebipodobni ne naredite nič za manj onesnaževanja!

2- Nepotrebna smrt žrtev terorističnega napada je problem, ki ga je treba rešit.
Absolutno. Vendar ne za vsako ceno. Ne za ceno še več kriminala in kršitev svoboščin.

3- podatkov o teroristih je premalo.
Glede na to, da je Bush dobil poročilo CIE o napadu na WTC pred napadom, bi rekel, da je podatkov kar dovolj. Samo executives so nesposobni - zdaj pa se izgovarjajo, da imajopremalo pooblastil.

Kaj boš naredu?
A da nič?
Prasec svinjski!

In ti proti onesnaževanju, ki zahteva še več smrti?
Tudi nič. Torej si si že sam odgovoril kaj si.

cirecire: Upam, da Jenkiji nadzorujejo tud Mirovni Inštitut, Forum za levico in ostale slovenske simpatizerje islamskega terorizma...
Ne, pač pa komunistična klika nadzoruje desničarje. Desničarji vceselo pisarite po forumih, komunistična partija Slo-techa pa vas pridno beleži in dela sezname. Ko bomo prevzeli oblast, se vam bo pa slabo pisalo... :D >:D :D
No, resno: vesel sem, da si se izjasnil glede tega. Potem se verjetno tudi strinjaš, da je bila UDBA povsem zakonita in legitimna organizacija. Saj so vendar morali spremljati sovražnike ljudstva in njihove simpatizerje, kajne?

3p: Če je ta dejavnost NSA zakonita ali ne... tega res nisem šel preverjat. A res ni? - precen očitno bluziš dalje, v google vtipkaj "Foreign Intelligence Surveillance Act"...
sudo poweroff

Daliborg ::

hahaha...hja nic druzga jim ne preostane kot pa da ostalim 100 mio. prebivalstva vzamejo kozarec v roke pa direkt na vrata prisluskovat:D :D :D
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

3p ::

Matthai: Si prepričan, da je "foreing surveillance..." merodajen? A je nadzor NSA foreing surveillance? (popravek: vidim da je. Grem se pametit.) Ostaja pa vprašanje, ali je analiza obstoječih podatkov res elektronski nadzor...
(A ta zakon krši tudi Siol (pa še en popravek: Simobil, ne Siol), ko mi pošlje razčlenjen račun z vsemi mojimi klici (in po teh podatkih gotovo tudi stika)?)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

poweroff ::

Matthai: Si prepričan, da je "foreing surveillance..." merodajen? A je nadzor NSA foreing surveillance? (popravek: vidim da je. Grem se pametit.)
V bistvu je bil FISA Act sprejet ravno za NSA. Povod so bile pa podobne NSA tajne operacije v preteklosti. Pogooglaj za operation Shamrock in operation Minaret.

Ostaja pa vprašanje, ali je analiza obstoječih podatkov res elektronski nadzor...
Da. Evropsko sodišče za človekove pravice je celo mnenja, da je to ekvivalento prisluškovanju. V ZDA je Vrhovno sodišče sicer mnenja, da je prisluh večji poseg v zasebnost, vendar je del ameriške pravne teorije zelo blizu stališču ESČP.

(A ta zakon krši tudi Siol (pa še en popravek: Simobil, ne Siol), ko mi pošlje razčlenjen račun z vsemi mojimi klici (in po teh podatkih gotovo tudi stika)?
Če ima pravno podlago za zbiranje teh podatkov, potem ne. Pri razčlenjenem računu ni problemov. Problem je pa pri zbiranju podatkov, ki za obračun niso potrebni. Tam pridejo v igro drugi zakoni. Poglej si članek Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del (na Slo-Techu).
sudo poweroff

hokuto ::

FISA je seveda merodajen, krsen je pa tudi Federal Communications act... to cisto tako za zraven ;)
btw attorney general je na vprasanje zakaj niso sli spremenit zakona, ce so mislili, da pac rabijo taka pooblastila, odgovoril, da zato, ker so predvidevali, da tak zakon ne bi sel skozi kongres. 8-O bolj grozljivo od te izjave (in ja zelo grozljiva je, komur to ni jasno, nima pojma o demokraciji in pravni drzavi), je morda samo to, da jo tako prostodusno poda, kar je seveda tudi zelo pomenljivo.
doke!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hokuto ()

3p ::

Ste me prepričali. ;-) Nisem vedel, da je zadeva nesporno v nasprotju z njihovimi zakoni. Če ob tem, še izjavijo, da so delali na skrivaj, "ker najbrž drugače ne bi šlo skozi"... Eh. Zdaj najbrž res ne bo šlo, prej pa verjetno bi.

Spc ::

Echelon je kot zgleda napredoval.
DeusEx spet kaže na isto prihodnjost (kdor ga je igral bo že vedel).
:)

poweroff ::

+--------------------------------------------------------------------+
| Americans Not Bothered by NSA Spying |
| from the getting-the-government-they-deserve dept. |
| posted by Zonk on Friday May 12, @10:23 (Privacy) |
| http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=... |
+--------------------------------------------------------------------+

[0]Snap E Tom writes "According to a Washington Post poll, a majority
(63%) of Americans 'said they found the NSA program to be [1]an
acceptable way to investigate terrorism.' A slightly higher majority
would not be bothered if the NSA collected personal calls that they made.
Even though the program has received bi-partisan criticism from Congress, it appears that the public values security over privacy."


Toliko o tem... :( :\
sudo poweroff

MrStein ::

the public values security over privacy


Boljše rečeno, ker so nekaj dali, upajo, da so nekaj tudi dobili.

Tako kot če zažgeš desetino pridelka in upaš, da ti bo "višje bitje" nekaj dalo v zameno.
(pa ne zdaj o religiji...)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Matevžk ::

Pri čemer je zdaj odprta filozofska debata ali je to višje bitje, od katerega se nekaj pričakuje, Bush ali Bin Laden :D.
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strateško predvidevanje

Oddelek: Novice / Zasebnost
63320 (3011) Stratus
»

Nova različica dodatka za Firefox TorButton (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
778138 (6818) poweroff
»

Evropski prometni podatki dostopni tudi ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
153410 (2784) Slo-One
»

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6810341 (8763) Stepni Volk
»

Se začenja vesoljski turizem?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
103121 (3121) Kaboom

Več podobnih tem