»

Microsoft se pridružuje projektu Open Compute

Microsoftov dizajn

Slo-Tech - Microsoft se je pridružil projektu Open Compute, ki ga je leta 2011 ustanovil Facebook in je namenjen izmenjavi podatkov o podatkovnih centrih. Facebook je omenjeni projekt zagnal kot stranski produkt prenove podatkovnega centra v Oregonu, vanj pa so pritegnili že številna velika imena. Člani si prizadevajo sodelovati pri postavitvi učinkovitih strežnikov.

V praksi bi to pomenilo, da lahko proizvajalci strojne opreme prodajajo enake strežnike, kot jih uporablja Facebook. Internetni velikani namreč ne uporabljajo strežnikov iz na primer HP-ja, ki jih lahko končni uporabniki vidijo v trgovini. Gre za prilagojene dizajne, ki poizkušajo iz...

1 komentar

NSA in Microsoft prestrezala komunikacijo pred šifriranjem

Guardian - Nove informacije, ki pritekajo na plan o aferi Prism, kažejo, da so nekatera podjetja zelo tesno sodelovala z NSA ter ji omogočala še lažje prisluškovanje. The Guardian je razkril, da je na primer Microsoft omogočil NSA celo obiti lastno šifriranje, da so lahko prestrezali sporočila.

Microsoft je tako NSA dovolil in omogočil, da prisluškuje pogovorom na novi strani Outlook.com, vključno s hipnimi sporočili in elektronsko pošto prek Hotmaila, še preden se ti šifrirajo. Prav tako so sodelovali s posebno enoto FBI, tako da sta imela FBI in NSA nemoten dostop do oblačne podatkovne storitve SkyDrive. Prism tudi omogoča prestrezanje pogovorov prek Skypa, NSA pa vse zbrane podatke redno deli s FBI in CIA.

Spomnimo se, da so podjetja od začetka trdila,...

130 komentarjev

Google razširja svoje poročilo z okuženimi stranmi

Google - Google že nekaj let pridno izdaja poročilo o transparentnosti, kjer najdemo čedalje več zanimivih podatkov. Doslej je bilo tam mogoče najti število zahtevkov za odstranitev vsebin, ki so jih vložili lastniki avtorskih pravic (zaradi kršitev) in organi pregon (zaradi različnih kaznivih dejanj). Google še vedno ne objavlja podatkov o zahtevkih zvezne vlade za prisluškovanje, ker jih ne sme (lahko bi kumulativno število vseh zahtevkov), čeprav si za to prizadevajo. So pa sedaj začeli objavljati podatke o zlonamernih straneh (malware infected).

Vse od leta 2006 Google namreč škodljive ali sumljive strani označi in uporabnikom pred obiskom izpiše opozorilo. Trenutno označi okoli 10.000 strani dnevno, ki so bodisi okužene z malwarom ali izvajajo phishing. Google sedaj kaže, koliko je teh strani, koliko ljudi dnevno vidi opozorila,...

0 komentarjev

Google hoče razkriti več podatkov o tajnih zahtevkih po informacijah

Slo-Tech - Apple, Microsoft in Facebook so po izbruhu afere Prism poizkusili rešiti, kar se je rešiti dalo, tako da so hitro objavili podatke o številu zahtevkov po posredovanju informacij. Zakonodaja ne dovoljuje niti razkritja obstoja zahtevkov obveščevalnih agencij, a so podjetja od vlade pridobila dovoljenje, da objavijo skupno število vseh zahtevkov - tako običajnih kakor tudi obveščevalnih. Google se s tem ne strinja.

Google že sedaj daje največ poudarka preglednosti, zato redno objavljajo podatke o tovrstnih zahtevkih. To je tudi razlog, da še niso pripravili poročila po aferi Prism. Google namreč pravi, da so podatki, ki jih razkrivajo, izčrpnejši od tega, kar jim vlada dovoljuje razkriti glede obveščevalnih služb. Zaradi...

3 komentarji

Še Apple razkril podatke o številu zahtevkov za posredovanje podatkov

Apple - Po Microsoftu in Facebooku je tudi Apple razkril, koliko podatkov so posredovali ameriškim pravosodnim organom, policiji in NSA. V polletnem obdobju od decembra lani do maja letos so prejeli 4000-5000 zahtevkov, ki so se nanašali na slabih 10.000 računov uporabnikov.

Večino zahtevkov je podala policija, ki je preiskovala tatvine, primere izginuli oseb in podobno. Še enkrat so strogo zavrnili možnost, da bi imela NSA neposreden dostop do strežnikov, po katerih bi lahko brskala brez nalogov, kot se je sprva pisalo v aferi Prism. Spomnimo, da je Microsoft v enako dolgem obdobju (druga polovica preteklega leta) prejel 6000-7000 zahtevkov (za dobrih 30.000 računov), Facebook pa okoli 9000-10.000 zahtevkov.

Še vedno čakamo...

15 komentarjev

Afera Prism: podjetja naposled priznavajo posredovanje informacij

Slo-Tech - Takoj po izbruhu afere Prism so internetni giganti jeli zatrjevati, da oni niso prostovoljno posredovali nobenih informacij Agenciji za nacionalno varnost (NSA). A stvari so se kmalu postavile na svoje mesto. Facebook, Microsoft in Google so sodelovali z NSA, sedaj pa poizkušajo omejiti škodo in javno razgaljajo, v kolikšni meri je to sodelovanje potekalo.

Facebook in Microsoft sta prvi podjetji, ki sta o tem javno spregovorili. Razkrili so število zahtevkov, ki so jih dobili od raznih inštitucij za razkritje podatkov. Facebook je v zadnjih šestih mesecih to storil 18.000-krat, Microsoft pa 31.000-krat. Google številk še ni razkril, bodo pa storili kmalu, in sicer še podrobneje kakor...

39 komentarjev

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Guardian - Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v...

118 komentarjev

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev

Google dobiva vedno več zahtev za razkritje uporabniških podatkov

Google - Google je objavil redno polletno poročilo o transparentnosti, na katerem predstavijo zahtevke vladnih služb, sodišč v kazenskem postopku in drugih organov za razkritje podatkov. Tovrstna poročila v Googlu objavljajo vse od leta 2010, da bi uporabniki dobili informacijo o obsegu in pooblastilih vladnih zahtev za pridobivanje uporabniških podatkov v okviru kazenskih in predkazenskih postopkov. Doslej je Google v isto poročilo vključeval tudi podatke o zahtevkih za odstranitev ilegalnih vsebin (DMCA take-down requests), sedaj pa bodo o tem poročali ločeno.

Odkar spremljajo te podatke, število zahtevkov za razkritje uporabniških podatkov po vsem svetu raste. V drugem polletju leta 2009 jih je bilo 12 tisoč, v preteklih šestih mesecih pa že kar...

11 komentarjev