»

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Tonga še vedno brez interneta

Slo-Tech - Nenavaden primer izpada interneta v celotni državi se nadaljuje. Na Tongi že sedmi dan nimajo normalne povezave do internet, potem ko se je minulo nedeljo pretrgal podmorski kabel, ki državo povezuje do mednarodnih vozlišč. Še vedno je edina povezava v svet satelitska povezava, ki jo je vzpostavil ponudnik satelitskega interneta Kacific in s katero lokalnemu operaterju EziNETu zagotavlja osnovno povezljivost.

Izkazalo se je, da je kabel prekinjen na dveh mestih, so sporočili iz podjetja Tonga Cable Ltd. Prva poškodba je 11 kilometrov od Tongatapuja na globini 23 metrov, druga poškodba pa je slabih osem kilometrov od otoka na globini 17 metrov. Ker se je kabel prerezal v plitvem morju, sta možna razloga malomarnost kakšne ladje, ki ga je pretrgala s sidrom, podmorski potres...

8 komentarjev

Googlov prvi zasebni transatlantski kabel

Slo-Tech - Obalo Virginije in Belgijo bo, posredno prek francoske atlantske obale, do leta 2020 povezal nov podatkovni kabel, ki si ga bo povsem zase zgradil Google. Gre že za zdaj precej dobro povezani, a obenem obremenjeni regiji, saj med celinama obstaja ali pa je načrtovanih, že 19 kablov, od katerih jih Google uporablja šest.

Pridobitev bodo poimenovali Dunant, po Henryju Dunantu, ustanovitelju Rdečega križa in prvemu dobitniku Nobelove nagrade za mir. 6400 kilometrov dolg kabel bo na morsko dno položilo podjetje TE SubCom, sestavljen bo iz štirih parov vlaken (toliko je za zdaj znano o kapaciteti), njegova pričakovana življenjska doba pa naj bi bila med 15 in 25 let.

In zakaj prav zasebni kabel? Google sicer kable bodisi najema, gradi v partnerstvu z drugimi podjetji, Dunant pa bo četrti...

8 komentarjev

Podmorski kabli kot seizmometri

Slo-Tech - Na kopnem imamo sorazmerno dobro razporejeno mrežo seizmoloških opazovalnic, ki beležijo podatke o tresenju tal in analizirajo potrese. Postavili smo jih tudi na dno oceanov, a jih je tam razumljivo manj, zato je naša sposobnost zaznavanja potresov na morju slabša. Imamo pa po oceanih razporejene podmorske podatkovne kable. Raziskovalci pod vodstvom Giueseppeja Marre iz britanskega Nacionalnega fizikalnega laboratorija so odkrili, kako jih lahko uporabimo kot seizmografe. V laboratorijskem merilu so nekaj podobnega lani preizkušali na Stanfordu.

Britanci so se prvotno ukvarjali s povsem drugim problemom. Povezati želijo naslednjo generacijo atomskih ur v Evropi, za kar potrebujejo podmorske optične povezave....

1 komentar

Izpad enega kabla od interneta odrezal celo državo

Slo-Tech - Medtem ko smo v Evropi precej razvajeni zaradi množice podmorskih kablov, zaradi česar je praktično nemogoče od interneta odrezati posamezno državo, je v Afriki situacija precej drugačna. Zahodni del celine se v glavnem zanaša na dve podmorski povezavi, ki tečeta od Velike Britanije oziroma Francije vzdolž zahodnoafriške obale in sproti priključujeta posamezne afriške države na jugu celine. Severno od ekvatorja je na zahodni obali situacija še slabša, saj imajo države v glavnem...

25 komentarjev

Microsoft in Facebook pod Atlantikom položila podmorski kabel

Slo-Tech - Med vzhodno obalo ZDA in Španijo so položili najzmogljivejši podmorski internetni kabel doslej, ki ima prepustnost kar 160 terabitov na sekundo. Približno 6600 kilometrov dolg kabel Marea, ki teče od Virgina Beach do Bilbaa, tehta 4650 ton in je v lasti podjetij Microsoft, Facebook ter Telxius. Gre za tehnološko najbolj dovršen podmorski kabel, ki predstavlja odgovor na čedalje večji internetni promet. V prihodnosti se bo ta še krepil, saj do leta 2025 pričakujejo, da se bo zaradi razmaha digitalnih vsebin povečal za osemkrat.

Kabel so izdelali v letu dni, redno obratovanje pa pričakujejo za prihodnje leto. Trenutno je po svetu položenih več kot 420 podmorskih internetnih kablov, ki predstavljajo hrbtenico modernega interneta in brez...

33 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Computerworld - Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo....

32 komentarjev

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev