» »

Podmorski kabli kot seizmometri

Podmorski kabli kot seizmometri

Slo-Tech - Na kopnem imamo sorazmerno dobro razporejeno mrežo seizmoloških opazovalnic, ki beležijo podatke o tresenju tal in analizirajo potrese. Postavili smo jih tudi na dno oceanov, a jih je tam razumljivo manj, zato je naša sposobnost zaznavanja potresov na morju slabša. Imamo pa po oceanih razporejene podmorske podatkovne kable. Raziskovalci pod vodstvom Giueseppeja Marre iz britanskega Nacionalnega fizikalnega laboratorija so odkrili, kako jih lahko uporabimo kot seizmografe. V laboratorijskem merilu so nekaj podobnega lani preizkušali na Stanfordu.

Britanci so se prvotno ukvarjali s povsem drugim problemom. Povezati želijo naslednjo generacijo atomskih ur v Evropi, za kar potrebujejo podmorske optične povezave. Avgusta 2016 pa so med preizkušanjem povezave opazili šum, ki so ga uspeli pripisati potresu v Italiji, ki je imel magnitude 6,0. Ugotovili so, da vibracije v optičnih vlaknih zaradi potresa povzročijo opazno popačenje signala. Glede na zamik na obeh koncih kabla lahko ugotovijo, točno kje na kablu je bilo tresenje najmočnejše. Zato za določitev epicentra potresa potrebujejo le dva podmorska kabla, saj tretjo enačbo za triangulacijo dobimo iz informacije, kje kabla ležita (kabel namreč ni točkast seizmograf, temveč ima dolžinsko dimenzijo). Nadaljnji preizkusi so pokazali, da je ta način določanja epicentrov potresov resnično izvedljiv in zadosti natančen. Določevali so epicentre na razdalji od 25 do 18.500 kilometrov.

Za uporabo podmorskih kablov kot seizmometrov ne bo dovolj, da se po njih pretakajo podatki. V ta namen je treba žrtvovati enega izmed kanalov, v katerem bi se neprestano prenašal zelo stabilen signal laserja. Vsako motnjo bi lahko pripisali potresu (ali kakšnim drugim virom tresljajev). Morda kabli res niso tako natančni kot namenske seizmološke postaje, so pa precej cenejši in predvsem že ležijo.

Mimogrede, če se to sliši znano, je to zaradi podobno futurističnega odkritja, da so diski prav tako zelo dobri seizmografi. Že pred osmimi leti smo pisali, kako lahko uporabimo diske navadnih računalnikov kot množico malih seizmometrov. Enako lahko počnejo tudi pametni telefoni.

1 komentar

starfotr ::

Z optiko se da marsikaj merit. Tudi vibracije in temeperaturo. In s tem za zelo različne aplikacije. Potresi, vibracije, temperatura ob različnih vodih (daljnovod, plinovod, vročevod, vodovod...) S tem lahko določamo zelo točne lokacije nekih defektov, dogodkov, pa še poceni senzor je. Optika je res ugodna.

To je delal včasih Agilent (sedaj Keysight), vendar je sedaj nastal spin off AP sensing.

https://www.apsensing.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mehiški navijači povzročili "umeten potres"

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
176117 (3541) [D]emon
»

Aplikacija za pametne telefone pomaga seizmologom svariti pred potresi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84410 (3197) Matev
»

Potres?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16827768 (19838) Mellons
»

Moj prenosnik je lahko tudi seizmograf

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64738 (3822) BALAST

Več podobnih tem